Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Ајде мислење и предлог:
Gree AMBER GWH12YD-S6DBA2A
Panasonic CS-TZ42TKEW/CU-TZ42TKE
Toshiba RAS-16PKVSG-E
Toshiba RAS-13G2KVP-E Super DAISEIKAI 8
Daikin FTXB50C/RXB50C
Carrier 42QHC018DS
Haier Aqua 12 AS12QSERA / 1U12BS3ERA

Carrier 42EQV050M Gold XPower
MITSUBISHI MSZ-SF35VE/MUZ-SF35VE

Просторија од 35 м2 неизолирана, прометна константно отварање на врати, сите ѕидови надворешни, столарија криминал. Подот плочка, под него подрум не се грее, таван слабо изолиран. Ќе се грее од 08 - 18 часот , потоа во најладниот период може да се остава навечер на некоја минимална температура на одржавање.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Ајде мислење и предлог:
Toshiba RAS-16PKVSG-E
Daikin FTXB50C/RXB50C
Carrier 42QHC018DS
Просторија од 35 м2 неизолирана, прометна константно отварање на врати, сите ѕидови надворешни, столарија криминал. Подот плочка, под него подрум не се грее, таван слабо изолиран. Ќе се грее од 08 - 18 часот , потоа во најладниот период може да се остава навечер на некоја минимална температура на одржавање.
Голем проблем изолацијта ако сакаш да се згрееш пуштање и никако гасење климата.

moni moni

read-only
27 септември 2017
33
27
Hi,
Не бев тука деновиве сега го гледам форумов.
Оди најверојатно во стандбај, испорачува повеќе топлина од што имаш загуби на топлина, проблем е а имаш зададено 25 степени а во просториата е 20 и они го прави тоа но штом постигнува зададена Т ок е нормална работа.
izgleda odi vo stend baj bidejki vratnickata se kreva nagore i ne raboti samo me zacudi sto toa sonceto na displejot na vnatresnata svetkase samo prviot den sega veke ne svetka
tuku da mi kazes upatstvo na rabota na makedonski kaj da najdam ova e na angliski i ne e tolku problem kolku so ne pisuva nisto za mozni problemi koa sveki nekoj znak so se desava

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Ајде мислење и предлог:
Toshiba RAS-16PKVSG-E
Daikin FTXB50C/RXB50C
Carrier 42QHC018DS
Потребно е да биде топло во тие 8до 10 часа останатото време само да одржува над 0 степени. Која од погоре споменатите има според вас најдобар капацитет за брзо загревање и греење. Идеата е да ја смени панелната греалка од 3кв која ја брка работата во комбинација со он-оф 3,5кв мидеа клима.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Ја разгледував и таа опција но ми треба и нешто што ќе работи и на -10(-15) и по сите препораки инвертер би завршил работа.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Ќе треба некоја од врвните 5.5KW кои се со голем компресор за воопшто да може да помогне таму. Истиве модели што си ги гледал само 5.5KW верзиите. Не гледај модели под 70000 денари.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Има ли некој искуство со нарачување преко интернет, e bay, amazon, ali expres, alibaba...
Сакам да нарачам broadlink rm 03 pro, за контрола на климата преку wi fi и мобилен.
Broad RM Pro ЗА САМО 3990 ден
Само што е тука доста скап.

Последна промена:

zelenko

hello world
3 април 2009
213
217
Има ли некој искуство со нарачување преко интернет, e bay, amazon, ali expres, alibaba...
Сакам да нарачам broadlink rm 03 pro, за контрола на климата преку wi fi и мобилен.
Broad RM Pro ЗА САМО 3990 ден
Само што е тука доста скап.
И јас одамна планирам да го земам. На алиекспрес е од 33 до 37 долари. Да видам ако даваат некој попуст на блек фрајдеј би земал. Во секој случај дупло поевтино од тука.

Едит, не додржа јуначко срце, го нарачав.

Последна промена:

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
И јас одамна планирам да го земам. На алиекспрес е од 33 до 37 долари. Да видам ако даваат некој попуст на блек фрајдеј би земал. Во секој случај дупло поевтино од тука.

Едит, не додржа јуначко срце, го нарачав.
Ај прати линк од каде го нарача

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
По малку мери, сечи, тегни-влечи изборот се сведе на овие две клими:
CARRIER 42EQV050M GOLD XPOWER
vs

DAIKIN FTXB50C/RXB50C
ајде сега помош која би била подобар избор?
ценовно се многу блиску а и по перформанси на хартија тука некаде.

Didajo

read-only
23 ноември 2017
26
14
По малку мери, сечи, тегни-влечи изборот се сведе на овие две клими:
CARRIER 42EQV050M GOLD XPOWER
vs

DAIKIN FTXB50C/RXB50C
ајде сега помош која би била подобар избор?
ценовно се многу блиску а и по перформанси на хартија тука некаде.
Jas imam Daikin FTXB50 prostor od 45m2 so ogromni toplinski zagubi do sega super go zagreva. Rabotese do pred nedela po 10h dnevno smetka so se ostanato 2500, od ovaa nedela raboti bez prestan pa ke vidime sledna smetka. E sega nemas opcii na nea mnogu kako i feel, wifi itd...

boris""

read-only
16 септември 2017
3
0
Zdravo. Imam slicen problem kako pogore opisaniot so gree amber 12, cesto prekinuva so rab , na sekoi mozda 15-20min isklucuva na nekoi 3-5min I povtorno startuva.. dali mozi nekoj da mi kaze vo sto e problemot? dali moze da se aktivira garancijata za ova?..

BlagojPetrov

read-only
25 ноември 2017
2
0
Здраво,
Сакам да земам клима и се мислам помеѓу:
Carrier iPlus 42QHC018DSA 50 000 ден.
и
Vivax ACP-18CH50AERI 39 000 ден.
Ваше мислење/искуство во врска со овие модели или предлог на друг модел во тој ранг на цена?

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
@Tajson
Ако можам да разберам, се работи за дуќан/работилница или нешто слично?
Не гледај клими под 5.5кв и обавезно пробај да ја подобриш изолацијата колку е можно. Јас на твое место би ja погледнал и Gree Lomo LCLH 5.5kw. Оваа клима многу малтретирање може да издржи.

@boris""
Не е нормално климата да прави дифрост или да оди во stand by секои 15-20 мин. Но има многу непознати тука. Убаво би било да кажеш колкав простор грееш, стан или куќа, изолација и сл.
Ако пробуваш да грееш 50 м2 со неа, климата ти е поддимензионирана, ќе се мачи и често ќе влегува во дифрост. Ако грееш мала соба 12 м2, климата брзо ќе ја постигнува саканата температура и ќе исклучува, значи е предимензионирана за просторот што го грее.

Ако се е во нормала, врти во сервис, ич уво да не те боли - за тоа служи гаранцијата.

@BlagojPetrov
И за тебе важи истото. :)
Kвадратура што планираш да ја грееш, стан/куќа, изолација ... минимум информации за да добиеш квалитетен одговор.

BlagojPetrov

read-only
25 ноември 2017
2
0
@Tajson
Не гледај клими под 5.5кв и обавезно пробај да ја подобриш изолацијата колку е можно. Јас на твое место би ja погледнал и Gree Lomo LCLH 5.5kw. Оваа клима многу малтретирање може да издржи.

@boris""
Не е нормално климата да прави дифрост или да оди во stand by секои 15-20 мин. Но има многу непознати тука. Убаво би било да кажеш колкав простор грееш, стан или куќа, изолација и сл.
Ако пробуваш да грееш 50 м2 со неа, климата ти е поддимензионирана, ќе се мачи и често ќе влегува во дифрост. Ако грееш мала соба 12 м2, климата брзо ќе ја постигнува саканата температура и ќе исклучува, значи е предимензионирана за просторот што го грее.

Ако се е во нормала, врти во сервис, ич уво да не те боли - за тоа служи гаранцијата.

@BlagojPetrov
Kвадратура што планираш да ја грееш, стан/куќа, изолација ... минимум информации за да добиеш квалитетен одговор.

Мислам дека се тоа небитни информации конкретно за изборот помеѓу овие две клими али еве: ~35 кв дневен престој на стан северна страна со 10ка изолација

boris""

read-only
16 септември 2017
3
0
@Tajson

@boris""

@BlagojPetrov
Kвадратура што планираш да ја грееш, стан/куќа, изолација ... минимум информации за да добиеш
@Tajson

@boris""

@BlagojPetrov
здраво. Станува збор за куќа со 5цм стирипор и пвц дограма, собата е околу 25-26 квадрати, и се грее само таа. таваните 2.7м висина.. дифрост на 3-4° надворешна температура? а температурата сигурно не е постигната, не сум мерел собна температура, ама на зададена 26 би осетил доколку ја постигнала.

Angela1992

read-only
27 ноември 2017
3
0
Зедовме клима уред инвертер сега за сега е во ред ама има еден проблем на пример Ја уклучувам на 26 степени и достига негде до кај 22 степени и се исклучува околу 10 мин па темп. паѓа на 14 степени и тогаш климатизерот се уклучува... незнам дали и кај вас се случува вака нз што можи да е проблемот...

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.802
youtu.be
Hi Ангела,
Добредојде на форумот:)

Вероватно оди во дифрост режим за тоа кратко време, надвор има многу влага во воздухот.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Зедовме клима уред инвертер сега за сега е во ред ама има еден проблем на пример Ја уклучувам на 26 степени и достига негде до кај 22 степени и се исклучува околу 10 мин па темп. паѓа на 14 степени и тогаш климатизерот се уклучува... незнам дали и кај вас се случува вака нз што можи да е проблемот...
Стави ја на 26Ц.

Насочи ја надоле да дува скроз. Најдоле што оди вратичката. Стави ја на претпоследна јачина на вентилаторот.

И заборави ја едно ден-два така.

И кажи после тие два дена како е состојбата.

Micho

read-only
10 декември 2016
19
26
Напиши кој инвертер име јачина,на која брзина работи перката(1-5),колку време работи климата а потоа одмара 10мин.,дали ти е точно мерењето дека постигнува 22 с И за 10 мин паѓа на 14 с?

boris""

read-only
16 септември 2017
3
0
Ставена ти е надоле да дува?
da , sekako sum probal isto e.. najcesto ja kotistam 1-2sati pred rab I isto vrmee poslem rab.. vcera bese pustena cel den , I vaka so isklucuvanje se odnesuvase samo prviot sat posle rabotese bez prekin cel den..
Ставена ти е надоле да дува?
da , najcesto e taka namestena.. najcesto ja kotistam 1-2h pred rab.. ovie posledni dena bev sloboden ja pustam po cel den I podobro kako da raboti sega, samo prviot sat raboti so prekini, potoa normalno raboti ne iskluvuva.

Viki Dimovska

read-only
27 ноември 2017
10
0
Имам инвертер клима Gree . Кога е поставена на греење на 26 ц непрестано дува- грее и воопшто не исклучува и ако се работи за простирија од 25м. При монтирање ми рекоа да ја поставам на 24 ц тогаш исклучува. На повисока температура не. Незнам дали е проблем со климата или инвертерот имаат посебен начин на работа.

Последни теми

Последни огласи

На врв