Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mеханички тастатури

micio

hello world
13 ноември 2007
63
84
Мајмунчето Чита? :))))
Се запознавале Тарзан и Џејн, и Тарзан и вели.
Здраво, јас сум Тарзан, а ова (покажува кон мајмно) Чита.
Џејн му вели.
Моево ни чита, ни пишува, само кецој носи од училиште.

zemakius

hello world
17 октомври 2020
279
286
Key Caps за Keychron Q5 Max со кирилица плс дечки каде има вакви?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.076
14.171

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.182
1.610
Скопје
Софтверот е веб бејсд односно онлајн. Не треба да се инсталира.
Ова е прилично лош момент кај Nubi NK68 Pro, доколку воопшто нема опција за локален софтвер. Не се некој бренд со традиција кој постои години и години(првпат ги слушам), утре ќе ја здиплат чергата и нема да можеш да си ја подесиш тастатурата.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.076
14.171
Ова е прилично лош момент кај Nubi NK68 Pro, доколку воопшто нема опција за локален софтвер. Не се некој бренд со традиција кој постои години и години(првпат ги слушам), утре ќе ја здиплат чергата и нема да можеш да си ја подесиш тастатурата.

Во право си. Но ова денес е тренд. Се бара онлајн подесување наместо софтвер. Тое а една од причините зошто ентузијасти го сакаат VIA/QMK.

И софтвер може да престане да работи при некаков сериозен апдејт на виндовс на пример.

Иако јас лично на тастатурите од овој ценовен ранг веќе не гледам како на долгогодишни инвестиции искрено.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.182
1.610
Скопје
Во право си. Но ова денес е тренд. Се бара онлајн подесување наместо софтвер. Тое а една од причините зошто ентузијасти го сакаат VIA/QMK.

И софтвер може да престане да работи при некаков сериозен апдејт на виндовс на пример.
Тоа е трендот да, али мислам дека не се споредува што и да нудат Nubi, со отворен код на QMK и VIA(ова ќе живее век и веков).

А софтвер да престане да работи ради апдејт на виндовс не ми се десило од виндовс 7, мада веројатно има такви. Во секој случај е полесно решлив проблем(пц со постар виндовс или виртуелна машина со таков), отколку моментот кога ќе им отиде офлајн сајтот на Nubi.

Бар да иделе со QMK/VIA наместо некој веројатно затворен дериват на истото. Или можеби поддржува Nubi-во QMK или VIA? Доколку поддржува тогаш е тотално друг муабет.
Иако јас лично на тастатурите од овој ценовен ранг веќе не гледам како на долгогодишни инвестиции искрено.
Во лева рака Сникерс во десна Марс, пиар менаџер Карл Маркс(за да сватат помладиве, ја има напишано Капитал). :p :)
Не заебаај, зашто да не е долготрајна инвестиција доколку си функционира хардверот, остај не нас на страна што ни служат како играчки :).

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.076
14.171
Тоа е трендот да, али мислам дека не се споредува што и да нудат Nubi, со отворен код на QMK и VIA(ова ќе живее век и веков).

А софтвер да престане да работи ради апдејт на виндовс не ми се десило од виндовс 7, мада веројатно има такви. Во секој случај е полесно решлив проблем(пц со постар виндовс или виртуелна машина со таков), отколку моментот кога ќе им отиде офлајн сајтот на Nubi.

Бар да иделе со QMK/VIA наместо некој веројатно затворен дериват на истото. Или можеби поддржува Nubi-во QMK или VIA? Доколку поддржува тогаш е тотално друг муабет.

Во лева рака Сникерс во десна Марс, пиар менаџер Карл Маркс(за да сватат помладиве, ја има напишано Капитал). :p :)
Не заебаај, зашто да не е долготрајна инвестиција доколку си функционира хардверот, остај не нас на страна што ни служат како играчки :).

Да те разбирам. Сепак ти користиш мапирање, макроа и слично.

QMK не е поддржан кај Нуби. Станува збор за некоја нивна веб бејсд апликација. Не верувам дека имаат контролер за кој во иднина би очекувале QMK.

Јас сум помалку насекиран од проста причина што немам воопшто потреба од софтверите. Имав план за проект со програмирање на ргб патерни кај кикрон. Но искрено изгубив веќе желба. Немам време.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.182
1.610
Скопје
Да те разбирам. Сепак ти користиш мапирање, макроа и слично.

QMK не е поддржан кај Нуби. Станува збор за некоја нивна веб бејсд апликација. Не верувам дека имаат контролер за кој во иднина би очекувале QMK.

Јас сум помалку насекиран од проста причина што немам воопшто потреба од софтверите. Имав план за проект со програмирање на ргб патерни кај кикрон. Но искрено изгубив веќе желба. Немам време.
Во секој случај лош тренд е тоа со онлајн конфигуратори со затворен код. Во најмала рака можат да ти го понудат локално да си го хостираш ако ништо друго.
Покрај моментот што можеш да изгубиш функционалност ако затворат фирма, има простор и без да затворат фирма едноставно да го прогласат моделот за EOL и да скинат пристап до конфигураторот, па ако ти треба функционалноста бујрум, купи си го нашиот нов и подобрен модел.
Исто мириса и на тоа дека кога ќе се навикнат сите на тој начин на работа, дека ќе почнат да кратат почетна функционалност и ќе почнат и таму со микротрансакции :).

Не дека моментално не нуди бајаѓи за парите според твојот преглед, али е со добар потенцијал да те кошта повеќе на долги патеки.
Не би поддржувал вакви њушки ко Nubi и слични на нив со ваков принцип на работа. Пошто ако ја купам им викам "Океј e дечки само напред во ист стил", а не е.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно