Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

IT.mk Огласник [change log, информации, забелешки]

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.290
5.269
Скопје
hackitfree.github.io
По ново може има не-ИТ огласи. Ама пошто тупиш ајде еве да речеме десктоп процесор, лаптоп меморија и екстерен цд режач. Или телефон и Слушалки. Ете толку за цела година, ама нема да може. Оли да ги ставам во еден оглас? Ама и тоа не можело по ново.

Sent from my Telefon using Tapatalk
Ште си платиш ... :ROFLMAO:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Абе јас и онака си имам платено, друго беше муабетот... Ама ОК, ваљда се разбравме колку за инцидентно огласување е смешно она 1 оглас, и тој со правила у внатре, ќе модерираат, ќе гледаат дали можело да се заедно повеќе работи или не, баш да видам наредниве месеци како ќе изгледа оваа зезанција и колку ќе има нови претплати, ама баш ме интересира.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.231
Се знаеме повеќето тука, 95% можат лесно да си дозволат да платат, ама бираат тие пари да ги дадат на друго место.
100% од „тие тука“ можат да си ги дозволат тие пари. Понекогаш милион евра се мичкин дим, понекогаш 1 евро е премногу.
Како пластично да ти се долови не знам..

Наместо да се воведат неколку „слоја“ на плаќање овдека се пристапува кон ад-хок харикири решение.

Огласи да се плаќаат? У реду! Само немој да го китиш ојле дојле со беџови на Поштењачина и проверен огласувач кога не знаеме каков е, така? Го израмнуваш и го ставаш на исто ниво со тој долгогодишен член кој навистина го заслужил тоа.
Има подипломатски начини да наплатиш нешто.

Мислам.. хелоу
Не е јас да се убив од огласување претходно или пак страшно да ми треба таа секција ама брате..боде очи.

Види таму, имаш увид кој е просекот на огласи на членови кои огласуваат ретко а кој е просекот на членови кои огласуваат често и го користат форумот за бизнис па направи еден убав пресек, размозгај, измери, дотерај и донеси решение а не да употребуваш реторика „иди кај што даваат подобро“ или “отвори си сопствен форум па давај бесплатно“

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
100% од „тие тука“ можат да си ги дозволат тие пари. Понекогаш милион евра се мичкин дим, понекогаш 1 евро е премногу.
Како пластично да ти се долови не знам..

Наместо да се воведат неколку „слоја“ на плаќање овдека се пристапува кон ад-хок харикири решение.

Огласи да се плаќаат? У реду! Само немој да го китиш ојле дојле со беџови на Поштењачина и проверен огласувач кога не знаеме каков е, така? Го израмнуваш и го ставаш на исто ниво со тој долгогодишен член кој навистина го заслужил тоа.
Има подипломатски начини да наплатиш нешто.

Мислам.. хелоу
Не е јас да се убив од огласување претходно или пак страшно да ми треба таа секција ама брате..боде очи.

Види таму, имаш увид кој е просекот на огласи на членови кои огласуваат ретко а кој е просекот на членови кои огласуваат често и го користат форумот за бизнис па направи еден убав пресек, размозгај, измери, дотерај и донеси решение а не да употребуваш реторика „иди кај што даваат подобро“ или “отвори си сопствен форум па давај бесплатно“

Не коментирам воопшто дали така треба или не, дали е фер или не, или е лош бизнис модел.

Специфично за коментирите за тоа дека бидејќи сме од Македонија xxx аргумент кој се користи на многу теми кога се бараат оправдувања

kirev

senior
31 мај 2010
9.045
7.720
Аман, вака се расправате кога купувате кола? Или Милка од 80гр.? Или у Риплеј? Гласајте со парите и готово. Газдите на било кој дуќан ретко кога го држат дуќанот за да им прави минус, па и они ќе гласаат со парите... Кого повеќе ќе го боли?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.231
Аман, вака се расправате кога купувате кола? Или Милка од 80гр.? Или у Риплеј? Гласајте со парите и готово. Газдите на било кој дуќан ретко кога го држат дуќанот за да им прави минус, па и они ќе гласаат со парите... Кого повеќе ќе го боли?
Ова е класичен пример како да релативизираш и да ја утнеш поентата со мал пост.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.698
12.551
Skopje
www.wemaxa.com
Огласување на R5 е бесплатно (членство е 115 ден годишно); преку наплата потоа се добива промоција на огласот (автоматско обновување, позиционирање, истакнување итн).

P3 пропадна комплет откако побара наплата за внес на оглас, сега е само банер фарма.

D

Администратор
31 март 2007
4.019
4.200
www.aqtos.com
Болдираното, според мене, е најразочарувачки дел во целава прича. Доаѓа преварант од мичкеси патерин, плаќа 1500 денари (или повеќе, whatever) и веднаш добива беџ на поштењачина.
Со новиот огласник е воведен метод за давање на рецензија на зделки меѓу членови - со контрола да може рецензија да даде само тој што стварно купил нешто (бил означен како купец од продавачот). Оваа функционалност треба да ја направиме полесно достапна и попристаплива - го имаме тоа во предвид. Меѓутоа и оценките не се гаранција дека некој нема да те превари. Има правен совет на оваа тематика > Совети во случај на злоупотреба и измама при купи/продај огласи

Каде што јасно стои дека не преземаме одговорност ниту за огласувачи со статус на проверен огласувач.
Статусот верификуван/проверен огласувач што се добива со плаќање е бидејќи за тоа лице имаме име, презиме, број и мејл, како и платежен метод и во случај на злоупотреба правно може многу полесно да се реагира.

Подобро целосно укинете ги бесплатните огласи но беџовите, IMHO, треба да се заслужат. Ова не е добро.

Во иднина ќе бидат додадени беџови според рецензии, кои нема да се мешкаат со беџот верификуван/проверен огласувач.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.231
Каде што јасно стои дека не преземаме одговорност ниту за огласувачи со статус на проверен огласувач.
Јасно е ова како бел ден. Дури и лудост е да бараш одговорност од управата ако си бил измамен во оглас.
Статусот верификуван/проверен огласувач што се добива со плаќање е бидејќи за тоа лице имаме име, презиме, број и мејл, како и платежен метод и во случај на злоупотреба правно може многу полесно да се реагира.
Ова е многу несреќен избор на зборови. Верификуван е доволно и тоа со дисклејмер што значи. Проверен е неточен назив.
Во иднина ќе бидат додадени беџови според рецензии, кои нема да се мешкаат со беџот верификуван/проверен огласувач.
Како што кажав. Направете ситна измена со називите па понатаму ќе покаже времето.
Од друга страна отворено ви давам совет да размислите за зголемување на бројот на бесплатни огласи. Така и старите членови ќе бидат задоволни и тие што допрва (со заслуга) ќе бидат „џомби“ и ќе можат да огласат ситница-две.

За останатото уште еднаш ви велам да размислите пред да се упропастите и како форум и како бизнис. Погледнете го моделот на Реклама 5. И овдека може да се примени со „политика на фер користење“ од толку и толку огласи дневно/месечно

Премиум членство = посебни текстови/статии = попусти кај [фирма] = неограничени огласи
Само огласи за [xxx] ден = [огласи] за период

4 бесплатни огласи месечно = општо весеље на форумот. Сите мирни, сите задоволни.
Не се сите дојдени за купи-продај. Ретки сме ама не има и такви. Од друга страна ги има и тие што се само на огласник. Е, за нив зборуваме овдека.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Предлог. Секцијата Огласи нека има две подсекции - Огласи од проверени продавачи и Огласи од непроверени продавачи.

Проверените можат да бидат можат да бидат верификувани (од аспект на идентитет, оние кои си платиле) и неверификувани (без платено членство и начин да им се утврди идентитетот).

Непроверените можат да бидат верификувани и неверификувани.

Со mouseover врз соодветниот беџ ( проверен или верификуван ) да има објаснување што значи секој од беџовите. Некои ќе ги имаат двата, што би значело највисоко ниво на заштита на купувачот. Воедно, кога некој плаќа за членство, потребно е да му биде соопштено дека неговиот идентитет ќе биде утврден на база на сметката од која се уплаќаат средствата за членство и во случај да е потребно (пример измама во секцијата Огласи) информациите за идентитетот ќе бидат споделени со оштетената странка и органите на прогонот.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Предлог. Секцијата Огласи нека има две подсекции - Огласи од проверени продавачи и Огласи од непроверени продавачи.

Проверените можат да бидат можат да бидат верификувани (од аспект на идентитет, оние кои си платиле) и неверификувани (без платено членство и начин да им се утврди идентитетот).

Непроверените можат да бидат верификувани и неверификувани.

Со mouseover врз соодветниот беџ ( проверен или верификуван ) да има објаснување што значи секој од беџовите. Некои ќе ги имаат двата, што би значело највисоко ниво на заштита на купувачот. Воедно, кога некој плаќа за членство, потребно е да му биде соопштено дека неговиот идентитет ќе биде утврден на база на сметката од која се уплаќаат средствата за членство и во случај да е потребно (пример измама во секцијата Огласи) информациите за идентитетот ќе бидат споделени со оштетената странка и органите на прогонот.
Лошо е да се делат огласите по тој основ...

Мој предлог е да се доделуваат токени за огласи на месечно ниво. Секој член да добива по 2 токени месечно кои се еднакви на 2 огласи, со можност тие да се акумулираат. Пример јас немам потреба секој месец да огласувам, но еднаш или два пати во годината правам “чистка“ и сакам да продадам хардвер кој ми се мота по дома без потреба.

1672153970866.png

Ова е премногу голема разлика и сметам дека не е коректно према постоечките членови. Верификуван огласувач може да биде само тој што ќе добие рецензии, а не да плати за да добие беџ. Форумот е ваш, но сепак најголемата заслуга ја имаат членовите кои го трошат своето време за да креираат содржина на истиот. Нивната содржина на овој форум е БЕСПЛАТНА и сега вие и тоа пробувате да го монетизирате, ама на лош начин.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Форумот е ваш, но сепак најголемата заслуга ја имаат членовите кои го трошат своето време за да креираат содржина на истиот.

Ова ако успееш да го објасниш на надлежните, многу работи ќе се појасни. Сите жалби од тука доаѓаат. И нервози и ароганција и се.

Magical

hello world
15 август 2008
434
453
Лошо е да се делат огласите по тој основ...

Мој предлог е да се доделуваат токени за огласи на месечно ниво. Секој член да добива по 2 токени месечно кои се еднакви на 2 огласи, со можност тие да се акумулираат. Пример јас немам потреба секој месец да огласувам, но еднаш или два пати во годината правам “чистка“ и сакам да продадам хардвер кој ми се мота по дома без потреба.

Погледнете го атачментот 120596

Ова е премногу голема разлика и сметам дека не е коректно према постоечките членови. Верификуван огласувач може да биде само тој што ќе добие рецензии, а не да плати за да добие беџ. Форумот е ваш, но сепак најголемата заслуга ја имаат членовите кои го трошат своето време за да креираат содржина на истиот. Нивната содржина на овој форум е БЕСПЛАТНА и сега вие и тоа пробувате да го монетизирате, ама на лош начин.
Одличен предлог, пожелно е да се разгледа од предузеќе.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Ова по мене е најдобар предлог до сега, во ваков случај дури 1 токен/оглас би било доволно за сите што се побунија на темава. За нас овде што си го продаваме стариот хардвер по дома или чат пат купуваме нешто за наши потреби, реално повеќе од 10 огласи годишно не верувам дека би имале потреба. Ама ова времеснко ограничување од 1 месец, сакати.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Ова по мене е најдобар предлог до сега, во ваков случај дури 1 токен/оглас би било доволно за сите што се побунија на темава. За нас овде што си го продаваме стариот хардвер по дома или чат пат купуваме нешто за наши потреби, реално повеќе од 10 огласи годишно не верувам дека би имале потреба. Ама ова времеснко ограничување од 1 месец, сакати.

Не се слагам, баш место да чуваш стар хардвер по дома, еднаш на 29-30 месецот ќе провериш да не имаш нешто за продажба и да го искористиш токенот.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Не се слагам, баш место да чуваш стар хардвер по дома, еднаш на 29-30 месецот ќе провериш да не имаш нешто за продажба и да го искористиш токенот.
Ако правилно разбирам, нема да може во иднина да се комбинират огласи со различни компоненти, на пример во еден месец менувам/купувам три компиненти (напојување, процесор и монитор). За да ги огласам старите ќе ми требаат 3 огласи за секоја компонента поединечно, кој треба да ги развлечам во 3 месеци (заради ограничувањето од 1 оглас месечно).

Ваков вид на апгрејд, јас барем би правел не повеќе од 2 пати годишно (+ нешто инцидентно) затоа викам 10-тина огласи се доволно (бар за мене) меѓутоа ограничувањето од 1 оглас месечно сакати.

Секако ова е за мене, (иако а верувам дека ова важи и за повеќето ,,некомерцијални,, членови), тргни од себе види колку компоненти ти си огласил во текот на 2022 и 2021.

Последна промена:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Ако правилно разбирам, нема да може во иднина да се комбинират огласи со различни компоненти, на пример во еден месец менувам/купувам три компиненти (напојување, процесор и монитор). За да ги огласам старите ќе ми требаат 3 огласи за секоја компонента поединечно, кој треба да ги развлечам во 3 месеци (заради ограничувањето од 1 оглас месечно).

Ваков вид на апгрејд, јас барем би правел не повеќе од 2 пати годишно (+ нешто инцидентно) затоа викам 10-тина огласи се доволно (бар за мене) меѓутоа ограничувањето од 1 оглас месечно сакати.

Секако ова е за мене, (иако а верувам дека ова важи и за повеќето ,,некомерцијални,, членови), тргни од себе види колку компоненти ти си огласил во текот на 2022 и 2021.

Џабе дискутираме повеќе си кажаа администрација дека не е ова демократија и дека си стојат на одлуките. Баш така сеа коа ќе имаат членови во ваква ситуација хардверче за шиткање ќе го стават на реклама 5 и тука никој нема да примети пошо кој отвара реклама 5 секој ден илјадници глупости се постираат таму. Дополнително што и кој би му верувал на некој си од реклама 5 за хардвер?

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Јас мислам дека сега со овие пакетиве за огласи океј е, 150 денари за 5 работи да продадеш таман е.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.099
2.342
Џабе дискутираме повеќе си кажаа администрација дека не е ова демократија и дека си стојат на одлуките. Баш така сеа коа ќе имаат членови во ваква ситуација хардверче за шиткање ќе го стават на реклама 5 и тука никој нема да примети пошо кој отвара реклама 5 секој ден илјадници глупости се постираат таму. Дополнително што и кој би му верувал на некој си од реклама 5 за хардвер?
Истото може да се рече и за форум, нема никаква причина да веруваш на било кој.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Истото може да се рече и за форум, нема никаква причина да веруваш на било кој.

Да, иста е шансата да ти увалат дефектен дел ако купиш од некој 5 години + стар активен член и miro9031k@hotmalil од Реклама 5.

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Иако многу, многу ретко огласувам и лично не ме засега одлуката за лимитирање на огласи, сепак не ја поддржувам и мислам дека е многу лоша на долги стази и води кон пропаст и уништување на една заедница.

И да, многу ми жал што гледам како форумов полека пропаѓа и како вакви одлуки само го забрзуваат пропаѓањето. Можеби со овие одлуки ќе може да се финансира серверот и сѐ околу него, но џабе сервер ако се уништи заедницата.

Пример како се одржува една заедница е Wikipedia. Од време на време пуштаат доброволни донации и мислам дека секогаш ја постигнуваат целта, која патем е доста висока - неколку милиони долари.

kirev

senior
31 мај 2010
9.045
7.720
Милион долари не се проблем. Ги нема ни 100.000 денари.

Админи се мачат со децении ама сите ние побоље знаеме како треба...

Емтое.

• ми се допаѓа
Реакции: D

D

Администратор
31 март 2007
4.019
4.200
www.aqtos.com
Иако многу, многу ретко огласувам и лично не ме засега одлуката за лимитирање на огласи, сепак не ја поддржувам и мислам дека е многу лоша на долги стази и води кон пропаст и уништување на една заедница.

Tnx @tupacan на размислувањето. Не го делиме истото мислење - дека воведување на лимит на огласи и нивна монетизација води кон упропастување и уништување на заедницата. Еве, свесно го преземаме ризикот, ајде да видиме што ќе се случи... секако мора да се помести работата од статус кво, one way or another. Btw, пред некое време се бараше да се укинат огласите целосно и се збореше дека не било место за нив на форум, а сега се тера друг наратив.... само затоа што воведовме лимит за огласување и монетизација.

Јасно ни е дека е поубаво за сите членови се да остане бесплатно засекогаш. Меѓутоа, реалноста не е таква.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно