Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Искуство со нептун

Ауч...... Почело је... Се очекуваше дека лаптопите ќе дојдат до ова дереџе уште од 2006-2007 кога големите OEM-и се договорија да ги истиснат локалните систем билдери и со добар и скап маркетинг да им бутаат лаптопи у грло на рајата...... Нема веќе квалитет, се штанцаат во милиони, во денешно време се третираат како потрошна роба, а не како сериозна машина.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Сте се фатиле сите за лаптопите значи јас како корисник на лаптоп од марката АСУС РОГ серија уназад 10 години сите лаптопи ми се РОГ гејминг кои се платени од 80 илјади до 110 илјади денари и се што имам да кажам е дека немаат никаква мана со тоа што кога ги купувам ги плаќам кеш не на рати и одма и е кажано тамо на пациентите и подпациентите што не ги интересира ништо дека од глава ќе им го акнам ако нешто не му чини и дека директно со адвокат ќе дојдам и тужба бидејќи сепак 2000 илјади евра не се играчка и не плаќам јас толку пари за да ми продаваат ВОДА.

Друго нешто да додадам е дека сите асус лаптопти имаат 2 години интернационална гаранција која важи секаде барем јас така знам за мојве се регистрира по сериски број и потоа ако не успеат да го направат должни се НОВ исти таков да ми донесат.
Јас незнам каде ви се вашите грешки кога пазарите али сепак и ние купците сме криви до некаде кога знаете дека таква држава имаме барем земи тестирај го пред нив на основните работи и одма да си знаат дека не чини барем денес сите имаме УСБ упали го стави ги програмите и крај.

едит : сите други лаптопи ми се продадени тука во населба на другари и до ден денес ги играат знам 2јца кои сеуште ги немаат продадено и ги користат без никаква мана

Последна промена:

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Да го потврдам муабетото од @Astro од мое искуство со домашни производители на текстил кој извезуваат... истиот муабет, и тие имаат производи за А пазар и за Б пазар. Никој нема посебни погони за различни пазари, меѓутоа квалитетот на производите варира, односно оние производи кои нема да ја поминт контролата на квалитет завршуваат на домашен пазар,Косово, Албанија и други копук земји. Каде што најбитна е цената што поефтино + ризикот да наплатиш од Косово е 50/50, па книжни одобренија итн.
Страшно и нехумано ама истото се случува и со фармацевска индустрија..

kirev

senior
31 мај 2010
9.044
7.716
За ајфоните што легално стигаат во МКД се збори дека се Б класа...

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.229
Во Грција Фантата пример е многу подобра од нашата, а пак кока колата покрш.
Што се однесува до Фанта и Коук, вкусовите се адаптираат спрема пазарот што во превод значи дека на Бугарите им одговара тиња Кока Кола а нам, пошто во врат ум дише Амди, се приморани да ни прават подобра. И за Пепси важи ова. Концентратите доаѓаат од Америка си обезбедување како да станува збор за Ураниум.
Лаптопите се за EMEA или EEMEA (Eastern Europe, Middle East and Africa. Some companies separate their Eastern European business from the rest of Europe, and refer to the EEMEA region separately from the Western/Central European (EU/EFTA) region.) Wikipedia велит.

vladimir171

lurker
15 ноември 2007
630
449

Официјална продавница на Apple има најблиску во италија, Apple не се замара за овој дел од светот бидејки за нив сме многу мал пазар и затоа тука тие стигаат преку Официјални Реселери, преку трета фирма која ги застапува овие региони т.е. останатите околни држави. Кај нас се истите како и во србија, црна гора... моментално официјални препродавачи у мк се istyle и нептун се останато иде преку сопствени канали и никој не би знаел каков е телефонот освен тој што го донел тука

vladimir171

lurker
15 ноември 2007
630
449
Купив лаптоп делл 5767 мислам дека беше девојката што продаваше го птвори види дали е изгребан и потпиши се ја прашувам а ако не работи? Тоа има гаранција значи купуваш лото ливче ок се потпишав. Утревечер го уклучувам формат драјвери и при рестарт гледам
3e08e7e5433f157a4e3d6eb23c23b4ab.jpg

backlight bleed пробувам со драјвери за графичка рестарт други позадини тоа е им пишувам на ИТД увозник за делл треба да го однесам добро го однесов и чекав 30 дена: порачани се ќе има други модели ке си бираш друг или истиот на царина се и на крај оп нема такви модели оди во нептун да си земеш друг.
Таму иде шефот земи си друг модел ама осигурување губиш зошто тоа е поврзано а што ако пак истиот проблем го има пошто нивни вработен ми уклучи ист со таков беклајт блид и ми вика ако се сите ја ке ги вратам во ИТД и не си земав ај да размислам. После 2 недели одам асус да земам ама документите за осигурањето на стариот ги барам назад и оп во 20:00 uniqa mk им одобрува да ми го сторнираат осигурањето со доплата од 200 ден дека асусот поскап.
Ок се сложив доплатив си дојдов дома пак после24 часа да земе собна температура го уклучувам пак има backlight bleed
Совет да терам вака или да седам уште месец на iphon?

А дечкото со скалпер ја отвара веќе исечената бандерола на асусот на метро од мене

Ако го јадеш

Горниот дел
2001dad0d98578a505960f0ef13bb88d.jpg

сите така работат у мк

Новата серија на делл со 7 генерација на интел од сам старт стигнаа такви, фабрички спакувани не се рефирбишт или нешто слично и колку што знам беше вратена пратката од целата серија поради тој проблем (претпоставувам затоа итд те пратиле назад у нептун). Бидејки има va панел пластиката е лошо изработена и го притиска екранот на рабовите со што ти се прави флеката, ако ја повлечеш со прст пластиката ќе приметиш дека се губи. Е сеа бидејќи е нов лаптоп и не е поентата да го влечеш правилно е да си се вратиш и да го смениш небитно како си го платил. За асусот е друга приказна :) Кај нив е ко на лотарија ако земеш нешто друго освен зенбук, н серија или рог, дури на н серијата 2015 и се одлепуваа пластиките околу екранот :) инаку си се официјален увоз за мк преку сетек не се втора трета класа само за нас напатените, едноставно асус не е тоа што беше коа го направи името исто како и сите останати големи фирми (како самсунг на пример :) )

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Да го потврдам муабетото од @Astro од мое искуство со домашни производители на текстил кој извезуваат... истиот муабет, и тие имаат производи за А пазар и за Б пазар. Никој нема посебни погони за различни пазари, меѓутоа квалитетот на производите варира, односно оние производи кои нема да ја поминт контролата на квалитет завршуваат на домашен пазар,Косово, Албанија и други копук земји. Каде што најбитна е цената што поефтино + ризикот да наплатиш од Косово е 50/50, па книжни одобренија итн.
Страшно и нехумано ама истото се случува и со фармацевска индустрија..

Незнам како не разбирате, дека никој нема да ти прати таков продукт ако не побараш! тоа е поентата, митовите дека кај "нас/во земји од третиот свет" НАМЕРНО некој праќа чкарт роба, затоа што била за овој пазар, се тотален BS.

Aко при договорот за нарачка се побара таква роба по пониска цена, молим лепо - ако си платиш редовна цена нема да добиеш таков продукт, па ако сакаш и од Бурунди биди. Исто така има фори за нарачки БЕЗ плаќање за гаранција, или за помала гаранција на сметка на поефтин продукт, за ова НИКАКО не се виновни произовиделите, или робата која била за на балкан, дрн дрн јариња него нашите фирми.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.241
Не знам што толку штракаш инает па околу истото се вртиш. Дали настанало прво јајцето или кокошката, катастрофа ни се дешава нас, причините се јасни, не знам што повеќе да се објаснуваме. И не си во право, кај нас НАМЕРНО се праќа таква роба, затоа што ако еднаш се случи и никој не се жали после тоа станува правило.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Не знам што толку штракаш инает па околу истото се вртиш. Дали настанало прво јајцето или кокошката, катастрофа ни се дешава нас, причините се јасни, не знам што повеќе да се објаснуваме. И не си во право, кај нас НАМЕРНО се праќа таква роба, затоа што ако еднаш се случи и никој не се жали после тоа станува правило.

Инает? каде виде инает? али нема понатака да се убедуваме, кој што сака нека мисли, слободно мислете дека Асус праќа чкартови у селектирани земји, а топ во USA, у меѓу време отвори newegg/amazon и читај рецензии за првокласната роба XD

Последна промена:

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.215
Струмица
Aко при договорот за нарачка се побара таква роба по пониска цена, молим лепо - ако си платиш редовна цена нема да добиеш таков продукт, па ако сакаш и од Бурунди биди. Исто така има фори за нарачки БЕЗ плаќање за гаранција, или за помала гаранција на сметка на поефтин продукт, за ова НИКАКО не се виновни произовиделите, или робата која била за на балкан, дрн дрн јариња него нашите фирми.
Крај на програмата.

Прост пример се производите на Corsair и Samsung. Се продаваат кај нас со пола гаранција од таа што ја нудат овие два гиганти, бидејќи знаат колку се квалитетни нивните производи, за нашите дилери да си поминат поевтино со колку може повеќе квантитет.. затоа и продаваат користена роба.
Затоа си земав водно ладење (5год) и напојување (10год) од Бугарија, со фул гаранција, за разлика од кај нас кои ги шиткаат на пола гаранција и немаш појма дали си купил ново или refurbished. Сетек гаранција на Corsair напојување: 1050 (Дена)

А и кога ќе размислиш, не се виновни ни дилерите, крива е државата и нефункционалните закони и инспекции. Заштита на потрошувачите
Тие само ги користат правните дупки и невнимателноста на институциите.

Рибата (се' уште) "смрди" од главата!

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.241
Инает? каде виде инает? али нема понатака да се убедуваме, кој што сака нека мисли, слободно мислете дека Асус праќа чкартови у селектирани земји, а топ во USA, у меѓу време отвори newegg/amazon и читај рецвензии за првокласната роба XD
Mi se prichinuelo de, ne se vregjaj odma.
Ali veruj mi na zbor, sekoj den gledam takvi primeri. Znam sto ti kazuvam naj drugarski. Dokumenti gledam na monitor, ne zboram od pamet.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Ви ги читам натегањава и решив ќе одам во Мерцедес салонот онаму преку вардар ми е, да земам еден Е класа w213 ако е рефурбиш и нека е за Занзибар-Заир и Зимбабве правен;), без гранција , нека нетреба да се замараат, ни сервис ни бутур им барам, нек го дадат уплола цена , ни заштита на потрошувач ќе барам ни ништо. али нека го напукаат хардверски и софтверски се од ред да не си играме играчки.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.720
3.572
Крај на програмата.

Прост пример се производите на Corsair и Samsung. Се продаваат кај нас со пола гаранција од таа што ја нудат овие два гиганти, бидејќи знаат колку се квалитетни нивните производи, за нашите дилери да си поминат поевтино со колку може повеќе квантитет.. затоа и продаваат користена роба.
Затоа си земав водно ладење (5год) и напојување (10год) од Бугарија, со фул гаранција, за разлика од кај нас кои ги шиткаат на пола гаранција и немаш појма дали си купил ново или refurbished. Сетек гаранција на Corsair напојување: 1050 (Дена)

А и кога ќе размислиш, не се виновни ни дилерите, крива е државата и нефункционалните закони и инспекции. Заштита на потрошувачите
Тие само ги користат правните дупки и невнимателноста на институциите.

Рибата (се' уште) "смрди" од главата!

Ова со гаранцијата нема врска со квалитетот.
Кога се работи за ИТ производители должината на гаранцијата игра улога во цената, тоа екстра се плаќа. Увезен лаптоп со една година гаранција или со пет нема иста цена и тоа не зависи од производителот него до увозникот како ќе одлучи да го купи.

Има стандардна гаранција и има некоја друга дополнителна гаранција што кошта плус.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.215
Струмица
Ова со гаранцијата нема врска со квалитетот.
Кога се работи за ИТ производители должината на гаранцијата игра улога во цената, тоа екстра се плаќа. Увезен лаптоп со една година гаранција или со пет нема иста цена и тоа не зависи од производителот него до увозникот како ќе одлучи да го купи.

Има стандардна гаранција и има некоја друга дополнителна гаранција што кошта плус.
OK тогаш објасни ми го ова..

Corsair Enthusiast Series RM750x
Сетек редовна цена: 8,499 Ден. (1050 дена гаранција)
Бугарска фирма: 253 лева или 8,000 Ден. (10 години гаранција)

(се извинувам за офтопик)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
OK тогаш објасни ми го ова..

Corsair Enthusiast Series RM750x
Сетек редовна цена: 8,499 Ден. (1050 дена гаранција)
Бугарска фирма: 253 лева или 8,000 Ден. (10 години гаранција)

(се извинувам за офтопик)

Бугарија има помал данок на PSU-а, Бугарија е далеку поголем пазар. Дифолт цените во Сет се набиени за дилерските да изгледаат одлично.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
На крај се сведува на поговорката "Колку пари - толку музика". Јас во 10+ години закачки со компјутери немам видено лаптоп под 30000 денари без маана на мониторот, било да е backlight bleed, clouding, yellow/blue tint и така натаму.....
Јас имав HP Pavilion g7-1150us од САД купен за 350 долари. Немаше никаква мана на мониторот ниту пак на било кој друг дел.

Последна промена:

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.215
Струмица
Бугарија има помал данок на PSU-а, Бугарија е далеку поголем пазар. Дифолт цените во Сет се набиени за дилерските да изгледаат одлично.
Цената е с включен ДДС - 20%

Знам како ги набиваат Сет. Пример ќе земам i7 6700k, на сајтот им кошта 22к, јас го порачувам од Нексио, овие ми го даваат за 20.500 а на кутијата го имаше бројот од Сет.

turbiny

hello world
20 декември 2016
231
123
Вратен во сет имало гаранција и они велат сите се такви друг модел зимај ☹️
Совет?
Пошто е земен на кредит и има осигурување дали може и дали ме покрива закон да барам да се вратат средства/да се поништи кредит?
Па да земам од анхоч да пробам

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

vladealfagv

hello world
31 јануари 2016
131
132
Гостивар
www.zagreota.com
vladealfagv's setup  
Processor & Cooler
2.3 GHz Intel Core i9
Storage
512GB SSD
RAM
16GB of 2400MHz DDR4 onboard memory
Video card
Intel UHD Graphics 630 and AMD Radeon Pro Vega 20
OS
Mac OS

Глупости!
Повеќе од "пола европа" се снабдува од унгарски канал и не би рекол дека уредите се некоја пониска класа! Ако гледаме така во принцип, поголемиот процент дефектните модели на iPhone 6S кои ги продава Apple а ги призна како грешка се USA, не дека ги немаше и во EU...

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.241
Вратен во сет имало гаранција и они велат сите се такви друг модел зимај ☹️
Совет?
Пошто е земен на кредит и има осигурување дали може и дали ме покрива закон да барам да се вратат средства/да се поништи кредит?
Па да земам од анхоч да пробам

Може. Некни кога му објаснував на дечкото што мислеше дека со нов уред се добива нова гаранција, ги прочешлав законите уште еднаш и ми се чини дека прочитав дека кредитот е врзан за купувањето. Ако побараш да ти ги вратат парите и го вратиш уредот, се поништува и кредитот но мора да ја известиш банката.

goran_oh

user
26 април 2013
1.467
1.223
Ohrid
Може. Некни кога му објаснував на дечкото што мислеше дека со нов уред се добива нова гаранција, ги прочешлав законите уште еднаш и ми се чини дека прочитав дека кредитот е врзан за купувањето. Ако побараш да ти ги вратат парите и го вратиш уредот, се поништува и кредитот но мора да ја известиш банката.
Изгледа не си наспан добро денес постот е стар.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

kirev

senior
31 мај 2010
9.044
7.716
Глупости!
Повеќе од "пола европа" се снабдува од унгарски канал и не би рекол дека уредите се некоја пониска класа! Ако гледаме така во принцип, поголемиот процент дефектните модели на iPhone 6S кои ги продава Apple а ги призна како грешка се USA, не дека ги немаше и во EU...

Не се глупости. Речиси за секоја риба е различен квалитетот за источна и западна Европа. Прогуглај колку се жалат во ЕУ...

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно