Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Официјална тема за Напојувања

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.342
5.370
Скопје
hackitfree.github.io
Општо зборувате за Сисоник како ОЕМ, или конкретно за NZXT C650 80+ GOLD моделот?
Збориме за новите Кинески модели што излегоа од Симсоник - не за НЗХТ и не за старите - модели на Симсоник кои се топ.

Mr.47

hello world
13 февруари 2018
207
150
По ATX спецификација толеранција на волтажа е до +-5%

Те го решението за мали штрафови.
Погледнете го атачментот 118961

@Mr.47 Имам едно вакво сетче за продавање доколку сеуште не си завршил работа.
Не сум завршил. Куќиштето е отворено, и така намалив едно ~10 степени.
Штрафчињата се ваљда m2 на графичката, 2х5мм, ако добро измерив со најобичен лењир.
Алат ми е потребен, но не знам точно што ширина на „глава“ ми треба за да се заврши работа.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.238
1.745
Скопје
Не сум завршил. Куќиштето е отворено, и така намалив едно ~10 степени.
Штрафчињата се ваљда m2 на графичката, 2х5мм, ако добро измерив со најобичен лењир.
Алат ми е потребен, но не знам точно што ширина на „глава“ ми треба за да се заврши работа.
Во сетот најмалото е 2мм, а горниот ред се кратки бургии(и тука најмалата е 2мм) за да се прошири дупката на главата од штрафот ако има потреба.
Него фрли пп ако имаш дополнителни прашања, да не ја пуниме со оф топик темава.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.813
6.513
SK
Фала на сите за предлозите. Со оглед на PSU Tier List листата од она што имаат во понуда во Анхоч/Сет/Нексио, најфиљан напојување во мојот price range ми се гледа NZXT C650 80+ GOLD.

Квалитетно напојување кое е направено да трае. Всушност многу ми се допаѓа се што прочитав за него, освен ефикасноста на мало оптеретување што и не е баш често use case сценарио нели. :)
Но сепак можам да замислам и оптеретувања помали од 100 вати. Интересно е колку често напојувањава се оптимизирани за поголеми оптеретувања и колку е тешко да се најде ефикасно напојување за класична конфигурација без големи потреби за потрошувачка. Тешко е да се најде квалитетно напојување со мала „ватажа“.
Ефикасноста исто така се однесува и на трајноста бидејќи колку моделот е поефикасен толку помалку се греат компонентите (помалку енергија има за термална дисипација). Греењето на компонентите е директно поврзано со трајноста.

Овде ефиксноста при 50-60 вати паѓа накај 70 и нешто проценти, што реално е лошо.

Cold1.png

Но ништо не е идеално. Напојувањето освен ова е одлично а корисниците со негејмерски машини често не ни знаат какво напојување имаат во машините.

Интересно е како произведувачот дава 10 години гаранција, а Анхоч само 60 месеци (или 2.5 години). Искрено, можеле барем 5 години да стават. Не знам за Нексио, ама претпоставувам дека слично стојат работите.

Пар ревјуа за да им се најдат на некои идни читатели со слична дилема за избор на напојување.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.342
5.370
Скопје
hackitfree.github.io
Фала на сите за предлозите. Со оглед на PSU Tier List листата од она што имаат во понуда во Анхоч/Сет/Нексио, најфиљан напојување во мојот price range ми се гледа NZXT C650 80+ GOLD.

Квалитетно напојување кое е направено да трае. Всушност многу ми се допаѓа се што прочитав за него, освен ефикасноста на мало оптеретување што и не е баш често use case сценарио нели. :)
Но сепак можам да замислам и оптеретувања помали од 100 вати. Интересно е колку често напојувањава се оптимизирани за поголеми оптеретувања и колку е тешко да се најде ефикасно напојување за класична конфигурација без големи потреби за потрошувачка. Тешко е да се најде квалитетно напојување со мала „ватажа“.
Ефикасноста исто така се однесува и на трајноста бидејќи колку моделот е поефикасен толку помалку се греат компонентите (помалку енергија има за термална дисипација). Греењето на компонентите е директно поврзано со трајноста.

Овде ефиксноста при 50-60 вати паѓа накај 70 и нешто проценти, што реално е лошо.

Cold1.png

Но ништо не е идеално. Напојувањето освен ова е одлично а корисниците со негејмерски машини често не ни знаат какво напојување имаат во машините.

Интересно е како произведувачот дава 10 години гаранција, а Анхоч само 60 месеци (или 2.5 години). Искрено, можеле барем 5 години да стават. Не знам за Нексио, ама претпоставувам дека слично стојат работите.

Пар ревјуа за да им се најдат на некои идни читатели со слична дилема за избор на напојување.

Квалитетни - долготрајни кондензатори се клучни за реалибилна и долготрајна работа на напојувањето а со тоа и самото ПЦ и графичка. Но тие се скапи . Затоа многу производители за да ја намалат цената на напојувањето и со тоа го направат привлечно - користат евтини кинески брендови.
Во НЗЕксТи-то се користат најдобрите Јапонски кондензатори кои поднесуваат и до 105Ц . Сите други делови - транзистори и контролни кола се од најреспектабилните фирми и се предизајнирани (тоа значи ако треба 20А да издржи на полно оптеретување - тие ставиле 60А - за секој случај ;))
Баш дека скоро разгледував да изберам за мене напојување и сакав да знам што е разликата ги изучив овие работи - Томс-Хардвер прави одлични ривјуа со детална анализа и мерења.

Евтино напојување ќе „работи„ но и ќе загрева со што ќе ги деградира брзо компонентите и конечно ќе фејлне. Исто и нема добро регулиран напон да дава - не добро филтриран со што прво стабилноста на компјутерот или серверот ќе се наруши а второ и компонентите може да страдаат. (многу графички карти имаат коил-вајн баш поради ова и кондензаторчињата кои се наменети за конечно филтрирање на напонот и се на самата графичка пробувајки да го исфилтрираат недоволно филтрираниот напон од неквалитетно напојување - се преоптеретуваат и краткоспојуваат - па повлекуваат и цела напонска секција ВРМ итн)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.813
6.513
SK
Дап, најглупа работа е штедење на напојување. Лошо напојување може да биде извор на многу проблеми, а добро напојување кај просечен корисник ќе надживее барем 2-3 конфигурации (во зависност од тоа колку често се менуваат).

Инаку кондензаторите во NZXT C650 се Nippon Chemi-Con and Rubycon. (y)

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.342
5.370
Скопје
hackitfree.github.io
Беше 83 евра на ЦУ не го земав , се заебав,
Одлично е - само ме изиритира тоа што ставиле еден кондензатор Нипон Кемикон (што е топ) а другиот ТК - што е неквалитетен.. Ариц ги оправдува вика сигурно не можеле да набават доволно Нипон Кемикон па морале вака.. А уствари е за да заштедат на скапи квалитетни компоненти ;)
Само тоа штета инаку гледаш - во Платинум ранг спаѓа по ефикасност !

Aowek

user
14 април 2012
1.228
1.189
Одлично е - само ме изиритира тоа што ставиле еден кондензатор Нипон Кемикон (што е топ) а другиот ТК - што е неквалитетен.. Ариц ги оправдува вика сигурно не можеле да набават доволно Нипон Кемикон па морале вака.. А уствари е за да заштедат на скапи квалитетни компоненти ;)
Само тоа штета инаку гледаш - во Платинум ранг спаѓа по ефикасност !
Г6 било тоа на Цу. Кај нас едно е што нема избор друго е што цените се како да сме жители на Сингапур.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.621
6.057
Битола
Стигнаа во CU вистински/нативни ATX 3.0 напојувања. Ако е некој за апгрејд скоро размислете добро да купите next-gen напојување. Не е единствен новитет 16-пинскиот уклучок туку повеќе и поважни работи.

msedge_vhBoteFago.jpg
Мислењето е автоматски споено:

Еве што сѐ е ново:

msedge_oht1lEzxn8.jpg

Од побитните за истакнување:

1. transient loads повеќе нема да го исклучуваат напојувањето
2. системот побрзо ќе стартова
3. НАПОЈУВАЊЕТО ќе му праќа сигнал на компонентите дека (АКО) нема доволно струја за тие самите да се ундерволтнат
4. значително подобро ефикасност

Последна промена:

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.811
4.526
Неготино
Дечки, прашање. Најверојатно ќе се купува ново напојување но:
Дали е во ред Asus Strix 3060Ti да се тера на Daisy Chain на Long-term?
Напојувањето (Chieftec 600W) моментално се користи за RX580 4GB но ќе се користи за Asus Strix 3060 Ti.
Чисто да знам дали да оптеретувам или да си седам мирен за сега.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.342
5.370
Скопје
hackitfree.github.io
Напојувањето (Chieftec 600W) моментално се користи за RX580 4GB но ќе се користи за Asus Strix 3060 Ti.
Јас 6700XT имам тестирано на 450Вати напојување дејзи-чеин и на 850Вати дејзи-чеин за да видам дали има некоја разлика или дали ќе има проблем.
Нема.
Наводно подобро е со два кабли - ама ако не прави проблем за неколку саати со еден кабел ( АКА дејзи-чеин) - не би тебало ни на подолг период .
(гледам спомнуваш 580 - ваљда не мислиш двете да ги тераш на едно напојување - тоа за тебе е дејзи-чеин ? - Ако да - тоа не долази у обзир )

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.811
4.526
Неготино
Јас 6700XT имам тестирано на 450Вати напојување дејзи-чеин и на 850Вати дејзи-чеин за да видам дали има некоја разлика или дали ќе има проблем.
Нема.
Наводно подобро е со два кабли - ама ако не прави проблем за неколку саати со еден кабел ( АКА дејзи-чеин) - не би тебало ни на подолг период .
(гледам спомнуваш 580 - ваљда не мислиш двете да ги тераш на едно напојување - тоа за тебе е дејзи-чеин ? - Ако да - тоа не долази у обзир )
Фала. Не, едната графика само, бидејќи бара 2 x 8pin а јас имам само еден кабел поделен на две.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.342
5.370
Скопје
hackitfree.github.io
Фала. Не, едната графика само, бидејќи бара 2 x 8pin а јас имам само еден кабел поделен на две.
Слободно терај - додека не приметиш дека кабелот загреал (а нема да загрее освен ако има лош контакт на приклучоците -ако не си ги приклучил саглам до крај па има искрење )
75Вати си влече од матичната картицата а додатните 150Вати максимум кабелот може да ги издржи .
Ем пробав - ем видеа гледав и читав по Реддит - не мора 2 кабли. Барем не до 300Вати картици

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.091
1.391
Ја не би, за 3060Ti препорачано е 750W. Ај тоа ама па и на еден кабел мене би ми било ризик. За тест или краткорочно е во ред, ама ако е за цело време ја би земал ново напојување.
Ова што го имаш, нема уште еден посебен 12V излез?

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.509
7.816
Скопје
www.facebook.com
Чим има картици 3060ти со 1х8 пински конектор тоа значе дека не влечаат над 200-250 при големо оптоварување.
Еден кабел 8 пински со подебели жици може да крепе до 300-350w.
Така да освен ако нема падови на 12в напон при оптоварување во играње не би требало да има проблеми и со тоа.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.811
4.526
Неготино
Ја не би, за 3060Ti препорачано е 750W. Ај тоа ама па и на еден кабел мене би ми било ризик. За тест или краткорочно е во ред, ама ако е за цело време ја би земал ново напојување.
Ова што го имаш, нема уште еден посебен 12V излез?
Нема за жал. Земено е од Пане у 2019 декември ама мислам дека треба да се смени нареден месец.
Чим има картици 3060ти со 1х8 пински конектор тоа значе дека не влечаат над 200-250 при големо оптоварување.
Еден кабел 8 пински со подебели жици може да крепе до 300-350w.
Така да освен ако нема падови на 12в напон при оптоварување во играње не би требало да има проблеми и со тоа.
После истражување, гледам дека влече 230 вати макс. RX580кава влечи 220 вати што треба да е ок.
За падови на напон, ако е точна AIDA64, еве ја моменталната ситуација со игра вклучена:
1672872160313.png

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.811
4.526
Неготино
Како што гледам со волтажава не е до толку страшно али ипак ја би го сменил за некое поново и понов тип.
PS: ќе се тера на 1440р 165hz, чекам и мониторот да стигне утре. Ќе биде тестирана на бенч, ако изгаси ПЦто, нема да ја ставам додека не сменам напојување да не ризикувам. Не дека World of Warcraft влечи многу, ама сигурно е сигурно :)

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.509
7.816
Скопје
www.facebook.com
PS: ќе се тера на 1440р 165hz, чекам и мониторот да стигне утре. Ќе биде тестирана на бенч, ако изгаси ПЦто, нема да ја ставам додека не сменам напојување да не ризикувам. Не дека World of Warcraft влечи многу, ама сигурно е сигурно :)
Затоа дал госпо андерволт :D

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
2K @165со 3060Ti некако многу оптимистички делува. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

boksata

Fast & Curious
27 декември 2017
578
945
Зависи само колку е квалитетно напојувањето, јас планирам 3060ти на 550w да терам, само да најдам бела.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно