Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Надувани цени на графичките заради mining

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Значи поарно колата да ти се расипи него графичката.
Ако ти се расипИ графичката под гаранција најверојатно е дека ќе добиеш пари назад, т.е. пари со кои ќе можеш да си купиш пола графичка.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Ама ич, ич, ич или литературно кажано, воопшто не ми е јасно зошто мора копачиве да се осеќаат како нападнато пошо нема картички па мора да ја бранат „својата“ страна и да објаснуваат демек „жими мајка не е ради нас“, ради Сони било, ради короната била, ради не знам што, лол.
Демек ќе им пропадне бизнисот ако признаат, хаха.

D.P.R

Him
22 октомври 2016
748
566
Free
Ама ич, ич, ич или литературно кажано, воопшто не ми е јасно зошто мора копачиве да се осеќаат како нападнато пошо нема картички па мора да ја бранат „својата“ страна и да објаснуваат демек „жими мајка не е ради нас“, ради Сони било, ради короната била, ради не знам што, лол.
Демек ќе им пропадне бизнисот ако признаат, хаха.
Јас копам и заради копачите е, јас лично сум крив (можи не колку некој други) за недостатокот на карти

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10
Графички

Како сите меури досега и овој ќе пукни
Повеќето копачи по гла ќе ги чукни
Во q3 можи нема да има нови, ама ќе има стари
За многу ефтини пари​

ги срамив со рими...​

wolverine

user
27 јуни 2012
1.341
1.578
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Јас само се молам да не ми цркне мојава 1660 Super пошто после ќе почнам да убивам. Ах какви планови имав за 3070 пред да снема графички, па па па...

xbl9k

hello world
10 декември 2017
133
189
Јас само се молам да не ми цркне мојава 1660 Super пошто после ќе почнам да убивам. Ах какви планови имав за 3070 пред да снема графички, па па па...
Немаш гајле со 1660.. јас останав со radeon hd 7790...

Sent from my Nokia 3.4 using Tapatalk

xbl9k

hello world
10 декември 2017
133
189
Колку за слика е и оваа, мака ми е што не си зедов 580ка пред 3 месеци.. не мислев дека до овој степен ќе дојде ситуацијата со графичките.

Sent from my Nokia 3.4 using Tapatalk

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.490
7.762
Скопје
www.facebook.com
Овие "луѓе" тука стварно одлепиле.
Xfx rx 570 8gb red eyed
Graficka RX 580 8gb
Бива ли до тоуку да не се свесни кај живееме. И со кој акл мислат дека некој будала ке купе RX 580 за 500 евра? :eek:
@igor_igor Aj кажи тука јавно колку ги шитна твоите сафирки 580 8гб стари 3 години.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
@igor_igor Aj кажи тука јавно колку ги шитна твоите сафирки 580 8гб стари 3 години.
На тебе ти е забрането да коментираш за графиќќи картици буразеру се дури не почнеш па да ги шиткаш по цени како шо ги шиткаше лани.
Еее да знаеше дека вача ќе биде требаше да чувам една GTX 1050Ti по ја шутнав летото за 4000 у конфигурација. Сеа ке си ја огласев за 15000 :D

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
24k парче. :cool:
Не сум знаел дека сум имал азно неброено по машиниве лол... ;)
Тројца ми пишаа за таа цена.
Од утре почнувам со гејмање на 8800GTS, мислам дека нема да биде тесно грло со процесорот во потпис. :LOL:

Последна промена:

Mechanic

hello world
2 мај 2016
328
235
Погледнете го атачментот 97683

Него ако се деси некој голем крах, да неможе да се заменат крипто за вистински пари. Шу прајме?

Да го наречеме крипто светот виртуелен, имаш виртуелни пари сега за сега живот = путер. Професија мајнер држи вода. Ако утре колабрира цел систем, хипотетички отиде све у к***ц. Што би правел мајнерот во вистинскиов живот :)

Ние душманите ќе си дочекаме или графичка или конзола, шо да е ќе се најде нешто. Ама 2 миљарди копачи одеднаш да им секнат приходи - нова економска криза.
Ако короната излезе некому во пресрет, тоа се мајнерите и овие што градат згради.
Се што беше кеш под перница од пусти страв да не кракираат фиат валутите, го пикнаа во крипто и недвижности.
Е сега кога ќе почне да се враќа светот во нормала и ќе дојде време пак да се инвестира во нормални бизниси ќе има таква експлозија и плачки при што голем дел ќе излезат со тешки минуси и мал дел со парите од овие што изгореле.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.144
1.541
Скопје
Ја колку шо разбирам крипто е комодити новоизмислен. Као некој вид лимитиран дигитален ресурс. Сам по себе нема вредност вредноста му ја диктира demand и hype. Ако цел свет го прифати ко некој вид нешто со вредност тогаш тие што го имаат може да го држат и со тоа уште да му расте вредноста. Иначе биткоин на пример не е неограничен. Има лимитиран број и коа ќе се докопаат сите толку - ќе постојат само тие што се во нечиви wallet-и и вредноста ќе им е колку шо ќе се тргуваат. Е сеа ако нема нешто побарувачка или опадне или пак ете излезе нема интерес или вештачки бил хајпот - цената може пак да падне. Така нешо сигурно не ги разбирам доволно работиве но во глобала суштината е дека луѓето му даваат вредност на биткојнот.

Една работа шо ја бев прочитал некаде е дека многу мал број на луѓе процентуално ги имале 99% од биткоините. Нешто као 1 милион луѓе шо значи 99.9999 проценти пд луѓето или немаат работа со биткоин или имаат мала сума. Мал клуб се ама вртат големи шпекулации и вредности. Затоа може да е балон ова пошо може тие шо имаат да прават се у своја моќ да го зголемат хајпот. Ама на крај ако нема ќар некој тогаш чуму.

Сеа за сеа едина корист е ко форма на инвестирање или штедење.

Испратено од SM-G955F преку IT.mk форум апликација

Горе доле точно, ПЛУС секоја криптовалута си е приказна сама за себе и си има примена во одреден сектор. Покрај поседување на криптовалути од индивидуалци, тие се користат и за многу проекти и комерцијални работи. 99% од сите биткоини дека ги држат многу мал број на луѓе, не верувам. Сепак се работи за вредност од $1,500,000,000. Самите крипто exchanges држат огормни залихи. Исто така имам прочитано дека 20% од сите bitcoins, се totally lost и немале никаков трансфер над 5 години.

Околу залихата на графички, сигурно имаат удел мајнерите, но не се само тие, како што кажа @gOJDO.

Последна промена:

Sancho Sanchez

hello world
12 октомври 2016
272
294
Една работа шо ја бев прочитал некаде е дека многу мал број на луѓе процентуално ги имале 99% од биткоините. Нешто као 1 милион луѓе шо значи 99.9999 проценти пд луѓето или немаат работа со биткоин или имаат мала сума. Мал клуб се ама вртат големи шпекулации и вредности. Затоа може да е балон ова пошо може тие шо имаат да прават се у своја моќ да го зголемат хајпот. Ама на крај ако нема ќар некој тогаш чуму.

Ако 0.1% од корисниците се сопственици на 99% од сите биткоини што постојат, тоа се неколку илјади лица низ цел свет, и дури и тогаш биткоинот е екстремно децентрализиран споредено со било која фиат валута во светот.

Нема начин тие неколку илјади луѓе да се договорат да се однесуваат како унитарна институција како што е било која централна банка или држава.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
продавајте тоа балоните додека е време
Што се случува со Биткоинот, денес вртоглаво падна за 17% ?

12 април 2017
1.918
1.259
Само да ве прашам која е финтата со копањето коини.
Произведувате нешто што не се троши туку се тргува со него така?

Фактички ко да сте купил штампач за банконоти и штампате пари.
Некогаш ќе се засити пазарот со штампање/копање пари/биткоини?
Е сега еден проблем е што печатачите за пари се многу поеколошки, а копачите не се уопште, поготово не во Македонија.

Испратено од HD1910 преку IT.mk форум апликација

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 7950X - Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
3 x 4TB WD Black, M.2 Samsung 990 Pro 2TB
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
4x32 GB G.Skill 6000MHz (@5400MHz CL30)
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Lian-Li 011 Dynamic XL ROG
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Погледнете го атачментот 97683

Него ако се деси некој голем крах, да неможе да се заменат крипто за вистински пари. Шу прајме?

Да го наречеме крипто светот виртуелен, имаш виртуелни пари сега за сега живот = путер. Професија мајнер држи вода. Ако утре колабрира цел систем, хипотетички отиде све у к***ц. Што би правел мајнерот во вистинскиов живот :)

Ние душманите ќе си дочекаме или графичка или конзола, шо да е ќе се најде нешто. Ама 2 миљарди копачи одеднаш да им секнат приходи - нова економска криза.

Премногу субјекти се инволвирани во крипто валутите за тоа да се случи така лесно. Се додека има голем број на луѓе што шпекулираат со нивната вредност, вредноста ќе им остане. Кога бројот на тие луѓе значително ќе се намали, тогаш може цел систем да крахира и да стане неликвиден.

Е сега еден проблем е што печатачите за пари се многу поеколошки, а копачите не се уопште, поготово не во Македонија.

Испратено од HD1910 преку IT.mk форум апликација

Аха, епа шо не си отвориш ти печатница за фиат валути дома?
Тука е разликата.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Се додека има голем број на луѓе што шпекулираат со нивната вредност, вредноста ќе им остане.
Така е! Додека има овци ќе има и џемпери, т.е. криптопарите ќе постојат се додека има будали да купуваат криптопари.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.181
16.288
тогаш може цел систем да крахира и да стане неликвиден.

giphy.gif

Неликвиден?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно