Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Кој антивирус го користите

Кој антивирус го користите?

• Nod 32

Гласови: 131 28,1%
  • McAfee

Гласови: 8 1,7%
  • Kaspersky

Гласови: 93 19,9%
  • BitDefender

Гласови: 39 8,4%
  • Zone Alarm antivirus

Гласови: 8 1,7%
  • AVG

Гласови: 38 8,1%
  • Avira

Гласови: 43 9,2%
  • Norton

Гласови: 27 5,8%
  • Некој друг (наведете кој)

Гласови: 80 17,1%

• Вкупно гласале
    467

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
eset smart security 4 zakon ne go menuvam za nisto....

Eдинствен пак во живот сум јадел толку гаден вирус што морав формат на направам пошто ни таск менаџњр,ни адримув програмс,но CMD ни ништо живо што можеше да го онеспособи не работеше,а имав ESET smart security 4 и од тогаш нема шанса да се вратам на ESET.

ConfusioN

hello world
10 април 2009
81
6
Мојот став за антивируси е следниов, ниту еден не гарантира максимална заштита доколку не мислите со главата, и секогаш користи бесплатна лиценца наспроти кракувана, затоа што со кракот доаѓаат 'другарчињата'.
И добивав многу коментари како тоа ми е погрешно мислење оти со бесплатна лиценца на Аваст/АВГ/Авира и други сум e чудо што воопшто сум терал повеќе од месец дена без форматиран пц.
Не знам, но јас до сега немав проблеми, со АВГ-то терав некоја добра година ипол без формат, но имаше неколку пропусти, а како излегуваа нови верзии на АВГ истиот антивирус се повеќе и повеќе тонеше.
Потоа направив миграција на Аваст, го користев и него долго време, скоро година дена, и 2 пати ми паѓаше системот и еднаш го бришев комплетно целиот антивирус заради негово блокирање.
Моментално користам Авира, истотака бесплатен, и сега за сега се е во најдобар ред, и за домашна употреба неможам да се пожалам, останува да видиме во иднина како ќе се понаша па да пишам некој поголем пост за него.

pilch@rd

user
22 август 2009
1.338
132
Мојот став за антивируси е следниов, ниту еден не гарантира максимална заштита доколку не мислите со главата, и секогаш користи бесплатна лиценца наспроти кракувана, затоа што со кракот доаѓаат 'другарчињата'.
И добивав многу коментари како тоа ми е погрешно мислење оти со бесплатна лиценца на Аваст/АВГ/Авира и други сум e чудо што воопшто сум терал повеќе од месец дена без форматиран пц.
Не знам, но јас до сега немав проблеми, со АВГ-то терав некоја добра година ипол без формат, но имаше неколку пропусти, а како излегуваа нови верзии на АВГ истиот антивирус се повеќе и повеќе тонеше.
Потоа направив миграција на Аваст, го користев и него долго време, скоро година дена, и 2 пати ми паѓаше системот и еднаш го бришев комплетно целиот антивирус заради негово блокирање.
Моментално користам Авира, истотака бесплатен, и сега за сега се е во најдобар ред, и за домашна употреба неможам да се пожалам, останува да видиме во иднина како ќе се понаша па да пишам некој поголем пост за него.

Паметен избор другар..Јас сум веќе 4,5 години на Premium Security Suite / Internet Security 2012 и сум презадоволен од самиот антивирус.., ама истотака и бесплатната верзија нуди солидна заштита на компјутерот. :bravo:

ConfusioN

hello world
10 април 2009
81
6
Паметен избор другар..Јас сум веќе 4,5 години на Premium Security Suite / Internet Security 2012 и сум презадоволен од самиот антивирус.., ама истотака и бесплатната верзија нуди солидна заштита на компјутерот. :bravo:
Првпат користам Авира, и сеуште во тест период, досега сум задоволен, не го оптеретува ПЦто, не зима многу од рам, и нуди основна заштита за домашна употреба онаа бесплатната верзија, што е сосема доволно за мене.
Инаку, имаш купена лиценца?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.955
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Чисто се сомневам дека ради Аваст ти паднал системот, како знаеш дека Аваст е причината? : /

pilch@rd

user
22 август 2009
1.338
132
Првпат користам Авира, и сеуште во тест период, досега сум задоволен, не го оптеретува ПЦто, не зима многу од рам, и нуди основна заштита за домашна употреба онаа бесплатната верзија, што е сосема доволно за мене.
Инаку, имаш купена лиценца?

да си купив лиценца преку интернет...Одлични се..Барем со моето користење од 4,5 години можам да препознаам добар од шит антивирус.. :D

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.955
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Avira е добар основен антивирус, но користи застарени методи на детекција/превенција на малвер, така да како free опција би го ставил во препорака на солиден избор, но за плаќање, има доста подобри алтернативи, Kaspersky, Norton, Emsisoft итн.

ConfusioN

hello world
10 април 2009
81
6
Чисто се сомневам дека ради Аваст ти паднал системот, како знаеш дека Аваст е причината? : /
Од што друго?
Немав ништо ново инсталирано, нити чепнато, компјутерот си бепе во тип-топ форма, само одеднаш го палам и системот беше паднат.
Можно е сестра ми сурфајќи да закачила некој вирус, но и да е така тогаш авастот би требало да го исчисти.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.955
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Не е до аваст, се работи за корупција на MBR, најверојатно. Шансата антивурс да ти го бутне ситемот е многу мала, најчесто се случува истиот да се успори или да добиваш ерори, но да бутне систем многу ретко. Иначе што мислиш под паднат систем? неможеше да бутираш така? мене ми се има случено истото над 3 пати, и ти гарантирам дека не беше од антивирус.

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
- конфликт со драјверите
- софтверски конфликт ( пр. 2 анти вируси )
- bad sector на HDD
- ОС bag
- малициозен код кој модифицирал некој клучен фајл/регистер
- проблем со напон
- проблем со рам
- конфликт на ОС-от со некој додатен уред

се дел од причините поради кои еден ОС може да биде нестабилен.

Доколку предходно нема никаков проблем, и се изврши свежа и коректна инсталација на анти вирус, за да се изврши штета на ОС -от, шансите практично се невозможни. Теоретски секако е можно.

Милиони компјутери користат аваст секој ден.

пс. Avira ≠ AntiVir
Авира е фирмата која произведува антивирусот AntiVir :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.955
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Дефинитивно во мојот случај се работеше за нестабилен оверклок, јасно е како ден. Тоа е тоа, кога сакаш да доведеш и7 920 CO @4.2ghz (1.42v) што е практинчно невозможно, затоа секогаш во последно време се фрлам на интезивни тестови за стабилност, зa да ги избегнам корпуциите на систем/бутот :)

Moра да се тестира детално, кога идеш на фреквенции over the top.

ConfusioN

hello world
10 април 2009
81
6
Не е до аваст, се работи за корупција на MBR, најверојатно. Шансата антивурс да ти го бутне ситемот е многу мала, најчесто се случува истиот да се успори или да добиваш ерори, но да бутне систем многу ретко. Иначе што мислиш под паднат систем? неможеше да бутираш така? мене ми се има случено истото над 3 пати, и ти гарантирам дека не беше од антивирус.
Допрва сега го читам постот, не ми стигнало известување, еве да ти реплицирам.
Под паднат систем подразбирам да не сака да се бутира системот, нон-стоп си прави рестарти самиот.
И навистина не знам од што ми беше паднат системот тогаш, се сомневам на некое вирусче, али што знам.
Велиш и тебе ти се има случено три пати, и како го реши? Со формат, т.е повторна инсталација, така?

ConfusioN

hello world
10 април 2009
81
6
- конфликт со драјверите
- софтверски конфликт ( пр. 2 анти вируси )
- bad sector на HDD
- ОС bag
- малициозен код кој модифицирал некој клучен фајл/регистер
- проблем со напон
- проблем со рам
- конфликт на ОС-от со некој додатен уред

се дел од причините поради кои еден ОС може да биде нестабилен.

Доколку предходно нема никаков проблем, и се изврши свежа и коректна инсталација на анти вирус, за да се изврши штета на ОС -от, шансите практично се невозможни. Теоретски секако е можно.

Милиони компјутери користат аваст секој ден.

пс. Avira ≠ AntiVir
Авира е фирмата која произведува антивирусот AntiVir :)
Можно е да било до конфликт со драјверите, едно време се мачев со најновите драјвери од НВИДИА, можно е и да е до тоа.
Иначе од другото што го наброја се е во ред, освен со малициозните кодови, тоа неможам да знам бидејќи Авастот не беше пријавил никаков вирус или што и да е.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.955
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.955
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Back to NAV (agressive settings) :)

pocttopus

hello world
21 мај 2010
458
99
Skopje, Naboo
ме интересира дали Avast IS [6] може да се комбинира со нешто друго или мора да биде сам. претходно видов некакви комбинации еден антивирус со некој друг firewall и чисто информативно ова прашувам... :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.955
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Сам, веќе ни обичниот Avast не може да се комбинира со ништо заради имплементациајта на Sandbox/Beahvior Blocker модулите...така да ако користиш firewall во комбинација со Avast ќе дојде до overlapping, (зборам за комплексни firewall решенија, Comodo, Online Armor etc) за IS уште полошо затоа што има и Firewall.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
KIS(че) 2013 Треил 90 дена. Нема импакт врз системот...совршен е.

Revan

lurker
25 мај 2008
660
310
Го користам Avast! Free.

Едно прашање до поискусните во оваа тематика. За покомплетна заштита на системот дали да го комбинирам Avast! со Comodo Firewall и MalwareBytes и слично или ќе јавува конфликт?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно