Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Мобилари во Македонија - искуства и мислења

Ulrezaj

hello world
20 јуни 2012
438
706
Охрид
Ulrezaj's setup  
Processor & Cooler
Intel I9 - 9900k / NZXT Kraken X62
Motherboard
Gigabyte z390 Aorus Master
Storage
Samsung 860 Evo 250 GB / 3TB Toshiba
PSU
Cooler Master V850
RAM
16GB Kingston HyperX Predator 3200Mhz
Video card
ASUS ROG STRIX RTX 2070Super
Case
Asus TUF GT501
Mouse
Razer Mamba Tournament Edition
Keyboard
Razer Blackwidow Ultimate Stealth
Monitor
Alienware AW2518H
OS
Windows 10 64bit

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Не е проблем телефонот, проблемот е зошто не издаваат фискални сметки

Првпат купуваш од мобилара во Македонија или што е работава? :)
Чудење дека во мобилара не издавале фискална сметка... Ти си почуден, не мобилариве.

Врати се и доплати им 18%, ќе ти издадат фискална.

123456

poweruser
12 април 2013
2.071
1.596
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia
Првпат купуваш од мобилара во Македонија или што е работава? :)
Чудење дека во мобилара не издавале фискална сметка... Ти си почуден, не мобилариве.

Врати се и доплати им 18%, ќе ти издадат фискална.

а што ти работиш таму па ми драматизираш нешто, ај баш ги пријавив на 198 па ке видиме што како

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.236
Не е проблем телефонот, проблемот е зошто не издаваат фискални сметки
Не издаваат фискални бидејќи не плаќаат ДДВ. А не плаќаат ДДВ бидејќи продаваат шверцувана роба. Тоа е вистинското место за купување на мобилен телефон и тие се тие генијалци што треба да се поддржат со правење промет кај нив.
Мислењето е автоматски споено:

а што ти работиш таму па ми драматизираш нешто, ај баш ги пријавив на 198 па ке видиме што како
Ништо нема да видиме што-како. Тие им се соучесници, мислиш никој не ги пријавил до сега?

Kiro619

hello world
5 август 2015
142
106
Спореди ја цената што си ја платил во мобеликс со анхоч/сетек/телеком/а1 . . .

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје

Мислам дека треба да пријавиш и на 193, да ја угаснат малку паникава.

Не разбирам како некој што е на forum.it.mk, во годината 2022 се чуди дека во Северџанија во мобилари не издавале фискални.
Или синчето/ти видовте поевтини цени таму отколку во Анхоч/Сетек/Нептун/операторите и мислевте дека ги заебавте со тоа што нема да купите од нив по регуларна цена со ДДВ.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.236

Не разбирам како некој што е на forum.it.mk, во годината 2022 се чуди дека во Северџанија во мобилари не издавале фискални.
И мислиш дека така е во ред?

123456

poweruser
12 април 2013
2.071
1.596

Или синчето/ти видовте поевтини цени таму отколку во Анхоч/Сетек/Нептун/операторите и мислевте дека ги заебавте со тоа што нема да купите од нив по регуларна цена со ДДВ.

не биди прост

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Сега јас сум прост значи а? Претходно наводно „работев во мобилара“, сега сум прост.

А кога гледавте цени и споредувавте каде е најскапо, а каде најевтино убаво ви беше кога видовте дека во мобиларите телефоните се бааги поевтини? Не се зачудивте зошто е тоа така? Мислевте дека мобиларите се добротворни организации и така шиткаат поевтино за доброто на народот? Или мислевте дека Сетек, Телеком или Нептун се лопови?
Можевте да си купите од Телеком со вистинска гаранција и фискална, ама некако скапо?
Многу наивно бараш фискални по мобилари и ги пријавуваш, ама изгледа воопшто не бевте наивни по дома кога разгледувавте што да купите и од каде.

Не знам со кое лице на мене ми викаш „не биди прост“.

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Не издаваат фискални бидејќи не плаќаат ДДВ. А не плаќаат ДДВ бидејќи продаваат шверцувана роба. Тоа е вистинското место за купување на мобилен телефон и тие се тие генијалци што треба да се поддржат со правење промет кај нив.
Мислењето е автоматски споено:

Ништо нема да видиме што-како. Тие им се соучесници, мислиш никој не ги пријавил до сега?
ќе лапаат инспекториве ново ајфонче

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
252
242
Ако не издаваат фискална, тогаш не треба да се купува од таму. Али кај нас секој втор гледа некако да заеби некого или да го заеби системот па овиее некако имаат муштерии и не се сеуште затворени од УЈП.

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Дали треба или не треба е дискутабилно. Секој купува од каде што му одговара.

Пример мене лично, не ми смета тоа што мобиларите не издаваат фискална затоа што добивам телефон по доста пониска цена.
Од друга страна, страшно ми смета кога во кафеана не издаваат фискална, а ти плаќаш фул цена. т.е. Ти си плаќаш данок кој иде во џебот на газдата, или со други зборови газдата те краде тебе. И интересно е како ова никој не го пријавува на 198.

Како и да е, се согласувам дека е чудно на некој на ИТ форум да му е чудно дека мобилара на издава фискална.

123456

poweruser
12 април 2013
2.071
1.596
Дали треба или не треба е дискутабилно. Секој купува од каде што му одговара.

Пример мене лично, не ми смета тоа што мобиларите не издаваат фискална затоа што добивам телефон по доста пониска цена.
Од друга страна, страшно ми смета кога во кафеана не издаваат фискална, а ти плаќаш фул цена. т.е. Ти си плаќаш данок кој иде во џебот на газдата, или со други зборови газдата те краде тебе. И интересно е како ова никој не го пријавува на 198.

Како и да е, се согласувам дека е чудно на некој на ИТ форум да му е чудно дека мобилара на издава фискална.

Ај да не бидам безобразен и тебе да не те отерам кај што не треба. што има врска ит форумов со мобилари?

јас прашав зошто не издаваат фискални, а не да ми попуваш тука

а ти ако си пич.а и не бараш фискални у кафани тоа е друга работа.

Фала @Astro што одговори

Јас важно ги пријавив а што ке биде никогаш нема ни да дознаеме.

нема потреба да ја тупиме темава со глупости

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Ај да не бидам безобразен и тебе да не те отерам кај што не треба. што има врска ит форумов со мобилари?

јас прашав зошто не издаваат фискални, а не да ми попуваш тука

а ти ако си пич.а и не бараш фискални у кафани тоа е друга работа.

Фала @Astro што одговори

Јас важно ги пријавив а што ке биде никогаш нема ни да дознаеме.

нема потреба да ја тупиме темава со глупости
За 50 динара поврат од мој ддв пријавуете по установи ? Знаеш дека ако се усвои пријавата ќе си плаќаш целосна цена па уствари нема да заштедиш со скенирање на фискалната ?

И како тоа не си знаел зошто не издаваат фискална, не ја гледаш цената ?

imortel

hello world
18 февруари 2012
197
311
Скопје
Причина бр. 1:
Но каса фискале? Но керо мобило, граце.
Кога јас можам секој месец да плаќам данок, можат и мобиларите.

Причина бр. 2:
Кога купив далечната 2011 Galaxy S2 од Ледиком, па кога забележав трага на екранот на телефонот и кога отидов да ми го заменат, 3-4 саати се убедувавме и го негираа проблемот.
Така да купувајте оригинали, барајте фискална, не создавајте даночна евазија и сива економија.

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Интересна појава може да се забележи на темава, македонскиот феномен. Коа треба да се вратат +60 динара од мој ДДВ и не била издадена фисклна у мобиларата кај шо бил купен производ по 18% помала цена, се претвораме во доктори на правни науки, адвокати и така натаму. Се вртат броеви, полиција, пожарна, се пријавуе секаде кај шо може и не може. Нормално, субјектот ги споредил цените во мобиларата и во сетек/нептун и претпоставил дека мобиларите се добротворни организации а сетеците се апаши, па си рекол не им давам пари на ајдуциве. И сеа не му е доволно тоа шо купил телефон по 18% пониска цена, па зошто да не земе плус 60 динара ?!?! Па тоа му следува !!!!

Од друга страна коа се работи за друго криминално дејствие како пиратерија и торенти, ставаме превез на очите и наеднаш се наоѓаме во Bird Box. Е овде нема криминал бато, а оти нема ? Оти така ми одговара бато. Ако сум ќар од криминалот, нема криминал, ако сум зијан, тогаш има.

Идемо.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.189
1.192
Скопје
Вие што го браните криминалов што го правават мобилариве и таквите ко нив што не издаваат фискални, утре кога ке одите на лекар или недај Боже некоја операција и во болница ви кажат “еј мораш сам да си купиш лекови или медицински материјал бидејќи нема” сетете се дека сте заштедиле 18% на телефонот што сте го купиле од криминалциве

Извинете вака али морав нај болен пример да дадам, а у глава ги имам уште милион, затоа парите од данокот се од граѓаните за граѓаните

supergamer

hello world
1 октомври 2022
166
201
Купено поевтино, ама без фискална, ако треба да оствариш гаранција он едноставно може наудрен да се прави. А ти не може да бараш помош од инспекции затоа што немаш доказ дека си купил нешто од него.
Исто како вреќа компири од пазар да си зел и дома кога отвараш половина расипани.

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Вие што го браните криминалов што го правават мобилариве и таквите ко нив што не издаваат фискални, утре кога ке одите на лекар или недај Боже некоја операција и во болница ви кажат “еј мораш сам да си купиш лекови или медицински материјал бидејќи нема” сетете се дека сте заштедиле 18% на телефонот што сте го купиле од криминалциве

Извинете вака али морав нај болен пример да дадам, а у глава ги имам уште милион, затоа парите од данокот се од граѓаните за граѓаните
Убав пример даде,болест која зафати мој родител,не подлежела под здравствено осигурување,а родителот мој плаќа 20год здравствено осигурување,бевме приморани да го носиме надвор од Мк,да платиме 10к евра,за да се лекува,што правиме во ваков случај?Ништо не правиме,го изгубив родителот,загубив 10к евра,се изгубив во животот,ради скапанава еб*на Држава.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.189
1.192
Скопје
Убав пример даде,болест која зафати мој родител,не подлежела под здравствено осигурување,а родителот мој плаќа 20год здравствено осигурување,бевме приморани да го носиме надвор од Мк,да платиме 10к евра,за да се лекува,што правиме во ваков случај?Ништо не правиме,го изгубив родителот,загубив 10к евра,се изгубив во животот,ради скапанава еб*на Држава.
Навистина ми е жал за ова што го читам, и да во право си со револотот за државава, и извини што споредбата те погоди :cry:
Буквално НИКОЈ не го бранеше криминалот, не знам што читаш ти и како читаш.
Абе друже изгледа ти не се читаш што пишуваш или друг паралелно пишува од твојот профил.

Не ми е поента да завлезам во расправии, муабетот ми е дека не смее да се избегнува давање фискални, од тоа се полни буџетот на државава, замислете само што би било никој да не издава и во кој правец би отишло ова парче земја што ја викаме “држава”

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Луѓе, Мобеликс и Ледиком опстојуваат со години. Никогаш не давале фискална. Знаеме како треба да биде. Државните органи не беа формирани вчера. Што друго да се каже.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.189
1.192
Скопје
Луѓе, Мобеликс и Ледиком опстојуваат со години. Никогаш не давале фискална. Знаеме како треба да биде. Државните органи не беа формирани вчера. Што друго да се каже.
Да друже така е, ама не смее и државата (државните органи)да преќутува со самото не санкционирање е соучесник, овие ги земавме како пример, инаку има многу случаи, земи ја пластичарска улица, и ред други, сето тоа е на наша штета твоја, моја. Проблемот наш е што не знаеме како е да имаме фунционална држава, да може да те заштити кога ти се загрозени правата а и да казни ако згрешиш. Друг проблем е што повеќето немаат излезено подалеку од Солун, Ќустендил или Врање и не знаат како е да живееш по правила, да не смееш дс возиш побрзо од пропишаното, да не смееш да свириш по улица кога ќе ти текне, да поминеш на црвено, да ти текне после 20часот да пушташ гласна музика и ред други работи, затоа сме на ова ниво што сме.
Пак ќе кажам навистина немам намера да завлегувам во расправии со членови на форумов, чисто сум да се дружиме и да си помагаме колку можеме

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв