Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Intel vs AMD

Кога би купиле процесор, би зеле

• Intel

• AMD

• Intel само ради игрите

• AMD само ради игрите

Резултатите ќе бидат видливи по гласање.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
3700X не само што е поскап, туку бара и двојно поскапа MoBo во споредба со 3600.
Ова е апсолутно не точно. На било која медиокритетна матична плоча ќе тераат и двата без проблем.

Дилемата со 6-јадрените ми е дали тие би застареле побрзо,
да
и дали како поевтина варијанта 8-јадрениот Ryzen 7 2700 би бил подобар отколку Ryzen 5 3600 ?
не

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Фала на сите за одговорите! :)

Варијантите што ги разгледував се Ryzen 5 3600 и Ryzen 7 3700X.
3700X не само што е поскап, туку бара и двојно поскапа MoBo во споредба со 3600. Така што цел PC би коштал најмалку 250 евра плус. Важно ми е да брка работа повеќе години :)

Дилемата со 6-јадрените ми е дали тие би застареле побрзо, и дали како поевтина варијанта 8-јадрениот Ryzen 7 2700 би бил подобар отколку Ryzen 5 3600 ?

Освен за сурфање би се користел и за Adobe. Дали тоа значи дека ми треба повеќејадрен?

п.с. Гледам зошто е Avid нервозен. Купил Ryzen 5 2600X и сега му е криво зошто не ја почекал 3-тата генерација. ;)
3600 + 16GB + 1TB SSD ќе тера без проблем 8 години.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Фала на сите за одговорите! :)

Варијантите што ги разгледував се Ryzen 5 3600 и Ryzen 7 3700X.
3700X не само што е поскап, туку бара и двојно поскапа MoBo во споредба со 3600. Така што цел PC би коштал најмалку 250 евра плус. Важно ми е да брка работа повеќе години :)

Дилемата со 6-јадрените ми е дали тие би застареле побрзо, и дали како поевтина варијанта 8-јадрениот Ryzen 7 2700 би бил подобар отколку Ryzen 5 3600 ?

Освен за сурфање би се користел и за Adobe. Дали тоа значи дека ми треба повеќејадрен?

п.с. Гледам зошто е Avid нервозен. Купил Ryzen 5 2600X и сега му е криво зошто не ја почекал 3-тата генерација. ;)

Земи си Ryzen 5 3400 ќе ти биде повеќе од доволен за тебе и твоите потреби во наредните 10 години, гарантирам.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Земи си Ryzen 5 3400 ќе ти биде повеќе од доволен за тебе и твоите потреби во наредните 10 години, гарантирам.
Јас не се согласувам со ова и не би го советувал да купи таков процесор со помалку јадра од стара и осетно поспора архитектура на јадрата.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Јас не се согласувам со ова и не би го советувал да купи таков процесор со помалку јадра од стара и осетно поспора архитектура на јадрата.

Судејќи по муабетот мислам дека и Core 2 Duo ќе му биде сосем доволен.
Ѕвончето ѕвони и ми личи на just another ентузијаст што си бара оправдување за да плукне многу пари на процесор, само затоа што се дига сега хајп не знам колку биле добри АМД. И сега од другава страна има луѓе што му предлагаат sex, drugs & Rock'n'roll процесори, чунки на Адобе тоа му требало, чунки не знам колку софтверот во просек би се зголемил за неколку пати во потреба од процесирачка моќ во наредниве 5 години па процесорот немало повеќе да му врши работа. А фактот дека еден куп професионалци од различни области си таботат сосем океј на Дуал кор Скајлејк и грижата им е насочена во квалитетот на завршената работа и професионалноста наместо во бројот на јадра на процесорот и IPC-то тоа никој ниту го гледа, ниту го коментира.

И така, ќе се изначитаме све и свашта и после се прашуваме зошто немало датум.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
^Е ова.

Да го купам пошто некогаш ќе се најде. *скрола ФБ и Јутуб
Остај една плочка рам, ќе ставам уште една понатака. *после никад не става рам
i7 процесор нека има, ќе сменам графичка за 2-3 години. *да можел процесорот да издржи
Слабо е i3 за работа, сум имал, знам. *кога ќе ти каже знам...а уствари врска нема

ЕДИТ: Поновите се...нешто со i7ца ми треба за кодирање :eek:h::eek:h::eek:h:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Реално?
Отвориш тука: CPU UserBenchmarks - 1184 Processors Compared
Сортирај по 1core pts и ќе ти извади кои се најбрзи јадра. И скролај надоле додека да сигнеш до цена што ти се свиѓа. The end.

Најефтин е: Intel Core i3-9350KF $175 ама нема графичка.
Најефтин со графичка: AMD Ryzen 5 3600X $234

И решен проблем. Ќе се добие најбрзо возможно сингл кор јадро што ќе прави неоптимизирани глупости да се брзи. А секако ти остануваат од страна јадрата за оптимизирани работи (кои стравотно ретко ќе се користат, ама ете стојат во резерва)

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Реално?
Сортирај по 1core pts и ќе ти извади кои се најбрзи јадра. И скролај надоле додека да сигнеш до цена што ти се свиѓа. The end.

И решен проблем. Ќе се добие најбрзо возможно сингл кор јадро што ќе прави неоптимизирани глупости да се брзи. А секако ти остануваат од страна јадрата за оптимизирани работи (кои стравотно ретко ќе се користат, ама ете стојат во резерва)

Нема графичка 3600x

И

Избришан член 18474

Гостин
Реално?

Userbenchmark вели дека 9350к е подобар него 9980, така што муабетот за userbenchmark е мерило за употребливост е сосема лошо размислување.
Passmark е боље.
PassMark Software - CPU Benchmark Charts

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Userbenchmark вели дека 9350к е подобар него 9980, така што муабетот за userbenchmark е мерило за употребливост е сосема лошо размислување.
Passmark е боље.
Ја ке ти кажам , земаш по парче од двата процесора и едно 30тина најмалку целерони и еден ддр небитно
кој, правиш ринг со сата кабел. Рамот ти е судија целероните публика и ги пушташ да се тепаат интелот и амд то. Или земај кој било од поскапите и свиркај си.

И

Избришан член 18474

Гостин
Јас имам 2700х и си свиркам. Сега спремам 2600х конфигурација со исти перфоманси како мојот

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Passmark е боље.
Сигурен си? Многу сомнителни сингл кор перформансиве на АМД? Велиш дека до толку се побрзи од Интел по јадро?

Дека рајзен 3600Х по јадро е побрз од 9900K/9900K/9700K ?
А во мултикор 3600Х се јаде со 9900KF/9900K и се видно побрзи од 9700K?

Зошто не земеме 3600Х сите? Не се зезам. Најозбилен сум, немам искуство со процесорот, ама ако е така тогаш е потресително добар процесорот.

• ми се допаѓа
Реакции: Mao
И

Избришан член 18474

Гостин
Другар не знам во која ера живееш.
Рајзен 3 имаат слични перфоманси во сингл и во мулти ги јадат за доручек.
Побарај видеа од независни рецензенти Hardware unbox, гејминг се побавни али не секој купува 2080ти за да осети 5% повеќе.
View: https://youtu.be/7AbNeht4tAE
GPU scaling
View: https://youtu.be/pZGlhGjFUFM

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Зошто не земеме 3600Х сите? Не се зезам. Најозбилен сум, немам искуство со процесорот, ама ако е така тогаш е потресително добар процесорот.

Се гледа немаш искуство со процесорот, пошто стварно е потресително добар.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Дали сеуште треба да се пази на рамот и слично или ќе си е вака брз како што велите ј со нормални рамови?

А ти имаш искуство Астро? Од кај на кого да верува веќе човек. И пак ќе речам 3600х да е пофакингбрз од 9900К? Озбилни сте? Зошто Гојдо нема 3600х за да сурфа на интернет тогаш?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Другар не знам во која ера живееш.
Рајзен 3 имаат слични перфоманси во сингл и во мулти ги јадат за доручек.
Побарај видеа од независни рецензенти Hardware unbox, гејминг се побавни али не секој купува 2080ти за да осети 5% повеќе.
View: https://youtu.be/7AbNeht4tAE
GPU scaling
View: https://youtu.be/pZGlhGjFUFM
Само што ги погледнав клиповиве. И не се потврдува дека 3600х е подобар или ист со 9900к, во скоро се интелот е побрз.
Слични резултати со цпубенчмарк, а не со пасмарк.

Значи? Ти што велиш? Побрз е од 9900к?

И

Избришан член 18474

Гостин
Колку е подобар?
9900к 500€
3600х 250€
Дали за тие пари добиваш дупло побрзи перфоманси или 10-15?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Значи побрз е 10-15% 9900к од 3600х.

А пасмарк вика дека се исти, и дури е побрз 3600х. Тука ми беше нејасното. Зошто би гледал пасмарк кој еве ти велиш дека дава добри резултати, а потоа велиш дека не е точен?

Ова ми нема логика, вика исти се:
4655eaf1b3013a1dd5416fa98ec0aa2f.jpg
35788d3774fc79545148256b05384d96.jpg

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Дали сеуште треба да се пази на рамот и слично или ќе си е вака брз како што велите ј со нормални рамови?

А ти имаш искуство Астро? Од кај на кого да верува веќе човек. И пак ќе речам 3600х да е пофакингбрз од 9900К? Озбилни сте? Зошто Гојдо нема 3600х за да сурфа на интернет тогаш?
Ме прозва некој?
20191016_201754.jpg
3600x е за нубови.
За сурфање преферирам клокнат 3900X, за порничи глеање најмалку 3700X.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно