Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Цензура

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.666
3.264
Не сите, тоа е исто како јас да отепам чоек, ти да лжиш, што е апсурд, но кога би е отепале мене и уште 3-ца блиски ченови оред мене, ќе слушам за пример за друг да не ни помисли на такво непто, не па да го повтори делото. Зачи тој што ја напишал веста бесење на плоштад, и повеќе нема да пипува, нити пак на некој друг ќе му текне да тресе глупости за кликбајти :D
некој може има другари од арачиново, па знае дека имаат некаков план. Тоа што за тебе е смешно, за некого е вистина. Смешно било дека земјата се врти околу сонцето. Па дури и беселе/спалувале за такви fakenews. Денес малку поинаку гледаме на тие работи.

Кажи ми која е соодветна казна за медиумите што ширеа вест за оружје за масовно уништување во ирак? Колку милиони луѓе загинаа од тие нарачани лажни вести?
Што е соодветна казна?
Тие медиуми се изземени од овој наратив? Оти се едни те исти се медиумите што шират пропаганда од која има смртоносни последици, а од друга страна се најгласни за стопирање на мали влијателни луѓе кои даваат поинаква перспектива и некои други вести.

Тоа е цензура и е опасно.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.062
1.014
ама едното е фејк њуз, другото не е. Ќе си проверат што е што не е па нека објават. Ете, атентат не се случи.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.811
6.511
SK
А што е па тоа „фејк њуз“?
Поточно ме интересира како оправдува кршење на гарантирани човечки права (читај цензура)?

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.062
1.014
не оправдува, самиот чин е кршење на некакви права, лажна узбуна...
Еве на пример си 4-ќа год гимназија, не си се спремал за завршен испит, пријавуваш бомба поставена во установата кај што полагаш. Во ред би било ?
Околу земјата не би рекол дека нешто поинаку гледаме :D
Flat Earth

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.811
6.511
SK
Тоа е нарушување на јавен ред и мир, плус опструкција на фукционирање на јавна установа. Веројатно и уште нешто може да се накалеми... Не ти требаат никакви новокомпоновани „фејк њуз“. Уште помалку цензура. Си имаш нормални закони за тоа.

не оправдува, самиот чин е кршење на некакви права...
Какви права се скршени?

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.062
1.014
Па ете некој учел, се спремал, сега ради мене повторно треба да го трпи истиот стрес. Не мора лично да пријавиш, ќе објавиш на фб со лажен профил :) пола нема да дојдат xD
После оти некој да те лажи дека земјата е тепсија, дека ако се вакцинираш ќе стснеш акустиче(не аутистичен).
Од ко ќе те зезне некој џабе после ќе оди ќорка. Или ете со вестите за папата, што трехаше, да го откажиме папата? Кој одговараше за лажната тревога?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.811
6.511
SK
поддршка за едукативни програми и тренинзи наменети за медиумските работници со цел нивно професионално сензибилизирање...
A што е тоа „професионално сензибилизирање“?? :eek:
(веројатно еуфемизам за перење мозок и/или заканување со последици, ако не се следи агендата)

Владата и институциите активно ќе соработуваат со сите организации и проекти кои работат на проверка на фактите (Fact checkers), преку навремено и брзо одговарање на нивните прашања, при проверката на фактите.
WTF is even that?
Некои организации и проекти ќе кажуваат што се факти а што се „дезинформации“??

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.620
19.360

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
  • ми се допаѓа
Реакции: hipo

Mao

user
5 јуни 2007
1.342
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
со хехенца најдобро се протнува агенда.
верував дека во ит сектор има паметни луѓе...

Тоа што пробувате 2 човека активно да кревате џева тука на форумот за некаква си цензура и на начинот на кој го правите тоа ве прави по ФЕЈК и од ФЕЈК ЊУЗ.

Дај ве молам не ширите врмовски пропаганди и полити тука на форум. Или се правите луди или стварно сте дебили кои не приметуваат дека земјава изобилува со портали со фејк њуз ама кога се јаде трици против власта на вас ви одговара тоа изгледа.

Знам 20 човека со по 5 портали што шибаат фејк њуз секојдневно и му еб*т маме на народот. Знам за албански портали знам и за македонски портали. Не сум океј со тоа ама не сум ја тој кој што треба да најде лек за тоа или да се замара со такви тематики.

И те молам немој да инсинуираш дека спаѓаш у паметни луѓе ако си на ИТ форум, лол.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.811
6.511
SK
Чуму сега партии и политика се спомнува?
Зошто е некој „дебил“ затоа што се противи на цензура?

Кога имаш две партии, секогаш едната партија ќе го застапува спротивниот став (во случаков против цензура). Утре ќе се заменат партиите на власт, и експресно бргу ќе ги заменат и ставовите (опозицијата секогаш ќе биде против цензура)... Како тоа некој што е противник на цензурата го прави „припадник“ на некоја партија (мислам редно е да прашам кога веќе зборуваме за „дебилно однесување“)?

Тоа на страна, за кршење на законите постојат државни институции како Судството. Ако некој клевети нешто на рандом портал, си постојат судски механизни: кривично дело Клевета.
Нема потреба од измислување на Министерство за Вистина, кое ќе прави „фактчекинг“ и ќе кажува што се факти а што се дезинформации и „фејкњуз“.

со хехенца најдобро се протнува агенда.
верував дека во ит сектор има паметни луѓе...
Хуморот е здрав и потребен механизам за справување со гомненици.
Oдбранбен психолошки механизам, но на жалост воедно и механизам кој наголемо го (зло)употребуваат социјалните инжинери.

Хуморот е еден начин за справување со непријатната реалност. Грешката е што најчесто се употребува како изговор за целосно занемарување на таа непријатна реалност. Ова е изборот на мрзливите и неодговорните, и на глупавите (хехе кловнирање додека им укинуваат основни човечки права).

Друг начин за справување со непријатни работи е да се работи на менување на реалноста, или спречување на тие кои ја менуваат реалноста во своја корист (како во случајов, со активностиве за укинување на правото на слобода на говор). Ова би бил изборот на секој што сака да живее во поубав и понормален свет, и истото да го остави и на своите потомци.

едит: Би замолил модераторите да модерираат - ама селективно и само делови на постови кои се чисто политички делови, не се по ред да се брише во дискусијата заради одредени поединачни испади на поединци.

Последна промена:

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
366
407
Не верувам дека ќе се воведе цензура. Героски вчера убаво објасни зошто и кои се последиците од тоа.
Јас сум за идејата "три корни пенал". Значи, објавување лажна вест еднаш може да биде случајност, ненамерна грешка. За објавување лажна вест втор пат да следи опомена. За објавување лажна вест трет пат да се затвори тој медиум.
Така ќе се ослободиме од разни курири, инфомакси, републики и уште десетина отрови кои го трујат народецов неписмен.

Sent from my Redmi

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.811
6.511
SK
Така ќе се ослободиме од разни курири, инфомакси, републики и уште десетина отрови кои го трујат народецов неписмен.
Грешката во овој пристап е тоа што проблемот е во неписменоста на народот, проблемот не е во достапноста до бљувотините од сајтовите кои ги наведуваш.
Пошто никој писмен нема да поверува во наведените бљувотини. Не без самиот за себе да ги провери фактите (наместо да чека некое Министерството за Вистина да му каже што е вистина што не е).

Јас сум за идејата "три корни пенал". Значи, објавување лажна вест еднаш може да биде случајност, ненамерна грешка. За објавување лажна вест втор пат да следи опомена. За објавување лажна вест трет пат да се затвори тој медиум.
А кој ќе одредува која вест е вистинита а која е невистинита?
Министерството за Вистина?

Како што веќе реков - за кршење на законите постојат државни институции како Судството. Ако некој клевети нешто на рандом портал, си постојат судски механизни: кривично дело Клевета. Ако некој се заканува или повикува на насилство, постојат легислативи и за тие кривични дела.

Нема потреба од измислување на параинституции, или невладини организации кои ќе прават „фактчекинг“ и ќе кажуваат што се факти а што се дезинформации.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.660
6.945
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
или спречување на тие кои ја менуваат реалноста во своја корист

Баш убаво го дефинираше планов во една реченица. Тие што шират лажни вести и дезинформации ја менуваат реалноста во своја корист и сега има барем некаков обид да се стави крај на тоа.
Се разбира дека треба претпазливост и дека има простор за злоупотреба, ама тоа не значи од старт да се сече и веднаш да се етикетира како "закон за цензура" и "загрозување на слободата на говор"!

А тоа дали има потреба или нема потреба е само твое лично мислење, смешно е толку сигурно да го претставуваш како непобитен факт.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.763
3.472
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Јас покрај овој „план“ гледам и можност да се вработат партиски ботови што ќе пријавуваат и профили и фан страни како и веб страни. Не знам како ќе ги категоризираат и дали ќе се води некоја евиденција ама мислам дека ќе се стегне малку работава.

А за фејк њуз мк страни да не збориме колку ги има.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.811
6.511
SK
А тоа дали има потреба или нема потреба е само твое лично мислење, смешно е толку сигурно да го претставуваш како непобитен факт.
Не е само мое (умислено?) мислење, туку факт е дека постои инстутуција Судство чија работа е да се занимава со клевети (помеѓу другото). Тоа е факт.

Баш убаво го дефинираше планов во една реченица. Тие што шират лажни вести и дезинформации ја менуваат реалноста во своја корист и сега има барем некаков обид да се стави крај на тоа.
...
Се разбира дека треба претпазливост и дека има простор за злоупотреба...
Не, туку само ми ја извади мислата од конктекст. ;)

Нејсе. Целиот проблем со „борбава“ против дезинформации, е тоа што воопшто не се работи за борба против дезинформации туку за борба за екслузивно право на дезинформирање (читај екслузивно право на пропаганда).

Истите тие што сега еве демек се „борат“ против дезинфомирање (читај промовираат цензура), утре (некогаш) кога ќе бидат сменети од власт експресно ќе се завртат листот и ќе сменат став дека се борат против „цензурата на власта“. И вајс верса. Видовме доволно промени на власт да за знаеме дека ова е целосно точно и вистина. Тие на власт секогаш се стремат кон повеќе цензура и регулација а опозицијата обратно, се жалат на цензура. И истите партии како се менуваат од опозиција во позиција (и обратно) веднаш ги менуваат ставовите.

Тоа што останува константно е дека само (вметни-тука)овците секогаш осатануваат шишани за волна, и колени за месо. :)

Најпосле баш би сакал повеќе да ја појаснат идејата за промовирањето на Министерство за Вистина, или евентуално некои „тинктанкови“, НВО-оа кои ќе прават „фактчекинг“ и ќе одредуваат што се факти а што не се факти (и што се лажни вести). Воопшто не беа јасни во објавата поназад.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.062
1.014
Ова е џлоупотреба на цензура, ја да ти кења сел ден на глава, ама ко ќе ти дојдам преку qr ти да ќутиш, така го сватив ова.
Полошо од рамноземци се тие што ги мешаат со ристијани, а уште полошо е тие што луѓето со личен став и сопствено размислување,чие што мислење понекогаш се поклопува со став од некоја партија одма ги делат на жмро-ес де ес.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.666
3.264
Јас покрај овој „план“ гледам и можност да се вработат партиски ботови што ќе пријавуваат и профили и фан страни како и веб страни. Не знам како ќе ги категоризираат и дали ќе се води некоја евиденција ама мислам дека ќе се стегне малку работава.

А за фејк њуз мк страни да не збориме колку ги има.
Дај пример за фејкњуз страна.
Баш да видам што би пријавил ти.

Интернет е слобода на говор.
Што сакам ќе пишам.
Се што го спречува тоа е цензура.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.660
6.945
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Истите тие што сега еве демек се „борат“ против дезинфомирање (читај промовираат цензура), утре (некогаш) кога ќе бидат сменети од власт експресно ќе се завртат листот и ќе сменат став дека се борат против „цензурата на власта“. И вајс верса. Видовме доволно промени на власт да за знаеме дека ова е целосно точно и вистина. Тие на власт секогаш се стремат кон повеќе цензура и регулација а опозицијата обратно, се жалат на цензура. И истите партии како се менуваат од опозиција во позиција (и обратно) веднаш ги менуваат ставовите.

Живееме во надеж, нели, дека тоа ќе се смени. Ако досега било така тоа не значи дека сигурно и во иднина истото ќе продолжи. Затоа, како што реков, треба претпазливост.

А јас нема да читам "промовираат цензура" зашто, пак ќе ти кажам, тоа е ТВОЕ гледиште, а не фактичка состојба. Ти немаш ниту еден доказ, пример или било што друго што ќе ги потврди и поткрепи твоите тврдења и наводи дека овие мерки ќе доведат до цензура и ќе ја загрозат слободата на говор. Сѐ што правиш е изнесување на твои лични ставови кои се изградени врз основа на некои претходни искуства.

Дај пример за фејкњуз страна.
Баш да видам што би пријавил ти.

Интернет е слобода на говор.
Што сакам ќе пишам.
Се што го спречува тоа е цензура.

Можеш да пишеш што сакаш, ама не доколку си портал односно медиум кој треба објективно да известува и да информира точно. Слободата на говор не значи лажење и дезинформирање на народот. Како Трамп ги доби изборите? Против овој проблем се бори цел свет, а со напредокот на ВИ тек допрва уште посилно ќе се бори. Не е нешто што нашите сега го измислуваат.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.255
Мелмак
Ако низа големи портали почнат да објавуваат вести дека гиганти во ИТ индустријата ги продаваат своите крипто валути и дека се очекува пад и тоа доведе до пад на валута иако вестите биле лажни - ако имате вие крипто и ве погоди дали е сеедно?

Ако портали и новински агенции не го проверат изворот и врз основа на шпекулација објават осетливи или осудувачки информации за некој (пример брендираат некој за крадец или убиец) и тој некој биде тормозен и осудуван од комшии и сограѓани, му се вандализира имот, тормозат фамилија и пријатели, остане сам и депресивен или полошо - дали е безопасно? Дали е сеедно?

Пласирање на лажни информации може да се искористи за финансиска или емотивна па и физичка манипулација, штета, уцена итн.

Ко индивидуа шо сакаш напиши на нет, се дури не е закана и говор на омраза шо е незаконско, ќе си пројдеш. Ама ако ТЕЛМА објави нешто непроверено, или ете дури и CNN, и нашиве (веќе) мрзливи "новинари" без проверка само ја ископираат истата вест - коа ќе се преплави етерот од таа вест обичниот Џо ќе верува во тоа пошо на вести било кажано.

Тоа е страшно. Има премногу простор за пропаганда. Да не заборавиме дека со помош на радио пропаганда и пласирани информации Хитлер има на власт дојдено и започнато цела светска војна.

Знам дека давам некои екстремни примери ама гледам некои тука ептен не сфаќаат какви импликации имаат лажни вести и дека е потребно да се искоренат.

Напишан збор не секогаш има тежина. Ама ако го рашират весници и медиуми у чиј што напишан збор луѓе веруваат без да помислат дека може да не е вистина - тоа и те како е страшно.

ЕДИТ: А во врска со контрола и факт-чекинг прво би требало самите медиуми да прават. Ама коа не прават секако дека треба и независно и непристрасно тело за тоа. Е сеа колку у државава стварно може да има такво независно па и непристрасно тело е друга дискусија од која се оградувам.

БТВ имаше едно добро сајтче шо правеше дисекција на вести и проверка на факти, од некоја невладина. Тоа е пример за како треба да се анализираат "вести".

Испратено од s8+ преку IT.mk форум апликација

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
БТВ имаше едно добро сајтче шо правеше дисекција на вести и проверка на факти, од некоја невладина. Тоа е пример за како треба да се анализираат "вести".

И тоа беше со намена да се анализираат вести само од едната страна и да се карактеризираат како лажговци.

Мора да има контрола на fake news-ов. Ова што се дешава е претерано. Од 10 сензационални вести 9 се fake news. За жал постои група на луѓе која ради X интерес ги споделува.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.255
Мелмак
Примерот е добар ама да треба непристрасно сите вести шо се фејк да се разглабаат и мора казни и дури и затварање на портали кои манипулираат и пласираат информации. Претеризам е ова веќе.

Испратено од s8+ преку IT.mk форум апликација

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно