Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Дали новите смартфони се штетни за здравјето?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Ајде ова има смисла во Скопје ама како ќе го изведеш ова во Викендица во рандом село?
Ако некогаш донесат до селата (а нема) во тој случај тоа ќе значи дека ќе имаш и жичана опција во селото, односно оптика. Пошто дометот на 5Г е мал и сигурно нема да поставуваат ХХХ базни станици во низа се до селото. Од друга страна на многу места ни бакар/адсл нема па сега ти види колкава е веројатноста за 5Г.

krema

OG
24 јуни 2009
15.736
15.830
youtu.be
Од кај си сигурен дека нема да има во селата? Која е привилегијата да има во град а да нема во село?

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.628
1.797
Ако некогаш донесат до селата (а нема) во тој случај тоа ќе значи дека ќе имаш и жичана опција во селото, односно оптика. Пошто дометот на 5Г е мал и сигурно нема да поставуваат ХХХ базни станици во низа се до селото. Од друга страна на многу места ни бакар/адсл нема па сега ти види колкава е веројатноста за 5Г.
Тоа го пишав бидејќи еден член се радуваше дека ќе имал брз интернет во Викендица како најголем бенефит.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Нема да е со оптика. Со по нискофреквентни релејни линкови, или такозвани базни станици, како и досега. Потоа ќе се разгранува на микро ќелии.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.762
2.776
Тоа го пишав бидејќи еден член се радуваше дека ќе имал брз интернет во Викендица како најголем бенефит.

Да јас го реков тоа, но мојата викендичка е во село што е одалечно на помалку од 10км (воздушна линија) од центарот на Скопје, така да ќе биде опфатено. Но, ако збориме за села каде што има 10 жители, нормално дека таму нема да има...

Дел од мислењата ми беа избришани. :)

Ваљда не си го прочитал целосно моето мислење.

Кај мене во село има и оптика од некој трето-класен оператор Глобал, и тоа подолго време... Не сме толку утепани. :carefree: А од друга страна во Лисиче, кај мене на улица до пред кратко време немаше никаква оптика од ниту еден оператор. Така да, дали тоа значи дека 5Г нема да стават ни во Лисиче ако идеме по таа аналогија?

Ама од друга страна 5Г би ми било покорисно, бидејќи нешто налик на A1 Combo Box Go каде што би плаќал колку ќе користам. Па уствари може Starlink и ќе ми биде покорисен во мојава ситуација. Хммм

krema

OG
24 јуни 2009
15.736
15.830
youtu.be
Ние во провинција/село ќе ловеме од сателитите на елон маск. :)
Него дај вратете се на темата, штетни се или не новите мобиљки!?

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.762
2.776
Него дај вратете се на темата, штетни се или не новите мобиљки!?

Да, еден другар ми кажа манијачел некоја на инстаграм додека пешачел, не видел дупка, се сопнал, паднал и скршил рака. Ваљда мобилниот е крив што мо одземал внимание и затоа е штетен по здравјето?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.822
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Pa valjda ne e fotomontaza so konjot na plostad. A sto ima vo kutiite nemozam da tvrdam, jas samo go najdov i pisav deka ova ne bi trebalo da e problem dokolku nekoj znae sto e ili da se proveri
Еве ги истите карши мене, и во пола Скопје.
72833a3fdb67b93d3f6129f8fe38cf91.jpg

106fe197cf5fe3e3f6c3f33fac65addb.jpg

Sent from my TELEFON using Tapatalk

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.822
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Чек Целе, појма немаш што се, ама ги прикачуваш како доказ за 5Г и викаш ај докажете ми дека не се 5Г, а јас немам доказ дека се, ама за мене се. Фак лоџик брате. Антениве постојат на локации низ светов уште од 1Г, незнам како мислеше дека работат мобилните, дека досега не ни требаа антени или па мислеше дека досегашните се како оние за телевизија?
Е поради ваквите изјави, дури и да е вистина дека 5Г е убер штетно неможам да ги сфатам сериозно, @Lokvan, сфаќаш сега како звучат и како изгледаат сите оние анти 5Г групи? Пиши стоп 5г во коментар...

P.S. Во кутијава има змеј... така ми кажаа, не отворив да видам, ама има змеј внатре. Докажете дека не е така без да ја отворите.

41yMpPl3tSL._SX342_.jpg

Edit: Доказ во прилог, 5Г инсталирано во Македонија уште во 2014та година (локација Жито Лукс, Шуто Оризари), пред да биде инсталирано во Кореа 2019та, која се претстваува како прва земја со 5Г. Значи стварно сме пред сите, ама џабе, многу сме мали, не не сфаќаат сериозно и неможе да се истакнеме. Демит!

Screenshot 2020-04-25 at 16.13.45.png

Да не беше Целе, немаше да размислувам критички и да истражам, сега знам зошто од 2014та навака немам видено птици во Скопје.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Е поради ваквите изјави, дури и да е вистина дека 5Г е убер штетно неможам да ги сфатам сериозно, @Lokvan, сфаќаш сега како звучат и како изгледаат сите оние анти 5Г групи? Пиши стоп 5г во коментар...
Сакаш да кажеш дека нешто што реално е сериозна работа, ти лично не можеш да го разбереш сериозно затоа што некои таму некаде на интернет зборуваат несериозни работи за сериозното нешто?

@Oktar тоа е многу... Несериозно од тебе. ;)

Но сериозно (pun intended), како спомнатите „анти 5Г групи“ има и ретардирани про 5Г групи и поединци кои без размислување скокаат во bandwagon-от на се што е ново. Дали тоа автоматски треба мене лично или тебе, или на било кој, да ни смени нешто?

Имаме разум и моќ за расудување за да ги користиме и нема извинување ниту оправдување, за неразмислување и мрзливост.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.822
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Сакаш да кажеш дека нешто што реално е сериозна работа, ти лично не можеш да го разбереш сериозно затоа што некои таму некаде на интернет зборуваат несериозни работи за сериозното нешто?

@Oktar тоа е многу... Несериозно од тебе. ;)

Но сериозно (pun intended), како спомнатите „анти 5Г групи“ има и ретардирани про 5Г групи и поединци кои без размислување скокаат во bandwagon-от на се што е ново. Дали тоа автоматски треба мене лично или тебе, или на било кој, да ни смени нешто?

Имаме разум и моќ за расудување за да ги користиме и нема извинување ниту оправдување, за неразмислување и мрзливост.

Уште не сум сретнал ФБ или на било кој медиум група именувана "Сакам 5Г" или "Добредојде 5Г" а сум сретнал многу анти 5Г групи. Патем, малку е претенциозно тоа што едниве ги нарекуваш, цитирам „анти 5Г групи“ а другиве, повторно цитирам "ретардирани про 5Г групи". Мислам дека и ти би се согласил дека прикачената одлика е на страната на првите, иако не би сакал така да се изразам и нема потреба лицата со пречки во развој да се спуштаат на ниво на овие кои немаат никакви пречки.

Mao

user
5 јуни 2007
1.339
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
12 април 2017
1.918
1.259
Коа зборувате за 5Г, оти мислите само на милиметарските бранови?

Најголем дел од државата ќе биде покриена со low-band (600-800Mhz, одприлика до 225 Mbps), потоа иде mid-band(или sub 6Ghz, брзини до 600-700 Mbps), и третиот тип е со милиметарски бранови(24-70Ghz, брзини до 2-3 Gbps).

Милиметарските антени ќе бидат поставени (најверојатно) најмногу низ скопје, и веројатно само низ плоштадите или трговски центри во други поголеми градови.

Се друго би било покриено со low-band и mid-band.

Кога зборуваме за штетноста, low-band и mid-band работат на слична фреквенција со 4G и Wi-Fi.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
ако ако заебавајте се вие али работава е сериозна пред некое време на врвот на водно под телекомуникациската кула клучот од колата од далеку не ја отвараше вратата моравме рачно од блиску да ја отклучуваме како сегде си отвара ене сега од тераса отклучува а само таму неотклучува има некое зрачење се меша во работата на клучот

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Уште не сум сретнал ФБ или на било кој медиум група именувана "Сакам 5Г" или "Добредојде 5Г" а сум сретнал многу анти 5Г групи. Патем, малку е претенциозно тоа што едниве ги нарекуваш, цитирам „анти 5Г групи“ а другиве, повторно цитирам "ретардирани про 5Г групи". Мислам дека и ти би се согласил дека прикачената одлика е на страната на првите, иако не би сакал така да се изразам и нема потреба лицата со пречки во развој да се спуштаат на ниво на овие кои немаат никакви пречки.
За конструктивна дискусија некој од „вашата“ страна ќе треба да пружи контраргументи за мноштвото посочени истражувања и студии за штетни ефекти. Сите го игнорирате тоа и едноставно се продолжува со мајтепење и тролање.

Официјалните мерења и „истражувања“ на ICNIRP се дизајнирани да заштитат од термални ефекти предизвикани од телекомуникациите и за нив 5Г/4Г/3Г/WiFi ако немаат мерливи термални ефекти - безбедни се (овдешниот АЕК проформа прави некоја аматерска реконструкција на истото). Иако постојат куп истражувања и студии кои докажуваат нетермални ама штетни ефекти по живиот свет. Сето ова е повеќе пати повторено, но секогаш се игнорира и... Едноставно се продолжува со мајтепење и тролање.

Затоа тe молам поштеди ме од faux морал и политичка коректност во ваквава атмосфера на општо кловнирање.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Не, не сум истражувал ниту ме интересира да се фокусирам на споредување дали 5Г е поштетно од 4Г или 3Г.

Тоа на што јас се фокусирам е кумулативниот ефект од сите видови телекомуникации заедно, нешто што целосно се игнорира и од јавноста и од сите надлежни институции. Значи не само ефектите само од телекомуникациите од базните станици со 3Г/4Г/5Г, туку и ефектите од експлозијата од најсекакви WiFi овозможени уреди (по дифолт вклучено уште на фирмвер дури и ако не се користи), постојаното зголемување на корисници со мобилни телефони кои 24/7 имаат активна телекомуникациска врска (интернет)... Сето тоа заедно, кумулативно, влијае многу повеќе од било што опфатено од било какви досегашни студии.

Размисли малку за тоа @Futurelakimens

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно