Blagojcebt
hello world
- 1 септември 2009
- 219
- 94
Сакам да порачам половен iPhone од Aliexpress ,дали ќе треба да платам царина за половни работи ?
Здраво момци,
Би сакал да купам тегови за вежбање од Велика Британија. Вкупната тежина ми е 60 кг, значи 2 тега по 30 кг. Дали на ова се плаќа царина и ако се плаќа колку е?
Ако некој е запознаен може да ми каже колку излегува shipping oд Британија до Македонија?
Поздрав![]()
Сакам да порачам половен iPhone од Aliexpress ,дали ќе треба да платам царина за половни работи ?
за 60 кила тежина ке платиш едно 20 пати повеќе од вредноста на самите тегови, тоа ти е лудост, поефтино ке те фати да одиш во скопје во најскапата продавница за тегови и тамо да ги купиш, башка железо е железо и во Британија и во Македонија.Здраво момци,
Би сакал да купам тегови за вежбање од Велика Британија. Вкупната тежина ми е 60 кг, значи 2 тега по 30 кг. Дали на ова се плаќа царина и ако се плаќа колку е?
Ако некој е запознаен може да ми каже колку излегува shipping oд Британија до Македонија?
Поздрав![]()
за 60 кила тежина ке платиш едно 20 пати повеќе од вредноста на самите тегови, тоа ти е лудост, поефтино ке те фати да одиш во скопје во најскапата продавница за тегови и тамо да ги купиш, башка железо е железо и во Британија и во Македонија.
Здраво момци,
Поздрав![]()
Никаков купување на било каков телефон од Али. Се што има таму или е копија на добро познати кинески марки како Леново, Хуавии, итн, а останатото се рифербушед телефони, кои ги продаваат како нови. Дури и рифербушед телефоните кои ги продаваат како такви, се "осакатени" од кинезиве, т.е ги вадат скапите компоненти од нив, и им плескаат ефтини кинески компоненти со сомнителен квалитет ! Јас купив ефтин телефон од Али и досега најдов најмалку 5 дефекти на него, а телефонот нема ни една година како го користам. Значи НИКАКО телефон од Али купување !!Сакам да порачам половен iPhone од Aliexpress ,дали ќе треба да платам царина за половни работи ?
Слободно пушти ми бројче+1 за одговорот.
Ако сакаш тегови можеш да си земеш на старо и по многу поволна цена а супер зачувани.
Гладијатори Битола врши распродажба на нивниот асортиман. Ако си заинтересиран ке ти пуштам по ПП нивно бројче и слики, кои што им се објавени на нивната страна на FB
А што ако тој што испраќа ми даде фактура за деловите? Деловите се со прашина, како би можеле да царинат како ќе им текне? И тоа ли е можно? Фала на одговорот.За стари делови може да биде проблем бидејќи немаш фактура да докажеш која е вредноста, па може нашиве да царинат како ќе им текне. А за шипинг сеедно, зависи колку ти се брза и колку си спремен да палтиш.
Така да не искочат давачките поголеми од вредноста на деловите.
А што ако тој што испраќа ми даде фактура за деловите? Деловите се со прашина, како би можеле да царинат како ќе им текне? И тоа ли е можно? Фала на одговорот.
Дечки, која ми е најдобра опција да ми испрати пријател од Америка половни делови? Сакам да земам матична плоча, рам и процесор. Како е најдобро да се напише, дека е поклон или да стави некои пониски цени? Дали да оди преку стандардна USPS ( нема тракинг и е многу бавно) или по DHL/ FedEX/ UPS? Некој да ме советува од лично искуство?![]()
Супер, овој одговор го барав, ти благодарамnajdobro da pise deka e poklon, moze da pomines i bez pari, mi prakale mene mnogu delovi i laptopi, do sega samo ednas mi stavija carina.
ako ti stavaat carina ke te prasaat za vrednosta da doneses potvrda, ako im kazes deka e poklon a zapnale epten da gi carinat, ke napises izjava za vrednost, deka neznam drugar ti gi kupil za 100 e site, i ke carinat na sumata sto ke ja pises ti, mozes od pamet da si lupnes suma, i da bide evtinka, samo nemoj da preteruvas sepak da bide realno do nekade
Да. Ама ако ти се нарачани од фирма. Од приватно лице све е со 15% царина и 18% ДДВ
Супер, овој одговор го барав, ти благодарам
А уште нешто ако може да те прашам - што да изберам за транспорт? Дали има некоја друга разлика помеѓу FedEX, DHL , UPS освен цените? Дали по регуларна пошта стигаат деловите без проблем или не си пробал така?
Поздрав!![]()
1. НЕМОЈ да порачуваш телефон од Али.
2, За телефони ќе мора да провериш дали се плаќа царина, ама ДДВ ќе платиш сигурно за секоја роба над 22 еур. (а царина за над 40 еур.)
Мене за користен Galaxy S3 од Америка (од УС$160) ме фати 5282 денари (царина и шпедиција; без да платиш шпедиција од 50 евра нема ни да ти го дадат). Јави им се во царина или отиди до таму и види во што е работата.2015-03-27 18:21
MACEDONIA (THE FORMER YUGOSLAV REPUBLIC OF), SKOPJE 1003 OFFICE OF EXCHANGE, Send item to customs (Inb)
Праткава ми стои од 27 на царина и абер нема да стигне, ми пратија писмо и преку емаил му пратив доказ за вредноста, вчера пак им пратив уште еден емаил, им звонам и на телефон абер немаат
Што да праам сега освен да им испокарам се по список на царина?
Е сеа тоа писмото по обичај го исфрлив веднаш, пошо досега неколку пати сум плаќал царина и си го знаам емаилот и кога им се јавувам сега да прашам до каде е пратката ми бараат број на царинска пријава.
Чаре?
Бесплатна достава
CABLES MONITOR HDMI M-M 3m v2.1 4K (60Hz) with Ethernet Secomp, 11.99.5682-10
260,00 ден
Бесплатна достава
NET LAN WIRELESS PCI-E CUDY AC1300 Dual-Band, 867+400Mbps, WE1300
1.170,00 ден
Бесплатна достава
MOUSE WIRELESS USB KEYCHRON M7, w/bluetooth, 30000 DPI, 8000Hz, Black, M7-A23
4.870,00 ден
Бесплатна достава
HDD 3,5" 6TB TOSHIBA P300 5400RPM 128MB SATAIII HDWD260UZSVA
12.490,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA LINK 3-01, 2xMIC, USB-C, Lightning, 3.5mm, Black, BOYA LINK 3-01
8.200,00 ден
Бесплатна достава
PLAYING CARDS PALADONE STRANGER THINGS 5
790,00 ден