Pane24
GpuHardware
И после дека гејмериве си ги чувале картиве...^^ Со вакви температури, не ти текна дека веќе си го нашол моментот што го бараш?
Јас над 80с не би бил комфорен, над 90 би паничел и не би ја користел картата.
И после дека гејмериве си ги чувале картиве...^^ Со вакви температури, не ти текна дека веќе си го нашол моментот што го бараш?
Јас над 80с не би бил комфорен, над 90 би паничел и не би ја користел картата.
Гаси тоа веднаш, ова веројатно е некој сериозен проблем со лош контакт со ладилникот. Посебно не пуштај синтетички тестови како Фурмарк. Може буквално да ја убиеш картата.Пред два ги открив температуриве, по сугестија да проверам за тоа.
![]()
Клошар![]()
ROG-STRIX-RX5700XT-O8G-GAMINGГаси тоа веднаш, ова веројатно е некој сериозен проблем со лош контакт со ладилникот. Посебно не пуштај синтетички тестови како Фурмарк. Може буквално да ја убиеш картата.
Не разбрав за која карта се работи? Ниедна не може да има така лошо ладење а картата да не рикне во рок од месеци, не години.
Меѓу множество е сега, по малку од двете.Ги уништи главите на штрафовите? Наместо + сега имаш конусна дупка?
@Nikola100 @Pane24
Да не трујам понатаму за нешто што е ван тема, еве една слика од GPU-Z, sensors.
Нека ме цитира некој во соодветна тема, па таму или ПП со совети за намалување на температура и решавање на проблемов.
А можно е, и еден дупли кабел да не може да го идржи напорот и напонот на графичкава во ваква состојба.
Погледнете го атачментот 117768
п.с. RPM идеа и до 3000, ако не се лажам.
3015, според логот од gpu-z. И на крај 0, кога сум ја исклучил MSFS 2020.
Може да заебеш само ако штрафот или штрафцигерот се неквалитетни. Друг фактор не гледам, освен ако не внимаваш дали зимаш правилна глава за тој штраф.Лесно се дешава ова де, посебно со лоши филипс штрафцигери (крстачи). Или со лоша димензија на врвови. Чесна грешка е ова, јас не знам некој што пое*ал штраф (а да отштрафил повеќе од 20 штрафа во животот).
Еве решение долу само не се согласувам со авторот за користење на краток штрафцигер. Подолг штрафцигер = повеќе torque. Другото е ОК. Еден проблем можеби е што бара дремел, ама се работи за корисна алатка која секако е добро да се има по дома. Макар кинески некој за 20-30 долари.
Друго брзо лесно решение, не знам. Има едни додатоци што прават навој во штраф, ама големи се, не се за мали штрафови (барем тие што најчесто се продаваат на нет).
Сите наведени услови лесно се исполнуваат, барем од мое искуство.Може да заебеш само ако штрафот или штрафцигерот се неквалитетни. Друг фактор не гледам, освен ако не внимаваш дали зимаш правилна глава за тој штраф.
Мој избор за моментално што има у Анхоч и СетекНе ги пратам работиве некое време и не сум во тек со актуелната понуда, би замолил за предлог за напојувања кои би работеле 24/7 во услови на релативно мали захтеви за power, но пошто цената не е од примарна важност може и да бидат со поголема моќност. Важното е да се што подоверлива и докажана серија/модел, со поголем работен век, итн.
Новата ATX 3.0 генерација има големи подобрувања под хауба во поглед на повлекување на струја и ефикасност:Не ги пратам работиве некое време и не сум во тек со актуелната понуда, би замолил за предлог за напојувања кои би работеле 24/7 во услови на релативно мали захтеви за power, но пошто цената не е од примарна важност може и да бидат со поголема моќност. Важното е да се што подоверлива и докажана серија/модел, со поголем работен век, итн.
Новата ATX 3.0 генерација има големи подобрувања под хауба во поглед на повлекување на струја и ефикасност:
Погледнете го атачментот 118949
Но, не стигнале се уште кај нас иако веќе се продаваат неколку модели низ светот:
https://www.reddit.com/r/buildapc/comments/y43cyp View: https://www.reddit.com/r/buildapc/comments/y43cyp/comprehensive_atx_30_psu_list/
Нема што да купува стара роба од тука кога може да купи од computer universe ново и да го користи за две недели.Добро јас мислев на лагер што има кај нас одмаа да купи - инаку вакво најдобро да земе- сепак треба да наведе точно со кој процесор и картица евентуално би се користело @Lokvan
Како што напишав, скромни побарувачки за моќност, да кажеме 100-150 до максимум 200 вати просечна потрошувачка - малтене како за класичен десктоп. Поголема моќност е ОК, само да се квалитетни напојувањата.Добро јас мислев на лагер што има кај нас одмаа да купи - инаку вакво најдобро да земе- сепак треба да наведе точно со кој процесор и картица евентуално би се користело @Lokvan
Фала за предлог ама нарачки не се опција. Неколку парчиња ќе ми требаат и од овде.Нема што да купува стара роба од тука кога може да купи од computer universe ново и да го користи за две недели.
Многу подобар не е - а не можев да најдам асално ривју на Кулермастерот да ти кажам со сигурност дека сите кондензатори се Јапонски и квалитетни .Како што напишав, скромни побарувачки за моќност, да кажеме 100-150 до максимум 200 вати просечна потрошувачка - малтене како за класичен десктоп. Поголема моќност е ОК, само да се квалитетни напојувањата.
Тој Cooler Master G700 GOLD ако е докажан модел, баш такво нешто ми треба. На пример да имаше да се најде Cooler Master G550M идеално ќе беше, ама стара серија е тоа.
NZXT C650 80+ GOLD посаглам е од Cooler Master G700 GOLD?
Corsair, EVGA, Asus вреди да се разгледуваат? Една опција ми треба така до 6-7 илјади, и уште една до кај 10-12-тина илјади.
Фала за предлог ама нарачки не се опција. Неколку парчиња ќе ми требаат и од овде.
Мислев овде локално што има во актуелна понуда, нешто од типот на Cooler Master G550M, докажана серија што нема многу проблеми.
| General Data | |
| Manufacturer (OEM) | Seasonic |
| PCB Type | Double Sided |
| Primary Side | - |
| Transient Filter | 4x Y caps, 2x X caps, 2x CM chokes, 1x MOV, 1x Discharge IC |
| Inrush Protection | NTC Thermistor (MF72-5D15M(opens in new tab)) & Relay |
| Bridge Rectifier(s) | 2x GBU1006(opens in new tab) (600V, 10A @ 100°C) |
| APFC MOSFETs | 2x Infineon IPA60R180P7S(opens in new tab) (650V, 11A @ 100°C, 0.18Ohm) |
| APFC Boost Diode | 1x STMicroelectronics STTH8S06 (600V, 8A @ 25°C) |
| Hold-up Cap(s) | 1x Hitachi (400V, 470uF, 2,000h @ 105°C, HU(opens in new tab)) |
| Main Switchers | 4x Great Power GPT10N50AD (500V, 9.7A, 0.7Ohm) |
| APFC Controller | Champion CM6500UNX(opens in new tab) |
| Resonant Controller | Champion CM6901T6(opens in new tab) |
| Topology | Primary side: Full-Bridge & LLC converter Secondary side: Synchronous Rectification & DC-DC converters |
| Secondary Side | - |
| +12V MOSFETs | 2x Nexperia PSMN1R8-40YLC(opens in new tab) (40V, 100A @ 100°C, 3.25mOhm @ 150°C) |
| 5V & 3.3V | DC-DC Converters |
| Filtering Capacitors | Electrolytic: 2x Nippon Chemi-Con (105°C, W), 6x Nippon Chemi-Con (1-5,000h @ 105°C, KZE(opens in new tab)), 3x Nippon Chemi-Con (4-10,000h @ 105°C, KY(opens in new tab)), 3x Rubycon (3-6,000h @ 105°C, YXG(opens in new tab)) Polymer: 8x Chemi-Con, 3x FPCAP, 6x NIC |
| Supervisor IC | Weltrend WT7527V(opens in new tab) (OCP, OVP, UVP, SCP, PG) |
| Fan Model | Hong Hua HA1225H12F-Z (120mm, 12V, 0.58A, 2200 RPM, Fluid Dynamic Fan) |
| 5VSB Circuit | - |
| Rectifier | 1x SBR |
| Standby PWM Controller | Excelliance MOS EM8569 |
Беа едни од најјквалитетните у времето, сеа се обично кинеско срање без никаков квалитет.верзија на Seasonic е) кои се едни од најквалитетните напојувања
Добро е, не би рекол најдобро во поглед на ефикасност ама ќе трае години.
Точно - новите Сисоник (има некоја серија нова - се приметува одма по тоа дека се поевтини) се живо ѓубре.Беа едни од најјквалитетните у времето, сеа се обично кинеско срање без никаков квалитет.
Одлично си е ако не го преоптеретуваш над 550W цело време и да прегрее - инаку додека е ладно и на 700W да тера - ќе трае 10год. Бидејки е Бронзе повеќе загрева од Голд а компоненти нормално повеќе траат на ладно - иначе без гајле си ги има сите заштити - доволно квалитетни компоненти итн...
Не ги пратам работиве некое време и не сум во тек со актуелната понуда, би замолил за предлог за напојувања кои би работеле 24/7 во услови на релативно мали захтеви за power, но пошто цената не е од примарна важност може и да бидат со поголема моќност. Важното е да се што подоверлива и докажана серија/модел, со поголем работен век, итн.
По ATX спецификација толеранција на волтажа е до +-5%Епа добри се тие напони (не сме да паднат под 4.9V и 11.8V под оптеретување во игри)
Те го решението за мали штрафови.Друго брзо лесно решение, не знам. Има едни додатоци што прават навој во штраф, ама големи се, не се за мали штрафови (барем тие што најчесто се продаваат на нет).
Општо зборувате за Сисоник како ОЕМ, или конкретно за NZXT C650 80+ GOLD моделот?Точно - новите Сисоник (има некоја серија нова - се приметува одма по тоа дека се поевтини) се живо ѓубре.