Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Ljupce M

read-only
10 декември 2018
16
0
Ne znam dali e off topic, do sega ne sretnav kontkretna tema za peleti, kamini i kotli na peleti. Reagirajte ako ne e za tuka prasanjevo...
Sakam da prasam dali ima nekoj iskustvo so ohridskite Ecospar KOTLI na peleti?! Gledam deka imaat dobra cena, specifikacija i tn.. Baska ja imaat kilovatazata sto mi treba.
A cenata na peletite ne ti e problem?

Ljupce M

read-only
10 декември 2018
16
0
Jbg, go kupiv vise. Kje vidam kako kje bide zimava, za sledna kje mu ja mislam. Problemot za kjumbe na drva e sto bara lozac, spastruvanje na drvata, mn povekje prostor...inaku e daleku povtina varijanta, barem, vo segasnava situacija.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Jas skoro 5 godini se gream na parno so peleti ama kako sto trgnalo ke zamine 400 denari vrekja. Najverojatno ke zemam inverteri za sledna sezona.

8357boki

read-only
18 декември 2021
40
82
Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) одржа јавна расправа за предложената реформа на тарифниот систем за електрична енергија.

lg.php

Заклучоците од расправата предвидуваат распределба на домаќинствата во 4 блок-тарифи според висината на потрошената скапа струја.
Како што беше соопштено, во првиот блок ќе бидат домаќинствата кои трошат до 210 киловатчасови струја, во вториот до 420 киловатчасови, додека пак оние кои трошат струја од 420 до 630 киловатчасови ќе бидат сместени во третата група, додека останатите во четвртата. Оние домаќинства кои ќе бидат сместени во последната група ќе плаќаат струја по цена како кај малите потрошувачи со сегашната ниска тарифа.
Со новиот тарифен модел броилата ќе се читаат на секои 35 дена, при што домаќинствата се бројат според регистрираното броило, а не според бројот на членови кои го сочинуваат.

Во блоковското тарифирање на потрошувачката на струја се вклучени и викендиците, како и струјомерите во зградите преку кои се плаќа потрошената струја за лифтови, осветлување на заградите и топлотни потстаници и хидрофори.

Се тарифира само потрошувачката на скапата струја, односно онаа потрошена во периодот на високи дневни оптоварувања (од 7 до 22) часот, додека во периодите во ниски дневни оптоварувања (од 22 до 7 часот) и в недела ќе се применува иста цена, пренесува „Плусинфо“.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Идејата е добра, реализацијата е очајна. Последната тарифна рамка треба да е 1000kwh, а не 630kwh. Премногу на ситно се расцепкани.

Ljupce M

read-only
10 декември 2018
16
0
Ako planiraat site kwh potroseni da se tarifiraat po visokata tarifa svrsivme rabota, a ako e samo tie sto se natfrleni togas ke se izdrzi nekako.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Само натфрлените, таканаречен скалест систем.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.492
2.941
Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) одржа јавна расправа за предложената реформа на тарифниот систем за електрична енергија.

lg.php

Заклучоците од расправата предвидуваат распределба на домаќинствата во 4 блок-тарифи според висината на потрошената скапа струја.
Како што беше соопштено, во првиот блок ќе бидат домаќинствата кои трошат до 210 киловатчасови струја, во вториот до 420 киловатчасови, додека пак оние кои трошат струја од 420 до 630 киловатчасови ќе бидат сместени во третата група, додека останатите во четвртата. Оние домаќинства кои ќе бидат сместени во последната група ќе плаќаат струја по цена како кај малите потрошувачи со сегашната ниска тарифа.
Со новиот тарифен модел броилата ќе се читаат на секои 35 дена, при што домаќинствата се бројат според регистрираното броило, а не според бројот на членови кои го сочинуваат.

Во блоковското тарифирање на потрошувачката на струја се вклучени и викендиците, како и струјомерите во зградите преку кои се плаќа потрошената струја за лифтови, осветлување на заградите и топлотни потстаници и хидрофори.

Се тарифира само потрошувачката на скапата струја, односно онаа потрошена во периодот на високи дневни оптоварувања (од 7 до 22) часот, додека во периодите во ниски дневни оптоварувања (од 22 до 7 часот) и в недела ќе се применува иста цена, пренесува „Плусинфо“.
Ццццц...210 kW бе!...Чиниш 250 многу киловати беа!
Шо не почнале од 194запирка341 киловат...

Испратено од телефоно.

Riku

lurker
27 ноември 2021
575
253
Zimno vreme grenje so 2 klimi vo kuka 630 kw ke gi istrosis bes nikakov problem makar i mitsu klima da imas. Blok 4 treba da bide 1000kw nagore eve sega procitav deka vo srbija skapata tarifa im pocnuva od 1600kw nagore. Znaci mizerija od drzava i luge koi ja rakovodat istata.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Ова е 630 само за на скапата тарифа. Во Србија незнам дали е така или за целата тарифа?
За тие со добра изолација ќе е уште поефтино греење на инвертери од што беше до сега. А за останатите ќе биде слично со оглед на тоа што во Јануари и Февруари ќе се качат сметките, а во останатите месеци ќе се малку пониски.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Ова е 630 само за на скапата тарифа. Во Србија незнам дали е така или за целата тарифа?
За тие со добра изолација ќе е уште поефтино греење на инвертери од што беше до сега. А за останатите ќе биде слично со оглед на тоа што во Јануари и Февруари ќе се качат сметките, а во останатите месеци ќе се малку пониски.
И јас така мислам....
Изминатово зимо на највисоката сметка од 4900 денари за 34 дена сум имал 377kw во скапа тарифа.
Тоа со една 3.5ка клима и без изолација во 45м2 (со отворена врата кон спална соба после 18ти Февруари кога поминаа длабоките минуси)
Сеа ставив втора клима во трпезарија (+20м2) и планирам да го греам цел спрат од 65м2 без да ги преминам тие 600kw за да плаќам најскапа блок/тарифа.
Ама ставив и изолација ;)

Screenshot 2022-06-06 at 22.56.29.png

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
И јас така мислам....
Изминатово зимо на највисоката сметка од 4900 денари за 34 дена сум имал 377kw во скапа тарифа.
Тоа со една 3.5ка клима и без изолација во 45м2 (со отворена врата кон спална соба после 18ти Февруари кога поминаа длабоките минуси)
Сеа ставив втора клима во трпезарија (+20м2) и планирам да го греам цел спрат од 65м2 без да ги преминам тие 600kw за да плаќам најскапа блок/тарифа.
Ама ставив и изолација ;)

Погледнете го атачментот 113803
Јас со 3клими ( 2.5 сузуми(прва брзина) 2.5fh(втора брзина) и 3.5lg трета од пет )65м2 стан со изолација на северна страна платив највисока сметка чинам 5600ден ( другите 2сметки беа 4900ден)без штедење денски наместени 23 - 24навечер 22степени и по кебенце 3 год на зима спијам.
Брзините намерно ги споменав на тој што знае како оди оваа работа не одам на висок цоп туку да нема многу дуванје и бучава.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Со новиот тарифник/блокови саатот ќе се чита на секој 35 дена. Еееее мамето бе ццц.

А јас незнам кај ми одат киловатите. Сам живеам, од големи потрошувачи само проточен бојлер и тоа исклучиво навечер пред легнување го користам, компјутери немам (лаптопи се), еден фрижидер и шпоред на кој што варам виршили за кучето. Машина за садови и алишта кои ги пуштам пред да легнам, значи се во ефтина, а повеќе киловати ми идат во скапа. Некој краде.

Сметка ми е 2800+ денари стално. Неможам да утврдам кај ми одат киловатите.... во Мај клима не сум пуштил воопшто а еве. Сум потрошил 448,7 kWh. Ах да можам да си мерам на табла некако....

1654559796256.png

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.099
2.342
Со новиот тарифник/блокови саатот ќе се чита на секој 35 дена. Еееее мамето бе ццц.

А јас незнам кај ми одат киловатите. Сам живеам, од големи потрошувачи само проточен бојлер и тоа исклучиво навечер пред легнување го користам, компјутери немам (лаптопи се), еден фрижидер и шпоред на кој што варам виршили за кучето. Машина за садови и алишта кои ги пуштам пред да легнам, значи се во ефтина, а повеќе киловати ми идат во скапа. Некој краде.

Сметка ми е 2800+ денари стално. Неможам да утврдам кај ми одат киловатите.... во Мај клима не сум пуштил воопшто а еве. Сум потрошил 448,7 kWh. Ах да можам да си мерам на табла некако....

Погледнете го атачментот 113805

Сите на дрва треба да се префрлат. Сериозен сум!

438 киловати? На 35 дена читање?
Дрва all the way
Кај мене дома знае до мегават да стигне мислам. Баш ќе побарам некоја сметка.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Сите на дрва треба да се префрлат. Сериозен сум!

438 киловати? На 35 дена читање?
Дрва all the way
јас 500+ трошам по дома а се грејам на парно (и не догревам!) и не копам.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993

Стави мерач на фрижидерот неколку дена. Може да јаде 1000 денари месечно тој.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346

Можеш да мериш на табла, има тема за тоа.

pmilosev

read-only
24 мај 2022
11
7
За тие што сакаат да мерат на табла, кинезите имаат ОК уреди.
Јас пред некоја недела баш го инсталирав овој уред како дел од друг проект по дома:

Мојов мери само напон и струја, не мери енергија, ама муабетот ми е дека има достапни уреди.
Во мојот случај следење и ограничување на стријата е тоа што ми требаше.

Инаку околу потрошувачката, во право е мdeni фрижидерот може да ти прави голема разлика.
Јас имам еден постар фрижидер од Горење (од оние со мала комора горе) кој влечи околу 120W, додека нов инвертер фрижидер од LG со одрпилика ист капацитет на разладување и три-четири пати поголем капацитет на замрзнување влечи околу 50-60W. Немам мерено колку вкупно трошат во 24h ама разликата е очигледна во моменталната потрошувачка.

Инаку тие што ги интересира, мерев колку струја влечи печката на пелети (Екошпар Аурига 24, од 2014):
- Греачот што ги пали пелетите + пумпата за вода + вентилаторот за воздух (значи скоро максимално оптоварување) влечат околу 680W.
Toa e неколку минути и после тоа се гасне греачот и продолжуваат само пумпата и вентилаторот.
  • Вентилаторот и пумпата регуларно трошат околу 60-80W, со тоа што таа потрошувачка може да рипне до 100-тина W по потреба.
  • Зависно од потребите и поддесувањата печката сама се гасне и пали, и може да има од неколку минути до саат-два паузи.
Ама во просек би рекол дека по потрошувачка може да се рачуна како уште еден просечен фрижидер.

Инаку веќе 7-8 години се греам на пелети а утре чекам да ми наместат инвертер клими (примарна мотивација за климите беше ладењето, ама кога веќе инвестирав сакам и да греам со нив).
Нејсе, сиве овие години греам 24h околу 6 месеци во годината.
Првите 2-3 години греев 40м2 на температура од околу 22С и трошев по околу 4т пелети.
Последниве години греам околу 120м2 на температура од околу 20С и трошам околу 2.5т пелети.
Покрај неколкуте степени, најголемата разлика е во надворепшната изолација на куќата, а особено на поткровјето.
Претходно немав изолација и не го греев спратот но имав големи загуби (покрај странично и вертикално). Имам пробано да не го грејам спратот сега и добивките се минимални. Така да инвестиција во добра изолација вреди прилично.

Mоменталната потрошувачка ми е околу 250/180KWh скапа/евтина тарифа, па ќе видиме како ќе биде со климите.
Имам соларен систем кој би тебало да го ублажи ударот на скапата тарифа.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно