Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Intel vs AMD

Кога би купиле процесор, би зеле

• Intel

• AMD

• Intel само ради игрите

• AMD само ради игрите

Резултатите ќе бидат видливи по гласање.

pecko95

hello world
5 април 2018
217
176
Дечки знам дека прашањево е малце off topic од вашата расправа дали Интел или АМД е бољи, ама си викам мислам тука е најдобро место да прашам... Се одлучив да одам со АМД процесор (најмногу поради тоа што е каде каде поефтин од Интел, не навлегувам во друго, така да чисто за да заштедам некој денар), и сега се мислам за матичната. Првично мислев да земам MSI B450 Tomahawk, некако ми изгледа поквалитетна, а и на изглед е поубава, ама па затоа е поскапа скоро 3000 денари од другава што ја гледам MSI B450M PRO-M2, а на прв поглед (пошто не сум баш некој експерт на тема матични) нема преголема разлика.

Е сега, прво, дали знаете / дали е потврдено дали би можел Ryzen 5 3600 да работи на Tomahawk-от или ке ми требаат BIOS упдејти и слично? Дали ке биде сигурно да се користи, или сепак за новиот АМД процесор најдобро би било некоја high-end матична (x470 и даље) ?

Второ, дали е добра PRO-M2 што ја линкнав, и колку би изгубил ако одам со неа и со Ryzen 5 2600, наместо со Tomahawk-от и (евентуално ако не ги препумпаат цените тука кај нас како по обичај) Ryzen 5 3600 ?

90% од времето би го користел за гејмање ПЦ-то, немам намера за OC и такви работи, се одлучив за АМД чисто затоа што е „поекономична“ опција :D

П.С. ако не е за тука прашањево, delete it.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Мислам дека сепак премногу сакаш интел да останат најдобри.

Испратено од s8+ преку IT.mk форум апликација
Буквално ништо не ми значи, за разлика од тебе. Те прашав за друго што мислиш...

Како и да е, ќе причекаме еден месец за да видиме дали врапчето ме лаже. :D

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Буквално ништо не ми значи, за разлика од тебе. Те прашав за друго што мислиш...

Како и да е, ќе причекаме еден месец за да видиме дали врапчето ме лаже. :D
И мене не ми значи само би сакал да има малце шифт пошо досадно е вака интел само се прчи хаха.

И да и јас одбивам да шпекулирам пошо преблиску сме до независни бенчмарци веќе. Ќе причекаме малце ќе видиме.

Лично најмногу ме интересираат перформанси на 4ХХ серија матични пошо тоа би било бест бај комбинацијата. Очекувам да се полоши но не за многу.

А за поставување рекорди и зимање титули као "најдобри" секако дека нема ни цена ни ништо да се лимитира. Се дури out of the box комбинација има најдобри перформанси таа е king.

Испратено од s8+ преку IT.mk форум апликација

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 7950X - Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
3 x 4TB WD Black, M.2 Samsung 990 Pro 2TB
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
4x32 GB G.Skill 6000MHz (@5400MHz CL30)
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Lian-Li 011 Dynamic XL ROG
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Дечки знам дека прашањево е малце off topic од вашата расправа дали Интел или АМД е бољи, ама си викам мислам тука е најдобро место да прашам... Се одлучив да одам со АМД процесор (најмногу поради тоа што е каде каде поефтин од Интел, не навлегувам во друго, така да чисто за да заштедам некој денар), и сега се мислам за матичната. Првично мислев да земам MSI B450 Tomahawk, некако ми изгледа поквалитетна, а и на изглед е поубава, ама па затоа е поскапа скоро 3000 денари од другава што ја гледам MSI B450M PRO-M2, а на прв поглед (пошто не сум баш некој експерт на тема матични) нема преголема разлика.

Е сега, прво, дали знаете / дали е потврдено дали би можел Ryzen 5 3600 да работи на Tomahawk-от или ке ми требаат BIOS упдејти и слично? Дали ке биде сигурно да се користи, или сепак за новиот АМД процесор најдобро би било некоја high-end матична (x470 и даље) ?

Второ, дали е добра PRO-M2 што ја линкнав, и колку би изгубил ако одам со неа и со Ryzen 5 2600, наместо со Tomahawk-от и (евентуално ако не ги препумпаат цените тука кај нас како по обичај) Ryzen 5 3600 ?

90% од времето би го користел за гејмање ПЦ-то, немам намера за OC и такви работи, се одлучив за АМД чисто затоа што е „поекономична“ опција :D

Разликата меѓи тие 2 матични е во нивната големина, Tomahawk е стандардна големина матична (АТX), PRO-M2 е мини матична (mATX), број на рам слотови (2 наспроти 4), аудио квалитетот (за нијанса Tomahawk има подобар), број на сата порти (4 наспроти 6), број на УСБ порти (4 спрема 6), Tomahawk има ладник на VRM додека PRO-M2 нема. Има и некои други разлики како квалитет на изработка/компоненти и изглед, но главно во тоа се разликуваат. Тоа значи дека на М2 од 2 рам плочки нема да можеш да ставиш повеќе, ако ти требаат повеќе од 4 сата уреди (ССД, хард диск итн) нема да можеш да ставиш, ако имаш над 4 УСБ уреди нема да можеш да ги конектираш одеднаш. Постои нели опција да си додадеш Сата екстензија или УСБ екстензија/хаб понатака ако сакаш, така да ова не е голем проблем но ќе те кошта дополнително.

М2 ќе работи со 6 и 8 јадрени Рајзен 3000 процесори ако не ги оверклокуваш процесорите, но би посоветувал да почекаш ревјуа од новите рајзен процесори да не случајно излезе дека не е точно ова што го тврдам. За Tomahawk сум 100% сигурен дека ќе нема никаков проблем со 8 па дури и 12 јадрените Рајзен 3000 процесори, и прилично достојно се клока на оваа матична. Ако земеш директно Рајзен 3000 и за двете ќе треба прво еден биос апдејт, тоа ќе ти го средат од салонот што ќе направиш нарачка. Ако зимаш Рајзен 2000 нема потреба од биос апдејт.

pecko95

hello world
5 април 2018
217
176
Разликата меѓи тие 2 матични е во нивната големина, Tomahawk е стандардна големина матична (АТX), PRO-M2 е мини матична (mATX), број на рам слотови (2 наспроти 4), аудио квалитетот (за нијанса Tomahawk има подобар), број на сата порти (4 наспроти 6), број на УСБ порти (4 спрема 6), Tomahawk има ладник на VRM додека PRO-M2 нема. Има и некои други разлики како квалитет на изработка/компоненти и изглед, но главно во тоа се разликуваат. Тоа значи дека на М2 од 2 рам плочки нема да можеш да ставиш повеќе, ако ти требаат повеќе од 4 сата уреди (ССД, хард диск итн) нема да можеш да ставиш, ако имаш над 4 УСБ уреди нема да можеш да ги конектираш одеднаш. Постои нели опција да си додадеш Сата екстензија или УСБ екстензија/хаб понатака ако сакаш, така да ова не е голем проблем но ќе те кошта дополнително.

М2 ќе работи со 6 и 8 јадрени Рајзен 3000 процесори ако не ги оверклокуваш процесорите, но би посоветувал да почекаш ревјуа од новите рајзен процесори да не случајно излезе дека не е точно ова што го тврдам. За Tomahawk сум 100% сигурен дека ќе нема никаков проблем со 8 па дури и 12 јадрените Рајзен 3000 процесори, и прилично достојно се клока на оваа матична. Ако земеш директно Рајзен 3000 и за двете ќе треба прво еден биос апдејт, тоа ќе ти го средат од салонот што ќе направиш нарачка. Ако зимаш Рајзен 2000 нема потреба од биос апдејт.
Фала на одговорот, ке причекам до Јули, еве го каде е, да видам колку ке ги напумпаат овие нашиве цените на Рајзен 5 3600, па ке се одлучам тогаш :D Најмногу мисла ми беше дека ако треба биос апдејт, не би имал како затоа што скроз од почеток ке биде склопен компјутерот а и си мислев дека би можело да ја изгубам гаранциајта хаха ама чим викаш дека тоа во салон би го направиле, тогаш супер :D Фала уште еднаш :D

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Фала на одговорот, ке причекам до Јули, еве го каде е, да видам колку ке ги напумпаат овие нашиве цените на Рајзен 5 3600, па ке се одлучам тогаш :D Најмногу мисла ми беше дека ако треба биос апдејт, не би имал како затоа што скроз од почеток ке биде склопен компјутерот а и си мислев дека би можело да ја изгубам гаранциајта хаха ама чим викаш дека тоа во салон би го направиле, тогаш супер :D Фала уште еднаш :D

За биос апдејт не се губи гаранција и сам лично да си правиш. Во случај да земеш Рајзен 3000 нема ни да можеш да си направиш биос апдејт зошто ќе ти треба процесор од постарите генерации за да ја покренеш матичната, новите 3000-ки нема да ги препознае матичната без соодветен биос. Тоа во салон ќе ти го средат и без да им кажеш, така да нема зошто да се секираш по ова прашање.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак

Ко шо ти кажав и во другата тема можеш и со нов процесор со усб стик да направиш биос апдејт. Ако не ти, можеш да замолиш у продавницата кај шо ќе ги купуваш да ти ги апдејтуваат.

Најавија дека ќе има и нови ревизии од истиве плочи (само шо извадени) кои ќе имаат посебна ознака и ќе се продаваат со веќе најнов биос. Не ми текнува како рекоа дека ќе се викаат ама нешто као B450 Tomahawk Ultra да кажеме таков некој додаток треба да имаат - но овие верувам дека ќе ги има во помал број пошо зашо би се замарале да вадат нови серии коа може само да пушат апдејт за биос за постоечките. Едино ако има доста побарувачка откоа ќе се потрошат залихи па да ги пуштат тогаш.

Инаку мислам дека X570 ќе се само за ентузијасти на кои не им се проблем пари и сакаат најдоброто од најдоброто, за се друго X470 и B450 ќе се сосема доволно.

За системи со 1 графичка, еден M2 диск, без оверклок, итн - значи просечен систем - B450 mATX е сосема доволно - само провери дека имаат солиден VRM за секој случај, иако новите процесори ќе трошат помалку од постоечкиве така шо нема основ за секирање.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд

Чим ти е само за гејмање ваљда го имаш у предвид Ryzen 5 2600 кој е 9150 ден у комбинација за најефтина B450 плоча. Ryzen 5 2600 e 6/12 јадра и 3600 е 6/12. Па без новата плоча која е прескапа практично нема да има разлика. Пошо рам и графичка не спомна претпоставувам дека веке имаш (особена графичка посалам) па сакаш да апгрејднеш.
Тако да за месец дена коа стигне кај нас зен2 ке видеш како ке стојат работите. А мож и на сегашнните процесори ке и падне цената, па тоа да ти биде поисплатливо.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
@toshex ако не се лажам (да не копам по теми) беше длабоко уверен дека Zen2 ќе ги прегази Core 8 и 9 gen во буквално се? и тоа со среднокласните модели кои требаа да чинат напола од интеловите алтернативи?

pecko95

hello world
5 април 2018
217
176
За биос апдејт не се губи гаранција и сам лично да си правиш. Во случај да земеш Рајзен 3000 нема ни да можеш да си направиш биос апдејт зошто ќе ти треба процесор од постарите генерации за да ја покренеш матичната, новите 3000-ки нема да ги препознае матичната без соодветен биос. Тоа во салон ќе ти го средат и без да им кажеш, така да нема зошто да се секираш по ова прашање.

Ко шо ти кажав и во другата тема можеш и со нов процесор со усб стик да направиш биос апдејт. Ако не ти, можеш да замолиш у продавницата кај шо ќе ги купуваш да ти ги апдејтуваат.

Најавија дека ќе има и нови ревизии од истиве плочи (само шо извадени) кои ќе имаат посебна ознака и ќе се продаваат со веќе најнов биос. Не ми текнува како рекоа дека ќе се викаат ама нешто као B450 Tomahawk Ultra да кажеме таков некој додаток треба да имаат - но овие верувам дека ќе ги има во помал број пошо зашо би се замарале да вадат нови серии коа може само да пушат апдејт за биос за постоечките. Едино ако има доста побарувачка откоа ќе се потрошат залихи па да ги пуштат тогаш.

Инаку мислам дека X570 ќе се само за ентузијасти на кои не им се проблем пари и сакаат најдоброто од најдоброто, за се друго X470 и B450 ќе се сосема доволно.

За системи со 1 графичка, еден M2 диск, без оверклок, итн - значи просечен систем - B450 mATX е сосема доволно - само провери дека имаат солиден VRM за секој случај, иако новите процесори ќе трошат помалку од постоечкиве така шо нема основ за секирање.

Океј, фала многу на одговорите. Не планирам да му правам оверклок, само 1 графичка би била (за почеток планирам половна 1060ка од 6 ГБ), 8 ГБ рам за почеток а малце покасно уште една од 8 ГБ, така да би требало да биде океј се и со поефтината варијанта. Ке причекам дефинитивно да излезат новиве процесори кај нас за да видам како ке бидат со цени и како ке влијаат на 2ххх генерацијата. Фала уште еднаш :D

Чим ти е само за гејмање ваљда го имаш у предвид Ryzen 5 2600 кој е 9150 ден у комбинација за најефтина B450 плоча. Ryzen 5 2600 e 6/12 јадра и 3600 е 6/12. Па без новата плоча која е прескапа практично нема да има разлика. Пошо рам и графичка не спомна претпоставувам дека веке имаш (особена графичка посалам) па сакаш да апгрејднеш.
Тако да за месец дена коа стигне кај нас зен2 ке видеш како ке стојат работите. А мож и на сегашнните процесори ке и падне цената, па тоа да ти биде поисплатливо.

Да, дефинитивно го имам во предвид Ryzen 5 2600, гледам дека е баш ефтин, а може и уште малце да падне во цена кога ке излезат новиве, ене го каде е. Иначе, од 0 ке го склопувам ПЦ-то, графичка планирам за почеток да земам половна 1060ка од 6 ГБ ако најдам тука на форумов, и 8 ГБ рам (за почеток) а попосле да доземам уште една плочка од 8 ГБ.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Океј, фала многу на одговорите. Не планирам да му правам оверклок, само 1 графичка би била (за почеток планирам половна 1060ка од 6 ГБ), 8 ГБ рам за почеток а малце покасно уште една од 8 ГБ, така да би требало да биде океј се и со поефтината варијанта. Ке причекам дефинитивно да излезат новиве процесори кај нас за да видам како ке бидат со цени и како ке влијаат на 2ххх генерацијата. Фала уште еднаш :D

Да, дефинитивно го имам во предвид Ryzen 5 2600, гледам дека е баш ефтин, а може и уште малце да падне во цена кога ке излезат новиве, ене го каде е. Иначе, од 0 ке го склопувам ПЦ-то, графичка планирам за почеток да земам половна 1060ка од 6 ГБ ако најдам тука на форумов, и 8 ГБ рам (за почеток) а попосле да доземам уште една плочка од 8 ГБ.
Веке имаш на форум 1060ка ама слаба ке е за 6/12 процесор. Јас ја возам 1060ката со пентијум G4560 2/4
и прилично добро ја ране процесоро. Сепак добра е и ваде пристојни фрејмови. Ако почнуваш од 0 од форум можеш цела конфигурација да земеш за добра цена. И никако да почнеш без ССД. 240GB најмало.
Иначе новите за новио зен 2 вероватно време ке треба додека да го средат со драјвери, ама оваа генерација сега е таман средена и оптимизирана и сите ентузијасти по youtube препорачуваат да се купе од сегашнио зен кој е со прилично ниски цени.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Едно друго врапче ми шепна дека за еден месец ќе ги има новите Ryzen 3000 во Македонија, а цените ќе бидат следни:

3600 = 14k
3600X = 17k
3700X = 23.5k
3800X = 28k
3900X tray = 35.5k

imortel

hello world
18 февруари 2012
197
311
Скопје
Едно друго врапче ми шепна дека за еден месец ќе ги има новите Ryzen 3000 во Македонија, а цените ќе бидат следни:

3600 = 14k
3600X = 17k
3700X = 23.5k
3800X = 28k
3900X tray = 35.5k
Со оглед на обемот на информации што ги доставуваа твоето врапче, јас би го класифицирал како врап.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Врапчиштето рече дека нема плочи, ќе каснат...

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Ако е тачно тоа шо врапот го вика за цените, а горе доле тачно ке биде (30 % поскапо него најавените у долари), ем с обзиром дека ке се продаваат само најскапите плочи на почеток дакле за тие шо сакаат да се подноват најарно ке биде да се подноват со Рајзен 2000.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Имаш информација зошто е tray а не box? Претпоставувам останатите што ги спомна се box.
да, box се, тој tray ваљда дека е глупо да има сток кулер кој никој нема да сака да го користи, но ќе ја крене цената.

ПАТЕМ, КОЈ САКА ЗА 20 ДЕНА МУ НОСАМ ЗЕН 2, цените се тие горе.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Само ќе се надоврзам на прекрасниот муабет што го праи gOJDO so toshex и компанија....
Само да не заборавиме дека човекот што им помогна на АМД за да ја направат ZEN архитектурата веќе не е со нив, си отиде човекот. :) Така да, мислам дека ова што АМД го имаат, нема да трае многу, ќе цицаат време колку што можат со рифреши и после тоа кога ќе дојде време за нова архитектура, не верувам дека ќе направат посебен скок во перформанси...и ќе си падне се на брашното како што беше во последниве 10тина години...

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
@prichina AMD ќе ја надградуваат архитектурата, нема да останат на исто ниво. Но исто така и Intel.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Само ќе се надоврзам на прекрасниот муабет што го праи gOJDO so toshex и компанија....
Само да не заборавиме дека човекот што им помогна на АМД за да ја направат ZEN архитектурата веќе не е со нив, си отиде човекот. :) Така да, мислам дека ова што АМД го имаат, нема да трае многу, ќе цицаат време колку што можат со рифреши и после тоа кога ќе дојде време за нова архитектура, не верувам дека ќе направат посебен скок во перформанси...и ќе си падне се на брашното како што беше во последниве 10тина години...
Ваљда тие другите научиле нешто од човеко, па сами ке се снааѓат натам. Нели веке си имаат роуд мап за следните 2-3 генерации.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Чекајте рецензии па после купувајте. Исто видете како ќе се цените у грчка и у други фирми. Исто можда ова е ко ајфон коа ќе излезе па го има у мобилариве по надувани цени. Нереално е 30% поскапо од MSRP да се продава.

Иначе да, ако сакате први да сте секако ќе си платите поскапо кај нас.

Arkturus

hello world
17 јануари 2013
369
279
Очигледно и за РАМ ќе треба добро да го одврзиме кесето.
4ff5ed44742989734b0b33a07c468f4c.jpg

Sent from my T10(E3C6) using Tapatalk

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв