Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Да, ама топлината што ја дава парното пробај да ја постигнеш со клима (или нешто друго на струја) па јави.

Или, киловатите од парното претвори ги во грејни тела на струја.

Проблемот овдека е што никој не зема во обзир дека климата мора да работи 24/7.

Ко оној лепотанот погоре. Што не ставиш изолација!
Тој што не купи Тесла па екологијата да оди напред.

Не знам фалете се вие со климите. 23~4Ц просек. Ноќе паѓа до кај 19~20 минимум.
А да претвориш КВ парно во КВ струја и не е баш просто, многу математики.
Инаку бројките што ги дадов погоре од кај колегата 3 со клима и/или подно парно 24/7. И пак просечен трошок годишен му е помал од мене.

Sent from my Телефон using Tapatalk

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.233
Не знам фалете се вие со климите. 23~4Ц просек. Ноќе паѓа до кај 19~20 минимум.
А да претвориш КВ парно во КВ струја и не е баш просто, многу математики.
Инаку бројките што ги дадов погоре од кај колегата 3 со клима и/или подно парно 24/7. И пак просечен трошок годишен му е помал од мене.

Нема што да се фалиме. Ситуацијата ја опиша @Скоти што не може поточно.

За 30 минути без греење веќе си паднат на 15-16 степени. Ако имаш океј дограма ќе се задржи подолго време. Ако немаш, наутро ќе те дочека просторија од 5 до 10 степени.

Меѓутоа, со дрва или парно ситуацијата е далеку поинаква. Ѕидовите си упиваат топлина

Греење и ладење на стан е сосема друга приказна од греење и ладење на куќа. Ги имам и едното и другото.
Станот во Скопје (градба 2015, со сите можни изолации) имаше 15 степени. Греењето не беше вклучено цел декември и јануари а таа зима беше страшна (со дневни минусни температури)
Истиот комотно можеш да го стоплиш со најобичен калорифер и да тера работата.

Затоа треба претпазливост кога се даваат совети овдека. Клима евангелистите пред неколку години жестоко пропагираа вградување на клима во неизолирани простори.
Погодете сега, после скокањето на цените, со што ќе се греат.

Такозвана карма..

Изменето од модератор:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Нема што да се фалиме. Ситуацијата ја опиша @Скоти што не може поточно.

За 30 минути без греење веќе си паднат на 15-16 степени. Ако имаш океј дограма ќе се задржи подолго време. Ако немаш, наутро ќе те дочека просторија од 5 до 10 степени.

Меѓутоа, со дрва или парно ситуацијата е далеку поинаква. Ѕидовите си упиваат топлина

Греење и ладење на стан е сосема друга приказна од греење и ладење на куќа. Ги имам и едното и другото.
Станот во Скопје (градба 2015, со сите можни изолации) имаше 15 степени. Греењето не беше вклучено цел декември и јануари а таа зима беше страшна (со дневни минусни температури)
Истиот комотно можеш да го стоплиш со најобичен калорифер и да тера работата.

Затоа треба претпазливост кога се даваат совети овдека. Клима евангелистите пред неколку години жестоко пропагираа вградување на клима во неизолирани простори.
Погодете сега, после скокањето на цените, со што ќе се греат.

Такозвана карма..
Значи сѐ се сведува на ОК изолација и дограма, што е нормално. Но кај што има добра изолација и дограма, просечните годишни трошоци на само струја и струја+градско парно, некако се на страна на струјата. Прашано у споредено и во втор случај вечерва кај друг пријател. И да добра дограма, изолација на цела куќа, греење клими строго. 5 члена од кои едно 2 год детенце, никад не сум осетил дека шпараат на топлина во било која просторија (не сум проверил по спални дали греат 24/7). И повторно тотал годишно помалку од струја+парно кај мене.
Да не правиме муабет дека конфорот и изедначеноста на температурата е на страната на парно системите, сме дискутирале на оваа тема. Дека има и воздух вода системи нели исто нема потреба да се дискутира, т.е. сакам да речам не е клима дувалка единствено решение.
Ама плачките за 1/2/3 сметки повисоки ми е чудно, ако земеш целогодишни трошоци. Е сега со новиве планови ќе плаќаат малку повеќе зимно време. Можеби. Дали може некако да се среди и тоа зимно тарифирање. Сигурно. Но во куќа имаш лесна опција за соларни бојлери, па фотоволтаици, итн. нешто за што јас во зграда можам само да сањам. Кај мене со парно е само чекање да воведат мерење по стан, е тогаш да можам да си ставам вентили со термостати, и да си штелувам кога каде сакам колку сакам. Амааааа изгледа нешто не им се свиѓа идејата иако со години ја зборат.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Јас на пример живеам во стан, а ги немам благодетите за греење во стан како во други градови.
Од 14 стана во зградата, само во 7 се живее во нив, пошто нели Охрид, па мора викенд стан да се има.
Под мене не се грее, над мене не се грее, имам пвц со 3 стакла, за изолација нема шанса да се договориме да ставиме( иако има некоја сендвич изолација), неможам соларно да ставам, нити фотоволтаици.
Мене годинава греењето со клими ме коштало 460 евра, ама догодина ако не го кренат последниот блок на барем 800кw, 600 евра ќе платам сигурно.
Најпрактично е греењето со клими, веројатно и најефтино( сеуште) за во зграда, али сите што се во куќи, не гледам зошто не би се вратиле на дрва.
И дрвата не ги плаќаш летно време( на пример како парното во Скопје), а топлината од убаво исушено дрво е неспоредлива.
Мислењето е автоматски споено:

Плус куќи што греат цели спратови со топлински пумпи од 16kw колку ќе плаќаат?
Инвестирале над 5к евра( ако не и повеќе) нели пошто се враќа инвестицијата, а сеа со овие глупостите со блоковите, прашање е дали воопшто некогаш ќе ја вратат.

cppffs

hello world
7 април 2019
106
112
Сакам да земам Haier Tundra 3.5 некој со искуство каде има најдобра понуда во Скопје?

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
@cppffs Јас пред десет дена гледав клими, меѓу кои и Тундра, излезе да ја земам оваа, а можеше да биде и Тундра да ми се чекаше. Дечките се од Кавадарци, доаѓаат во Скопје често. Особено сум задоволен од монтажата. Не знам дали се најевтини, но колку што гледав и на други места, слични цени се секаде. Не им беше ажуриран сајтот, многу убаво се разбравме по телефон.

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210
Температурата паѓа и со дрва кога се грее во куќа. Не се задржува топлина.

Изолацијата е најважна.
Кај мене од 24-26 степени ако се остави без дрва за 10 саати паѓа на 14 степени.

На дрва е топло во куќа ако нон стоп ставаш посебно букви кои повеќе пуштаат топлина, а не затвори го каминот со шумови и измрзни.

Покачени се сега дрвата и мене ме фаќа секоја година од 300-400 евра плус 100 евра за клима која се вклучува насабајле и преку ден за температурата во собата да дојде до 26 степени.
Од 7-20 часот секој ден се става дрва.

Комшиите 24/7 беа со пелети на два спрата долу 50м2, а втор спрат 70м2 потрошија 2000 евра за пелети и пак навечер вклучуваа клима понекогаш.
Температурата и кај нив паѓаше за 10 степени ако само го намалат на најниско да работи.

Riku

lurker
27 ноември 2021
575
253
Posto staviv izolacija na dzidovite 10ka stiropor sega me zanima so sto da ja postelam plocata zosto krovot e praven podamna i nema nikakva izolacija pa me zanima dali moze plocata da se postele so nesto i sto toa da bide?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Јас на пример живеам во стан, а ги немам благодетите за греење во стан како во други градови.
Од 14 стана во зградата, само во 7 се живее во нив, пошто нели Охрид, па мора викенд стан да се има.
Под мене не се грее, над мене не се грее, имам пвц со 3 стакла, за изолација нема шанса да се договориме да ставиме( иако има некоја сендвич изолација), неможам соларно да ставам, нити фотоволтаици.
Мене годинава греењето со клими ме коштало 460 евра, ама догодина ако не го кренат последниот блок на барем 800кw, 600 евра ќе платам сигурно.
Најпрактично е греењето со клими, веројатно и најефтино( сеуште) за во зграда, али сите што се во куќи, не гледам зошто не би се вратиле на дрва.
И дрвата не ги плаќаш летно време( на пример како парното во Скопје), а топлината од убаво исушено дрво е неспоредлива.

Плус куќи што греат цели спратови со топлински пумпи од 16kw колку ќе плаќаат?
Инвестирале над 5к евра( ако не и повеќе) нели пошто се враќа инвестицијата, а сеа со овие глупостите со блоковите, прашање е дали воопшто некогаш ќе ја вратат.

Греење на дрва треба да се забрани со закон во урбани средини. Или да се опне некоја еколошка такса. Друго се џабе праиме муабет.
За се друго отиде времето на ефтини енергенси. Кој сака и има можност ете му соларки, фотоволтаици, ветер итн. Треба да се стиска гас што побрзи да стигне до домови. Изолации и прозори врати да не праиме муабет.
Имам мислење и за тие големи куќи со неколку спрата кои се водат како едно домаќинство, а реално или не се, или па сакаат и можат да си приуштат комоција и луксуз. Е тоа ќе си го платат.
Ќе се повторам, помина времето на евтини енергенси, а дрвата треба да ги забранат.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Posto staviv izolacija na dzidovite 10ka stiropor sega me zanima so sto da ja postelam plocata zosto krovot e praven podamna i nema nikakva izolacija pa me zanima dali moze plocata da se postele so nesto i sto toa da bide?
Опциите за изолација се тие. Околу 20цм, камена волна или стаклена волна или минерална волна. Зависи дали сакаш да се користи тој простор или не. Не бркај да е тврдо пресувана или слично, изолацијата е иста - само носивоста е различна. Ако ставаш работи одозгора.

Ако сакаш да го користиш тој простор, тогаш стави стиропор 15-20цм изнивелирај го убаво и стави некој патос врз него - некој најефтин ламинат на пример. Така ем ќе имаш изолација, ем ќе може да се користи просторот за складирање.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Греење на дрва треба да се забрани со закон во урбани средини. Или да се опне некоја еколошка такса. Друго се џабе праиме муабет.
За се друго отиде времето на ефтини енергенси. Кој сака и има можност ете му соларки, фотоволтаици, ветер итн. Треба да се стиска гас што побрзи да стигне до домови. Изолации и прозори врати да не праиме муабет.
Имам мислење и за тие големи куќи со неколку спрата кои се водат како едно домаќинство, а реално или не се, или па сакаат и можат да си приуштат комоција и луксуз. Е тоа ќе си го платат.
Ќе се повторам, помина времето на евтини енергенси, а дрвата треба да ги забранат.

Треба да се забранат се сложувам, ако државата ти дала можност да се грееш:
1. На гас
2. На топлификација
3. Ефтина струја со клими( т. Пумпи)
Што од ова државата овозможила кај нас?
Еве ти пример.
Колега од работа живее во куќа на спрат со 3 деца.( сите 2-7 години)
3 соби, кујна, 2 купатила, остава,ходници. Сево ова е 92 квадрати. Му кажаа дека најдобро е подно греење и како најефикасно фикна 5к еврА( оринтационо) за 12ка топлинска пумпа.
Како ова е луксуз?
Ќе му наплаќаат него повисока струја затоа што е глуп тарифникот на евн, а комшијата со дрва што грее 2 спрата ќе плаќа поефтина струја од лани и ќе загадува и ќе помине дури и поефтино за разлика од овој што дал 5к евра инвестиција.

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210
Да има гас и градско парно сите знаеме на што треба да се грееме.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Да има ова,
Да има она,
Да има ова...

Да е утопија... Пак ќе има да е вака, да е така.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.233
Виена, Аустрија
За таму конкретно можам да кажам затоа што во многу наврати имам престојувано подолго време. И во лето и во зима.

Чисто да ги разбијам илузиите на размазените од „урбаните средини“ во Македонија. Пошто остатокот што не живее во престолнината комотно може да биде труен со лигнит, дрва и „штотиуштене“

1. Греењето на дрва во Виена не е забрането и нема специјални еколошки такси. Можеш да се грееш на што сакаш.

2. Греењето на истите (во Виена) е чист хир затоа што има(ше) супер евтин гас.

3. Греењето во урбаниот дел на Виена е решено со централно греење. На периферијата е со гас.

4. Само новите градби имаат изолација а старите имаат нова дограма и тоа во грото од случаите комбинација на дрво/алуминиум или дрво/пвц. Многу ретко само ПВЦ

5. Скоро никој нема соларни панели за вода затоа што не се луди на оние цени за гас.

6. Колектори и фотоволтаици не можеш да наместиш тебе како што ти одговара односно не можеш да им го подесуваш аголот. Покривот на каде што ти гледа и каков што има агол, така.

7. Топлотна пумпа можеш да имаш под услов да не ја грди фасадата (лицето) на зградата и не ти каде што сакаш туку каде што ќе ти одредат а за работна рака ќе ти биде наплатено скоро колку климата.

8. Менувањето на дограма беше финансирано од државата. Не „прв дојден, прв услужен“, не по партиска линија туку целосно.

9. Среде Виена имаат фабрика за преработка на отпад, висока колку зградата на МРТ која произведува а) струја и б) топла вода

10. Треба ли да објаснувам дека загадувањето на воздухот е скоро непостоечко и заради тоа што има страшни регулативи за издувни гасови?

И дајте ве молам олабавете со таа реторика „многу е глупо да си сиромав“ аман. Па требало фасада, па требало забрана за греење, па „урбаната средина' најмногу имала зорт во зимо итн итн.
Или дајте да се сложиме дека заедно со забраната за греење на дрва треба да се забранат и сите автомобили кои не се хибрид или електрични па да тераме до крај

18 август 2019
1.219
1.193

На што да се греат луѓето ако ги забранат дрвата?

Или дајте да се сложиме дека заедно со забраната за греење на дрва треба да се забранат и сите автомобили кои не се хибрид или електрични па да тераме до крај
Автомобилите може да се забранат, луксуз се. Ама греењето е неопходно...

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.233

Греењето на дрва не е проблем. Проблем е недомаќинлукот на тие што се греат и тоа од неколку причини.
Прво и основно, дрва се набавуваат за наредната година. Тие сега што си ги купил треба да се горат во грејна сезона 2023/2024.

Оџаците се огромен проблем. Од нечистење, до конструкција па се до погрешно место

Неразумна употреба. Тој сака да се шета по кратки ракави во зимо, не сака од ништо да биде ускратен. Слично се чаталат и овие од метрополава кои се на централно. Ама ваљда тие не се криви пошто така им пуштаат.

И, повторно за Виена, на секој радијатор калориметар и електромоторни вентили минимум. Па бујрум шетај се по куси ракави, никој не ти брани

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
received_770924494069226.jpeg
Дали тоа јас добро читам, 6.4 динари е високата тарифа во Србија за kw струај? Малце збунувачки ова документов..

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Погледнете го атачментот 113923
Дали тоа јас добро читам, 6.4 динари е високата тарифа во Србија за kw струај? Малце збунувачки ова документов..

Да за зелена тарифа, реално дома си во плава.

Плава 9.162 динари илити 4.81 денар. Кај нас е 7.32 ама за разлика од нас, нив повеќето капацитети им работат.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Треба да се забранат се сложувам, ако државата ти дала можност да се грееш:
1. На гас
2. На топлификација
3. Ефтина струја со клими( т. Пумпи)
Што од ова државата овозможила кај нас?
Еве ти пример.
Колега од работа живее во куќа на спрат со 3 деца.( сите 2-7 години)
3 соби, кујна, 2 купатила, остава,ходници. Сево ова е 92 квадрати. Му кажаа дека најдобро е подно греење и како најефикасно фикна 5к еврА( оринтационо) за 12ка топлинска пумпа.
Како ова е луксуз?
Ќе му наплаќаат него повисока струја затоа што е глуп тарифникот на евн, а комшијата со дрва што грее 2 спрата ќе плаќа поефтина струја од лани и ќе загадува и ќе помине дури и поефтино за разлика од овој што дал 5к евра инвестиција.
Тоа што не ти дала државата незначи никако дека треба да се „субвенционира“ греење на дрва, а што се прави со тоа колку се ефтини кај нас. После се плаче загадување, па немало шуми, па се краделе дрва итн... Другар ти му е топло и ќе има поголеми сметки максимум 3 месеци у годината. И не е луксуз туку толку едноставно чини. И да не се разбереме погрешно, не го правдам тарифникот (кој не е на ЕВН на државата е), можеби требаат корекции од тоа што е предложено сега. Можеби треба да се иде и со калкулација кој на што се грее, т.е. за што ја трошиш струјата, може и со посебни мерачи за тој дел, може многу работи ако се сака.
Да има гас и градско парно сите знаеме на што треба да се грееме.
Е добро де, што не се греат уште толку во Скопјево кои имаат услови за градско парно а не го прават тоа? Инаку претходно и јас кажав, централно парно, гас, и сонце се изборите, никако дрва.
Виена, Аустрија
За таму конкретно можам да кажам затоа што во многу наврати имам престојувано подолго време. И во лето и во зима.

Чисто да ги разбијам илузиите на размазените од „урбаните средини“ во Македонија. Пошто остатокот што не живее во престолнината комотно може да биде труен со лигнит, дрва и „штотиуштене“

1. Греењето на дрва во Виена не е забрането и нема специјални еколошки такси. Можеш да се грееш на што сакаш.

2. Греењето на истите (во Виена) е чист хир затоа што има(ше) супер евтин гас.

3. Греењето во урбаниот дел на Виена е решено со централно греење. На периферијата е со гас.

4. Само новите градби имаат изолација а старите имаат нова дограма и тоа во грото од случаите комбинација на дрво/алуминиум или дрво/пвц. Многу ретко само ПВЦ

5. Скоро никој нема соларни панели за вода затоа што не се луди на оние цени за гас.

6. Колектори и фотоволтаици не можеш да наместиш тебе како што ти одговара односно не можеш да им го подесуваш аголот. Покривот на каде што ти гледа и каков што има агол, така.

7. Топлотна пумпа можеш да имаш под услов да не ја грди фасадата (лицето) на зградата и не ти каде што сакаш туку каде што ќе ти одредат а за работна рака ќе ти биде наплатено скоро колку климата.

8. Менувањето на дограма беше финансирано од државата. Не „прв дојден, прв услужен“, не по партиска линија туку целосно.

9. Среде Виена имаат фабрика за преработка на отпад, висока колку зградата на МРТ која произведува а) струја и б) топла вода

10. Треба ли да објаснувам дека загадувањето на воздухот е скоро непостоечко и заради тоа што има страшни регулативи за издувни гасови?

И дајте ве молам олабавете со таа реторика „многу е глупо да си сиромав“ аман. Па требало фасада, па требало забрана за греење, па „урбаната средина' најмногу имала зорт во зимо итн итн.
1. Треба да исполнуваш посебни услови за да се грееш на дрва, не може секој што ќе посака. И дрвата се знае од каде се, колку се стоени сушени, итн....
2. Да имаат гас и тоа им е предност. Може ќе дојде и кај нас за некои 10 години, мада појма немам како ќе се изведе инсталација по станови и слично. За куќи ќе е мнооогу полесно и баш да видам дали ќе ги фрлат дрвата.
3. Има и во Скопјево централно греење ама знаеш колку го користат. Максимум 50%. Оди па види ни го паметот.
5. Знаеш кај е Виена и колку е корисноста на панелка таму и тука во МК. Плус да у право си со гасот се друго беше до скоро џабе. Веќе не. Еден од најбрзо растечките бизниси во европа задњиве години се фотоволтаици.
6. Точно, но има решенија и за тоа ако се сака.
7. И тоа е точно, работна рака т.е. инсталатерски услуги (вода, климатизација, електрика...) на запад се скапи. Дел и поради строги прописи кои мора да се следаат, дел и поради сертификации и неможност секој Трпе кој му текнало да е мајстор за сѐ.
8. Браво за нив. Ама збориме за Австрија а овде за Македонија нели. Неспоредливи буџети, приоритети, богатство итн...
9. Може и кај нас, ама.... Ај може нашиве деца ќе дочекаат. Инаку има колку сакаш места и пропаднати фабрики кои може да се конвертираат у такви фабрики.

Струја, гас (некаде е веќе достапен), централно парно, итн. Инаку ако е до загадувањето модерниве автомобили далеку помалку загадуваат од ќумбињата, а башка не ми сечат шуми за да работат. Инаку да во некоја блиска иднина, би ги забранил и нив сите што не се хибрид и/или електрични. Уствари и сами ќе се самозабранат со цениве и недостаток на нафта.
Греењето на дрва не е проблем. Проблем е недомаќинлукот на тие што се греат и тоа од неколку причини.
Прво и основно, дрва се набавуваат за наредната година. Тие сега што си ги купил треба да се горат во грејна сезона 2023/2024.

Оџаците се огромен проблем. Од нечистење, до конструкција па се до погрешно место

Неразумна употреба. Тој сака да се шета по кратки ракави во зимо, не сака од ништо да биде ускратен. Слично се чаталат и овие од метрополава кои се на централно. Ама ваљда тие не се криви пошто така им пуштаат.

И, повторно за Виена, на секој радијатор калориметар и електромоторни вентили минимум. Па бујрум шетај се по куси ракави, никој не ти брани
Е тоа е тоа со дрвата. И сам кажа дека може у Виена. Ај кажи што се треба да направиш и кои се дозволи и инспекции треба годишно да ги направиш за да се грееш на дрва.

Мислиш дека нешто посебно е парното во метрополава па се чаталиме. И овде ако не инвестираш сам во изолација, џабе ти е парното. Они се должни да греат по правилник до 21Ц ако не се лажам. Се повисоко зависи од тебе, или ако се договорите у зграда да е појако (па и повеќе да плаќате). Право на Избор.
И да и јас сакам како во Виена, и останат свет, на секој радијатор термостатски вентил, и сакам да калориметар. Арно ама, многумина изгледа не сакаат. Или така им одговара. Плус има многу глуп систем во најголем дел од згради кои се постари од 20г каде нема шанси да ставиш централен калориметар за стан (разводот за парно е на вертикали, не на хоризонтали), па ќе мора на секој радијатор, а тоа изгледа им е многу скупо да го инвестираат. Сум прашувал и сам да инвестирам ама не можело. Или 50%+1 од зграда или јок.

Значи за струјава пак, не велам дека системов што го спремаат е перфектен. Далеку од тоа. Има простор за корекции, на пример зимно време да се повисоки блоковите кај оние што се греат на струја, и слични работи. Ама дека не може и не требе да е како досега тоа е сигурно. Не може у 60м2 да троши 2МВ у сред јули, не може. т.е. може ама нека плати.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Тоа што не ти дала државата незначи никако дека треба да се „субвенционира“ греење на дрва, а што се прави со тоа колку се ефтини кај нас. После се плаче загадување, па немало шуми, па се краделе дрва итн... Другар ти му е топло и ќе има поголеми сметки максимум 3 месеци у годината. И не е луксуз туку толку едноставно чини. И да не се разбереме погрешно, не го правдам тарифникот (кој не е на ЕВН на државата е), можеби требаат корекции од тоа што е предложено сега. Можеби треба да се иде и со калкулација кој на што се грее, т.е. за што ја трошиш струјата, може и со посебни мерачи за тој дел, може многу работи ако се сака.

Е добро де, што не се греат уште толку во Скопјево кои имаат услови за градско парно а не го прават тоа? Инаку претходно и јас кажав, централно парно, гас, и сонце се изборите, никако дрва.

1. Треба да исполнуваш посебни услови за да се грееш на дрва, не може секој што ќе посака. И дрвата се знае од каде се, колку се стоени сушени, итн....
2. Да имаат гас и тоа им е предност. Може ќе дојде и кај нас за некои 10 години, мада појма немам како ќе се изведе инсталација по станови и слично. За куќи ќе е мнооогу полесно и баш да видам дали ќе ги фрлат дрвата.
3. Има и во Скопјево централно греење ама знаеш колку го користат. Максимум 50%. Оди па види ни го паметот.
5. Знаеш кај е Виена и колку е корисноста на панелка таму и тука во МК. Плус да у право си со гасот се друго беше до скоро џабе. Веќе не. Еден од најбрзо растечките бизниси во европа задњиве години се фотоволтаици.
6. Точно, но има решенија и за тоа ако се сака.
7. И тоа е точно, работна рака т.е. инсталатерски услуги (вода, климатизација, електрика...) на запад се скапи. Дел и поради строги прописи кои мора да се следаат, дел и поради сертификации и неможност секој Трпе кој му текнало да е мајстор за сѐ.
8. Браво за нив. Ама збориме за Австрија а овде за Македонија нели. Неспоредливи буџети, приоритети, богатство итн...
9. Може и кај нас, ама.... Ај може нашиве деца ќе дочекаат. Инаку има колку сакаш места и пропаднати фабрики кои може да се конвертираат у такви фабрики.

Струја, гас (некаде е веќе достапен), централно парно, итн. Инаку ако е до загадувањето модерниве автомобили далеку помалку загадуваат од ќумбињата, а башка не ми сечат шуми за да работат. Инаку да во некоја блиска иднина, би ги забранил и нив сите што не се хибрид и/или електрични. Уствари и сами ќе се самозабранат со цениве и недостаток на нафта.

Е тоа е тоа со дрвата. И сам кажа дека може у Виена. Ај кажи што се треба да направиш и кои се дозволи и инспекции треба годишно да ги направиш за да се грееш на дрва.

Мислиш дека нешто посебно е парното во метрополава па се чаталиме. И овде ако не инвестираш сам во изолација, џабе ти е парното. Они се должни да греат по правилник до 21Ц ако не се лажам. Се повисоко зависи од тебе, или ако се договорите у зграда да е појако (па и повеќе да плаќате). Право на Избор.
И да и јас сакам како во Виена, и останат свет, на секој радијатор термостатски вентил, и сакам да калориметар. Арно ама, многумина изгледа не сакаат. Или така им одговара. Плус има многу глуп систем во најголем дел од згради кои се постари од 20г каде нема шанси да ставиш централен калориметар за стан (разводот за парно е на вертикали, не на хоризонтали), па ќе мора на секој радијатор, а тоа изгледа им е многу скупо да го инвестираат. Сум прашувал и сам да инвестирам ама не можело. Или 50%+1 од зграда или јок.

Значи за струјава пак, не велам дека системов што го спремаат е перфектен. Далеку од тоа. Има простор за корекции, на пример зимно време да се повисоки блоковите кај оние што се греат на струја, и слични работи. Ама дека не може и не требе да е како досега тоа е сигурно. Не може у 60м2 да троши 2МВ у сред јули, не може. т.е. може ама нека плати.
Сo 24 илјади просечна плата што ќе се ''субвенционира''? Иначе да, мислам дека имаше пред некоја година направено студија за Скопје дека домаќинствата заедно со автомобилите загадувале некаде околу 20-25% од загаденоста во Скопје.. Со останатите што правиме?( да не ме разбереш погрешно и јас сум против загадување и против греење со дрва, ама самата држава е неписмена и те тера да бараш алтернативи за да преживееш).
Напишав дека лани во стан потршив 1500kw, од кои речиси 800 на скапа струја за 1 месец, итоа со пазање, пуштање машини навечер, капење после 10 часот итн итн.. И пак добив сметка 10к.
Преѓеска кај колега од факултет на работа дојде дистрибутер од Скопје и кажа дека за 55 квадрати во Ново Лисиче во стан плаќал 1200 денари од БЕГ секој месец за греење. Па тоа се 250 евра годишно за греење, итоа какво греење!
Да не ја тупиме многу темава, тарифирањето им е мизерија, 640кв во зима 3-4 месеци се трошат за 10 дена, али јбг, не ни заслужуваме повеќе.

Еве, пошто стандардот ни е тука со Србија, погледнете какво тарифирање имаат тие, а какво ќе имаме ние. Гледам деновиве во Охрид, масовно се купува дрво, 3000 денари кубик. Навали народе.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.233
Ај кажи што се треба да направиш и кои се дозволи и инспекции треба годишно да ги направиш за да се грееш на дрва.
Ти кажав дека не треба дозволи. Инспекциите доаѓаат кога градиш и не сакаш такви инспекции, верувај ми.
Кога осигуруваш од пожар/поплава/ватевер носиш потврда од оџачар. Едноставно е. Фората е што не можеш да го поткупиш. Ако немаш осигурување и изгориш тогаш си on you own
Дрвата си ги купуваш цепени, на палета. Суви!
Немаш избор. Бука или даб, суви барут.

Зградите односно правилата за домување се надвор од наши поимања. Ако почнам да пишувам ќе треба да везам цел реферат.
Во Норвешка исто така можеш да се грееш на дрва. Од каде филмовиве за посебност навистина не ми е јасно.

Никој нам не ни е крив што Ерџан, Суљо и останата екипа може непречено да гори украдени кабли, пластика, гума и слично и што по улици возат Тамчиња од 1965.
Да имаат гас и тоа им е предност. Може ќе дојде и кај нас за некои 10 години
Додека да дојде дајте ве молам олабавете со реториката за забрани. Гладот и студот не прашуваат
Луѓето очигледно не се свесни што ги чека. Некни читам дека потрошувачката кошничка чини 39.000 и ситно.

Има многу сиромаштија. Луѓето се греат на тоа што се греат затоа што мораат (како што од истите причини купуваат евтина и нездрава храна но да не забегуваме сега)

И наместо да направиме кампања/акција или што и да се избориме да се крене тој лимотот како што е насекаде околу нас ние овде дрвиме дали треба да се дозволи греење на дрва.

А фотоволтаици ќе наместиме кога ќе го изгласаат законот кој „само што не е“. Нели е греота на 300 и кусур сончеви денови покривите да ни зјаат празни?

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Тука во комшилуков во Охрид, доаѓа еден германец Јорк, скоро секоја година, живее во Келн( или околината, не сум сигурен) и он ми кажуваше дека се греел на дрва пред неколку години.
Имам пријателка во UK, во областа Cumbria,Newcastle, и она исто се грее на дрва, дрвата стигнуваат цепени, и сушени на палета, ти ги носи фирма пред куќа, како што опиша @FLEGMA

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
@FLEGMA @Скоти не сме се разбрале за дрвата. Не викам јас дека ние сме специјални и дека само ние се грееме на дрва. Но споредба на Норвешка и МК за дрва, услови за греење на дрва, стандарди, дозволи и слично е небо и земја. Ете Флегма и сам кажа што се треба за Виена да се грееш на дрва. Ако тоа не ти е доволно по специјално за разлика од кај нас ОК. Во Келн и Бон баш точно знам, дека има зони каде што смееш и каде не смееш да се грееш на дрва. Т.е. поточно ако има гас и/или централно греење немаш право на греење на дрва, освен за луксуз и тоа не знам точно колку кубика ти следеа годишно за онака да си праиш ќеиф на камин. Норвешка во Осло исто не може во градот. Може во приградски населби, може во изолирани мали градчиња/селца (со што е пуна Норвешка). Значи скоро секаде по европа у централно градско подрачје е или забрането или подложно на многу регулативи горење на дрва (и други фосилни горива). Само у Скопје, при парно, може у сред центар да распалиш ќумбето на што сакаш. И толку околу дрвата, и масивното користење на истите за греење, при можности други.
И не, не се греат на дрва и не јадат нездрава храна само од сиромаштија, и немал народот пари и причам ти приче. Го прават и од незнаење, незаинтересираност, навика и многу други работи. Знам и што имаат и што можат да преминат на поефикасно и почисто, ама не бе „ќе им плаќам јас струја, ќе ставам колектори, ќе се глупирам„ кога може парите у Мерцедес да ги дадам. Како можеа многумина да ги фрлат ќумбињата кога им дадоа субвенции за клими (и пола дадоа стари ќумбиња, климите за ладење а ново ќумбе за греење). Ама крива е државата и инспекциите не се они. Нека оди такви финти у Виена да прави, или у Келн или у Норвешка. Исто како што купија точаци тек кога исто им рекоа можело субвенции (и не се качиле на нив). Значи било само да ти даде некој нешто, а не од што многу мислеле на тоа.
И да реков веќе дека сигурен сум дека моменталниот предложен тарифник сигурно не е најдобар, ама е подобар од сегашново. Дали може да е подобар? Сигурно. Треба да се решат тие 2-3 месеца зимно време, кога ќе има поголема потрошувачка. Дали треба да се среди со законот за фотоволтаици? Сигурно. Мада и сега никој не ти забранува да ги ставиш, само уште не можеш да враќаш у мрежа (т.е. не е решено до крај), ама и тоа ќе биде. Баш да видам колку ќе стават тогаш. Јас сигурно би кога би можел (што не ми се верува да ги убедам у зградава моја). 300m2 зјаат празни.
И на крајот дури и со сегашниве предложени тарифи греењето на струја ќе испадне годишно просечно поефтино од моето парно, или ќе биде тука некаде.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
@FLEGMA @Скоти не сме се разбрале за дрвата. Не викам јас дека ние сме специјални и дека само ние се грееме на дрва. Но споредба на Норвешка и МК за дрва, услови за греење на дрва, стандарди, дозволи и слично е небо и земја. Ете Флегма и сам кажа што се треба за Виена да се грееш на дрва. Ако тоа не ти е доволно по специјално за разлика од кај нас ОК. Во Келн и Бон баш точно знам, дека има зони каде што смееш и каде не смееш да се грееш на дрва. Т.е. поточно ако има гас и/или централно греење немаш право на греење на дрва, освен за луксуз и тоа не знам точно колку кубика ти следеа годишно за онака да си праиш ќеиф на камин. Норвешка во Осло исто не може во градот. Може во приградски населби, може во изолирани мали градчиња/селца (со што е пуна Норвешка). Значи скоро секаде по европа у централно градско подрачје е или забрането или подложно на многу регулативи горење на дрва (и други фосилни горива). Само у Скопје, при парно, може у сред центар да распалиш ќумбето на што сакаш. И толку околу дрвата, и масивното користење на истите за греење, при можности други.
И не, не се греат на дрва и не јадат нездрава храна само од сиромаштија, и немал народот пари и причам ти приче. Го прават и од незнаење, незаинтересираност, навика и многу други работи. Знам и што имаат и што можат да преминат на поефикасно и почисто, ама не бе „ќе им плаќам јас струја, ќе ставам колектори, ќе се глупирам„ кога може парите у Мерцедес да ги дадам. Како можеа многумина да ги фрлат ќумбињата кога им дадоа субвенции за клими (и пола дадоа стари ќумбиња, климите за ладење а ново ќумбе за греење). Ама крива е државата и инспекциите не се они. Нека оди такви финти у Виена да прави, или у Келн или у Норвешка. Исто како што купија точаци тек кога исто им рекоа можело субвенции (и не се качиле на нив). Значи било само да ти даде некој нешто, а не од што многу мислеле на тоа.
И да реков веќе дека сигурен сум дека моменталниот предложен тарифник сигурно не е најдобар, ама е подобар од сегашново. Дали може да е подобар? Сигурно. Треба да се решат тие 2-3 месеца зимно време, кога ќе има поголема потрошувачка. Дали треба да се среди со законот за фотоволтаици? Сигурно. Мада и сега никој не ти забранува да ги ставиш, само уште не можеш да враќаш у мрежа (т.е. не е решено до крај), ама и тоа ќе биде. Баш да видам колку ќе стават тогаш. Јас сигурно би кога би можел (што не ми се верува да ги убедам у зградава моја). 300m2 зјаат празни.
И на крајот дури и со сегашниве предложени тарифи греењето на струја ќе испадне годишно просечно поефтино од моето парно, или ќе биде тука некаде.
Ами така де, не викам дека јас сум про- дрва настроен, пак посебно во зграда, нема шанси. Нити па сум да се греат на дрва ако имаат можност за гас, или топлификација.. Крај краева само Скопје има топлификација, со другиве градови што правиме? Тетово, Куманово, Битола( која патем РЕК е на некоколку км, а нема топлификација), Кавадарци исто имаат големо загадување, можеби и поголемо од Скопје а немаат можност за топлификација.
Иначе се сложувам дека треба да се забрани дрва, онаму каде што има можност за гас. Арно ама мене пред се ми беше лично за тарифирањето на блоковите, во Србија е 1600кв а кај нас 640.. Итоа по скоро дупло повисока цена. Тоа е она што мене ме тангира во случајов и повеќето со клими и топлински пумпи и затоа ќе се враќаат на дрва. Само гледај на што ќе се греат 60% од оние што до пред некоја година се грееја на клими, посебно ако имаме малце појака зима.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Арно ама мене пред се ми беше лично за тарифирањето на блоковите, во Србија е 1600кв а кај нас 640.. Итоа по скоро дупло повисока цена. Тоа е она што мене ме тангира во случајов и повеќето со клими и топлински пумпи и затоа ќе се враќаат на дрва. Само гледај на што ќе се греат 60% од оние што до пред некоја година се грееја на клими, посебно ако имаме малце појака зима.
Само да нема забуни. 1600кб се во србија топтан, кај нас 640кв само скапа. Значи ако го дигнат нашиве тој блок на 800кв ОК ли ќе биде? Цената нема да е иста што поради немање исти капацитети, што поради политика кој се води во Србија за мир у куќа, повеќе од кај нас (и кај едните и другите е нереална цената).
А за цената на дрвото исто сигурно не е реалната. Пола замир у куќа пола крадено, никој нема трошоци за чистење, оџачари, такса за пошумување.... Епа нека се вратат. После само да не ме викаат мене да садам дрвца.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно