Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
515
327
Немам никакво искуство со клими. Гледам дека Hisense имаат интересни понуди, па што мислите за нив, или некоја друга клима да предложите во ранг од 500-600 еур?
Ви благодарам многу.
Hisense се ѓубре, имам една 7 ка скоро 2 години се мачат да ја опорават да дува топло.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Фатен дефрост на Mitsubishi electric HR35 на - 3 степени надворешна температура. Лежев во спалната, и наеднаш се исклучи надворешната единица и знаев дека за брзо ќе се исклучи и внатрешната. Така и бидна, после неколку секуни се исклучи и внатрешната и во истиот момент пуштив стоперица и застанав под климата.
Дефростот траеше точно 4 минути и 10 секунди, додека почна да дува топло климата.

ROBERTOO

read-only
5 октомври 2016
32
8
Fujitsu Kmta 18000 дефрост прави по 13минути на натрупан мраз и тоа на секој 1час 10минути, а во вакво време дефрост 6минути на секои 3-4часа
Невидено срање у бојаа..
Нема ни Ф од фујитсу

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.290
Fujitsu Kmta 18000 дефрост прави по 13минути на натрупан мраз и тоа на секој 1час 10минути, а во вакво време дефрост 6минути на секои 3-4часа
Невидено срање у бојаа..
Нема ни Ф од фујитсу
И? Каде е проблемот?

6 минути на секои 3-4 часа е премногу често дефрост?

Натрупан мраз треба време да се стопи. Не ми е јасна твојава забелешка

ROBERTOO

read-only
5 октомври 2016
32
8
И? Каде е проблемот?

6 минути на секои 3-4 часа е премногу често дефрост?

Натрупан мраз треба време да се стопи. Не ми е јасна твојава забелеш
И мене не ми е јасно,утрово дефрост 9мин,крш од клима и тотален промашај,по секој дефрост се пали и гасне климата,не влегува во фан. 2,туку постојано се пали и гасне минимум 2пати а често кога е поладно и со саати, се пали и гасне и постојано ладен воздух,инаку работата е сеа во Инспекција и барам нова,оти Хидро сет -Шупата немаат сервис и не одвртија ни штраф од климата за да проверат,нешто освен да те убедуваат оти е ок(те прават будала)
Инаку климата сеа ја работам на мануелен фан,оти онака се гасне и не грее али сеа и на мануелен фан по дефрост 10мин застанува како како со нож да е пресечена(особено кога влажноста е голема,паѓа снег)
Инаку климата кога температурата надвор е над 4-5степени работи добро нема пали гасни(еднаш) колку е поладно толку е по катастрофа..
Буквално крш од клима

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.817
5.524
Буквално крш од клима
Ти буквално имаш проблем со самата клима како единица, а не дека е климата како модел крш. Ќе испадне некој дефект, недобра монтажа, недобро полнета, недобро вакумирана, несоодветно димензионирана...

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
РОберто ако ти се верува ништо не те разбираме, потруди се малку поправилно да пишуваш. Иначе ова прва клима ти е?

Faktorium

hello world
19 јули 2013
82
69
Можеби сака да каже дека не работи како што тој мисли дека треба да работи. И мојата ако не ја ставам follow me не работи ок, односно горе воздухот топол и таа се гасне а собата е ладна.

ROBERTOO

read-only
5 октомври 2016
32
8
Климава е одлично монтирана и вакумирана,и на издув дава 55степени што значи оти има фреон,
Дефрост утрово во 8.30 па во 10.30време на дефрост до отварање на лептир 13минути инаку климата е сетирана на 24степени и работи на минимум оти имам добра изолација.Сендвич ѕид со тервол и најлом,измалтерисана и плус 5см 20килски стиропор)
на под кошулица со најлом и стиропир
Климата кога ќе ја поставиш на Афто фан и температура 24 или било која температура,климата работи со максимален фан 1020м3 со 1300w за да кога ќе ја постигне температурата климата се намали на фан 2 640м3 и работи со 460-800w,
но кога ќе направи дефрост таа по дефростот стартува со 1020 фан и за да го надополни изгубеното и потоа паѓа на фан 2 и за 10секунди се гасне,и по 3-4мин повторно се пали и почнува да дува ладен воздух па топол оти на минусни температури и е потребно подолго време и по 10 мин истото во фан 2 и се гасне и така со саати, а некогаш 2пати и по 3пат продолжува да работи,но по 1.10мин дефрост доколку врне и крушкии греење ..
Инаку ја работам на мануелен фан
Инаку на температури од 4стелени. работи ок.
Второ и до монтажа ли е 13 мин дефрост,често се буни,никогаш може да затаи и да ја надмине температурата за 2степени а да не го намали издувот.
Едноставно Крш, а вака по перфоманси на хартија се ок,али комфорт ужас

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.290
Инаку климата сеа ја работам на мануелен фан,оти онака се гасне и не грее али сеа и на мануелен фан по дефрост 10мин застанува како како со нож да е пресечена(особено кога влажноста е голема,паѓа снег)
Инаку климата кога температурата надвор е над 4-5степени работи добро нема пали гасни(еднаш) колку е поладно толку е по катастрофа..
Прво и основно напиши во колкава квадратура е наместена, колку е висок плафонот и колку има простор од плафонот до климата.

Потоа напиши на колку ја местиш и зошто инсистираш на аутофан.

Тие и да дојдат ќе измерат температура на издув и ќе ти кажат дека е во ред.

Овдека на форумов можеме да откриеме дали нормално се понаша па потоа заедно да ги "склопиме" аргументите за да рекламираш.

Не би да нагаѓам ама мислам дека ти немаат направено вакумирање.
Ако имаш мерач кажи и колку троши.

2-ка фан на толку јака клима значи дека таа трупа жежок воздух околу неа.

Fujitsu се врв клими. Би се осудил да кажам дека во некои модели се и пред Mitsubishi

И еднаш велиш дефрост 6 минути еднаш 13,еднаш после дефрост не дува па дува со 2-ка...

Одиме со ред. Иначе инспекцијата ќе ти дојде со сервисер па и тој ќе констатира "исправност"

Ако треба договори со сервисер и снимај му на Вибер

ROBERTOO

read-only
5 октомври 2016
32
8
Нема следи ме.. Инаку уштеш лани барав кога се појави проблемов тие не преземаа ништо,ме убедуваа солејќи ми памет оти тоа е нормално да се гасне на не постигната и надмината температура,и барав да ми се сменат сензорите оти се сомневав во нив,па ако не е тоа да ја смениме и плочата во со процесорот за да дојдеме до дефектот,па барав и допис да пратат до фујитсу ако не знаат што е,
Инаку за цело оваа време ни штафцигер не ставија,а може и да имаат фабричка мана,
Тие немаат ни сервисер освен монтажер за штрафофи,и секогаш ми вели да ти ги вратам парите,а тоа оти се поскапени цените за 20%,а монтажата,јас барам новаи сум во пазарна
Мислењето е автоматски споено:

Прво и основно напиши во колкава квадратура е наместена, колку е висок плафонот и колку има простор од плафонот до климата.

Потоа напиши на колку ја местиш и зошто инсистираш на аутофан.

Тие и да дојдат ќе измерат температура на издув и ќе ти кажат дека е во ред.

Овдека на форумов можеме да откриеме дали нормално се понаша па потоа заедно да ги "склопиме" аргументите за да рекламираш.

Не би да нагаѓам ама мислам дека ти немаат направено вакумирање.
Ако имаш мерач кажи и колку троши.

2-ка фан на толку јака клима значи дека таа трупа жежок воздух околу неа.

Fujitsu се врв клими. Би се осудил да кажам дека во некои модели се и пред Mitsubishi

И еднаш велиш дефрост 6 минути еднаш 13,еднаш после дефрост не дува па дува со 2-ка...

Одиме со ред. Иначе инспекцијата ќе ти дојде со сервисер па и тој ќе констатира "исправност"

Ако треба договори со сервисер и снимај му на Вибер
Ставена е во 175м3 или 64м2 и наместена на 15сантими од плафон, инаку зошто на афто фан па нема при секое луфтирање или укључен аспиратор да ја пуштам од фан 2во фан 4

Инаку климата има 4фана
4-1020м3
3-850m3
2-640m3
1-510
Инаку на фан 3 и бучи како трактор оти внатрешната единица должина е 990мм
и на фијитсу 24000btu e иста димензија и исти фан затоа е бучна во однос на сите други..

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.290
Климата е предимензионирана, 15 сантиметри се премалку и згора на се имаш одлична изолација.

Ако се нуди како опција нека ти стават екстерен сензор на местото од внатрешниот.

И за проба намести ја на 25 или 26 степени а лептирите наместо најдолу поткрени ги да дуваат во далечина.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.817
5.524
Нема следи ме.. Инаку уштеш лани барав кога се појави проблемов тие не преземаа ништо,ме убедуваа солејќи ми памет оти тоа е нормално да се гасне на не постигната и надмината температура,и барав да ми се сменат сензорите оти се сомневав во нив,па ако не е тоа да ја смениме и плочата во со процесорот за да дојдеме до дефектот,па барав и допис да пратат до фујитсу ако не знаат што е,
Инаку за цело оваа време ни штафцигер не ставија,а може и да имаат фабричка мана,
Тие немаат ни сервисер освен монтажер за штрафофи,и секогаш ми вели да ти ги вратам парите,а тоа оти се поскапени цените за 20%,а монтажата,јас барам новаи сум во пазарна

Ставена е во 175м3 или 64м2 и наместена на 15сантими од плафон, инаку зошто на афто фан па нема при секое луфтирање или укључен аспиратор да ја пуштам од фан 2во фан 4

Инаку климата има 4фана
4-1020м3
3-850m3
2-640m3
1-510
Инаку на фан 3 и бучи како трактор оти внатрешната единица должина е 990мм
и на фијитсу 24000btu e иста димензија и исти фан затоа е бучна во однос на сите други..
Ако не е проблем и една скица на просторијата и по некоја слика не ќе да е лошо.

ROBERTOO

read-only
5 октомври 2016
32
8
Климата е предимензионирана, 15 сантиметри се премалку и згора на се имаш одлична изолација.

Ако се нуди како опција нека ти стават екстерен сензор на местото од внатрешниот.

И за проба намести ја на 25 или 26 степени а лептирите наместо најдолу поткрени ги да дуваат во далечи
Се сум пробал,минатата година ми меше поставена на 26.5 и пак истото додека е топло над 3степени климата работи перфектно, а под почнува да пали и гаси,инаку и лептирот сум го поставувал во сите положби,и обавезно пратам и температура на термометар,
Оти климата откако ќе ја помине зададената тем почнува да го намалува издувот, и над два 2дува 38-42степени, кога се гасне климата температурата не е надмината,зададената тем.дури и е пониска и од зададената..

Инаку за дефростот кај мој познаник кој има 3.5fujitsu која е со Gmcc компресор,исто дефростот е 13минути,и чести дефрости како кај мене,вика ѓубре е и оти позадоволен е од виваксот кој го преместил од дневна во спална за да ја пистави фујитсуто, Само не сум го прашал дали пали и гасне ..

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.166
3.219
Струмица
Ауто фан е најглупата опција шо може да ја оставиш на клима, оти кога е на ауто не ѝ ја вадиш маста како треба. Ауто опцијата јаде најмногу дефрости.
Оваа зима Виваксо 5.5 не сум ја дигнал на 25, сега кога беше најладнио ден во Струмица (-10) ја дигнав на 24, ама затоа си ја рокам цело време на макс фан 3 оти е во претсобје над влезна. (5-6цм од плафон/ламперија)
Цело време гледам да е 22 преку ден и навечер 23, а спрема денот и сонцето гледам да ја намалам на фан 2. Вака немаше напраено дефрост претходните 2 дена, дури сношти направи дефрост. Влажноста деновиве беше одлична 55-70% Надворешната е на тераса под стреа и гледа накај запад.

Колку повисока температура задаваш, толку почести дефрости ќе прави. Најбитно е како играш со вентилаторо. Пробај остај ја некое време на 23 макс фан.

ROBERTOO

read-only
5 октомври 2016
32
8
еве видео и слики

Инаку од климата до другиот ѕид има 11м, првиот дел каде е климата е 46м2,
нема врати се е на едно..

еве и да се види оти е Фујитсу

Атачменти

• IMG_20220128_125401_7.jpg
    IMG_20220128_125401_7.jpg
    2 MB · Прегледи: 82
  • IMG_20220128_125552_8.jpg
    IMG_20220128_125552_8.jpg
    1,7 MB · Прегледи: 82
  • IMG_20220128_125540_2.jpg
    IMG_20220128_125540_2.jpg
    1,9 MB · Прегледи: 75
  • 1643370988950.jpg
    1643370988950.jpg
    18,4 KB · Прегледи: 74
  • 16433720159947978808031947534978.jpg
    16433720159947978808031947534978.jpg
    3,1 MB · Прегледи: 77
Последна промена:

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.527
2.980
Ауто фан е најглупата опција шо може да ја оставиш на клима, оти кога е на ауто не ѝ ја вадиш маста како треба. Ауто опцијата јаде најмногу дефрости.
Оваа зима Виваксо 5.5 не сум ја дигнал на 25, сега кога беше најладнио ден во Струмица (-10) ја дигнав на 24, ама затоа си ја рокам цело време на макс фан 3 оти е во претсобје над влезна. (5-6цм од плафон/ламперија)
Цело време гледам да е 22 преку ден и навечер 23, а спрема денот и сонцето гледам да ја намалам на фан 2. Вака немаше напраено дефрост претходните 2 дена, дури сношти направи дефрост. Влажноста деновиве беше одлична 55-70% Надворешната е на тераса под стреа и гледа накај запад.

Колку повисока температура задаваш, толку почести дефрости ќе прави. Најбитно е како играш со вентилаторо. Пробај остај ја некое време на 23 макс фан.
Еве петта зима се греам на инвертер, и цело време ми е на АУТО.
Зададена температура: 23 целзиуси.
Си шиба, мака нема.
Да, знај да запри со дување - ко ќе е надворешната температура над 13-14 целзиуси, и во тие моменти се однесва троа 'ко он-оф.
Ама ниту сум менвал, ниту ми притребало да менвам појако да дува, ниту повисока температура.
За дефрост...ко ќе има потреба, си прај дефрост (околу 4 мин.).
Загревам простор од околу 30тина квадрати, стан, приземје, изолација на зграда 5 cm (можда е 10, ама не сум сигурен).
Секогаш е удобно и пријатно.
Тошиба сузуми плус 10.000 BTU.

Да скратам (или на енглески TLDR):
Ауто фан воопшто не е најглупа опција.

Испратено од телефоно.

ROBERTOO

read-only
5 октомври 2016
32
8
Еве да се види оти не измислувам,
пријава од минатата година до
Државен пазарен инспекторат и оваа година
и пријава од оваа година

Атачменти

• 1643275320019.jpg
    1643275320019.jpg
    11,9 KB · Прегледи: 45
  • 1643275319929.jpg
    1643275319929.jpg
    10,9 KB · Прегледи: 51
  • IMG_20220128_134559_8.jpg
    IMG_20220128_134559_8.jpg
    2,5 MB · Прегледи: 52
  • IMG_20220128_134817_1.jpg
    IMG_20220128_134817_1.jpg
    3,8 MB · Прегледи: 46
  • IMG_20220128_134803_6.jpg
    IMG_20220128_134803_6.jpg
    3,6 MB · Прегледи: 43
  • IMG_20220128_134407_7.jpg
    IMG_20220128_134407_7.jpg
    1,4 MB · Прегледи: 49

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
оти кога е на ауто не ѝ ја вадиш маста како треба
Секако, најдобро е фан на максимум и да имаш голем COP. Но новиве кинески клими имаат неквалитетни вентилатори кои многу брзо паѓаат на лагери. Незнам, можеби и јапонските да ги користат истите кинески вентилатори.
Втор недостаток на максимум фен, е што во собата ќе биде хотел промаја.

Инаку од климата до другиот ѕид има 11м, првиот дел каде е климата е 46м2,
нема врати се е на едно..

Огромен простор, тешко со 1 клима да го регулриаш.

Да скратам (или на енглески TLDR):
Ауто фан воопшто не е најглупа опција.
Ако има добар софтвер не е.

ROBERTOO

read-only
5 октомври 2016
32
8
-Климата не може да е предимензионирана оти таа е за 45м2 поставена е во 64м2 по висина 2.7 =70м2
-Поставена е 15-20см од плафонот,
-Да е преоптеретена не е оти работи со 500-600вати а некогаш и со 800w
-Монтажа вакумирана,должина на бакарни цевки 3.5м
-се испробани сите температури освен 28 оти не може климата да ги постигне
-Сите позиции на лептирот

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
И тука е најголемиот недостаток на климите, размената е преку воздух, за да има висок COP треба измената на топлина да е најголема што може, а за таа цел треба вентилаторот да е на максимум, 1200 кубици по можност. Тоа е практично неизводливо затоа што не се седи во таа соба, ќе те однесе ветар. Па така повеќето клими работат на пониски брзини на вентилатор, а тогаш COP е драстично помал, скоро на пола. Измерено проверено.
Многу подобро би било изменувачот наместо внатрешна дувалка да биде вода од радијатор. Нит јужен ветар во собата, нит вентилатор се расипал. Ме чуди што ваквите опции со изменувач вода не се станати популарна опција.

ROBERTOO

read-only
5 октомври 2016
32
8
Тие немаат сервис и Газдата е еден невиден ропак, кој не сака да седи и да чека дефрост,и не сака да гледа видео,а глуми лудило и сака да ти продава муда за бубрези,
А за тоа дека фујитсу е како митсибуши и јас мислев така,но кој сака нека повели и купи па ќе разговараме..

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.817
5.524
Тие немаат сервис и Газдата е еден невиден ропак, кој не сака да седи и да чека дефрост,и не сака да гледа видео,а глуми лудило и сака да ти продава муда за бубрези,
А за тоа дека фујитсу е како митсибуши и јас мислев така,но кој сака нека повели и купи па ќе разговараме..
Купено. Никаков ни сличен проблем. Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

ROBERTOO

read-only
5 октомври 2016
32
8
Драго ми е,ако е ок,
Кажи колку трае дефростот,и на колку време..
Дали трае 13минути
А јас ќе дадам одговор кога ќе добијам нова..оти сеа чекам одговор ДРП

А тоа значи дека мојата навистина е неисправна..и има некој проблем или со процесорот па се буни,или со некој сензор,
Инаку најдобар сервис имаат Енергија..(По мое лично мислење)
Се друго ти е ветер и магла..

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно