Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Неврзана дискусија за цените на графичките

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.148
3.022
Toa poeftinuvanje e samo za OEM karticite koi gi stavaat vo Dell, HP I slicni konfiguracii.
Ne vazi za site graficki.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Не гледам како ми одговори на прашањето.
Ако имаш суровини за 1 месец, последно нешто што ќе помислиш е поефтинување. Тоа што поефтинувањето е за OEM, не е аргумент кој ти оди во прилог, бидејќи на OEM графичките имаат уште помал профит.

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Izvini ako faktive ti ja stusija strategijata da kupis RTX3000 za 200e :(
Абе шо си праете вие мајнерите бајрам на умо? Шо ни натурате идеи шо не сме ги спомнале? Сме сакале за 2-3000 ден карта,
сме сакале RTX 3000 за 200 евра , бла бла!
Разбираме дека плативте скапи карти, ама вие си заработивте, си ги вративте уложените пари. Ама некако ви е криво оти се намалуваат цените. Како да уживате да останат скапи.
За мајнинг математиката е една, за гејминг е сасвим друга.
Темата е за добри дилови на графички. Очигледно е дека имате потреба од нова тема во која ќе го искажувате хејтот према корисниците кои сакаат ефтини т.е. издишани цени на графички карти за гејминг.
Прифатите го фактот дека цените паѓаат и баталите тие пропаганди за мали деца како недостаток на чипови и слично.

Иначе добри дилови моментално: 1660 SUPER за 310 евра без давачки. Со давачки до дома 350-360.
https://www.computeruniverse.net/en/p/90783622
Последно парче 3070 за 620 евра.

jvelk

hello world
16 февруари 2021
83
152
Очигледно е дека имате потреба од нова тема во која ќе го искажувате хејтот према корисниците кои сакаат ефтини т.е. издишани цени на графички карти за гејминг.
Прифатите го фактот дека цените паѓаат и баталите тие пропаганди за мали деца како недостаток на чипови и слично.
Ау батка ти скроз си ја утнал работава, хејт од мајнери кон корисници кои сакаат ефтини графички???? Цела тема очи им извадивте на копачите, ти збориш за хејт од мајнери кон вас

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Не гледам како ми одговори на прашањето.
Ако имаш суровини за 1 месец, последно нешто што ќе помислиш е поефтинување. Тоа што поефтинувањето е за OEM, не е аргумент кој ти оди во прилог, бидејќи на OEM графичките имаат уште помал профит.
Не ја знам точно агендата на ОЕМ поефтинувањето, но претпоставувам дека е некој договор помеѓу производителите на графички и производителите на останати елементи за да се зголеми продажбата на останатиот хадрвер покрај графички кој што е потребен за да се склопи еден компјутер.
Мислењето е автоматски споено:

Абе шо си праете вие мајнерите бајрам на умо? Шо ни натурате идеи шо не сме ги спомнале? Сме сакале за 2-3000 ден карта,
Разбираме дека плативте скапи карти, ама вие си заработивте, си ги вративте уложените пари. Ама некако ви е криво оти се намалуваат цените. Како да уживате да останат скапи.
Темата е за добри дилови на графички. Очигледно е дека имате потреба од нова тема во која ќе го искажувате хејтот према корисниците кои сакаат ефтини т.е. издишани цени на графички карти за гејминг.

Иначе добри дилови моментално: 1660 SUPER за 310 евра без давачки. Со давачки до дома 350-360.
Не раскажувам приказни, туку споделувам факти врз основа на податоци објавени на интернет, и ти можеш истите да ги прочиташ.
Не ми е криво, напротив и јас сакам поефтини картици, ама реалноста е друга за разлика од сонот.
Не се криви мајнерите за се лошо што ти се случува во животот :)
Пробувам да отворам очи и совет да дадам, работава да му умре козата на комшијата, класичен мк синдром.

Он топик:
https://www.computeruniverse.net/en/p/90833335
Ценава е топ, земи ја и доста гњавиш по темиве за скапи графички и за мајнери :)

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.275
Скопје
hackitfree.github.io
Точно така. Ај да им требаа суровини за 24 месеци - па ај снемало. Они испланирале 6 месеци производство - тамам работа да им снема суровина ( па баш таа 1 грам месечно што се троши - Неон ѓоа ) И точно ние само докажуваме дека цените паѓаат - Они сами се јавија - пауште сме хејтале ... Ако не им оди во прилог ситуацијава на мајнериве - не оди.Тоа е. Џабе да не залажуваат - цените си кажуваат Се.

Да си ми жив и здрав Бате Саше ...

Aztec

read-only
7 јуни 2020
35
71

"On March 15, The Ethereum Foundation announced that The Merge was successfully completed on Kiln — the final merge testnet before the upgrade will be deployed on Ethereum’s public testnets.

Ethereum’s highly anticipated chain merge will combine the Eth2 Beacon Chain with the existing Ethereum mainnet, transitioning the network from Proof-of-Work to Proof-of-Stake-based consensus."

Ова не мора да значи дека дефнитивно следи POS во Јули, но се зголемуваат шансите дека транзицијата ќе се случи кога-тогаш. А и да не се случи, вероватно ASIC-ите постепено ќе си го направат своето исто како со Bitcoin.

Во однос на неонот, за сега не би требало да е проблем бидејќи дел од производителите најавија дека имаат резерви за неколку месеци. Самсунг пример неонот го добиваат од Кина и не очекуваат дека ова ќе им направи проблем во производството, слични некои изјави имаа и Интел и ТСМЦ. Како и да е, ако се одолговлечи конфликтот верувам дека ќе направи поголеми пробеми, но тогаш мислам дека ќе имаме многу поважни работи за „секирање“ него недостиг на графички за гејминг...

Со оглед на тоа дека POS може да се случи најрано во Јули, Интел да излезе на пазарот за брзо како и новата 4000 серија која вероватно доаѓа крајот на 2022, мене ми изгледа доста оптимистички и јас лично не би брзал сега. Ако треба да бирам период кога би купил графичка, би гледал некаде околу август и во најдобар случај очекувам цифри блиску до официјалните МСРП кои ги гледавме на почетокот. Во никој случај 200 евра за 3080 :)

Допочнително:
Гледам има и голем хејт кон Интел во смисла на тоа дека графичките ќе им бидат катастрофа. Не велам дека ќе бидат следниот Nvidia Killer ама да се тврди дека нема да се најде каков-таков пазар за нивниот хардвер мислам дека е малце претерување. И АМД имаат проблеми со драјвери (имам на своја кожа осетено) па ете пак се продаваат. Треба Интел да пласираат производ кој буклвано ништо нема да тера па да не можат да продадат ниту една графичкa што е некако многу нелогично/несериозно за компанија од тој калибар. И да им е очаен хардверот во одредени сегменти, ќе мора да компензираат со конкурентна цена и пак вероватно нешто ќе им се продава, а со тоа ќе падни и притисокот од побарувачката. Win-win сценарио.

TL; DR Зборот ми е дека тие што имаат цел да продаваат (а и тие што купуваат) во моментот треба да се свесни дека за разлика од мајнерите кои хордаат се можно во даден момент, гејминг маркетот (иако голем во моментот) е лимитиран во најголем дел од случаите на една графичка за еден човек која ќе се користи во наредните неколку години.
Штом гејмер купи графичка, тој веќе излегува од пазарот за догледно време, а тоа постепено доведува до намалување на побарувачката. Е сега, ако наеднаш има поголема понуда на пазарот поради X фактори наведени погоре, следствено на тоа ќе има и конкурентни цени бидејќи не можеш констатно да го продаваш хардверот кој го произведуваш како што се правеше до сега со мајнерите. И не, конкурентни цени не значат 200 евра за 3080, но не и x2-3 како што беа до пред брзо.

Поради ова, јас лично (иако на долг рок може да згрешам) не би купувал во моментот бидејќи гледам каква-таква шанса за подобри дилови во иднина.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Имаше многу далекувидци во ерата на Тјуринг што рекоа да се чека Ампере.
Look how that turned out...

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.275
Скопје
hackitfree.github.io
Имаше многу далекувидци во ерата на Тјуринг што рекоа да се чека Ампере.
Look how that turned out...
Е кои далекувидци ? Тјуринг уште кога излезе беше јасно дека е врвно достигнување - ни на крај памет да чекаме Ампер не ни беше...
Ретки биле тие - дури не ни верувам некој така да размислувал...

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Е кои далекувидци ? Тјуринг уште кога излезе беше јасно дека е врвно достигнување - ни на крај памет да чекаме Ампер не ни беше...
Ретки биле тие - дури не ни верувам некој така да размислувал...

Хехе тазе си. Повеќето беа. Тогаш наративот беше дека Тјуринг е скап за перформанс апгрејдот, дека не чинат за парите, дека нема РТикс игри, дека нема ДЛСС игри...

2060 за 24.000 сеа звучи одлично, нели :)

Инаку, пазете што се дешава од Тјуринг навака. Не зголемуваат перформанси, него, зголемуваат Power на чиповите. Нема веќе скок во генерации како што беше порано, и или ќе се иде на паметни решенија како ДЛСС или на потрошувачка.
Јас се што излегло после Pascal го третирам како една генерација. Се зголемува ТДП за да се зголеми брзината а игрите генерално се компатибилни од крај на крај.

Муабетот ми е, не чекајте 4000ки со надеж дека ќе се ефтини или ќе земете 3000ки. 3000ките нема да ги даде никој или па се утепани од работа по рудници, 4000ките ќе бараат многу многу струја за работа или ќе се компарабилни на 3000ките.

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.779
10.103
Хехе тазе си. Повеќето беа. Тогаш наративот беше дека Тјуринг е скап за перформанс апгрејдот, дека не чинат за парите, дека нема РТикс игри, дека нема ДЛСС игри...

2060 за 24.000 сеа звучи одлично, нели :)

Инаку, пазете што се дешава од Тјуринг навака. Не зголемуваат перформанси, него, зголемуваат Power на чиповите. Нема веќе скок во генерации како што беше порано, и или ќе се иде на паметни решенија како ДЛСС или на потрошувачка.
Јас се што излегло после Pascal го третирам како една генерација. Се зголемува ТДП за да се зголеми брзината а игрите генерално се компатибилни од крај на крај.

Муабетот ми е, не чекајте 4000ки со надеж дека ќе се ефтини или ќе земете 3000ки. 3000ките нема да ги даде никој или па се утепани од работа по рудници, 4000ките ќе бараат многу многу струја за работа или ќе се компарабилни на 3000ките.

Комплетно си во право - игри пак нема, графичкиве пак немаат вредност за да си ја вратат потребата. Психолошки е моментот, зашто нема ги сакаат сите. Не дека пола од тие што ќе земат 3060 и 3070 знаат што ќе играат на нив.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Комплетно си во право - игри пак нема, графичкиве пак немаат вредност за да си ја вратат потребата. Психолошки е моментот, зашто нема ги сакаат сите. Не дека пола од тие што ќе земат 3060 и 3070 знаат што ќе играат на нив.
Во македонија патиштата имаат максимална ограниченост 130КМ/h, отсекогаш биле, секогаш ќе се. Брзина која може да се постигне со тојота јарис. Чуму било која друга појака кола?
ФОМОто е заебана работа.

пс. Зборев за вредност на графичките. Вака или така бар 50% од вредноста на графичката можеш да вратиш. Јас 2060ката ја земав 26 а ја продадов 20. 3070 ја земав 47к чинам, а можам да ја продадам дури и повеќе во моментов, не?
Малце тоа со графички и вредност не важи последниве години.

ППС у ствари требаше за ајфон да те чепнам и моеш со редми све да прајш. Се заебав.

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.779
10.103
Во македонија патиштата имаат максимална ограниченост 130КМ/h, отсекогаш биле, секогаш ќе се. Брзина која може да се постигне со тојота јарис. Чуму било која друга појака кола?
ФОМОто е заебана работа.

пс. Зборев за вредност на графичките. Вака или така бар 50% од вредноста на графичката можеш да вратиш. Јас 2060ката ја земав 26 а ја продадов 20. 3070 ја земав 47к чинам, а можам да ја продадам дури и повеќе во моментов, не?
Малце тоа со графички и вредност не важи последниве години.
Извини вредност на кола само во брзина се мери?

Факт е дека игриве ги нема, низок квалитет и секоја излегува со најголеми проблеми за PC - земи ја пример Elden Ring. Може да се сликаш со 3090 кога во 720p дури имаш stuttering и tearing.
За друг вид на вредност не ни правам муабет јас - збориме за графичка од аспект на гејминг. Инаку ако земеме да правиме математики, ќе тргнеме од тоа да бираш графичка за гејминг, а на крај со хешрејти да заглавуваш и со математики за како да си ја вратиш „инвестицијата“.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Може да се сликаш со 3090 кога во 720p дури имаш stuttering и tearing.
Кај мене на 3070 везе бе...

Извини вредност на кола само во брзина се мери?
ОК де, не ни требаат мотори појаки од 80 коња :) И со 50 коња се постига 130.

Инаку ако земеме да правиме математики, ќе тргнеме од тоа да бираш графичка за гејминг

Јас ја утепав од играње, не ми е јасно од кај тоа нема игри. Doom + 2 DLC-a, Control, Cyberpunk, Immortals, сите Assassins, тон игри искочија, сеа, ако не ти се по ќеф тебе, друга работа.

НВидиа има уште една добра работа, тоа е game streaming бар за мене, редовно играм игри на телевизор во дневна (homm3 викендашки со госпожата), тоа ми е бар 20 саати неделно забава! Со 3070 кава стримам дирек до телевизор 4к 120fps, под 5ms лаг, без никаков проблем.

И nvenc_hevc/nvenc_h264 е нешто неверојатно за луѓе што го користат - стримери и луѓе што енкодираат видеа или прават колекција филмови/серии/слично.

Не е само нема игри и готово.

Тебе ти нема вредност, зашто веројатно не ја користиш. Мене ми вреди секој денар даден искрено. И највеќе заради стримингот.

Последна промена:

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.486
7.752
Скопје
www.facebook.com
Разбираме дека плативте скапи карти, ама вие си заработивте, си ги вративте уложените пари. Ама некако ви е криво оти се намалуваат цените. Како да уживате да останат скапи
Никако вие да сфатете дека мајнингот веќе е професија што носе заработка?
Исто ко на земјоделецот тракторот да чекаш да му падне цената оти го сокапал од орање цели 5 години...

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.779
10.103
НВидиа има уште една добра работа, тоа е game streaming бар за мене, редовно играм игри на телевизор во дневна (homm3 викендашки со госпожата), тоа ми е бар 20 саати неделно забава! Со 3070 кава стримам дирек до телевизор 4к 120fps, под 5ms лаг, без никаков проблем.

Што праиме муабет повеќе јас и ти, свака част. Се си мислам има нешто што се поврзува на телевизор, ги има сите овие игри што ги наброја и плус други прејаки ексклузиви...не ми текнува како се викаше.
Мислењето е автоматски споено:

Кај мене на 3070 везе бе...
Среќа може да те демантирам со Digital Foundry, без везе ти е муабетот дека везе.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Што праиме муабет повеќе јас и ти, свака част. Се си мислам има нешто што се поврзува на телевизор, ги има сите овие игри што ги наброја и плус други прејаки ексклузиви...не ми текнува како се викаше.

Мислам дека знаеш дека имам. И свич (2) и PS5.
И да треба да бирам што ќе оставам од сите, ќе ја одберам графичката. Зашто, не моеш HOMM3 да играш ни на едното ни на другото, ама моеш да играш било што од двете на 3070 :) Плус, неам само еден телевизор, вака можам на кој сакам да си стримам, плејката треба да ја влечам од соба во соба...

и плус други прејаки ексклузиви
yeah, about that... не знам колку си информиран, ама екслузивите паднаа еден по еден.
Тие муабети да му ги праиш на пц мастер рејс што немаат конзоли. Инаку сите ексклузиви (што вредат) за пс4 и 5 се играат во 2 месеци.

Среќа може да те демантирам со Digital Foundry, без везе ти е муабетот дека везе.
Извини, сеа ќе му кажам на компјутеров да почне да сецка чим така рекле Дигитал фаундри.

Глеаш видео од непачирана игра на лаунч деј на 4к или како и да е и му кажуваш на некој што actually ја игра играта како работи :))))) Помалце филмови глеј.

Последна промена:

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Никако вие да сфатете дека мајнингот веќе е професија што носе заработка?
Исто ко на земјоделецот тракторот да чекаш да му падне цената оти го сокапал од орање цели 5 години...
Пане, абе јас несум ни мајнер ни гејмер и несум ни малце пристрасен. Јасно ми е одамна дека мајнинго носе заработка. Кој си заработува нека си заработува коуку му душа сака. Само не ми е јасно зашо се вергла едно те исто и на оваа тема која се отвори?
На оваа тема ние пратеме добри дилови и си се сладеме на намалување на цените и се надеваме дека ќе продуже овај тренд и наредните месеци. И ке кажам по 5ти пат:
Очекуваме да ја живнеш твојата тема со одлични дилови за продажба на графички за гејминг и мајнинг за скоро време. ;)

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.486
7.752
Скопје
www.facebook.com
Како и да е сите сакаме ефтини карти за багатела цена, и ние копачите и вие гејмерите. Да си признам дека овие пренапумпани цени не идаат во никоја корист на сите нас освен за произведувачите на самите карти.
Секакви измислувања, дезинформации, паники стварања се направија последната 1.5 година.
Џабе дискутираме по темиве за со цел да поефтинаат. Кога на гигантине од компании не му чуе за нас. Секој си тера свој профит. На овие пренапумпани цени најјмногу е оштетен крајниот корисник небитно дали копачи , дали гејмери.
А копачите ако сметате дека се главен фактор за поскапувањето на картите , грешка сте.

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Како и да е сите сакаме ефтини карти за багатела цена, и ние копачите и вие гејмерите. Да си признам дека овие пренапумпани цени не идаат во никоја корист на сите нас освен за произведувачите на самите карти.
Секакви измислувања, дезинформации, паники стварања се направија последната 1.5 година.
Џабе дискутираме по темиве за со цел да поефтинаат. Кога на гигантине од компании не му чуе за нас. Секој си тера свој профит. На овие пренапумпани цени најјмногу е оштетен крајниот корисник небитно дали копачи , дали гејмери.
А копачите ако сметате дека се главен фактор за поскапувањето на картите , грешка сте.
Е така бе Панка, добре дојде назад. Ваков те сакаме.
Ја искористија приликата произведувачите со мајнерската треска, арно ама очигледно се презаситија мајнерите и аутоматски и побарувачката. Да се сетеме на заробените контејнери полни со графички таму некаде.
Ипак мораат да се продадат некому.
On-topic: 3060-ка од CU со се ДДВ од 5% вкупно 500 евра до овде.
Погледнете го атачментот 111310
Придај боже. За брзо и 3060Ti ке дојде за иста цена.

Edit: А за 200 евра кога веќе спомнаа, на лето можеме да се надеме на 2060ки копани и гејмани. :D

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Ima sansi da, ako se preseli od drzavava.
Se nekoi nerealni linkovi postiras I gi palis tuka wannabes kako bate sase, nemoj be brat so usul malce, nekoj stvarno ke proba da poraca :)
CU I Zirafa za nas se dostignuce, za newegg, evga, bestbuy I slicno moze da sonuvame.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
наскоро за литро зејтин ќе ги даваат, ич не ми се брза искрено.
Не претерувај сега па ти. Литро зејтин + литро нафта веќе е реално очекување на реклама 5 за неколку месеци од сега.
On-topic: 3090-ка од CU со се ДДВ од 5% вкупно 1.920 евра до овде.
Погледнете го атачментот 111311
Уф, немој со тие куршуми. Чуствувам длабока емпатија кога ќе ми текне дека до пред месец дена ги порачуваа за 3000 EU некои членови од тука.
Опа бате @Nikola100 . Ево ти на тебе EVGA 3060Ti за 500ка.
https://www.computeruniverse.net/en/p/90834823
New Picture (5).jpg

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.275
Скопје
hackitfree.github.io
Не претерувај сега па ти. Литро зејтин + литро нафта веќе е реално очекување на реклама 5 за неколку месеци од сега.

Уф, немој со тие куршуми. Чуствувам длабока емпатија кога ќе ми текне дека до пред месец дена ги порачуваа за 3000 EU некои членови од тука.
Погледнете го атачментот 111315

Па богами под 500 неможе да падне цената сигурно ... Само со порачка - гаранција - странство - царина .. Треба тука да ја купиме од продавница за 500 ама еве и 600 да е - се нафаќам одма да ја купам .

Surreal

hello world
30 септември 2014
203
211
Скопје

Погледнете го атачментот 111315
Ќе ја земаш или само разгледуваш?

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler