Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Intel vs AMD

Кога би купиле процесор, би зеле

• Intel

• AMD

• Intel само ради игрите

• AMD само ради игрите

Резултатите ќе бидат видливи по гласање.

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Леле ама си досаден со муабетов, не биле со иста намена...
Дали двата се процесори за во ПЦ? Да? СО ИСТА НАМЕНА СЕ! Крај на муабетот.

Тоа што едниот е подобар во едно а другиот во друго е ствар на случајност како ја погодиле архитектурата. Мислам, незгодно ми е што мора ова изрично да го кажам.
Можда не ме сфаќаш целосно; од друг аспект ги споредував работиве. Поентата ми е дека едниот носи 6/12 јадра/нитки, а другиот е 4/4. Уште не почнат бенчмаркот, i5-7600K е технички во загуба сите го знајме то па која е потребата од споредба тогаш? Што се споредува тука? Повеќе ми изгледа како да се покажува/демонстрира/наметнува нешто отколку да се споредува.

Зборот ми е: еднострано (оттука кажав пристрасно) е да се споредуваат двата процесори само во single player игри за кои голем дел од нив имаат голем бенефит од број на јадра, независно од фрекфенцијата. Ентузијастички пристап е да се стават двата процесори во нивното „најсветло и најтемно“ сценарио тоа е споредба. Во случајов немаше ни една игра што има бенефит од фрекфенција по јадро туку број на физички јадра. А не се изумрени игрите како CS:GO, Dota, Fortnite, PUBG, Apex, Division и слични онлајн игри од нивни калибар. Мислам и дека ја држат најголемата бројка играчи, споредбено со тие во видеото што се Single Player.

Абсурден пример: Дали ќе е фер тепачка меѓу 2 метри 130кг. човек против 1.7 метри со 60кг? Што аку се тркаа на 100 метри место да се тепаат; работиве ќе беа поразлични, не? Пристапот и контекстот се најважна методологија според мене. Не ме интересират дали ќе е Intel или AMD, сакам неутрален пристап на работиве.

Zen архитектурата е по мене најзначајното нешто што AMD го направиле со децении. Цената од 80$ за R5 1600 е во полза на сите нас купувачите. Zen е главен поттикнувач и двигател на хардвер индустријата во моментов. Конзолите полека одат во договор со AMD. Така се разбива условниот монопол што е постулат и одлика на Intel предолго време. Со толкав потенцијал, се плашам само AMD дан ги сменат улогите со Intel (супериор/инфериор) па пак да бладаме следниве 10 години.

И

Избришан член 18474

Гостин
Мене тој 3800x ми е тешко за продавање, али 3700 е подобра опција според мене. А кој му треба процесор подобар од 9900к ете го 3900х за иста цена.
П. С и амд треба да лапаат малце повеќе

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Се убаво со новиве Зен2 процесори, но мислам дека има простор за 8 јадрен што ќе буста до 4.6-4.7Ghz. Зошто не го таргетираат овој сегмент најагресивно што можат ми е многу чудно. Ако им веруваме на слајдовите, т.е дека 4.7Ghz се носи со 9900к на еднаква нога, тогаш ваков 8 јадрен процесор за 250$ буквално ќе биде no brainer за 99,99% од меинстрим потрошувачите. Или нејќат сами да си ги канибализираат нивните 12/16c процесори или производниот волумен на најдобрите чиплети им е прилично мал и ги ставаат само во поскапите процесори за да максимизираат профит. Што е сосема во ред нели, и без тоа тоа што го нудат за тие цени е бомбонче. Но сепак може и подобро, ваљда тоа сакам да кажам.
Имаат потенцијал да бидат во огромно водство и нема потреба да ги извадат сите карти од ракав. Интел губи во цена-по-перформанс сегментот и глуп потег од секој аспект би било доколку AMD се испукаат со такви ниски цени, а добри перформанси. Добро „играат“ во моментов од моја перспектива.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.223
16.377
Можда не ме сфаќаш целосно; од друг аспект ги споредував работиве. Поентата ми е дека едниот носи 6/12 јадра/нитки, а другиот е 4/4. Уште не почнат бенчмаркот, i5-7600K е технички во загуба сите го знајме то па која е потребата од споредба тогаш? Што се споредува тука? Повеќе ми изгледа како да се покажува/демонстрира/наметнува нешто отколку да се споредува.

Можеби според цена?

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 7950X - Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
3 x 4TB WD Black, M.2 Samsung 990 Pro 2TB
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
4x32 GB G.Skill 6000MHz (@5400MHz CL30)
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Lian-Li 011 Dynamic XL ROG
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Мене тој 3800x ми е тешко за продавање, али 3700 е подобра опција според мене. А кој му треба процесор подобар од 9900к ете го 3900х за иста цена.

Да подобра е, но мислам дека ни 3700X нема да се продава многу. Зошто имаш 3600X за 70$ помалку а ќе го нуди истиот single core преформанс. За гејмери овој ќе биде идеален чип. Најидеално би било 6/8 јадрен со висок буст клок, но таков не нудат. Сеа Интел е на чекор и се надевам дека ќе понудат нешто во овој сегмент што ќе ги натера АМД да реагираат, што додатно би ги спуштило цените а ќе ги покачи преформансите. Затоа се си мислам дека Зен2+ ќе биде најисплатлива опција, но се зависи од тоа како Интел ќе изреагира во наредните месеци.

Имаат потенцијал да бидат во огромно водство и нема потреба да ги извадат сите карти од ракав. Интел губи во цена-по-перформанс сегментот и глуп потег од секој аспект би било доколку AMD се испукаат со такви ниски цени, а добри перформанси. Добро „играат“ во моментов од моја перспектива.

Се согласувам, тоа ми е главната поента. Немањето конкуренција во моментот е тоа што не гледаме вакви чипови, а тие би биле идеални. Да не звучам ко тинфоилер, но вакви потези ми сигнализараат дека без соодветен одговор од конкуренцијата, ќе имаме реверс на улогите меѓу двете компании за 1-2 години.

Последна промена:

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
тој ќе има повеќе простор за оверклокување, со подобри бинови, затоа и повисоко тдп е ставено

22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
CPU i7 4790К Deep Cool Captain 360EX
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
Cooler Master Vanguard 850W
RAM
32GB Kingston Beast 2400mhz
Video card
OnBoard madafakaz :) & понекад GTX 980Ti Matrix
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
Windows 7 Ultimate 64bit & гомноно 10-ка
Ke има ли процесори без Х 3800/3850? И искрено дали имаме потреба од такви освен ако не се 50 еурики поевтини таман да си ги уложиме парите во нешто друго

Serko

hello world
30 август 2018
135
312
Интересно е на темава колку има Intel fanboys што се преоптеретуваат со нив како компанијата да е на татко им.
AMD откако усраа со FX серија и престанаа буквално да прават процесори, ги замразев многу и се свртев на Intel бидејќи i3 3220 беше појјак од FX 6300. Сеа откако AMD се вратија со Рајзенки ги респектирам повторно и секоја чест за перформансот и за цените.
Незнам зошто некои users од форумов имаат толку hatred и дисреспект кон АМД кога они моментално го владеат пазарот на CPU's.
Доколку отидете на Амазон во топ 10 продавани процесори, 7 од нив се AMD.
Глеам некои луѓе ја "трешаат" новава серија Ryzen... Но, зошто?
Реално е интересна ситуацијата пошто се дупло поефтини од Intel, а сеа имаат и појјак IPC, така да ќе биде интересно бидејќи ќе има CPU's War, а и поголем профит за нас корисниците.
Позз :)

Winncoot

hello world
22 јуни 2017
66
111
Skopje
Интересно е на темава колку има Intel fanboys што се преоптеретуваат со нив како компанијата да е на татко им.
AMD откако усраа со FX серија и престанаа буквално да прават процесори, ги замразев многу и се свртев на Intel бидејќи i3 3220 беше појјак од FX 6300. Сеа откако AMD се вратија со Рајзенки ги респектирам повторно и секоја чест за перформансот и за цените.
Незнам зошто некои users од форумов имаат толку hatred и дисреспект кон АМД кога они моментално го владеат пазарот на CPU's.
Реално е интересна ситуацијата пошто се дупло поефтини од Intel, а сеа имаат и појјак IPC, така да ќе биде интересно бидејќи ќе има CPU's War, а и поголем профит за нас корисниците.
Тотално се согласувам со тебе. И јас бев Intel fanboy. Но сепак секогаш одам според цена и перформанс, во случајов Ryzen згазија и сеуште газат.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.849
5.016
Писти Охту
Ај сеа да не се правиме мутави.

Помеѓу Xeon и i5-ка нема никаква корисна разлика. Разликата е што едниот е бренд поставен за бизнис со поддршка за специфични намени а i5-ката е конзумер, технички можеш и едното и другото нема никаква разлика. Споредбата со мониторите исто така не е на место затоа што различни монитори се со различна намена, различни методи на процесирање и приказ на слика, различни калибрации, употреби во различни окружувања. Кај процесориве немаш толку голем избор. Тоа се обични процесори за широка употреба. И немаш 30 различни модели на процесори за избор, имаш само 3, ентри левел, мејнстрим и ентузијаст.
Толку и ништо повеќе. За какви факинг намени зборите кога во прашање се 3 јебени модели кои по ништо не се разликуваат освен по сурови перформанси и број на јадра?

"Различни монитори со различна намена". Честитам, сам си се поби.

22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
CPU i7 4790К Deep Cool Captain 360EX
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
Cooler Master Vanguard 850W
RAM
32GB Kingston Beast 2400mhz
Video card
OnBoard madafakaz :) & понекад GTX 980Ti Matrix
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
Windows 7 Ultimate 64bit & гомноно 10-ка
за ова имаш пиво од мене
btw кај си да ти ги дадам игриците :)

ChemicalAngel

lurker
24 ноември 2008
822
230
Се убаво со новиве Зен2 процесори, но мислам дека има простор за 8 јадрен што ќе буста до 4.6-4.7Ghz. Зошто не го таргетираат овој сегмент најагресивно што можат ми е многу чудно. Ако им веруваме на слајдовите, т.е дека 4.7Ghz се носи со 9900к на еднаква нога, тогаш ваков 8 јадрен процесор за 250$ буквално ќе биде no brainer за 99,99% од меинстрим потрошувачите. Или нејќат сами да си ги канибализираат нивните 12/16c процесори или производниот волумен на најдобрите чиплети им е прилично мал и ги ставаат само во поскапите процесори за да максимизираат профит. Што е сосема во ред нели, и без тоа тоа што го нудат за тие цени е бомбонче. Но сепак може и подобро, ваљда тоа сакам да кажам.
Тој ќе биде скап, затоа што на 16 јадрениот процесор имаат 1 ИО јадро и 2 чиплети,
а за 8 јадрен треба 1 ИО и 1 чиплет т.е за 2-ва 8 јадрени треба 2 ИО јадра и 2 чиплети т.е многу потрошен материјал и кога ќе помножиш со милиони загубата е очигледна.

Arkturus

hello world
17 јануари 2013
369
279
Дупло поефтини? Да, еве на пример 3600х не би ме зачудило кај нас да се појави со цена од 17000 ден а го споредуваат на сток со 9600к кој може да се купи за 16000. Да не навлегувам во тоа дека 9600к добро се клока а за 3600х може само да нагаѓаме. Каде е овде дупло поефтиното?

Sent from my T10(E3C6) using Tapatalk

ChemicalAngel

lurker
24 ноември 2008
822
230
Дупло поефтини? Да, еве на пример 3600х не би ме зачудило кај нас да се појави со цена од 17000 ден а го споредуваат на сток со 9600к кој може да се купи за 16000. Да не навлегувам во тоа дека 9600к добро се клока а за 3600х може само да нагаѓаме. Каде е овде дупло поефтиното?

За нашиот пазар тоа не важи, кај нас уште гардероба се продава по иста цена иако стои на рафтовите по 5-6 години, а за друго и да не правиме муабет

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Тој ќе биде скап, затоа што на 16 јадрениот процесор имаат 1 ИО јадро и 2 чиплети,
а за 8 јадрен треба 1 ИО и 1 чиплет т.е за 2-ва 8 јадрени треба 2 ИО јадра и 2 чиплети т.е многу потрошен материјал и кога ќе помножиш со милиони загубата е очигледна.

По таа логика не им се исплати ништо освен да продаваат 12 или 16 јадрени зошто само така нема да имаат загуба од ставање IO само за еден чиплет... Тоа ти што го збориш е максимизација на потрошен материјал, но во никој случај нема да максимизираат профит на таков начин зошто побарувачката за 12 и 16 јадрени е далеку помала од 6/8 јадрени. Подобро е тој IO да го стават во нешто што ќе се продава одколку да им седи во 12/16 јадрени на полица.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак

Грчка. Интернет. Кај сакаш. Нексио можда ќе имаат компарабилни цени со европските.

Испратено од s8+ преку IT.mk форум апликација

ChemicalAngel

lurker
24 ноември 2008
822
230
По таа логика не им се исплати ништо освен да продаваат 12 или 16 јадрени зошто само така нема да имаат загуба од ставање IO само за еден чиплет... Тоа ти што го збориш е максимизација на потрошен материјал, но во никој случај нема да максимизираат профит на таков начин зошто побарувачката за 12 и 16 јадрени е далеку помала од 6/8 јадрени. Подобро е тој IO да го стават во нешто што ќе се продава одколку да им седи во 12/16 јадрени на полица.
Тие што се на 16 и возат до 4.7 се добри примероци и нема шанси да ги стават заедно со посебно ИО, тоа е трошок.
Амд најдобро ги знае трошоците, башка како маркетинг е многу подобро и делува ново 12/16 јадрени на десктоп, првпат и такви трикови

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Тие што се на 16 и возат до 4.7 се добри примероци и нема шанси да ги стават заедно со посебно ИО, тоа е трошок.
Амд најдобро ги знае трошоците, башка како маркетинг е многу подобро и делува ново 12/16 јадрени на десктоп, првпат и такви трикови

Ако е производниот трошок игра пресудна улога, тогаш нема да има 3700X кој е 329$ зошто постои 3800X кој е 399$, а производно коштаат исто и се состојат од исти компоненти. И баш напротив, ако понудат 8 јадрен на 4.7Ghz ќе го наплатат со поголема разлика од колку што кошта производството на едно ИО ...

shifty

Модератор
5 септември 2009
1.071
1.422
shifty's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X3D & Arctic Liquid Freezer II 420 A-RGB
Motherboard
ASUS ROG Strix B550-F GAMING
Storage
Gigabyte Aorus 2TB & Gigabyte 1TB
PSU
XFX 1000W Platinum
RAM
4x32GB DDR4 3200C16
Video card
Asus ROG Astral RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
Cooler Master HAF700
Mouse
Razer Lancehead TE
Keyboard
ASUS ROG Strix Scope RX
Audio
Creative X-Fi Titanium HD, Adam A7x
Monitor
HP Z38c & HP Omen 32q
OS
Windows 11 Professional x64
amd-16-32.png
link
Погорниов резултат е под LN2, со оглед на напонот погоре фабричкиот boost clock од 4.7GHz изгледа ќе биде и плафон за процесоров (3950X).

Со оглед на тоа што останатите варијанти доаѓаат со помал број на јадра, верувам дека ќе има поединци кои своите процесори од 6/12 и 8/16 ќе ги возат на 5GHz. Останува да видиме што ќе се случува периодов кој следи :)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Погледнете го атачментот 75914
link
Погорниов резултат е под LN2, со оглед на напонот погоре фабричкиот boost clock од 4.7GHz изгледа ќе биде и плафон за процесоров (3950X).

Со оглед на тоа што останатите варијанти доаѓаат со помал број на јадра, верувам дека ќе има поединци кои своите процесори од 6/12 и 8/16 ќе ги возат на 5GHz. Останува да видиме што ќе се случува периодов кој следи :)

Погорниот резултат е 16 јадра на 5 гигахерци, така? Single core буст ќе можат на едно јадро сигурно да постигнат 4.9 па дури и 5 на едно јадро.

Пак ќе кажам: 16 јадра, 32 нитки, 5 гигахерци.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно