Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Дали новите смартфони се штетни за здравјето?

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
366
407
...(од синоќа си седи настрана и си јаде пуканки).

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
@marv не можеш ти произволно да кажуваш што е консенсуз а што не е, знам дека ти би сакал (и се обидуваш).
Не точно се знае што е консензус во науката. Произволноста и еднап вака еднаш така е твој став. Не извртувај како и секогаш. Една студија за одредена тема, без репликација и проверка неможе никако да биде нит сознание а камо ли консензус. Барем у научен речник. У онака пазарско-народски да се може да помине.
... пошто као немало „научен консенсуз“ за штетност а всушност се избегнува правење на повеќе студии и истражувања за последиците по здравјето, додека се бутка импленетацијата на 5Г.
Нека прават бе, кој им смета или брани.
Историски гледано јасни се работите, познати се фактите. Почнувајќи од ДДТ инсектицидот, за кој „научно“ било докажувано не е штетен (за после повеќе децении профитирање да испедне дека исклучително штетен. Продолжувајќи со цигарите за кои мнозинството научници тогаш немале никакви замерки, повеќето доктори и јавно промовирале пушење цигари како здрава пракса, па продолжувајќи со реклами дека две кутии цигари придонесуваат до здрави бели дробови... И сега ти можеш до бесвест да ја повторуваш пропагандата што ја читаш на проестабилшмент сајтови, ама тоа не ја менува историјата.
Исто и јас кажам дека пропагандата што ја читаш на про-суплемет, про-теорија на завери сајтовите, не е вистината. Толку.
За 5Г можеби сеуште нема доволно податоци, ама за цигарите и за ДДТ/Роундап/Глифосат, за тоа барем сите можат многу лесно да проверат и сами да се уверат дека не си во право.
За ДДТ да. За цигарите 100 пати објаснив доста е. За глифосат нема.

Дај немој вака, туѓ страм ме фаќа. Ова што го набројуваш се научни факти, уврдени и докажани со научни методи, а не некаков „консенсуз“. :boring:
Па да де. Биле за почеток консензус а денес се веќе факти.
Собери сега куп верници и заедно може да дојдете до консенсуз дека Господ го создал универзумот пред неколку илјади години. Тоа ќе биде КОНСЕНСУЗ, додуше ваш консенсуз кој нема да вреди ништо, ама тоа дефинитивно ќе биде консенсуз.
(и пошто си спор и не разбираш иронија ни хумор, да ти нагласам дека ова погоре е метафора а не коментар за твоите религиозни определби)
Може и да се соберат, ама научен консензус верници неможат да направат. За таков научен консензус збориме, а не за консензус на куќен совет.
Спор да можда и сум, не сум мерел задње колку трчам 100м.
Иронија и Хумор мнооогууу добро разбирам. Фала на прашање.
Религија не практикувам и таму можеш ако сакаш у кој господ сакаш да ме пцуеш, нема ни да ти коментирам а камо ли да ти одговорам.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
Како докторите препорачувале цигари без научен консензус?

Не се брукај.
Докторите не препорачувале цигари. СПИН. Некои доктори се појавиле на реклами.
Тоа ти е исто како твоиве Др. ОЗ доктори, натуропати и кој ли знае што, што рекламираат и дилаат непотребни глупости у форма на најразлични лонг лив суплементи.
Ај не се брукај, и провери да не забораи од сабајле некој суплемент.
Дај бре на секоја тема ли мора капаќе да ставате. Ете си имаш таму Суплементи, ај.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
Абе @cele_x , @Lokvan правете маабет со модерен конзуметски зомби и сакате да ве разбере. Едноставно не бива!
Небеше ти оној што не признаваше телефон без 2 СИМ картички? Хммм... јас сум бил конзументски зомби :)

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Не е интересно да прават разлика. Прво и основно немаат корелација, а за другото па ич муабет не праиме.
Тоа е и најсмешно во "наукава" и нивните истражувања. :D. За жал се сведува на реклама :(

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Мешаш доктори со неколкумина платени да ја шират пропагандата.

Доктори се тие што ја шират пропагандата. Преку 95% од студиите се спонзорирани од индустријата, најчесто фарма индустријата и тие го прават консензусот. Не постои апсолутна вистина, само привремена, затоа што науката постојано доаѓа до нови сознанија (или влијанија)

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Небеше ти оној што не признаваше телефон без 2 СИМ картички? Хммм... јас сум бил конзументски зомби :)
Да, ама јас несум зависен од телефонот. Секој пат кога ке го забравам телефонот се осекјам поубаво, послободно. Јас за разлика од тебе сите овие ИТ технолошки ствари ги сфаќам само како играчки, а не како реална потреба. Да се доведам себе си до степен живото и бизнисо да ми зависат од ИТ технологијата и да ги сфаќам имањето немањето нотификации и слични ситници озбилно, тогај ке сум ЧИСТО ЗОМБИ.
Технологијата ни помага. Големо ДА. Ама едно е да ја користеме, а друго е она да не користе нас, т.е. да бидеме робови на технологијата. печат.тачка

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
Да, ама јас несум зависен од телефонот. Секој пат кога ке го забравам телефонот се осекјам поубаво, послободно. Јас за разлика од тебе сите овие ИТ технолошки ствари ги сфаќам само како играчки, а не како реална потреба. Да се доведам себе си до степен живото и бизнисо да ми зависат од ИТ технологијата и да ги сфаќам имањето немањето нотификации и слични ситници тогај ке сум ЧИСТО ЗОМБИ.
Технологијата ни помага. Големо ДА. Ама едно е да ја користеме, а друго е она да не користе нас, т.е. да бидеме робови на технологијата. печат.тачка
Кој и да е тој што се довел животот да му зависи од нотификации на телефонот е за жалење, стварно. Мене ни најмалку. тОчка.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.219
16.371
@Astro Ова мора да го видиш со магнетосфериве :) Со сателитчиња ќе менуваат магнетосфера.

Тешка глупост откачена. Тешка глупост. Немање основни познавања од разликата меѓу Магнетизам и Електромагнетен спектрум. Битно неколку букви м, а, г, н, е, т се заеднички и тоа е доволно да трескаме глупости на нет и луѓе да се плашат.

Стварно, што ли е следно?

Абе @cele_x , @Lokvan правете маабет со модерен конзуметски зомби и сакате да ве разбере. Едноставно не бива!

Другарче :)
Ај не избрзувај со заклучоци, не си ставај таму цртки во тефтерот непотребно.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.680
3.290
Сва среќа хуавеи е лидер во 5г, па сега ради трговска војна ќе докажуваат дека е штетна технологијата.
Во моментот кога Интел (или било која америкча фирма) ќе биде на ниво на хуавеи и ќе може да продава америчка технологија наместо кинеска, инстат ќе престанат сите написи за штетноста на 5г и ќе се докажува дека новава технологија е супер.
За 50 години ако сеуште има луѓе со над 70IQ ќе може да кажат нешто против, ама веќе нема да биде битно.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Мешаш доктори со неколкумина платени да ја шират пропагандата.

Мхм. Ок постирај доказ дека не препорачувале цигари во ординациите?

Докторите не препорачувале цигари. СПИН. Некои доктори се појавиле на реклами.
Тоа ти е исто како твоиве Др. ОЗ доктори, натуропати и кој ли знае што, што рекламираат и дилаат непотребни глупости у форма на најразлични лонг лив суплементи.
Ај не се брукај, и провери да не забораи од сабајле некој суплемент.
Дај бре на секоја тема ли мора капаќе да ставате. Ете си имаш таму Суплементи, ај.

1. Ајт ќе му кажеш на некој од твоја фамилија или близок, мене не.

2. Сеа бидејќи покрај ароганција почна и да се служиш со малограѓанштина да ти вратам со иста мера, т.е. да ти објаснам бидејќи очигледно нити го сфати контекстот, нити имаш капацитет. Ако само некои доктори рекламирале цигари, зошто другите кои не биле платени, не се спротиставиле, и зошто науката немала став нити сознанија за цигарите во истиот тој период?

Avid

senior
21 јануари 2009
6.466
11.537
Скопје
Доктори се тие што ја шират пропагандата. Преку 95% од студиите се спонзорирани од индустријата, најчесто фарма индустријата и тие го прават консензусот. Не постои апсолутна вистина, само привремена, затоа што науката постојано доаѓа до нови сознанија (или влијанија)
Да де, заборавив да додадам дека и тие неколкумина биле доктори.
Нема јас што да постирам докази. Ти спомна доктори, не беше прецизен колку доктори биле, и не постираше ни докази. Не викам дека не се случило само велам дека не биле многу доктори сигурно.
Ако мислиш неколку доктори, океј. Ако треснеш некој процент на доктори од ракав, тогаш не е океј.
зошто другите кои не биле платени, не се спротиставиле, и зошто науката немала став нити сознанија за цигарите во истиот тој период?
Од истата причина поради која и ден денес студиите патат (а ти тоа не го сфаќаш затоа што сакаш да си носиш заклучоци и да си наоѓаш патерни и да мислиш дека ги разбираш работите кога станува збор за health):
за премногу работи не може да се каже дека сигурно предизвикуваат нешто.
Науката не може да има став.
Кој мислиш ти дека е одговорот на твоето прашање патем?

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.219
16.371

2. Сеа бидејќи покрај ароганција почна и да се служиш со малограѓанштина да ти вратам со иста мера, т.е. да ти објаснам бидејќи очигледно нити го сфати контекстот, нити имаш капацитет. Ако само некои доктори рекламирале цигари, зошто другите кои не биле платени, не се спротиставиле, и зошто науката немала став нити сознанија за цигарите во истиот тој период?

Добро дечки ај олабавете.
Ова е барем убава тема на која можеме убаво смирено да дискутираме. Ве знам и двајцата добро, знам дека не сте малограѓани така да ресет малце и назад на дискусија.
Добро ќе биде во живо да ја дискутираме темава, ем сите комшии сме, башка и некое пиво ќе мавнеме.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.819
6.519
SK
Q: "зошто науката немала став нити сознанија за цигарите во истиот тој период?"
Marv: "Does not compute, does not compute... Revert to broadcasting propaganda, line 1, word 1. Begin. Repeat."

:rolleyes:

Well, well now... Ајде тогаш да видиме што тоа призна, Марв! :hay:
(извини за англискиов, се ставив во филм)

DDT, или Дихлородифенилтрихолроетан. Инсектицид кој почнувајќи од 1945-та па со децении наваму е рекламиран и продаван, како целосно безбеден по човечкото здравје... Fast forward 2015-та, БАМ! СЗО го декларира како „Група 2A канцероген за луѓе" (патем истата десигнација како глифосат состојката од Роундуп хербицидот на Монсанто).

Одтогаш до сега, неброени милиони луѓе настраделе од ДДТ.
Одтогаш до сега, неизмерен профит направиле команиите како Монсанто.

Можеби ќе прашаш каде е поврзаноста со темава и 5Г технологијата?

Едноставно, ДДТ се продава од 1945-тата уште во 50-тите и 60-тите имало сознанија за штетноста и движења за ограничување на уптребата на ДДТ. Безуспешно, пошто немало „научен консенсуз“ за штетноста (звучно познато нели, исто како сега за 5Г).

И тогаш (слично како сега) се правеле медиумски кампањи и пропаганда за избегнување на критики. Види го видеово, црнците се всушност незадоволниците (тие што ги гледаат треба да „разберат“ дека не треба да бидат глупи и заостанати), додека добрите научници ги убедуваат како ДДТ е толку безбеден што може да се пие и да се јаде:
View: https://www.youtube.com/watch?v=gtcXXbuR244

Истиот филм е и сега, со обвинувања за „теории на заговор“. Нешто како спрдачење со ретардации „рамна земја“, или нешто друго. Демек тие што нема да се прават глупи за штетни последици од ЕМ зрачење, заради неконтролирано ширење и употреба на технологиите како 5Г... Тие се такви, „рамноземјаши“, имаат вошки и спијат на таван, едноставно се за потсмевање. :boring:

fea1_3.jpg

upload.jpeg

ddt-1024x680.jpg

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Да де, заборавив да додадам дека и тие неколкумина биле доктори.

Нема јас што да постирам докази. Ти спомна доктори, не беше прецизен колку доктори биле, и не постираше ни докази. Не викам дека не се случило само велам дека не биле многу доктори сигурно.
Ако мислиш неколку доктори, океј. Ако треснеш некој процент на доктори од ракав, тогаш не е океј.

Од истата причина поради која и ден денес студиите патат (а ти тоа не го сфаќаш затоа што сакаш да си носиш заклучоци и да си наоѓаш патерни и да мислиш дека ги разбираш работите кога станува збор за health):
за премногу работи не може да се каже дека сигурно предизвикуваат нешто.
Науката не може да има став.
Кој мислиш ти дека е одговорот на твоето прашање патем?

Ти како прво не си меродавен да збориш за моите заклучоци, а воедно не се предмет на живот или смрт, и не се дел од науката, а нити се предмет на дискусија. До сега да бевте реални ќе кажевте дека 5g не е ни од блиску доволно тестирано, и дека во најдобар случај треба да се биде претпазлив, затоа што до сега на неколку пати со децении се ќутеше за нешто што одзема многу животи, дали ради маркетинг, дали ради немање доволно докази не е битно. Сива зона е се тоа, и така треба да се третира.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ова е барем убава тема на која можеме убаво смирено да дискутираме. Ве знам и двајцата добро, знам дека не сте малограѓани така да ресет малце и назад на дискусија.
Добро ќе биде во живо да ја дискутираме темава, ем сите комшии сме, башка и некое пиво ќе мавнеме.

Се работи за став.

Guilty until proven innocent, е мој кога се работи за сиви зони. Следејќи ги прехрамбените индустрии сфатив дека мора претпазливост.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604

0. Мхм. Постирај доказ дека препорачувале цигари ВО ординациите.

1. Земи некој додатен суплемент за гледање, скопскиот дијалектен збор ајт никаде не го употребив.

2. Мојот капацитет и можностнза сваќање најмалку ти си меродавен да го цениш. Назад на МИТ-от.
Науката имала став. Го напишав 2 пати до сега. И да се спротиставиле. На пример во америка уште 1965, у велико на пропагандата на тобако индустријата, УССГ, да речам како кај нас лекарска комора, излегло со препораки и докази, и барање за лимитации. Хитлер па уште у 30тите години. Ете ви повторив и 3 пат.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
Q: "зошто науката немала став нити сознанија за цигарите во истиот тој период?"
Marv: "Does not compute, does not compute... Revert to broadcasting propaganda, line 1, word 1. Begin. Repeat."

:rolleyes:

Well, well now... Ајде тогаш да видиме што тоа призна, Марв! :hay:
(извини за англискиов, се ставив во филм)

DDT, или Дихлородифенилтрихолроетан. Инсектицид кој почнувајќи од 1945-та па со децении наваму е рекламиран и продаван, како целосно безбеден по човечкото здравје... Fast forward 2015-та, БАМ! СЗО го декларира како „Група 2A канцероген за луѓе" (патем истата десигнација како глифосат состојката од Роундуп хербицидот на Монсанто).

Одтогаш до сега, неброени милиони луѓе настраделе од ДДТ.
Одтогаш до сега, неизмерен профит направиле команиите како Монсанто.

Можеби ќе прашаш каде е поврзаноста со темава и 5Г технологијата?

Едноставно, ДДТ се продава од 1945-тата уште во 50-тите и 60-тите имало сознанија за штетноста и движења за ограничување на уптребата на ДДТ. Безуспешно, пошто немало „научен консенсуз“ за штетноста (звучно познато нели, исто како сега за 5Г).

И тогаш (слично како сега) се правеле медиумски кампањи и пропаганда за избегнување на критики. Види го видеово, црнците се всушност незадоволниците (тие што ги гледаат треба да „разберат“ дека не треба да бидат глупи и заостанати), додека добрите научници ги убедуваат како ДДТ е толку безбеден што може да се пие и да се јаде:
View: https://www.youtube.com/watch?v=gtcXXbuR244

Истиот филм е и сега, со обвинувања за „теории на заговор“. Нешто како спрдачење со ретардации „рамна земја“, или нешто друго. Демек тие што нема да се прават глупи за штетни последици од ЕМ зрачење, заради неконтролирано ширење и употреба на технологиите како 5Г... Тие се такви, „рамноземјаши“, имаат вошки и спијат на таван, едноставно се за потсмевање. :boring:

fea1_3.jpg

upload.jpeg

ddt-1024x680.jpg

А. Имала став. Прочитај погоре кај другарти, па погоре кај тебе, па некаде на почеток пак кај тебе. Објаснив.

Другово со ДДТ е дегутантно и неспоредливо веќе да го вергламе. Еве да така е, се што ќе кажеш. Ете после 20 години науката докажала и се се сменило. Тоа е убавината на науката. Таа е самокорективна. Имало показатели за токсичност со ДДТ, па после случаи кај живина, па крави, па студии кај примати. А најважно каузално поврзани сличаи кај луѓе. Ништо од тоа нема кај ЕМ бранови во РФ спектар, а ги користиме активно 100 години. Епа дај плис, доста со глупи споредби.
Дај пола тема ја затупе со твоите писанија за глифосат и ДДТ. Што е следно. Негледам више ни водеа, ни сликички ни ништо надвор од темата. Што би рекол ти со смајлиња а јас со зборови, досаден си. У секоја тема твои Амазонски писанија треба да читам, кои благе везе немаат со темата. Разводнуење како реката Амазон.

п.с. уствари ова може о стратегија да ти е. Доволно долго да вртиш у круг едно те исто, неповрзано, и да но се смачи и да ти кажеме Браво.

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604

Се работи за став.

Црна, бела или сива зона непостои.
Постои само дека "extraordinary claims require extraordinary evidence". Нешто што теоретичариве на заговор, никако неможат да го сфатат и применат.

А за пиво, поготово на комшиска база у секое време. Скопско и сѐ е можно

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.062
1.014
„Мхм. Ок постирај доказ дека не препорачувале цигари во ординациите?“
на државно уште препорачуваат, за нервите и з апритисакот, 2-3 дневно ок биле. Озбилно ова, на баба од другар.
Ем ако се расшири добра пропаганда дека 5г зрачи „пе икс де“ пирамиди ќе препродаваме ко алва.
ДУма некој што беше поентава со тие 60-70 миливолти напонска разлика на ќелиите (клетките) ?

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.680
3.290
Сакаме да ти покажеме матрица на однесување на големите компании. Дека не е ништо ново да се прикриваат штетни последици во име на профит.
Пример тефлонски тави. Канцерогени се. Се знаело одма. Ама барањето на нов материјал кој ќе биде практичен во кујната е скап и вреди да се вратат средствата. Ама луѓе ќе умираат. Па луѓе секако умираат. Ама вака умираат правејќи профит за некоја компанија.
Од таа причина постојат војни. За воени компании да направат профит.

Не е битно дали е штетно, штом носи профит. Така е и со зрачењето. Што е битно што убива, штом носи пари.
Убав комодитет, ко цигари во филмови.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно