Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Филтер за воздух

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.613
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Тоа е виникс за германски пазар ;)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.808
6.501
SK
Проблемот со WINIX U450 е тоа што сензорот е очигледно катастрофа (според мерењата на членот @JasSum кој имал висока концентрација на PM2.5 дома а уредот си кажувал дека е се супер), ако не се пали сам уредот да чисти кога е загадено, и ако немаш начин да измереш колку е загадено и мораш да позајмуваш или купуваш додатни уреди за мерење - џабе.
Не си ги разбрал важните работи. Сензорите не се толку важни. Се прашуваш зошто?
Па затоа што уредот треба да го оставиш да работи 24/7. Разликата е само за брзо чистење на ненадејно загадување. Но од сите вакви уреди што сум ги слушнал и видел, доволно се гласни и во „тивкиот“ мод. Во турбо модовите не се трпат, погледај за Ми имаш на јутјуб колку децибели бука прават.
Подобро е потивко и постојано филтрирање.

Колега форумџија овде (или на тематa за Gree) покажа сопствено направен филтер уред кој без никаков сензор и електроника за контрола си ја вршеше работата. Докажано со мерење на пм честички.

Ако веќе бараш проблем со WINIX, барај го во прескапите цени на заменските филтри (како и на самите уреди).

Проблемот со GREE е тоа шо немаат асален контролер, а и за сензорот не сум толку сигурен дека е подобар/различен од тој на WINIX. Од се она што видов GREE и WINIX се во основа ист уред хардверски, повеќе или помалку, шо значи очекувам исто така лоша детекција...
Од каде дојде до ваков заклучок, кога немаме никакви информации за електрониката на WINIX?

Oд друга страна за Гри напишав дека има Шарп сензор. Еве ти текст од човек кој ги споредувал тој Шарп и сензорот од Ми (Shinyei PPD42NS)

Lantau kilowatt counter: Shinyei and Sharp dust sensors: looking at 7 weeks of data

Накратко, и двата сензори се добри, со тоа што Шарпот е поосетлив на пм2.5 од Шинеји. Повторно, не толку важно затоа што уредите треба да работат 24/7 и повеќето од нас би преферирале потивка работа.
Јас инаку си ги нарачав и двата сензори од интернет за сопствени проекти.

Shinyei and Sharp dust sensors: looking at 7 weeks of data
I have been running an Arduino with 2 dust sensors in my office for about 7 weeks now, time to look at the data. My overall conclusions (read on for more details):
  • The sensors are not designed to accurately measure normal PM levels of indoor/outdoor air, rather to detect (heavy) smoke and dust.
  • The Shinyei's 2 channels seem to do a good job to differentiate between larger and smaller particles.
  • The Sharp readings are more stable.
  • The Sharp seems to measure only the smaller particles, closer to PM2.5 than to PM10.
  • The readings are quite low, suggesting good air quality (PM wise) in my office, within WHO guidelines.
If i had to choose one, i'd go with the SHARP sensor; it seems to produce more realistic numbers (note: do buy the matching 6 pin connector as it is hard to solder the sensor pins).

This is the full 7 weeks (interval of 2min), with a couple of days missing when i changed the Arduino board, and 2 obvious peaks at the end due to major renovations (more on that below).
Details about the 2 sensors' setup:
  • Shinyei PDD42: based on the DustDuino data interpretation (using its 2 channels, and assumptions to go from particle count to mass/volume), more info on this in my previous post, and my hardware setup here - my sample interval is set to 60 seconds.
  • Sharp GP2Y1010AU0F: the data of this sensor is more easy to interpret, as it outputs a voltage proportional to micrograms per cubic meter, which is the unit of the common PM2.5 and PM10 readings - i take the average of 100 samples, each according to the application note (pulse the LED, read at specific time during the pulse), with a 100msec interval, so this takes around 10 seconds.

Seeeduino board (red) with SHARP sensor at the bottom (metal) and SHINYEI sensor top right (black), power supply over USB with a regulator to 3.3V (green) for the ESP8266 wifi module bottom left (blue)
About the accuracy we can expect from such optical sensors: the below graph shows that the Sharp sensor is designed to work over a wide range, with a linear relation up to about 500 ug/m3, which is hazardous air that you're not likely to get outdoors if you're not living in China or India. The WHO guidelines are max 50ug/m3 for PM10 as a 24-hr average, and an annual mean of 20ug/m3. So for 'acceptable' outdoor air, we're looking at a tiny fraction of the above graph, between 0 and 0.1 mg/m3. Same for the Shinyei sensor, as mentioned in my previous post.

the Sharp sensor's direct correlation between output voltage and mg/m3 (from its datasheet)
My sensors are indoors, in my office, with a window open most of the day, so i think we can assume it is similar to outdoor air. I did not try yet to waterproof it to put it outside.

Let's look at the data on different time scales. Shinyei data are red PM2.5 and purple PM10, and Sharp is the green line; its datasheet does not specify up to what particle diameter is included in the reading.
For the Shinyei, PM10 (purple) should always be higher than PM2.5 (red), as PM10 weight should include PM2.5 weight, but due to the DustDuino interpretation of the Shinyei data, this is not always the case, showing the limits of this interpretation.

General observations:
  • the Sharp does not go below a minimum value of around 10ug/m3, while the Shinyei's values often go near to zero. Sharp is probably closer to reality here.
  • while the Shinyei's sample interval is longer (60sec vs 10sec), the Shinyei values jump a lot more, showing a lot of unrealistic peaks when we zoom in, as below.

This is a 1 week period, in which we were actually away the second half, with all windows closed: that explains the relatively flat curves from 29 Dec. The X-axis shows the date at the start of the day, midnight, so on normal days, first half of graph, we can see the Shinyei (red and purple) low for the first 8hrs, and then higher for the rest of the day, when i'm working in my office, kicking dust around. The Sharp (green) is a lot smoother and follows some of the peaks of the Shinyei.

Let's look closer at the 2 dramatic peaks on 11 and 12 January, they actually clip at 500 because i programmed the Arduino that way, as 500 is a very high number for PM2.5/PM10 which we probably never reach outdoors in Hong Kong, and it is also the maximum reading on the Sharp sensor. We had a big renovation kicking out an indoor wall, and i kept the sensors near to see what it would look like. This is day 1:

The Shinyei (red and purple) seems to report realistic values (including the lunch break), and the PM10 is consistently higher than the PM2.5, as it should be (see above). Also, the construction dust is probably mostly large size particles, so PM10 dominates and can be high when PM2.5 is low. The Sharp (green) reports values between the Shinyei's PM2.5 and PM10, and does not report certain peaks. The Sharp seems to correlate better with the Shinyei's red PM2.5 than with the purple PM10, so we can conclude that the Sharp is not sensitive to larger particles sizes included in PM10. It seems that the particle size of the construction dust was too large for the Sharp to measure, keeping its values relatively low while the air was thick with dust. The Shinyei did a good job to differentiate between these particle sizes, showing extremely high values for PM10 while the PM2.5 stayed relatively low.

Above graph of the second day seems to confirm that the Sharp (green) correlates better with the Shinyei's PM2.5 (red) rather than with its PM10 (purple). Still, the absolute values are hard to compare, especially because the Shinyei so jumping so much. And the Shinyei values (red and purple) are of course based on the Dustduino's assumptions as discussed in my previous post.

Misko6000

user
5 април 2015
1.131
1.005
Не си ги разбрал важните работи. Сензорите не се толку важни. Се прашуваш зошто?
Па затоа што уредот треба да го оставиш да работи 24/7.
Добар совет, јас би дал поубав, да се преселиме на планина и ич не ни требаат пречистувачи.
btw, ако нема добар сензор цело време на ауто (тивко) ќе си го врти воздухот од неговата најблиска околина и ќе си мислиме wow супер пречистува ,цело време е на зелено, а у ствари кај што седиме ,ѓубре невидено ќе дишиме.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.808
6.501
SK
На тивко работи со помал капацитет, ама работи постојано. За мене лично е важно и да нема звучно „загадување“.
Тргни од тоа дека за повеќето од нас, ако уредот прави премногу бука, најверојатно ќе го исклучиме. Тек тогаш ќе биде неефикасен во филтрирањето. :)

Па попрво ќе земам вентилатор/калорифер еден и хепа филтер од GREE и ќе ги залепам и пуштам да си вртат, ист ефект за многу помалце пари.
Сосема си во право, освен што си во заблуда дека работата ќе ја завршиш лесно и со рандом „вентилатор/калорифер“. Ако те бива за направи сам работи, ако најдеш добар мотор/вентилатор, тогаш за истите пари ќе направиш нешто што ќе биде подобро. Но не и поевтино.
Бирај меѓу подобро и поевтино, не може и двете. ;)

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
ЕДИТ: Ја напнав темава ама се напнав и јас. Моментално Скопје е меѓу 20 најзагадени градови у светот, и убедливо најзагедн у европа според мапава:

Air Pollution in World: Real-time Air Quality Index Visual Map

И цело време барам рецензии и начини да најдам АСАЛЕН прочистувач кој ќе си врши работата и нема да испушта самиот штетни честички или јони или озони или што и да е, што ќе има добар сензор и ќе си детектира сам коректно кога и колку да врти и да прочистува...

Се утепав од читање и тука и на нет. Од сите опции пак на крај на ШАОМИ се враќам ко најдобра - однос ЦЕНА, перформанси, сензор и самиот факт дека се конектира со мобилен и дава добар мониторинг, има одличен ауто мод, тивко работи, и секако иако не толку битно - изгледа топ.

Индиецов на видеото запалил секакви пластики за да крене ПМ2.5 у собата на 600, уредот го детектира тоа, апликацијата го мери и квантифицира, и за 20тина минути уредот го чисти на 60, и потоа се стишува...

View: https://www.youtube.com/watch?v=EaS10efseas

Шаоми користи јапонски сензор за PM2.5

Проблемот со WINIX U450 е тоа што сензорот е очигледно катастрофа (според мерењата на членот @JasSum кој имал висока концентрација на PM2.5 дома а уредот си кажувал дека е се супер), ако не се пали сам уредот да чисти кога е загадено, и ако немаш начин да измереш колку е загадено и мораш да позајмуваш или купуваш додатни уреди за мерење - џабе.
Моментално само U450 има на лагер. Можеби за недела дена ќе добијат HR1000 но не знам дали тие имаат подобар сензор. Барем имаат апликација, но без добар сензор џабе.

Проблемот со GREE е тоа шо немаат асален контролер, а и за сензорот не сум толку сигурен дека е подобар/различен од тој на WINIX.
Од се она што видов GREE и WINIX се во основа ист уред хардверски, повеќе или помалку, шо значи очекувам исто така лоша детекција но со таа разлика шо копчињата и интерфејсот на ГРЕЕ е полош и не дозволува исклучување на јонизаторот комплетно освен во неколку режими на работа - кои се пребавни.

Ако зимам ГРЕЕ или ВИНИКС - треба цело време во еден режим да ги оставам, со тоа шо ГРЕЕ е пребавен во тој сигурен режим, или пак има Јонизатор у другите режими - а ВИНИКС е прескапа опција за да го користиш во толку лимитиран мод, без да можеш да бенефицираш од автоматски режими и слично.

Од видеово на јутуб се гледа дека МОЖЕБИ Виникс ХР1000 има подобар сензор затоа што штом дечково (кој се сомневам дека е дистрибутерот на Виникс за МК и очигледно самиот си користи но нема за продажба вакви уреди се уште) отвори врата надвор веднаш уредот детектираше поголемо загадување.

View: https://www.youtube.com/watch?v=IYBgp62PQiQ

ВЕ МОЛАМ ЗА СОВЕТ или препорака, ако некој знае како најбрзо и без компликации да се купи Mi AIR PURIFIER 2 кај нас. Гледам некои членови тука имаат. Ако е можно дајте да направиме групна нарачка.

Мејкерот и Шаоми македонија не даваат некој конкретен податок ни тука ни на ФБ, ако можат ете они нека понудат КОНКРЕТНИ опции, цена, време на достава, поединечно или групно...

Не исклучувам да земам и ГРЕЕ привремено, но сакам да земам нешто квалитетно. Дали тоа ќе биде Ми ако се најде начин, или HR 1000 ако е стварно добар и го донесат... не знам. Но знам дека фирмиве значи можеле да ги истрчкаат работиве пред да дојде зима и да стане се загадено, а не вака „македонски“ стално у сред најголема побарувачка да немаат ништо на лагер.

За крај бидејќи барам препорака, ако нема одзив тука или ако не е овде место за тоа, нека го префрли некој модератор постов у посебен thread за помош за наоѓање на добар прочистувач за воздух.
Ова ти е пример за too much research, си претерал со гуглање/читање итн. Додека да одбереш ако си решен да купиш ке се отруеш. Не фрлај пари, земи си поефтин уред што брка работа. Стави го на AUTO и уживај. Животот е полн со други работи и проблеми за да се замараш за ситници. И гри и вин и сите други ке завршат работа горе доле исто. Разликите се премногу мали, разликите во пари преголеми.

Сензорот на гри до сега за мирис работи перфект кај мене, за загадување претпоставувам добро, откога го вклучив ретко е исклучен и дома намалена е прашината пред се, на почеток покажа загадување и после тоа редовно си работи и нема ништо детектирано.

Така да престани со гуглање почни со дишење.

П.с. Пишам од моб на приватната порака ке ти пишам во текот на денот од ПЦ.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.664
3.261
Од тестирањето викендов можам да го заклучам следново.
За жал ако оставите на автоматско филтрирање ќе се гушите по дома. Ако немате филтер, секоја чест на реметот на вашите бели дробови. Ако немате добро изолиран дом, џабе фрлате пари со било кој уред. Ок, не е баш џабе, ќе намалите малку, но нема да биде добро.

Затоа,
1. Избегајте од градов.
2. Живејте.

Или,
1. Земете 2 уреда (дневна + спални)
2. Добро излориајте го станот. Не само добри пвц прозори, туку и добри врати, вентилација во вц, аспиратор во кујна. Загадувањето е ко да се справуваме со хемиски напад во војна, па соодветно треба и да се браниме.
3. Доооолго и бучно работење на прочистувачите (winix p450 на максимална брзина дуваше 50 минути за да прочисти просторија од 20-25м2, па помали уреди во поголеми простории на авто режим ќе им треба неколку денови, во кои секако ќе се отвора и луфтира...)
4. Изберете добра плеј листа што ќе ја покрива бучавата од прочистувачот.
5. Облечете се, ветерот од прочистувачот е сериозна работа при максимална брзина.

Дали го препорачувам виниксот? И да и не. Да, филтрира добро. Не , сезнорот му е чуден. Сензорот му е ептен осетлив на се освен на катаклизмава што се случува надвор. Што и да се готви во кујна, реагира веднаш. Го оставам на тераса, и ко да го оставам во амазонска прашума, не регистрира ништо. Ако земете сензорче кое ќе ви кажува какво е домашното загадување и сами си дозирате бучава... тогаш е ок уред.
Јонизаторот помага во брзината на прочистување.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.664
3.261
Winix со лепенка IDEAL, наменета за германски пазар и екстремно висока заработка на продавачот.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.254
Мелмак
На тивко работи со помал капацитет, ама работи постојано. За мене лично е важно и да нема звучно „загадување“.
Тргни од тоа дека за повеќето од нас, ако уредот прави премногу бука, најверојатно ќе го исклучиме. Тек тогаш ќе биде неефикасен во филтрирањето. :)

Сосема си во право, освен што си во заблуда дека работата ќе ја завршиш лесно и со рандом „вентилатор/калорифер“. Ако те бива за направи сам работи, ако најдеш добар мотор/вентилатор, тогаш за истите пари ќе направиш нешто што ќе биде подобро. Но не и поевтино.
Бирај меѓу подобро и поевтино, не може и двете. ;)

45W - 90W вентилатор ќе е исто колку овие другиве прочистувачи. Разликата у цена е ради сензорите и повеќе електроника, како и „јонизаторите“.

Се е тоа фејл коа нема да ги користиш, така шо за 20 евра у грција имаш 90 ватни вентилатори со 4 брзини.

Доста DIY пролистав за ова, со се мерења на честички, и исто е, не е подобро - ама бар нема јонизатори и глупости, ни па се секираш за сензорот дали работи пошо и онака не работи.

Само MI Purifier му е мајката.

@sumi и останати, ептен добро кажано. Ама коа мораме да седиме на загаденово и иако здравјето е најбитно, не можам ради принцип да се убедам лесно да земам било шо коа пола од работите или не му читнат или нема да ги користам.

Знам дека валјда се маркетиншки глупости, теории на заговор - ама шо фајде ако ставиш со јонизатор глуп уред кој не можеш да му го исклучиш и стварно е поштетно отколку да ги дишеш честичкиве од загадување?

На крај на ден најмногу се напнав затоа шо знам шо сакам, знам кој е најдобар уред - ама у оваа вукојебина не можеш да го купиш.

Mi Air Purifier 2 - обичен вентилатор со филтер и смарт апликација. Толку.

Знам и кој е втор најдобар ама исто не можеш да го купиш.

Winix HR 1000 - со јонизатор шо се исклучува и според видеа на јутуб многу подобар сензор за PM честички.

И затоа сум напнат. И до толку повеќе пошто еден BOX ВЕНТИЛАТОР не може да се најде у земјава.

Ете тоа е драги мои. А да не зборам дека на Сет сајтот не им го отвара 2 јебени дена и не ни можам да видам дали имаат вентилатори.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.664
3.261
на Сет сајтот не им го отвара 2 јебени дена и не ни можам да видам дали имаат вентилатори.
И да ти отвори сајтот џабе. Базата не им е поврзана, немаат поим што имаат и каде имаат а најчесто немаат.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.644
6.924
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
А да не зборам дека на Сет сајтот не им го отвара 2 јебени дена и не ни можам да видам дали имаат вентилатори.

Добро бе toshex еве ти од Златна Книга сите броеви од Сет, јави се и прашај си дали имаат вентилатори штом е толку хитно. Инаку сајтот сега им е повторно функционален.

Не сакам да одам офтопик ама сепак ќе искоментирам дека премногу се замарате. Ситуацијата е таа и единствено нешто може да се подобри ако се направат промени од корен. Нема утре да умрете ако 2 дена има магла во Скопје, без гајле.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.254
Мелмак
wow фала ти некрото пошо нели у земјава изјавите од типот на: ништо страшно се стандард.

ништо страшно една од најголемите онлајн продавници за технологија у МК да не им работи сајтот. не е ко да се бават со технологија, јајца продаваат.

друг пат седи си на тема ако ме прашуваш мене. сум се јавувал у сет и неам пријатно искуство со нив, и на крај пак те упатуваат да „провериш сајтот“. и после коа им викаш имав проблем со плаќање, ау епа имало ерор, сеа треба да е океј. и не поминала нарачката.

али океј е ништо страшно пошо и у времето на тито имаше вакви проблеми, и у времето на киро имаше загадување, и у времето на бетмен имаше робин.

Misko6000

user
5 април 2015
1.131
1.005

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.644
6.924
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
wow фала ти некрото пошо нели у земјава изјавите од типот на: ништо страшно се стандард.

ништо страшно една од најголемите онлајн продавници за технологија у МК да не им работи сајтот. не е ко да се бават со технологија, јајца продаваат.

друг пат седи си на тема ако ме прашуваш мене. сум се јавувал у сет и неам пријатно искуство со нив, и на крај пак те упатуваат да „провериш сајтот“. и после коа им викаш имав проблем со плаќање, ау епа имало ерор, сеа треба да е океј. и не поминала нарачката.

али океј е ништо страшно пошо и у времето на тито имаше вакви проблеми, и у времето на киро имаше загадување, и у времето на бетмен имаше робин.

Ај сега види си ги постовиве во темава што ти се од крај на 2015 година. Што правеше до сега? Или сега последниве 2 дена кога падна магла и прочита дека Скопје е моментално меѓу најзагадените почна на Сет да им се јавуваш?
Не треба да ми одговараш тоа си е твоја лична работа, само сакам да ти доловам колку смешно изгледа паничењево од страна кога гледаш.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.254
Мелмак
и лани имаше најави за ми пјурифајрс. ги чекавме до март. немаше алтернативи. а ти не мора да ми објаснуваш шо толку си се наострил сет да ги браниш пошо реално јас ги спомнав на минување ама ти си сфати некоја сериозна навреда у тоа шо јас изнесов фактички точна реченица - 2 дена немаа сајт. 2 дена. без престан. тоа се деси без разлика дали ти се допаѓа или не и дали си увреден од тоа дека го повтарам.

ајде сеа доста офтопик. и двајцата сме криви ако продолжиме.

п.с. форум е, за дискусии и рејџање и сибјективни мислења и искуства ако не е за шо ќе е?

Испратено од SM-G928F преку IT.mk форум апликација

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.254
Мелмак

Значи кинески ОЕМ некој, многу слично со МИ прочистувачот. Нема плазма глупости, само вентилатор, сензор, вифи и филтер ист ко МИ претпоставувам.

Искрено ми се допаѓа, им пишав за повеќе инфо па ќе видиме. Малку ме секира апликацијата да не е крш и на кинески, и тоа шо нема валјда видео рецензии - и пред се дали стварно има ласерски сензор и дали е прецизен.

Ако стварно има ласерски сензор и е прецизен, а не е само гимик, дефинитивно вреди за цена од 580 долари.

ЕДИТ: Многу интересно ми делува, дефинитивно сум интригиран :D

Информациите тука се колку „напумпани“ и смешни ради лошиот англиски, толку и импресивни. Деловите у чудово стварно изгледаат осмислени.

M8088A-Filter series-Beijing M Fresh High Tech Co., Ltd.

ЕДИТ 2: Најдов некои рецензии... немаат превод али чичо гугл може да помогне, а и сликите се доста и со добар квалитет:

真智能空气净化器净美仕M8088A体验评测|阿里智能 - YunOS社区 - Powered by phpwind

阿里大数据支持 净美仕8088a空气净化器体验评测-极果

Последна промена:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.254
Мелмак
Според тука:

[Hot Item] Mfresh M8088A Air Purifier for Big Room

200 долари кошта и има стандарден SHARP IR сензор - шо е добро.

Ептен интересни работи за прочистувачов читам на форумов, очигледно доста луѓе го користат.

Air purifier?

(барајте 8088 во текстот)

До кај шо стигнав освен двете рецензии споделени во ЕДИТ во претходен пост, најдов дека има BRUSHLESS DC мотор, и као демек тоа е добро од аспект на reliability:

www.hardwarezone.com.sg - View Single Post - Air purifier?

Исто така изгледа е малце бучен на ТУРБО:

www.hardwarezone.com.sg - View Single Post - Air purifier?

ама доста е поголем и наводно има поголема површина и проток од ШАОМИ и викаат дека е до 70м2 соба и на медиум е доста тивок а чисти повеќе од конкуренцијата...

Дечки ова е дефинитивно нешто шо сакам да го пробам, и ако го земам дефинитивно ќе биде добро да дојдете со сензорите да измериме чудово како работи :)

EDIT: Моделот со овој екран шо го рекламираат VAURON е уствари поновиот 8188А, апгрејдувана верзија со подобар сензор наводно и подобар филтер...

- 0.25 micron filter
- laser sensor
- Formaldehyde filter?
(за миризби или нешто - не го разбирам ова)

Mfresh M8188A filter air purifier oxygen generator, View Active carbon filter air purifier, MFresh Product Details from Beijing M Fresh High Tech Co., Ltd. on Alibaba.com

Во глобала барем ко шо гледам само мали подобрувања без да стават нешто ко плазма/јонизатор глупости. Апгрејд на апликација можда.

Последна промена:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.254
Мелмак
И за крај - доволно е да ве оставам со неколку слики од тоа зошто се возбудив за прочистувачов (стварно се надевам дека го имаат на лагер ептен ќе се разочарам ако после волкав хајп го немаат...):

55abb65f35111.jpg_e600.jpg 55abb5f2df549.jpg_e600.jpg 55abb5eab8bf3.jpg_e600.jpg 55abb4e1745ce.jpg_e600.jpg 55abb4d856aa9.jpg_e600.jpg

Source: 忽然一阵新风来:Mfresh 静美仕 千金 空气净化器评测_值友评测_什么值得买

MFRESH: PM 50 -> PM 20 чисти за 7 минути
XIAOMI: PM 50 -> PM 20 чисти за 14 минути

Уште рецензии:

大肚量也有大智慧--净美仕 M8088A 智能空气净化器小测_值友评测_什么值得买

(дисклејмер: се извинувам за мулти-постот, споделував релевантни информации како што ги присобирав.)

Последна промена:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.254
Мелмак
АПДЕЈТ: Нарачано. Дечкото на телефон беше префин. Имаат опции за плаќање како ви душа сака. Гаранција 2 години. Резервни филтри се 4500, со нивна процена дека треба да се менуваат на година па можда и до две зависно од употреба.

Цената е 21 илјада, колкју шо е ВИНИКС, а се надевам уредот ќе е подобар и од Шаоми ко шо читав на рецензии. И најдобро од се, уште денес рекоа ќе ми го достават до дома!

Ќе го пробам па ќе пишам импресии и апдејти како ги имам. Ако сака да се позамара некој од членовите со мерни апарати може да провериме колку е прецизен шарп сензорот во чудото некој ден.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
АПДЕЈТ: Нарачано. Дечкото на телефон беше префин. Имаат опции за плаќање како ви душа сака. Гаранција 2 години. Резервни филтри се 4500, со нивна процена дека треба да се менуваат на година па можда и до две зависно од употреба.

Цената е 21 илјада, колкју шо е ВИНИКС, а се надевам уредот ќе е подобар и од Шаоми ко шо читав на рецензии. И најдобро од се, уште денес рекоа ќе ми го достават до дома!

Ќе го пробам па ќе пишам импресии и апдејти како ги имам. Ако сака да се позамара некој од членовите со мерни апарати може да провериме колку е прецизен шарп сензорот во чудото некој ден.

Moже да мериш со мојот инструмент кога ќе заврши JasSum со мерење на Winex-ot, а имам кај да го мериме и еден Шарп што чека на ред. Таман ќе имаме убава споредба.

Misko6000

user
5 април 2015
1.131
1.005

Конечно, ти се исплатеше упорноста. Чекаме апдејт како си задоволен.

Sent from my HM NOTE 1LTE using Tapatalk

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396

Што губиш без плазма, јонизатор и навлажнувач, а што добиваш со прочистувачов? Гледам дека има и активен јаглен - колку му е рокот на траење, и дали и други некои филтри има кај нас со јаглен?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно