Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Супер си поминал. Со здравје да те слижи, само убаво муабети да слушаш од него. :D

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
Што телефон од кој продавач и за колку време стигна ?

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
Се извинувам за оф-топик но баш ме интересира кои се точните преформанци на телефонот и како си задоволна од истиот ?

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.959
4.169
е сега ептен ме израдува, бог да чува ... сакаат да го развијат онлине шопувањето у Македонија а ни шибаат царини у пола цена на тоа со си го купил :devil:

Не, туку го штитат домашното производство на телефони.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.672
6.955
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Нема врска тој муабет, ете не го царинeле :)

ivitara

read-only
7 март 2014
10
11
Се извинувам за оф-топик но баш ме интересира кои се точните преформанци на телефонот и како си relefoна од истиот ?

Kamerata mi se chini poslaba od 13 mp
A vip mrezata ima problem so 3g denes pa ne uspeav da se uklucam na 3g . neznam dali e do mreza ili relefonot ama za den dva ke se uverime do shto e . drugoto se e kako sto pisuvase .me zachudi samo dechkoto u vip dodeka mestese postavki za net mi kaza deka poo ikonite ne bil Android 4
Izvinete za latinica opravdano e :)

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4790K 4.0GHz Quad-Core Processor
Motherboard
Asus Z97-DELUXE(NFC&WLC) ATX LGA1150 Motherboard
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB 3.5" 7200RPM & Corsair Force LE 240GB 2.5" SSD
PSU
Cooler Master 650W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply
RAM
G.Skill Sniper Series 16GB (2 x 8GB) DDR3-2400
Video card
Asus GeForce GTX 980 Ti 6GB STRIX Video Card
Case
Fractal Design Define R5 (White) ATX Mid Tower Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
IIyama G-master GB2488HSU-B3
OS
Windows 10 Pro
Не, туку го штитат домашното производство на телефони.

Нема врска. Тоа зависи од самите луѓе таму како се расположени .. значи има некои што ептен се намуртени и не му се разговара воопшто и гледаат само пари да земат , исто има и некои како на пазар да се, се ценкаат .. а нормално има и некои што се ептен расположени, причината незнам која е затоа но можно е жената да им дала :D па нема да платиш ... зборувам ова за царина :) додека данокот е неизбежен :D

ivitara

read-only
7 март 2014
10
11
Go chitav zakonot za carinenje .nema trte- mrte ... Samo trte :p za telefoni 0% carina i 18 ddv .ako e kopija go unishtuvaat

Triology

hello world
30 јуни 2008
156
165
vip 3G raboti na druga frekfencija a tvojot mob sigurno taa frekfencija ja nema,probaj so one ili tmobile sigurno ke imas net :)

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
.me zachudi samo dechkoto u vip dodeka mestese postavki za net mi kaza deka poo ikonite ne bil Android 4

Дечкото од VIP не знае кај пишува која верзија на андроид користи телефонот, па по иконите заклучува дали е 4ка? :eek: Алал да му е и на него, и на тој што го примил на работа..

Дечкото од VIP не знае кај пишува која верзија на андроид користи телефонот, па по иконите заклучува дали е 4ка? :eek: Алал да му е и на него, и на тој што го примил на работа..

Сирот тој, а баш Star N8000 како што гледам од фотографии, има прилично стандарден 4.0 интерфејс.

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.150
3.023
Почнаа да не им се трошат телефоните на Вип па почнаа да наоѓаат маани :)

15 септември 2012
1.165
1.300
е сега ептен ме израдува, бог да чува ... сакаат да го развијат онлине шопувањето у Македонија а ни шибаат царини у пола цена на тоа со си го купил :devil:

Сакаш да го решиш проблемот и да бидеш јунак на сите кои набавуваат од странство преку интернет?

Законите во државава ги прави Собранито.
Почната е процедурата на избор на нов состав на Собранието.
Владејачката партија ги покани граѓаните да дадат конструктивни предлози кои ќе влезат во нивната програма.
Избери си партија, собери истомисленици, дај го предлогот, инсистирај да го стават во програмата и кога ќе ги изберат (кои и да се) да ги исполнат ветувањето со донесување на Закон за регулирање на таа проблематика.
Инаку, муабетов ми личи на изреката: Кучињата лаат - караванот си врви...

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.642
Абе дечки, сакам да порачам пури од интернет. Е сеа, со какви сѐ заврзлами ќе се соочам овде? Сакам доколку некој знае убаво да ми објасни.

O

Oliver!

Гостин
Тури им пепел и на тие од Царина ако знаат што прават. Ама, ете, законот за тоа нѝ е "прекрасен".

Неколку работи што ми ги кажале директно од царина се:
- Било каков продукт внесен во Македонија со залепена етикета со цена подлежи на царина + ДДВ се пресметува врз целата цена отпосле (освен ако е под 22 еур).
- Увезениот продукт спрема своја категорија си има одреден процент на царина и така се формира цената.
- Не е важно дали е подарок, макар било назначено на пакувањето, сè додека има price tag на пакетот ќе си платиш царина + ДДВ

Пример:
Ми стигнаа подарок слушалки од Германија со цена од 170 евра со платен ДДВ во Германија. За беља, имаше етикета со цена на пакетот.
Од царина го пронашле продуктот на онлајн продавницата, го одбиле германскиот данок, удриле царина, па после го ставиле нашиот ДДВ (кој е и повисок), пази логика, молим те :)
На крај, платив 3000 денари за слушалки вредни 10000 денари, ем подарок ми беа. :]
Платените 170 + моите 50 за царина и ДДВ = 220 еур, а тие слушалки и кај нас се поевтини за едно 40еур од овој тотал.

Друг пример:
Претходно ми имаат пратено пакет, исто на подарок, со две работи внатре во вредност од над 600 евра. Двете спакувани во оригинални кутии, неотварани, само испраќачот лично ги ставил во пакет за пратка и никаде однадвор не постои никаква цена.
Сè што платив беше 700 денари поштарина, ништо друго.

Заклучок: ако имаш некој што може да ти направи услуга за било што да ти испрати како "поздрав" наместо пратката да ти стигне директно од некоја продавница, многу е веројатно да си поминеш супер само со поштарина, па макар била робата и 1000+ еур.
Технички, штом нема цена на пакувањето само им велиш "другар ми прати нешто" :]

Се надевам дека ова ќе помогне некому и ќе усреќи :D

ivitara

read-only
7 март 2014
10
11
Клик хелп :)
2G:GSM 850/900/1800/1900MHz 3G:WCDMA 850/2100MHz еве што пишуваше во карактеристиките на мобилниот за 2г и 3г
Нема надеж за 3г у мк со вип нели ?

vip 3G raboti na druga frekfencija a tvojot mob sigurno taa frekfencija ja nema,probaj so one ili tmobile sigurno ke imas net :)

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.433
5.590
Пример:
Ми стигнаа подарок слушалки од Германија со цена од 170 евра со платен ДДВ во Германија. За беља, имаше етикета со цена на пакетот.
Од царина го пронашле продуктот на онлајн продавницата, го одбиле германскиот данок, удриле царина, па после го ставиле нашиот ДДВ (кој е и повисок), пази логика, молим те :)
На крај, платив 3000 денари за слушалки вредни 10000 денари, ем подарок ми беа. :]
Платените 170 + моите 50 за царина и ДДВ = 220 еур, а тие слушалки и кај нас се поевтини за едно 40еур од овој тотал.
Друже, па ти си имал огромна среќа што пратката ти налетала на некој цариник што се замарал да го прави сето ова. Обично царина и ддв ставаат на сумата што е на етикетата/сметката. Така да не се жали, супер си поминал.

O

Oliver!

Гостин
Друже, па ти си имал огромна среќа што пратката ти налетала на некој цариник што се замарал да го прави сето ова. Обично царина и ддв ставаат на сумата што е на етикетата/сметката. Така да не се жали, супер си поминал.

Не знам колку пати ти испратиле нешто вака, ако под обично подразбираш секој пат кога ти царинеле нешто тогаш треба да пријавиш. Не смеат да ти го пресметаат данокот од државата од каде што стигнала пратката, мора прво да се одбие па да се пресметува нашиот - ова баш ми го рече цариникот на смена при подигањето.

kirev

senior
31 мај 2010
9.140
7.821
Нема логика да ти го одбиваат АКО си го платил. Како и за поштарината што не ти одбиваат. Ако не се сигурни дека си го платил, тогаш е ОК да го одбијат.

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.642
Дечки на прашањето никој не ми одговори. За пури доколку порачам што проблеми ќе праваат овие гадовите наши?

kirev

senior
31 мај 2010
9.140
7.821
Дечки на прашањето никој не ми одговори. За пури доколку порачам што проблеми ќе праваат овие гадовите наши?
Изгледа никој не порачал. Ја мислам и акциза ќе ти лупнат ако е поише од 22 евра сосе поштарина.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно