Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

Blagojcebt

hello world
1 септември 2009
219
94
Сакам да порачам половен iPhone од Aliexpress ,дали ќе треба да платам царина за половни работи ?

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
1. НЕМОЈ да порачуваш телефон од Али.

2, За телефони ќе мора да провериш дали се плаќа царина, ама ДДВ ќе платиш сигурно за секоја роба над 22 еур. (а царина за над 40 еур.)

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4790K 4.0GHz Quad-Core Processor
Motherboard
Asus Z97-DELUXE(NFC&WLC) ATX LGA1150 Motherboard
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB 3.5" 7200RPM & Corsair Force LE 240GB 2.5" SSD
PSU
Cooler Master 650W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply
RAM
G.Skill Sniper Series 16GB (2 x 8GB) DDR3-2400
Video card
Asus GeForce GTX 980 Ti 6GB STRIX Video Card
Case
Fractal Design Define R5 (White) ATX Mid Tower Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
IIyama G-master GB2488HSU-B3
OS
Windows 10 Pro
Здраво момци,

Би сакал да купам тегови за вежбање од Велика Британија. Вкупната тежина ми е 60 кг, значи 2 тега по 30 кг. Дали на ова се плаќа царина и ако се плаќа колку е?

Ако некој е запознаен може да ми каже колку излегува shipping oд Британија до Македонија?

Поздрав :)

Ова пишува на нивната страна, занемари ги грамофоните.

П: Сакам да порачам 2 грамофони преку интернет со вкупна тежина од 30 килограми и цена вкупна од 800 евра со платена поштарина . Ме интересира одприлика колку би ме коштало оваа порачка.
О:
Ве инфорираме дека согласно Законот за царинска тарифа за предметната стока е пропишана ц. стапка 10 % и ДДВ 18%. Пропишаната царинска стапка се пресметува на царинската вредност на стоката. Царинската вредност на стоката ја сочинува трансакциската вредност, односно стварно платената цена на стоката или цената која што треба да се плати, прилагодена за дополнителните трошоци кои се настанати до пристигнувањето на стката на царинското подрачје на Република Македонија. По правило во царинската вредност на стоката испратена по пошта влегуваат трошоците за поштарина. Даночната основица ја сочинува царинската вредност зголемана за износот на пресметаната царина.

Сакам да порачам половен iPhone од Aliexpress ,дали ќе треба да платам царина за половни работи ?

Без разлика дали е старо ново мораш да платиш царина.

goranski

hello world
20 март 2013
305
143
Здраво момци,

Би сакал да купам тегови за вежбање од Велика Британија. Вкупната тежина ми е 60 кг, значи 2 тега по 30 кг. Дали на ова се плаќа царина и ако се плаќа колку е?

Ако некој е запознаен може да ми каже колку излегува shipping oд Британија до Македонија?

за 60 кила тежина ке платиш едно 20 пати повеќе од вредноста на самите тегови, тоа ти е лудост, поефтино ке те фати да одиш во скопје во најскапата продавница за тегови и тамо да ги купиш, башка железо е железо и во Британија и во Македонија.

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
OS
Windows 10 Pro
за 60 кила тежина ке платиш едно 20 пати повеќе од вредноста на самите тегови, тоа ти е лудост, поефтино ке те фати да одиш во скопје во најскапата продавница за тегови и тамо да ги купиш, башка железо е железо и во Британија и во Македонија.

+1 за одговорот.

Здраво момци,

Ако сакаш тегови можеш да си земеш на старо и по многу поволна цена а супер зачувани.
Гладијатори Битола врши распродажба на нивниот асортиман. Ако си заинтересиран ке ти пуштам по ПП нивно бројче и слики, кои што им се објавени на нивната страна на FB

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.448
Никаков купување на било каков телефон од Али. Се што има таму или е копија на добро познати кинески марки како Леново, Хуавии, итн, а останатото се рифербушед телефони, кои ги продаваат како нови. Дури и рифербушед телефоните кои ги продаваат како такви, се "осакатени" од кинезиве, т.е ги вадат скапите компоненти од нив, и им плескаат ефтини кинески компоненти со сомнителен квалитет ! Јас купив ефтин телефон од Али и досега најдов најмалку 5 дефекти на него, а телефонот нема ни една година како го користам. Значи НИКАКО телефон од Али купување !!

Kid_A

read-only
6 февруари 2015
9
1
+1 за одговорот.

Ако сакаш тегови можеш да си земеш на старо и по многу поволна цена а супер зачувани.
Гладијатори Битола врши распродажба на нивниот асортиман. Ако си заинтересиран ке ти пуштам по ПП нивно бројче и слики, кои што им се објавени на нивната страна на FB
Слободно пушти ми бројче :)

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Дечки, која ми е најдобра опција да ми испрати пријател од Америка половни делови? Сакам да земам матична плоча, рам и процесор. Како е најдобро да се напише, дека е поклон или да стави некои пониски цени? Дали да оди преку стандардна USPS ( нема тракинг и е многу бавно) или по DHL/ FedEX/ UPS? Некој да ме советува од лично искуство? :)

xGenius

read-only
7 ноември 2014
36
16
Не знаев каде да прашам па еве тука ако не е проблем.

Итно ми треба да нарачам Витамин Б1 (мононитрат), ќе може некој да ми каже од каде би можел да нарачам најдобро.
Ми треба едно или две пакетчиња од 100 апчиња, не повеќе.

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Ги има ли во Грција, ако има пушти слика да се обидам да ги нарачам во Сабота.

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
За стари делови може да биде проблем бидејќи немаш фактура да докажеш која е вредноста, па може нашиве да царинат како ќе им текне. А за шипинг сеедно, зависи колку ти се брза и колку си спремен да палтиш.

Така да не искочат давачките поголеми од вредноста на деловите.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
За стари делови може да биде проблем бидејќи немаш фактура да докажеш која е вредноста, па може нашиве да царинат како ќе им текне. А за шипинг сеедно, зависи колку ти се брза и колку си спремен да палтиш.

Така да не искочат давачките поголеми од вредноста на деловите.
А што ако тој што испраќа ми даде фактура за деловите? Деловите се со прашина, како би можеле да царинат како ќе им текне? И тоа ли е можно? Фала на одговорот.

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
OS
Windows 10 Pro
А што ако тој што испраќа ми даде фактура за деловите? Деловите се со прашина, како би можеле да царинат како ќе им текне? И тоа ли е можно? Фала на одговорот.

Најчесто за вакви делови/пратки или сл, што се купуваат на старо само ти треба confirmation на меилот дека ти е платен тој и тој производ по таа и таа цена. И само треба да им го препратиш меилот на нив, и се си е ОК. Јас имам порачувано на старо делови и нормално ми праќаат confirmation од плаќањето на меилот што, како и колку сум купил и се е ви ред,

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
ДА ама ако другар му ги испраќа ?

Нема трансакција, нема плаќање.

geek22

hello world
23 февруари 2015
204
114

ke treba, ke ti baraat faktura ili slicno za potvrda za kupovnata cena, ama ima i sansi da ti go zaplenat kako kopija, sum slusal deka se slucuvalo toa so telefoni od aliezpress

Последна промена:

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Во тој случај ќе ја наредам работата за да има плаќање. Ќе ги стави тој на Ebay и јас ќе ги купам од него од таму.

Или, што ако пишува дека се поклон?

geek22

hello world
23 февруари 2015
204
114
Дечки, која ми е најдобра опција да ми испрати пријател од Америка половни делови? Сакам да земам матична плоча, рам и процесор. Како е најдобро да се напише, дека е поклон или да стави некои пониски цени? Дали да оди преку стандардна USPS ( нема тракинг и е многу бавно) или по DHL/ FedEX/ UPS? Некој да ме советува од лично искуство? :)

najdobro da pise deka e poklon, moze da pomines i bez pari, mi prakale mene mnogu delovi i laptopi, do sega samo ednas mi stavija carina.
ako ti stavaat carina ke te prasaat za vrednosta da doneses potvrda, ako im kazes deka e poklon a zapnale epten da gi carinat, ke napises izjava za vrednost, deka neznam drugar ti gi kupil za 100 e site, i ke carinat na sumata sto ke ja pises ti, mozes od pamet da si lupnes suma, i da bide evtinka, samo nemoj da preteruvas sepak da bide realno do nekade

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
najdobro da pise deka e poklon, moze da pomines i bez pari, mi prakale mene mnogu delovi i laptopi, do sega samo ednas mi stavija carina.
ako ti stavaat carina ke te prasaat za vrednosta da doneses potvrda, ako im kazes deka e poklon a zapnale epten da gi carinat, ke napises izjava za vrednost, deka neznam drugar ti gi kupil za 100 e site, i ke carinat na sumata sto ke ja pises ti, mozes od pamet da si lupnes suma, i da bide evtinka, samo nemoj da preteruvas sepak da bide realno do nekade
Супер, овој одговор го барав, ти благодарам :)

А уште нешто ако може да те прашам - што да изберам за транспорт? Дали има некоја друга разлика помеѓу FedEX, DHL , UPS освен цените? Дали по регуларна пошта стигаат деловите без проблем или не си пробал така?

Поздрав! :)

geek22

hello world
23 февруари 2015
204
114
Супер, овој одговор го барав, ти благодарам :)

А уште нешто ако може да те прашам - што да изберам за транспорт? Дали има некоја друга разлика помеѓу FedEX, DHL , UPS освен цените? Дали по регуларна пошта стигаат деловите без проблем или не си пробал така?

Поздрав! :)

np, kaj mene po obicna posta do sega stignalo se, nikoj nisto ne ukral a sum primal paketi so el delovi min 20 pati, samo gledaj site delovi da bidat navedeni vo toa listata za sodrzina na paketot, ako nekoj eventualno saka da ukrade nesto, da ne mu ja olesnuvash rabotata. spored mene tie skapite transporti kako fedex se samo frlanje pari osven ako ne ti se brza za nekoj dokument ili nesto sto moras da go dobies za nekolku dena.

ps. mislam sekako deka ima razlika, vo vreme kako prvo, a i vo nekoi od tie transporti mozes da gi osiguras predmetite sto gi prakas, te. i da se zaginat ili ostetat pri transportot ke ti platat paricna protivvrednost, ama kako sto kazav do sega nisto ne zaginale ili ukrale, samo ednas eden paket bese malku osteten najverojatno nesto padnalo na nego, ama jbg shit happens ponekogas valda ne si takov maler, i tipot sto ke ti gi praka moze da gi zastiti malku podobro pa da nemaat gajle

Luxus

read-only
28 април 2012
10
3
2015-03-27 18:21
MACEDONIA (THE FORMER YUGOSLAV REPUBLIC OF), SKOPJE 1003 OFFICE OF EXCHANGE, Send item to customs (Inb)

Праткава ми стои од 27 на царина и абер нема да стигне, ми пратија писмо и преку емаил му пратив доказ за вредноста, вчера пак им пратив уште еден емаил, им звонам и на телефон абер немаат
Што да праам сега освен да им испокарам се по список на царина?

Е сеа тоа писмото по обичај го исфрлив веднаш, пошо досега неколку пати сум плаќал царина и си го знаам емаилот и кога им се јавувам сега да прашам до каде е пратката ми бараат број на царинска пријава.
Чаре?

DennyMK

lurker
5 февруари 2009
643
998
тaму
www.twitch.tv
DennyMK's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 5950X/ Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
Gigabyte X570 Aorus Ultra
Storage
Samsung 970 Evo Plus 1TB + 3TB HP HDD SATA 3 (128MB cache)
PSU
EVGA SuperNOVA 850 P2 80+ PLATINUM 850W
RAM
2 x 32GB G.Skill TridentZ Neo 3200 CL16-18-18-38 @1.35v
Video card
Gigabyte GTX980Ti XTREME
Case
Cooler Master HAF XB II Evo
Mouse
Steel Series Rival 600
Keyboard
Razer Black Widow Ultimate 2016 Edition
Audio
Microphone: Samson C01U Pro USB Studio Condenser Microphone/Audio Card: On-Board/Speakers: Rosewill SP-7260
Monitor
Dell SE2717Hx, Dell P2311HB, Dell P2212H
OS
Windows 10 Pro x64
2015-03-27 18:21
MACEDONIA (THE FORMER YUGOSLAV REPUBLIC OF), SKOPJE 1003 OFFICE OF EXCHANGE, Send item to customs (Inb)

Праткава ми стои од 27 на царина и абер нема да стигне, ми пратија писмо и преку емаил му пратив доказ за вредноста, вчера пак им пратив уште еден емаил, им звонам и на телефон абер немаат
Што да праам сега освен да им испокарам се по список на царина?

Е сеа тоа писмото по обичај го исфрлив веднаш, пошо досега неколку пати сум плаќал царина и си го знаам емаилот и кога им се јавувам сега да прашам до каде е пратката ми бараат број на царинска пријава.
Чаре?
Мене за користен Galaxy S3 од Америка (од УС$160) ме фати 5282 денари (царина и шпедиција; без да платиш шпедиција од 50 евра нема ни да ти го дадат). Јави им се во царина или отиди до таму и види во што е работата.
Поздрав и се надевам дека ќе поминеш полесно од мене.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

ИТ маркет

На врв Дно