Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Глупав, тоа што ќе ти се изгуби сенсот за добра слика или добар звук, односно што некој крш звук ќе ти се чини дека е ок, нема врска со физички оштетувања, од гласна музика можеше да оглувиш, од јако светло исто така(да швајцаш на пример без маска), али од позадински шум и такви работи ( доколку се тивки) немај гајле.
Е сега ако си музичар ќе ти смета, али ако си обичен слушател немај гајле. И тоа ќе ти смета од аспект што некој ако фалшира умот ќе ти ги исорава грешките до некоја мера.

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Конкретно 4i4 не, но имам искуство со:
  • Scarlett 18i20;
  • Scarlett 8i6;
  • Scarlett 2i2.
Користени се и за продукција и за репродукција, и немам никакви замерки на квалитетот на хардверот и стабилноста на софтверот во подолг временски период.

Ова е за мене клучно (стабилноста), затоа што колку и да е звучно извонреден интерфејсот, паѓа во вода на првите проблеми. Имав такви проблеми (најчесто емотивни) со EMU 1212m. Извонреден интерфејс (користен исклучиво за репродукција) но убедливо најлошите драјвери со кои се имам соочено. Хардверот отиде во ѓубре поради софтверот.

Може да ми кажеш на какви Монитори ги работеше картите?

O

Oliver!

Гостин
имам едно по малку "параоично" прашање на кое не знам дали му е токму тука местот или на нова тема...
имено во последно време (во последниов месец) гледам и пред сè слушам некои едукативни видеа...
Видеата се со премногу лош аудиски квалитет, значи има премногу шум во нив и премалку чист глас на говорникот...
Е сега си размислувам ако гледав лоша слика при тоа на лош монитор ќе ми влијаеше на очите...
Прашањето ми е :
Дали може да дојде до нарушување на слухот,
поради фактот што слушам такви видеа (со некваллитетен звук)
при многу поголем волумен на појачалото ???
NOTE: Бидејќи почнаа да се јавуваат некои предзнаци
(ама не знам) дали (само се совпаѓа случајно или) во право размислувам???

Ова, ако добро разбрав, води само кон побрзо заморување на ушите а и самиот фокус да следиш нешто доколку има постојан шум.

Уши се сјебуваат највеќе со гласно слушање на слушалки или концерти или ако свириш нешто дома по 3-4 саати секој ден и си толку будала да е цело време пуштено "до даска". :)

Постојан шум (white noise или што и да е...) на лоша репродукција од видео
самиот ќе те натера да престанеш, да направиш пауза и да продолжиш другпат.

Додека, со врвна опрема и сам во соба ако опнеш гитара "на најако" далеку повеќе ќе ја наебеш :)

O

Oliver!

Гостин
Во план ми е да ја земам деновиве, некој да каже некакво искуство доколку има нешто од Focusrite Scarlett.

Scarlett 4i4 | Focusrite

Focusrite Scarlett се "најизвиканото име" на пазарот повеќе години... а изгледа и со добра причина.
Ги одобруваат од обични YouTube отпакувачи до сериозни музичари што споредуваат цена со перформанси.

Да не наведувам видеа, ќе треба многу да бидат... само побарај и ќе видиш самиот.

За директна споредба: купив Audio Kontrol 1 за 250 еура во време кога овие нудеа нешто слично за помалку пари.
Факт: се заебав.

NI имаат лоши инпути, се слууваат глупости при обично поврзување на кабли (а купувам кабли од 20+ евра парче) ми прегорува канал на излез за некои 2-3 години (среќа има 4 т.е. 2+2 па возам на вторите моментално) итн.

За Scarlett не сум чул вакви лајнарии ниту еднаш.
Нема кој не се пофалил.

+ цената значително помала од NI.

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Focusrite Scarlett се "најизвиканото име" на пазарот повеќе години... а изгледа и со добра причина.
Ги одобруваат од обични YouTube отпакувачи до сериозни музичари што споредуваат цена со перформанси.

Да не наведувам видеа, ќе треба многу да бидат... само побарај и ќе видиш самиот.

За директна споредба: купив Audio Kontrol 1 за 250 еура во време кога овие нудеа нешто слично за помалку пари.
Факт: се заебав.

NI имаат лоши инпути, се слууваат глупости при обично поврзување на кабли (а купувам кабли од 20+ евра парче) ми прегорува канал на излез за некои 2-3 години (среќа има 4 т.е. 2+2 па возам на вторите моментално) итн.

За Scarlett не сум чул вакви лајнарии ниту еднаш.
Нема кој не се пофалил.

+ цената значително помала од NI.
Јас имам три карти од NI Audio Traktor A6, Traktor 8 и Traktor 10. До сега не сум имал проблем со нив, да овие се за пуштање музика не се за продукција.

O

Oliver!

Гостин
Јас имам три карти од NI Audio Traktor A6, Traktor 8 и Traktor 10. До сега не сум имал проблем со нив, да овие се за пуштање музика не се за продукција.

Можеби има некој проблем со Audio Kontrol 1 како постар модел, ама сепак - цена во однос на перформанси - сите патишта водат кон Focusrite :)
За нив до сега не сум чул ниту еден лош збор и на следна надградба баш тоа ќе купам. :)

Едит:
Има една јака заебанција со сите овие работи - изгледот! :D
Тек поновиве што ги прават - NI е цар спрема другите и те мами да ги купиш нив наместо било што друго :)))

Изменето од модератор:

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Ова, ако добро разбрав, води само кон побрзо заморување на ушите а и самиот фокус да следиш нешто доколку има постојан шум.

Уши се сјебуваат највеќе со гласно слушање на слушалки или концерти или ако свириш нешто дома по 3-4 саати секој ден и си толку будала да е цело време пуштено "до даска". :)

Постојан шум (white noise или што и да е...) на лоша репродукција од видео
самиот ќе те натера да престанеш, да направиш пауза и да продолжиш другпат.

Додека, со врвна опрема и сам во соба ако опнеш гитара "на најако" далеку повеќе ќе ја наебеш :)
Сепак не е на одмет да се користи некој софтвер за чистење на шум, мене ми смета повеќе што треба да се сконцентрираш на шумот т.е. на говорот, него на суштината....

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Многу време помина откако имав грамофон, така да не сум во тек со трендовите, но сакав да го споделам чисто како информација:
Numark NTX1000 во Skymusic (во најава)

67264386_629427717569760_3880768999390183424_n.jpg

O

Oliver!

Гостин
Сепак не е на одмет да се користи некој софтвер за чистење на шум, мене ми смета повеќе што треба да се сконцентрираш на шумот т.е. на говорот, него на суштината....

Секако препорачливо, да.
Туку, ако имаш некој предлог за ова, те молам сподели.

Во минатото сум пробувал на Windows некои софтвери за слична намена, еден од нив дојде блиску до целта ама репродукцијата беше лајно бидејќи при тоа пригушување на шумот (noise cancellation или што и да е...) спектарот се губеше комплетно...

Резултатот беше многу намален шум ама графичкиот приказ на звукот ужас - практично доминантно на ниско-средни и средни = болат уши кога слушаш, нема високотонци воопшто за да прочистат тон и пак мораш да идеш на повеќе децибели за да чуеш односно разбереш :)
На крај излезе иста беља во различно пакување :)))

Ако имаш некој предлог, пукај да пробаме :)

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Не сум налетал ни јас на нешто ефикасно, едино cool edit pro, ама треба да го екстактираш звукот, практично мп3, да го средиш и да го вратиш, едоставен е и ефикасен, ама нема опција за директна преработка. После имаше некое sound fruit, можеше што сакаш да правиш со звукот, но комплицирано за мене и немаше директен филтер, и тука мора да го симињаш видеото, па да правиш перипетии.

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
За да не губиме висока верност on-the-go:

pSmPcXW.jpg

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.781
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
Од каде и колку? Сакам и јас!

Подарок со посредство на драг пријател (еквивалентен лудак), па не би можел да кажам прецизно.

Без разлика, кога размислував иницијално да ги порачувам, утврдив дека локалниот дистрибутер (Амски) е извонредно фер и со цени споредбени на цените "надвор".

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Подарок со посредство на драг пријател (еквивалентен лудак), па не би можел да кажам прецизно.

Без разлика, кога размислував иницијално да ги порачувам, утврдив дека локалниот дистрибутер (Амски) е извонредно фер и со цени споредбени на цените "надвор".
Добар пријател, уште подобар подарок!:D Ова задоволство чини околу 17К...

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.781
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Дефинитивно ми требаат нови пријатели во животот... немам ќар од моменталниве :D :D :D

@igor_xxxx нема да си ги купам, многу е 300 евра, иако сум огромен фан на ЗинхајзР и многу ми лежат ама тоа е животот, низа од раазочарувања и... умираш.

• ми се допаѓа
Реакции: neW1
O

Oliver!

Гостин
Еј, свака час, што викаат... ама зарем не мислите дека е претерано ако толку чинат?

Ова веќе звучи 2х бетер од Beats by Dre (whom we all admire, I'm sure) :D

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
Дефинитивно ми требаат нови пријатели во животот... немам ќар од моменталниве :D :D :D

Многу си се сакаме со пријателот - сепак - неговата улога беше посредување при купувањето. Направи ситуација (со многу напор) да се најде на вистинско место во вистинско време, а тоа ми вреди повеќе од било која сума на пари. :)

Еј, свака час, што викаат... ама зарем не мислите дека е претерано ако толку чинат?

Ех, знаеш дека споредба со Beats е малку непримерена :D , сепак се работи за компанија која знае да направи производ, а не само да удри маркетинг. За тоа дали вредат:
  • Вклучената технологија е врвна;
  • Материјалите и изработката се неспоредливи со било што од категорија True Wireless;
  • Звучниот потпис е споредлив (а во некои подрачја и подобар) од Shure SE535 (малопродажна цена $499);
  • Комфорот е неспоредлив со било која жичана (и делумно бежична слушалка - која не е true wireless);
  • Гаранцијата е bumper-to-bumper од 2+ години...
Ултимативно, играчки за големи деца.

O

Oliver!

Гостин
Ма, знам ја точно шо болес е... :)
Туку, имам "унутрашње борбе" во форма на споредби што друго би можел да земам со истите пари... :))

Најубаво кога човек има за сè по ред, сепак.
Камо сите овде да можам да купат што ќе посакаат.
Во моментов го сврстувам во луксузни играчки :)

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Denon AVR-X2500H од Грција на акција ~500 европски пари, кај нас минимално му падна цената иако се појави новата верзија X2600H.

AVR-X2500H.jpg

Недела дена го користам и сега за сега ги исполнува очекувањата и сум задоволен. Од аспект на звук нема некоја значајна промена во однос на претхондиот рисивер, ама освен што го поврзав, немам ништо друго чепкано од подесувања.

Се решив за овој модел затоа што разликата со 2600H беше што последниов доби HDCP 2.3 и eARC, додека 2500H има HDCP 2.2 и ARC, други некои измени практично и немаше а цената беше 200 евра пониска. 4K 60 херци работи без проблем (проблем е кабел да се најде кај нас, најдов во Логинг кој функционира, после неколку обиди за други кабли), HDR (passthrough) и слично. Мрежниот аспект е одличен, контрола од секаде, пуштање музика од телефон, интернет радио и слично функционира беспрекорно.

Ќе се обидам да пишам подетално искуство понатаму.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.781
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Denon AVR-X2500H од Грција на акција ~500 европски пари, кај нас минимално му падна цената иако се појави новата верзија X2600H.

Погледнете го атачментот 79829

Недела дена го користам и сега за сега ги исполнува очекувањата и сум задоволен. Од аспект на звук нема некоја значајна промена во однос на претхондиот рисивер, ама освен што го поврзав, немам ништо друго чепкано од подесувања.

Се решив за овој модел затоа што разликата со 2600H беше што последниов доби HDCP 2.3 и eARC, додека 2500H има HDCP 2.2 и ARC, други некои измени практично и немаше а цената беше 200 евра пониска. 4K 60 херци работи без проблем (проблем е кабел да се најде кај нас, најдов во Логинг кој функционира, после неколку обиди за други кабли), HDR (passthrough) и слично. Мрежниот аспект е одличен, контрола од секаде, пуштање музика од телефон, интернет радио и слично функционира беспрекорно.

Ќе се обидам да пишам подетално искуство понатаму.

Одличен избор си направил! Ме радува! Кај мене веќе скоро 5та година си спие Денонот а рисиверот е феноменален и што ме изненадува, дури повремено стигаат и фирмвер апдејти. Искрено незнам на која тема се апдејтите бидејки се си работи беспрекорно од првиот момент, ама ок, нека има.

П.С. Да си обрнел внимание малку на моите букви на форумов ке си знаел дека хдми кабел се купува од Логинг и дека се вика Кликтроник. Малку поскап од твојов ама не сум верувал дека едно кабле може толку да допринесе на мојот квалитет на живеење.

Ребро

hello world
18 ноември 2016
67
133
Можеш да дадеш линк (или локација од каде е купен) и искуство како помина на граница?
Јас веќе се спремив да пазарам X1500H од тука, ама ценава ептен разлика.
Плус гаранцијата во ЕУ за ваквиве производи е 24 месеци а во МК само 12 :(

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно