Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

Taskotambata

read-only
26 август 2013
26
11
Здраво
Ме интересира, ако можи некој да ми кажи, tелефон од 250$, колку ке ме кошта се на се (Царина и данок) , купен од aliexpress и донесен во македонија
Фала многу
Pozz

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.149
3.023
Здраво
Ме интересира, ако можи некој да ми кажи, tелефон од 250$, колку ке ме кошта се на се (Царина и данок) , купен од aliexpress и донесен во македонија
Фала многу
Pozz
($250+шипинг)+ 18%ДДВ+ поштарина околу 100-200 денари. Само не би ти советувал телефон од алиекспрес. Ако веќе си решил, биди исклучително претпазлив

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.613
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Здраво
Фала многу
Pozz

Околу ~700 евра комплет.
~300 евра за телефонот од алиекспресс + ~400 евра за телефон од тука кога ќе видиш какво ѓубре си добил од алиекспресс :)

DrMos

hello world
19 септември 2009
285
52
Здраво дечки, пријател од Америка ќе ми праќа LG G3 како порадок (GIFT).
Колкави ќе ми бидат трошоците?

Погоре @JovanKrstevski1 напишал дека трошоците се околу 200 денари.
Дали ова важи и за мојов случај?

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Зависи као поминал минатата ноќ цариникот. Од 0 денари до 8000 ден ( ќе ти го цени на 20 000 па 33%, )

tenkot

hello world
26 јули 2009
57
149
Пред една недела ми стигнаа некои делови за гитара, декларирани на 20$ кои уствари коштаа $80, но на кутијата или внатре немаше додатни документи итн. За ова платив 1500 денари царина.. дали е можно да имааат на нет отворено да ја видат цената?

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Ако биле поголеми делови или кутија поголема, па паѓале во очи. Иначе за помалите работи не се замараат толку.

tenkot

hello world
26 јули 2009
57
149
Па и не беа баш големи.. 20x20x10 cm...И да одам да се жалам ке ми побараат оргинал сметка од нет...

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Џабе ќе се жалиш, сите сме свесни дека нарачките над 22 еур. подлежат на ДДВ, а над 40 еур. и на царина.

И јас идам на системот АПП (Ако Пројде - Пројде). Последниот пак кога ме царинеа им однесов принт скрин од али експрес и според тоа ми наплатија. И тука може да намалиш нешто ама не претерувај, сепак ако сакаат може да проверат или да ти бараат извод од банка за таа трансакција.

xpictiboy

Баниран/a
16 ноември 2009
24
1
USA
SecreLocal.com
најдов SSD Samsung Evo850 за 65$ од Amazon, е сега од досега напишаново низ постовиве, компјутерскиве делови се без царина ама со 5% ДДВ....дали е уште така или и тоа ќе го царинат пошо е повеќе од 45e роба?

kirev

senior
31 мај 2010
9.073
7.761
најдов SSD Samsung Evo850 за 65$ од Amazon, е сега од досега напишаново низ постовиве, компјутерскиве делови се без царина ама со 5% ДДВ....дали е уште така или и тоа ќе го царинат пошо е повеќе од 45e роба?
Ти рачунај најлоша варијанта - царина, шпедитерски трошоци... Ако биде без тоа, чист ќар си.

krema

OG
24 јуни 2009
15.736
15.830
youtu.be
Еве едно мое лично искуство од денес.

Овие тарифи се спомнувани повеќе пати во оваа дискусија:

1. До 22 евра не се плаќа ништо.
2. Од 22 до 45 евра се плаќа само ДДВ
3. Од 45 до 800 евра се плаќа Царина и ДДВ
4. Над 800 евра царинска декларација.

Имав нарачка кај која вкупната сума со поштарина излезе 21.85 Euro и си викам „супер што вака излезе“ :).
Според погоре напишаното требаше да поминам без никакви давачки, евентуално давачки за царински преглед во случај да го отворат паќетот.
За воља на вистината платив ДДВ на основица од 1429 денари + царински преглед + некои други давачки (незнам по кој курс дојдоа до основицата), и нормално си платив во пошта околу 400 денари за да си ја подигнам нарачката.

Би сакал мислење од @sp1on за оваа ситуација.

Инаку констатирав дека ако сакат да те заколат, ќе те заколат, и оние правила погоре изгледа не важат повеќе, така да не се потпирајте премногу на онаа ставка --> 1. До 22 евра не се плаќа ништо.

Поздрав

AleksandarDel

read-only
13 мај 2015
2
3
Нарачав нешто од 50 долари и ми го доставија со Де Ха Ел. Го држат на царина. Поголеми лопови ја у животот не сум видел. За производ од 2000 денари ми бараат царина, шпедиција и ред други работи, и ми изпаѓа 4000 денари. Што се вика дерење на царина.
Сум направил многу нарачки по интернет, али после овие случки, баш се сомневам дека ќе продолжам. Мој совет е, ако воопшто нарачувате, користети ги државните пошти, а не USPS i DHL ако не сакате да го платите производот дупло поскапо.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Нарачав нешто од 50 долари и ми го доставија со Де Ха Ел. Го држат на царина. Поголеми лопови ја у животот не сум видел. За производ од 2000 денари ми бараат царина, шпедиција и ред други работи, и ми изпаѓа 4000 денари. Што се вика дерење на царина.
Сум направил многу нарачки по интернет, али после овие случки, баш се сомневам дека ќе продолжам. Мој совет е, ако воопшто нарачувате, користети ги државните пошти, а не USPS i DHL ако не сакате да го платите производот дупло поскапо.
Welcome to the club!

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.075
Скопје, Македонија
Мој совет е, ако воопшто нарачувате, користети ги државните пошти, а не USPS i DHL ако не сакате да го платите производот дупло поскапо.

Да, а? :) Ако ги прочиташе овие 30-тина страни од темава пред да го купиш тоа што си го купил, ќе дојдеше до истиот заклучок... :)

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.963
6.057
Skopje
Јас сум нарачал батерија од 180 долари за камера преку UPS и не ми наплатија ништо. Ми го донесе дечкото на врата и толку. Но, можеби сум имал многу среќа.
Од друга страна, со Чајна пост, преку македонски пошти, за пратка од 8700 денари сум платил 3300 вкупни трошоци. Таков ми бил хороскопот за тој ден...:)

AleksandarDel

read-only
13 мај 2015
2
3
Да, а? :) Ако ги прочиташе овие 30-тина страни од темава пред да го купиш тоа што си го купил, ќе дојдеше до истиот заклучок... :)

Зборот ми беше што немам искуство со Де Ха Ел. Со другите сум немал вакви проблеми. Мислам, ќе платев царина, али не вакво крадење. Од кај им даваш пари, од таму па и документација. Полномошно, копија од лична карта.. Да не сакаат да им оставам примерок крв од девица? Бог да чува.

kirev

senior
31 мај 2010
9.073
7.761
Прашај со усна декларација колку е и како иде. Ако може

MarkoHF

lurker
30 септември 2008
851
1.165
Скопје - Кисела Вода
MarkoHF's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 3570k w/ Corsair H100
Motherboard
Gigabyte Z77X-UD3H
Storage
Samsung 840 EVO / Western Digital 1TB EZEX
PSU
Gigabyte ODIN 700W
RAM
8GB Kingston HyperX Beast
Video card
Intel HD 4000
Case
Corsair Air 540
Mouse
Microsoft Sidewinder X8
Keyboard
Microsoft Sidewinder X6
Audio
AKG MK212
Monitor
Samsung S22B300H
OS
Windows 7 Ultimate 64-Bit
Зборот ми беше што немам искуство со Де Ха Ел. Со другите сум немал вакви проблеми. Мислам, ќе платев царина, али не вакво крадење. Од кај им даваш пари, од таму па и документација. Полномошно, копија од лична карта.. Да не сакаат да им оставам примерок крв од девица? Бог да чува.
Исто и мене ми се случи тоа, царината и ДДВ е малце, али они си наплаќаат нивни услуги кои се изгор. И на крај искача поскапо него што кошта производот.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.963
6.057
Skopje
Некој да ми појасни во врска со Амазон, испорачува или не до Македонија. Барав нешто и секојпат ми излегува This item does not ship to Macedonia. Во AmazonGlobal Export Countries не ја гледам нашава чудесна земја, а во неколку поста во изминатава недела сретнав дека се купува од Амазон...

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Некој да ми појасни во врска со Амазон, испорачува или не до Македонија. Барав нешто и секојпат ми излегува This item does not ship to Macedonia. Во AmazonGlobal Export Countries не ја гледам нашава чудесна земја, а во неколку поста во изминатава недела сретнав дека се купува од Амазон...
Амазон испорачува само книги и филмови. А од останатите продавачи што продаваат преку амазон, кој како. Има една екстензија "does amazon ship to" или нешто слично се викаше, која го проверува производот дали го испорачуваат до мк или било која друга земја.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.864
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown