FLEGMA
sensei
- 2 август 2012
- 11.562
- 19.245
Нормално дека не се сестрински фирмиVivaks i Midea ne se sestrinski firmi
Вивакс е измислен бренд. ПОрано користеа Gree, сега користат Midea
Нормално дека не се сестрински фирмиVivaks i Midea ne se sestrinski firmi
Совет околу купување на клима за мало собче од 10 м².
Собчето е на јужна страна и е целосно осветлено со сонце. Изолирано е сосема океј, освен едниот ѕид кој е надворешен и има врата + двокрилен прозор, дрвени.
Буџетот е ограничен и гледам да поминам што е можно поевтино.
Ги гледав овие две опции, иако читав дека Вивакс и Мидеа се "сестрински" брендови.
Дали би биле доволно за греење?
Може и препорака за нешто друго.
![]()
VIVAX ACP-12CH35AEMIS R32 по супер цена од 19.990 ден.
ИНВЕРТЕР СПЛИТ СИСТЕМ, 3.5 kW, Гаранција: 5 годиниwww.klimi.mk
Сетек - се од техника
Технологија што инспирира. Решенија што траат. Сетек ви нуди внимателно одбран асортиман од техника за секој дом и бизнис. Квалитет, услуга и доверба – сѐ на едно место.setec.mk
Poskap e otkolku 3,5 kw.Овој модел за 10м2
![]()
VIVAX ACP-09CH25AEMIS R32 по супер цена од 22.390 ден.
2.9kW ( 9ka ) ИНВЕРТЕР климатизер со припрема за WiFi. Бесплатна испорака!klimi.mk
Во случајот, поради малите димензии на собичката, подобро е помал инвертер (ако е голем и наддимензиониран, ќе се изгуби комфорот со честите он-оф палења и гаснења). Затоа е предложен тој.Poskap e otkolku 3,5 kw
Poskap e otkolku 3,5 kw.
Тоа е веќе некој граничен случај, во смисла на идеален инвертер, плус од високата класа, во превод најскап.А акоиде климата 3.5KW со солидна модулација (да знае да спушти до 200W), има проблем што собата е мала (10-15m2) и со сите нишани (дограма, изолација)?
Тие услови ги исполнува Mitsubishi LN35 @zlatko_ti412 многу пати го има потврдено ова.А ако биде климата 3.5KW со солидна модулација (да знае да спушти до 200W), има проблем што собата е мала (10-15m2) и со сите нишани (дограма, изолација)?
Тошиба Еџ 7KW во 45 квадрати работи моментално на 200W, ја има видено и на 160, можеби привремено.Тие услови ги исполнува Mitsubishi LN35 @zlatko_ti412 многу пати го има потврдено ова.
Потоа, но не ставам рака во оган, Toshiba знаат да спуштат прилично ниско.
Ова се клими од преку 1000 евра така да..
Кај кинеските клими (мислам дека не само кај нив) често се работи за софтверски ограничен модел (компресор од 3,5-ка во 2,5 модел)
Или пак компресор од 3,5-ка со искасапен надворешен изменувач итн.
Од таму и сличните цени (околу 1000 денари разлика до 3,5-ка. Тоа што нашите трговци се алчни створења тоа е друга работа)
Е тоа сподели! Шораи еџ 18ка? Со двојниот компресор?Тошиба Еџ 7KW во 45 квадрати работи моментално на 200W, ја има видено и на 160, можеби привремено.
Треба 2 клими да земам за 2х16м2 и најверојатно треба да одам со јапонски за да не работат он/оф, имам Гри Ломо 3.5, таа не спушта под 400-450W.
Згрешив, Шораи Премиум 22ка со двоен компресор.Е тоа сподели! Шораи еџ 18ка? Со двојниот компресор?
90кКолку пари е тој модел? Не знам во која класа е.
Ако ти е само за греење, да размислиш за некоја панелна греалка? 4-5000 ќе те чини, 10 квадрати веднаш ќе ги згрее. Со разликата до цената на клима ќе плаќаш струја за греење со години.Фала ви многу на советите. Пошто не се разбирам, а гледам дека 2.5 е поскапа од 3.5, кој би бил бенифитот да се земе помалата?
Дали потрошувачката ќе е помала? Ќе топли повеќе?
Дува нежно, млакичко, кога е потопло, ако не е ~200W тогаш е 300-330W. Ќе проверам со термометар.А дува дур е вака 200? За 22јка ова е ненормално ниско, ако воопшто е вклучен компресорот. Ова да не се вентилаторите само?
Како и да е очигледно Тошибите се бест бај кај нас, само да не се основните. Еџ 18ка ми е мене фаворит. 22 не сум ни гледал, ама ако имаат волку ниско модулирање стварно вреди човек да се замисли и за 22, зошто да не. Барем кога ќе е лето и треба брзо ладење - ќе си имаш грч за брзо.
Ако ти е само за греење, да размислиш за некоја панелна греалка? 4-5000 ќе те чини, 10 квадрати веднаш ќе ги згрее. Со разликата до цената на клима ќе плаќаш струја за греење со години.
Пишавме погоре, ама се изгубил советот од многу советиНе е само за греење, ќе се користи и за ладење. До сега беше на панелка и не ми се исплатеше, реално.
Моите ја имаат таа најефтината од Вивакс, 18 000 што е. Слаба е за греење, иако они секако не ја користат. Па затоа ми беше првично дали оваа што е малку подобра би била океј за 10 квадрати.
По потреба ќе се отвора и врата, ќе топли/лади и во ходник доколку условите се океј.
Ме замисливте само за 2.5, не знам која е предноста, но, најверојатно ќе идам на Вивакс, таа од 20к. Не ми се доплаќа уште 50 евра за Мидеата, кога исто ќе ми бркаат работа.
Може мало појаснување за ова?Да, прениско е тоа модулирање. Сме зборувале многу пати дека при греење под 350w и под 38ц не треба да паѓа температурата на издувот.
Ако си седнат кај што е издувот може да ти личи ладно.Може мало појаснување за ова?
Не му дадов време да се стабилизира и измери убаво, веднаш сликав кога го ставив термометарот.
200W, 33C.
EXTERNAL CAPTURE ELGATO 4K X HDR10, VRR, USB 3.0 (TYPE-C), 10GBH9901
16.590,00 ден
SOUND AUDIO MIXER ELGATO WAVE XLR MK.2, 10MAN9901
10.480,00 ден
CASE CORSAIR FRAME 3200D RS, Black, CC-9011344-WW
6.130,00 ден
COMBO KEYBOARD AND MOUSE WIRELESS GEMBIRD SILENT KEY PRO, White, KBS-WMS-01-W
970,00 ден
UPS 1200VA / 600W POWERWALKER VI 1200 SH, 2xSHUKO, 2x IEC C13, USB, RJ11, 10120050
9.120,00 ден
COMBO KEYBOARD AND MOUSE WIRELESS GEMBIRD SLIM PRO, White, KBS-WPS-01-W
940,00 ден