Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

talee

read-only
23 јули 2019
20
12
Дали е нормално да падне температурата на собата откако ја ставив климата да работи на нечујна опција ?
Од 22.2 падна на 20.9 а на далинското е подесена на 24 степени ?

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk
a za koja klima stanuva zbor?vo silent mod mislam deka klimata raboti vo najmala mozna brzina i nemoze da ti gi pokrie zagubite...

mdeni

senior
24 септември 2012
6.065
5.999
Дали е нормално да падне температурата на собата откако ја ставив климата да работи на нечујна опција ?

Да. Не ја ставај во сајлент мод. Тоа е исто како да си го намалил вентилаторот на најслабо.

Тоа е повеќе за ладење навечер летно време, па да не ти смета. А да ја користи природната конвекција според која топлиот воздух оди сам накај климата нагоре, а ладниот природно се спушта надолу. Тоа кај греење е сосем обратно и собата веднаш ќе се лади.

doktore

read-only
18 септември 2019
32
5
a za koja klima stanuva zbor?vo silent mod mislam deka klimata raboti vo najmala mozna brzina i nemoze da ti gi pokrie zagubite...
За daikin sensira 3.5

Да. Не ја ставај во сајлент мод. Тоа е исто како да си го намалил вентилаторот на најслабо.

Тоа е повеќе за ладење навечер летно време, па да не ти смета. А да ја користи природната конвекција според која топлиот воздух оди сам накај климата нагоре, а ладниот природно се спушта надолу. Тоа кај греење е сосем обратно и собата веднаш ќе се лади.

А навечер за спиење нели е тој мод и за греење, или има некоја друга опција?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.065
5.999
Модот е и за греење, ама нема да грее доволно. За греење и треба да дува на климата.

talee

read-only
23 јули 2019
20
12
За daikin sensira 3.5

А навечер за спиење нели е тој мод и за греење, или има некоја друга опција?

drugar mal sovet... gledaj na klimata kako na obicno grejno telo... pusti edna konstantna temperatura i zaboravi go daljinskoto... ako ti se oseka ladno zgolemi za 1 stepen... a ako ti e toplo samo namali 1 stepen.... ako se igras so daljinskoto ke nemas efikasno i stedlivo greenje... i daljinskoto podaleku od deca.... provereno :D

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.560
19.241

На слаб вентилатор, пошто мал проток, ќе натрупа жежок воздух блиску до неа и ќе намали снага а со тоа паралелно ќе падне температурата во другиот дел од собата.
Затоа пред неколку поста ти кажав дека ќе мора да експериментираш. Најди брзина која најмалку ќе ти смета и така подеси ја.
Или пробај со auto fan па види како ќе бидеш задоволен.

Aleksandar!

lurker
29 јули 2010
549
175
Истата ја имаш и поефтина во сетек
Здраво, дали може да добијам кратко инфо за овај модел на Haier
потребен ми е за средно изолиран простор куќа само за греење, поточно две простории x16м2 поврзани со отвор "свод 1,50м" висина на таван 220.

Haier TUNDRA Green 18 AS50TDAHRA / 1U50JEFFRA

Haier Tundra Green AS50TDDHRA-CL/1U50MEEFRA ЗА САМО 40990 ден

Испратено од SM-A530F преку IT.mk форум апликација

VE1965

read-only
14 ноември 2019
7
0
Na nadvoresnata edinica napred kaj zastitata pred perkite ima kako crni mali damki .sto moze da bide inace nema nekoj sum ili slicno raboti spored mene normalno.

VE1965

read-only
14 ноември 2019
7
0
Na resetkata ima crni damki na dolniot del ne se tolku mrsni, ne znam sto e Se raboti za GREE AMBER 3.5 raboti mirno go montiraa pred 1 mesc go koristam poslednive denovi kako sto citam po forumovne go isklucuvam i go stava na AUTO Fan ili na 3 brazina na 22 23 stepeni, baram mislnje dali da povikam serviseri pod garancija ako e do kompresorot.,Imaku zastiten e montiran na terasa. Inaku pozadi do sidot ima samo okolu 10 cm prostor taka ja montiraa ama ne znaev togas deka treba okolu 15-20 cm rekoa deka e dobro.Blagodaram za sovetite.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.560
19.241
Na nadvoresnata edinica napred kaj zastitata pred perkite ima kako crni mali damki .sto moze da bide inace nema nekoj sum ili slicno raboti spored mene normalno.
Тоа е од водената пареа од дефростите или општо од влагата.
Помешано со прашината и нечистотијата прави такви дамки.

Кафени дамки не треба да видиш о страната каде што влегуваат цевките со фреонот. Ниту одоздола на тоа место.

Се е во ред со климата.
За секој случај сликај и стави слика.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.065
5.999
Ѓубре од воздухот измешано со вода од изменувачот. Секоја клима е таква, сепак не живееме во Лазарополе.

VE1965

read-only
14 ноември 2019
7
0
Ok malku se voznemiriv pa za toa pobarav sovet.Nema damki od strana kade vleguvaat cevkite.Eve I sliki ke se obidam da stavam.

Атачменти

• 15747103429001446921641.jpg
    15747103429001446921641.jpg
    4,4 MB · Прегледи: 108
  • 15747104141331710285232.jpg
    15747104141331710285232.jpg
    4,8 MB · Прегледи: 112

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Ok malku se voznemiriv pa za toa pobarav sovet.Nema damki od strana kade vleguvaat cevkite.Eve I sliki ke se obidam da stavam.
Ако сакаш да идеш во детали, додади парченца изолација на цевките, да се покријата сосема.
Монтерите намерно ги оставаат краевите, да се гледаат, следен пат кога/ако ги викнеш на сервисирање проблем веднаш да можат да видат да не има проблем баш таму. Тоа е во ред, исто како што е во ред и да ги покриеш со лесно извадливо парче изолационо црево.

Добивките би биле минимални кон неприметливи (кон непостоечки). Но ако веќе сакаш да идеш во детали, можеш и да идеш во ситни детали. :)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.560
19.241
Ништо не е ова. Најобична валканица од атмосферски влијанија
Не е фреон ова.

Дамите од фреон се широки и мрсни. Темно кафеави накај црни. Изгледаат како писа или некоја тешка маст за подмачкување.
Тоа е заради маслото во фреонот и заради притисокот на местото на пропуштање се таложи маслото.
Губењето на фреон се пројавува како драстичен пад на перформансите (нема греење или ладење) или престанок на работа и исфрлање на код со грешка на внатрешниот дисплеј (ако го има)

Ова зависи од производител до производител. На пример Mitsubishi/Toshiba/Panasonic не работат воопшто ако нема доволно фреон

Royston

read-only
10 октомври 2016
39
31
На 12.12 чекам монтажа на Gree Amber 3.5'ка па ако може некој да сподели некакво искуство со моделов онака грубо позитивно/негативно, како се поминати зимите и преодните периоди...фала

z_u_l_u

read-only
30 септември 2017
10
10
Препорака/контакт од добар монтер во Скопје??

Фала.

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Вечерва на овие температури климата со фан на минимум ми правеше 2 паузи од по 30 секунди и светкаше како дефрост. Дали е нормално ова или ќе треба да викам сервисери, сепак уште сме на -1 температури и не е оптоварена за да замрзнува. Инаку климата е GREE LCLH 18.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Ако добро те разбирам, климата два пати направила дефрост... И ти сега се прашуваш дали е тоа нормално и дали да викаш сервисери?

Сите клими прават дефрости, и тоа не значи дека кога прават дефрост циклус дека се „замрзнати“... Ако прочиташ наназад (да, само треба да пребараш со „дефрост“ на темава), ќе видиш дека за дефрост механизмите е зборувано многу. Но пошто веројатно нема да го направиш тоа еве ти еден совет: Кога климата ќе прави дефрост иди надвор и види дали надворешната единица ти е замрзната, ако навистина изменувачот е обвиен во мраз - тогаш секако треба да викаш сервисери.

Друг проблем би бил ако климата пречесто влага во дефрост (многу повеќе од „цели“ 2 циклуса), но тоа се одлики/маани на некои клими иако може да биде и дефект. Kако и да е информирај се што точно е дефрост за да не се вознемируваш вака.

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Ако добро те разбирам, климата два пати направила дефрост... И ти сега се прашуваш дали е тоа нормално и дали да викаш сервисери?

Сите клими прават дефрости, и тоа не значи дека кога прават дефрост циклус дека се „замрзнати“... Ако прочиташ наназад (да, само треба да пребараш со „дефрост“ на темава), ќе видиш дека за дефрост механизмите е зборувано многу. Но пошто веројатно нема да го направиш тоа еве ти еден совет: Кога климата ќе прави дефрост иди надвор и види дали надворешната единица ти е замрзната, ако навистина изменувачот е обвиен во мраз - тогаш секако треба да викаш сервисери.

Друг проблем би бил ако климата пречесто влага во дефрост (многу повеќе од „цели“ 2 циклуса), но тоа се одлики/маани на некои клими иако може да биде и дефект. Kако и да е информирај се што точно е дефрост за да не се вознемируваш вака.
Нормално дека знам што е дефрост, муабетот ми беше како се понашаат други клими на ова време. Не се толку ниски температурите ниту пак има магла за уште сега да замрзнува надворешната единица. Немав време за толку брзо да проверам дали има мраз на надворешната единица.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Нормално дека знам што е дефрост, муабетот ми беше како се понашаат други клими на ова време. Не се толку ниски температурите ниту пак има магла за уште сега да замрзнува надворешната единица. Немав време за толку брзо да проверам дали има мраз на надворешната единица.

Нормално е. Грее тро поќе си прави дефрост од останатите.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Немав време за толку брзо да проверам дали има мраз на надворешната единица.
Друже, како тоа немаш неколку секунди да фрлиш еден поглед врз надворешната единица - ама имаш минути да пишуваш текстови со прашања? :)

Дефрости се дешаваат секогаш. Најмногу на влажно време, точно, но повремено и на „невлажно“ време.

Нормално е. Грее тро поќе си прави дефрост од останатите.
Says who?
Пар луѓе со Амбер моделот? (ич да не навлегувам во деталите)

Општо познато е дека шампион во генерирање вода е Мидеа. Следствено тука спаѓаат и препродавачите кои лепат лепенки со свои имиња на Мидеите. ;)

Па дури и Мидеите вршат работа. Седете си спокојно луѓе, грејте се евтино со клима уреди. Кажете само што да правиме со комшииве кои палеа дрва и ѓубре - уште пред да залади сега во Декември. До сега без проблем беше греење и со обични он-оф клими какви скоро сите ги имаат по дома. Па и сега, додека не паднат температуриве уште малку, под -5с.

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Друже, како тоа немаш неколку секунди да фрлиш еден поглед врз надворешната единица - ама имаш минути да пишуваш текстови со прашања? :)

Не ни е на сите надворешната единица до прозорот. Додека да се симнам од втори спрат и да извртам позади куќа за да ја видам надворешната единица дефростот ќе помини 2 пати. Се имаат случувано дефрости минатото зимо али траеле повеќе од 20-30 секунди, ова ми падна чудно дека е многу брзо.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Поентата е во тоа дека ако има сомневање за проблем од типот замрзната надворешна единица, истиот може и треба да се провери визуелно. Под замрзнување не се подразбира нафаќање на малку иње (бело) на изменувачот од надворешната единица. Замрзнување е кога надворешната единица ќе биде „забетонирана“ во мраз. Во такви ситуации ако има замрзнување дефростот нема да ја реши работата.

Е сега за краткоста на дефростите, тоа често е планирано однесување кога е постигната и надмината зададена температура во собата, ама климата не може повеќе да ја намали моќноста на работење. На пример инверторот симнал на најмала потрошувачка ама температурата е надмината. Тогаш често се дешава софтверот/електрониката да е програмирана да направи краток дефрост „за секој случај“, пошто нема што да прави, секако треба да се исклучи кога зададената температура е надмината и заради ефикасност прави и краток дефрост.

Затоа ги цениме климите кои можат да спуштат на помалку вати без да престанат да работат. И затоа е важно да се одбере моќноста на климата да биде таман. Ако е прејака почесто ќе се однесува вака - да работи како он-оф клима, и да се исклучува.
Од друга страна па ако не е доволно јака нема да постигнува да загрее и ќе се мачи, пократок работен век ќе има, што е полошо од двете. :)

Плус и можностите на климите варираат како се менува времето надвор. Со толку променливи не е лесно да се направи идеална ситуација. На крај сето ова се теоретски муабети. Ако се сомневаш на проблеми со замрзнување, провери визуелно. Веројатно климата ти е нешто појака за просторот, постигнува и надминува температура, и потоа влага во краток дефрост пред да се исклучи.

@DelphiUser aко бараме влакна кај Гри, тоа е дека не може да се симне под ~400 вати (барем на тие Гри клими јас што сум имал прилика да видам). Само кажи ми ти клима во таа ценовна класа која се симнува на помала потрошувачка?
Пошто ако знаеш за евтина клима со т.н. „ниска модулација“ тогаш сме завршиле голема работа за одбирање клими за во спални соби и други помали простории. :)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно