alkibijad01
hello world
- 8 октомври 2016
- 366
- 407
...(од синоќа си седи настрана и си јаде пуканки).
Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk
Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk
Не точно се знае што е консензус во науката. Произволноста и еднап вака еднаш така е твој став. Не извртувај како и секогаш. Една студија за одредена тема, без репликација и проверка неможе никако да биде нит сознание а камо ли консензус. Барем у научен речник. У онака пазарско-народски да се може да помине.@marv не можеш ти произволно да кажуваш што е консенсуз а што не е, знам дека ти би сакал (и се обидуваш).
Нека прават бе, кој им смета или брани.... пошто као немало „научен консенсуз“ за штетност а всушност се избегнува правење на повеќе студии и истражувања за последиците по здравјето, додека се бутка импленетацијата на 5Г.
Исто и јас кажам дека пропагандата што ја читаш на про-суплемет, про-теорија на завери сајтовите, не е вистината. Толку.Историски гледано јасни се работите, познати се фактите. Почнувајќи од ДДТ инсектицидот, за кој „научно“ било докажувано не е штетен (за после повеќе децении профитирање да испедне дека исклучително штетен. Продолжувајќи со цигарите за кои мнозинството научници тогаш немале никакви замерки, повеќето доктори и јавно промовирале пушење цигари како здрава пракса, па продолжувајќи со реклами дека две кутии цигари придонесуваат до здрави бели дробови... И сега ти можеш до бесвест да ја повторуваш пропагандата што ја читаш на проестабилшмент сајтови, ама тоа не ја менува историјата.
За ДДТ да. За цигарите 100 пати објаснив доста е. За глифосат нема.За 5Г можеби сеуште нема доволно податоци, ама за цигарите и за ДДТ/Роундап/Глифосат, за тоа барем сите можат многу лесно да проверат и сами да се уверат дека не си во право.
Па да де. Биле за почеток консензус а денес се веќе факти.Дај немој вака, туѓ страм ме фаќа. Ова што го набројуваш се научни факти, уврдени и докажани со научни методи, а не некаков „консенсуз“. :boring:
Може и да се соберат, ама научен консензус верници неможат да направат. За таков научен консензус збориме, а не за консензус на куќен совет.Собери сега куп верници и заедно може да дојдете до консенсуз дека Господ го создал универзумот пред неколку илјади години. Тоа ќе биде КОНСЕНСУЗ, додуше ваш консенсуз кој нема да вреди ништо, ама тоа дефинитивно ќе биде консенсуз.
(и пошто си спор и не разбираш иронија ни хумор, да ти нагласам дека ова погоре е метафора а не коментар за твоите религиозни определби)
Докторите не препорачувале цигари. СПИН. Некои доктори се појавиле на реклами.Како докторите препорачувале цигари без научен консензус?
Не се брукај.
Не е интересно да прават разлика. Прво и основно немаат корелација, а за другото па ич муабет не праиме.Правење разлика меѓу корелација и причинско-последична врска?
Тоа е и најсмешно во "наукава" и нивните истражувања.Не е интересно да прават разлика. Прво и основно немаат корелација, а за другото па ич муабет не праиме.
Мешаш доктори со неколкумина платени да ја шират пропагандата.
Да, ама јас несум зависен од телефонот. Секој пат кога ке го забравам телефонот се осекјам поубаво, послободно. Јас за разлика од тебе сите овие ИТ технолошки ствари ги сфаќам само како играчки, а не како реална потреба. Да се доведам себе си до степен живото и бизнисо да ми зависат од ИТ технологијата и да ги сфаќам имањето немањето нотификации и слични ситници озбилно, тогај ке сум ЧИСТО ЗОМБИ.Небеше ти оној што не признаваше телефон без 2 СИМ картички? Хммм... јас сум бил конзументски зомби![]()
Кој и да е тој што се довел животот да му зависи од нотификации на телефонот е за жалење, стварно. Мене ни најмалку. тОчка.Да, ама јас несум зависен од телефонот. Секој пат кога ке го забравам телефонот се осекјам поубаво, послободно. Јас за разлика од тебе сите овие ИТ технолошки ствари ги сфаќам само како играчки, а не како реална потреба. Да се доведам себе си до степен живото и бизнисо да ми зависат од ИТ технологијата и да ги сфаќам имањето немањето нотификации и слични ситници тогај ке сум ЧИСТО ЗОМБИ.
Технологијата ни помага. Големо ДА. Ама едно е да ја користеме, а друго е она да не користе нас, т.е. да бидеме робови на технологијата. печат.тачка
@Astro Ова мора да го видиш со магнетосферивеСо сателитчиња ќе менуваат магнетосфера.
Мешаш доктори со неколкумина платени да ја шират пропагандата.
Докторите не препорачувале цигари. СПИН. Некои доктори се појавиле на реклами.
Тоа ти е исто како твоиве Др. ОЗ доктори, натуропати и кој ли знае што, што рекламираат и дилаат непотребни глупости у форма на најразлични лонг лив суплементи.
Ај не се брукај, и провери да не забораи од сабајле некој суплемент.
Дај бре на секоја тема ли мора капаќе да ставате. Ете си имаш таму Суплементи, ај.
Да де, заборавив да додадам дека и тие неколкумина биле доктори.Доктори се тие што ја шират пропагандата. Преку 95% од студиите се спонзорирани од индустријата, најчесто фарма индустријата и тие го прават консензусот. Не постои апсолутна вистина, само привремена, затоа што науката постојано доаѓа до нови сознанија (или влијанија)
Нема јас што да постирам докази. Ти спомна доктори, не беше прецизен колку доктори биле, и не постираше ни докази. Не викам дека не се случило само велам дека не биле многу доктори сигурно.Мхм. Ок постирај доказ дека не препорачувале цигари во ординациите?
Од истата причина поради која и ден денес студиите патат (а ти тоа не го сфаќаш затоа што сакаш да си носиш заклучоци и да си наоѓаш патерни и да мислиш дека ги разбираш работите кога станува збор за health):зошто другите кои не биле платени, не се спротиставиле, и зошто науката немала став нити сознанија за цигарите во истиот тој период?
Мхм. Ок постирај доказ дека не препорачувале цигари во ординациите?
1. Ајт ќе му кажеш на некој од твоја фамилија или близок, мене не.
2. Сеа бидејќи покрај ароганција почна и да се служиш со малограѓанштина да ти вратам со иста мера, т.е. да ти објаснам бидејќи очигледно нити го сфати контекстот, нити имаш капацитет. Ако само некои доктори рекламирале цигари, зошто другите кои не биле платени, не се спротиставиле, и зошто науката немала став нити сознанија за цигарите во истиот тој период?
Well, well now... Ајде тогаш да видиме што тоа призна, Марв! :hay:За ДДТ да.
Да де, заборавив да додадам дека и тие неколкумина биле доктори.
Нема јас што да постирам докази. Ти спомна доктори, не беше прецизен колку доктори биле, и не постираше ни докази. Не викам дека не се случило само велам дека не биле многу доктори сигурно.
Ако мислиш неколку доктори, океј. Ако треснеш некој процент на доктори од ракав, тогаш не е океј.
Од истата причина поради која и ден денес студиите патат (а ти тоа не го сфаќаш затоа што сакаш да си носиш заклучоци и да си наоѓаш патерни и да мислиш дека ги разбираш работите кога станува збор за health):
за премногу работи не може да се каже дека сигурно предизвикуваат нешто.
Науката не може да има став.
Кој мислиш ти дека е одговорот на твоето прашање патем?
Добро дечки ај олабавете.
Ова е барем убава тема на која можеме убаво смирено да дискутираме. Ве знам и двајцата добро, знам дека не сте малограѓани така да ресет малце и назад на дискусија.
Добро ќе биде во живо да ја дискутираме темава, ем сите комшии сме, башка и некое пиво ќе мавнеме.
0. Мхм. Постирај доказ дека препорачувале цигари ВО ординациите.Мхм. Ок постирај доказ дека не препорачувале цигари во ординациите?
1. Ајт ќе му кажеш на некој од твоја фамилија или близок, мене не.
2. Сеа бидејќи покрај ароганција почна и да се служиш со малограѓанштина да ти вратам со иста мера, т.е. да ти објаснам бидејќи очигледно нити го сфати контекстот, нити имаш капацитет. Ако само некои доктори рекламирале цигари, зошто другите кои не биле платени, не се спротиставиле, и зошто науката немала став нити сознанија за цигарите во истиот тој период?
Q: "зошто науката немала став нити сознанија за цигарите во истиот тој период?"
Marv: "Does not compute, does not compute... Revert to broadcasting propaganda, line 1, word 1. Begin. Repeat."
Well, well now... Ајде тогаш да видиме што тоа призна, Марв! :hay:
(извини за англискиов, се ставив во филм)
DDT, или Дихлородифенилтрихолроетан. Инсектицид кој почнувајќи од 1945-та па со децении наваму е рекламиран и продаван, како целосно безбеден по човечкото здравје... Fast forward 2015-та, БАМ! СЗО го декларира како „Група 2A канцероген за луѓе" (патем истата десигнација како глифосат состојката од Роундуп хербицидот на Монсанто).
Одтогаш до сега, неброени милиони луѓе настраделе од ДДТ.
Одтогаш до сега, неизмерен профит направиле команиите како Монсанто.
Можеби ќе прашаш каде е поврзаноста со темава и 5Г технологијата?
Едноставно, ДДТ се продава од 1945-тата уште во 50-тите и 60-тите имало сознанија за штетноста и движења за ограничување на уптребата на ДДТ. Безуспешно, пошто немало „научен консенсуз“ за штетноста (звучно познато нели, исто како сега за 5Г).
И тогаш (слично како сега) се правеле медиумски кампањи и пропаганда за избегнување на критики. Види го видеово, црнците се всушност незадоволниците (тие што ги гледаат треба да „разберат“ дека не треба да бидат глупи и заостанати), додека добрите научници ги убедуваат како ДДТ е толку безбеден што може да се пие и да се јаде:
View: https://www.youtube.com/watch?v=gtcXXbuR244
Истиот филм е и сега, со обвинувања за „теории на заговор“. Нешто како спрдачење со ретардации „рамна земја“, или нешто друго. Демек тие што нема да се прават глупи за штетни последици од ЕМ зрачење, заради неконтролирано ширење и употреба на технологиите како 5Г... Тие се такви, „рамноземјаши“, имаат вошки и спијат на таван, едноставно се за потсмевање. :boring:
![]()
![]()
![]()
Добро дечки ај олабавете.
Ова е барем убава тема на која можеме убаво смирено да дискутираме. Ве знам и двајцата добро, знам дека не сте малограѓани така да ресет малце и назад на дискусија.
Добро ќе биде во живо да ја дискутираме темава, ем сите комшии сме, башка и некое пиво ќе мавнеме.