Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Неврзана дискусија за цените на графичките

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Па богами под 500 неможе да падне цената сигурно ... Само со порачка - гаранција - странство - царина .. Треба тука да ја купиме од продавница за 500 ама еве и 600 да е - се нафаќам одма да ја купам .
Не заборавај дека испод 700 евра нема царина. Тоа е предноста за ние шо немаме поѕтреба за појака од 3060Ti.
Ќе ја земаш или само разгледуваш?
Моментално разгледувам. Ќе се вратам кога старите ќе добијат зголемена пензија наредниот месец.
Завиткајте ми една за носење кога ќе се вратам.
...Како беа трошоците до тука од CU? На 500 евра едно 5-60?

Surreal

hello world
30 септември 2014
203
211
Скопје
Никако вие да сфатете дека мајнингот веќе е професија што носе заработка?
Исто ко на земјоделецот тракторот да чекаш да му падне цената оти го сокапал од орање цели 5 години...
Чекај, сакаш да ми кажеш дека трактор што орал 2-3 часа дневно, 5 години и трактор што орал 24/7, 5 години имаат иста вредност? Пане, не. Башка, која професија е таа каде што профитот е варијабилен и зависен од надворшени фактори?

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Не заборавај дека испод 700 евра нема царина. Тоа е предноста за ние шо немаме поѕтреба за појака од 3060Ti.
Генерално за компјутерски компоненти, нема воопшто царинска давачка туку има само 5% ДДВ (со некој исклучоци како на пример напојувања за кои важи стапка од 18%) независно од износот на набавката. Меѓутоа, за набавки над 800 евра, мора да се ангажира шпедитер и затоа има шпедитерски трошоци.

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Генерално за компјутерски компоненти, нема воопшто царинска давачка туку има само 5% ДДВ (со некој исклучоци како на пример напојувања за кои важи стапка од 18%) независно од износот на набавката. Меѓутоа, за набавки над 800 евра, мора да се ангажира шпедитер и затоа има шпедитерски трошоци.
2000 денари се шпедитерските трошоци, занемарлива вредност на сума од 800е.
Доста праќаш линкови, Бате Саше нема да спие вечерва, ќе броуса до сабајле и утре на работа ќе биде како зомби :ROFLMAO:

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Башка, која професија е таа каде што профитот е варијабилен и зависен од надворшени фактори?
Crypto mining.
800 евра! Уште подобро.
Значи на 500 евра 5% ддв + paypal 12 евра и кај нас у пошта како беше? Така?

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Crypto mining.

800 евра! Уште подобро.
Значи на 500 евра 5% ддв + paypal 12 евра и кај нас у пошта како беше? Така?
Пиши ми ПП ако нарачуваш брат се ќе ти објаснам до детал, ако треба и данокот ќе ти го платам, само да се спасиме по темиве :ROFLMAO:

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Никако вие да сфатете дека мајнингот веќе е професија што носе заработка?
Исто ко на земјоделецот тракторот да чекаш да му падне цената оти го сокапал од орање цели 5 години...

Абе што се 5 години за трактор не заебавај. Во село имам од 78-ма тракторче уште работи перфектно.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.536
1.037
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
еден неврзан муабет и од мене....
што пефтинило освен зимскиот и летниот зеленчук што всушнпост не е и намалување туку реална цена заради топлинска енергија
па да намали и хардвер цена???
можи да ќе речам и јас половно нешто да намали
а реално и новото прво се продаде или иде по реална цена скоро па иде нова технологија

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Не гледам како ми одговори на прашањето.
Ако имаш суровини за 1 месец, последно нешто што ќе помислиш е поефтинување. Тоа што поефтинувањето е за OEM, не е аргумент кој ти оди во прилог, бидејќи на OEM графичките имаат уште помал профит.
View: https://www.youtube.com/watch?v=gibR_e4hmAE

Повели тоа што ти го одговорив, го најдов на Јутуб :)

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.485
7.752
Скопје
www.facebook.com

Надуени цени на мониторите, гејмерите се криви затоа што се најјпродавани моментално и ни качија цените на нас копачите за да купеме монитор за да ги надгледуваме риговите. Да отворам нова тема за овоа?

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Надуени цени на мониторите, гејмерите се криви затоа што се најјпродавани моментално и ни качија цените на нас копачите за да купеме монитор за да ги надгледуваме риговите. Да отворам нова тема за овоа?
Џедај узврача ударац. :LOL:
(y)

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.148
3.022

Почнуваш да ја разводенуваш дискусијата. Ти поставив конкретно прашање, а ти ми постираш видео со сто поенти како одговор.
Првичниот муабет ти беше дека ќе снема неон за месец и пол и дека графичките ќе поскапат, дека тоа не е така можам да ти линкувам десетици извори. Вклучително и во твоето видео, типот го зборува истото.

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Почнуваш да ја разводенуваш дискусијата. Ти поставив конкретно прашање, а ти ми постираш видео со сто поенти како одговор.
Првичниот муабет ти беше дека ќе снема неон за месец и пол и дека графичките ќе поскапат, дека тоа не е така можам да ти линкувам десетици извори. Вклучително и во твоето видео, типот го зборува истото.
Ah... here we go again....
Poeftinuvanjeto na grafickite ne se odnesuva na tie graficki sto se spomnuvaat vo temive, odnosno krajniot potrosuvac jas i ti i ostanatite clenovi na forumov. Poeftinuvanjeto e za firmite kako DELL i HP na koi sto Nvidia im prodava graficki, pa posle tie stavaat marza i ni prodavaat nas gotovi konfiguracii ili laptopi.
Ti si kupil gotova konfiguracija DELL ili HP? Nekoj tuka spomna deka ceka da poeftinat konfiguraciite ili konkretno se ceka da poeftinat graficki kartici od aftermarket proizvoditeli?
I uste ednas, ZOTAC Trinity 3070Ti ili Asus TUF 3080 nema da bidat poeftini prema nas, tuku ke bide Nvidia 3070Ti poeftina prema DELL i ke si ja krstat OEM DELL vo nekoja od konfiguraciite.
Po prosto od ova nemozam izvini.
A toa deka imaat surovini za par meseci go kazuva sopstvenik na fabrika koja sto proizveduva chipovi, ne mi tekna na mene ili na tipov od videovo, tuku samo citirame drugi izjavi na lugje od sferata. Fakt e deka fabrikite sto proizveduvaat 55% od NEONot na svetsko nivo se pod kluc.
Zosto Nvidia dava popust na DELL, a ne na nas ako snemuva NEON, ke mora da ti odgovorat od Nvidia :)

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Ако сте купиле графички под 800 долари сега е време да ги продавате. Се однесува на оние што имаат повеќе картички. Ако сте платиле повеќе од тоа, јебига.

Sent from my moto g(9) play using Tapatalk

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.148
3.022
Ah... here we go again....
Poeftinuvanjeto na grafickite ne se odnesuva na tie graficki sto se spomnuvaat vo temive, odnosno krajniot potrosuvac jas i ti i ostanatite clenovi na forumov. Poeftinuvanjeto e za firmite kako DELL i HP na koi sto Nvidia im prodava graficki, pa posle tie stavaat marza i ni prodavaat nas gotovi konfiguracii ili laptopi.
Ti si kupil gotova konfiguracija DELL ili HP? Nekoj tuka spomna deka ceka da poeftinat konfiguraciite ili konkretno se ceka da poeftinat graficki kartici od aftermarket proizvoditeli?
I uste ednas, ZOTAC Trinity 3070Ti ili Asus TUF 3080 nema da bidat poeftini prema nas, tuku ke bide Nvidia 3070Ti poeftina prema DELL i ke si ja krstat OEM DELL vo nekoja od konfiguraciite.
Po prosto od ova nemozam izvini.
A toa deka imaat surovini za par meseci go kazuva sopstvenik na fabrika koja sto proizveduva chipovi, ne mi tekna na mene ili na tipov od videovo, tuku samo citirame drugi izjavi na lugje od sferata. Fakt e deka fabrikite sto proizveduvaat 55% od NEONot na svetsko nivo se pod kluc.
Zosto Nvidia dava popust na DELL, a ne na nas ako snemuva NEON, ke mora da ti odgovorat od Nvidia :)
Абре човек, никој не спори дека тој попуст од 12% е за ОЕМ и за system builders. Поентата е зошто Nvidia би давала попуст било кому ако снема суровини (неон) за месец и пол како што ти тврдиш?
Второ прашање, што ќе се случи со пазарот на графички во наредниот месец-два имајќи во предвид дека 55% од фабриките што произведуваат неон се под клуч?
Пази што ќе одговориш особено на второто прашање, бидејќи има да те пингам до септември :)

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Сума-сумарум за ситуацијава:

MSRP цени, една година после официјалниот датум и енормен ~130% раст на годишните придобивки од 2021 до 2022, имено од ~4.332 милијарди на ~9.752 милијарди (Јануар 2021 до Јануар 2022).Сѐ тоа во „криза“ и "muh SILICON SHORTAGES". Ама не се Nvidia криви за то, така?! Тие сигурно ги продаваа по retail цени низ дистрибутивната мрежа (Newegg, Amazon итн), ама овие беа лошите шо продаваа 3080ti по 3500€ (карикирам, не ги следев цените детално). Нели, Nvidia е тотално океј некој да профитират врз нивни грб, а тие да си ги исплаќет само основните предвидени давачки и минимален профит. Звучит како нешто шо голема корпорација би го правела, не?!

Криза во која шо секој трет комшија успеа да купит минимум еден риг со 6 графички од по 800€. Во Македонија. Криза за графички. GPU shortages омајгааааад... Гледано така, секоја година кај шо продаваа значително помалку од то што го продадоа последниве две години требаше да бидат етикетирани како амбис за Nvidia?!

И сега пак се враќаат да ти продаваат производ што беше предвиден да се продава по иста цена, една година отпосле. Со буквално истиот влог ти продаваат производ една година стар (релативно). И за некое време ќе пуштат во оптег нови графички картици, а старите со цена како минатата година. И по која цена ќе ги продавет новите? Сите го знајме одговорот на то прашање. Пак се враќам на претходните дискусии кај што го тврдам истото: Nvidia се генијалци за маркетинг.

Следното „џекетче“ на Џенсен можда ќе е од човечка кожа?! Fear of missing out, much?

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.272
Скопје
hackitfree.github.io
Да го освежиме темичево малце.

1656077117326-png.114388

За 1080п најисплатливи картички сооднос цена/перформанси ...

screenshot-8-png.114389

За 1440п

screenshot-9-png.114390

И за 4К

Ова се цени насекаде за нови картички!
Цениве не се баш МСРП ама се многу блиску до нив. Треба да се земе во предвид и дека модели од други производители (сем АМД и Нвидиа) секогаш биле поскапи од МСРП ...

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв