Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Ако може мала помош, имам Iphone купен од телеком на мое име, кој е сеуште под гаранција. Ја имам и кутијата од него, но уредот не е кај мене. Што да направам за уредот да биде блокиран, читам дека операторот може да го стори тоа. Уредот знам каде е, но не сакам да се стигне до полиција, едноставно сакам да биде блокиран и да неможе да се користи. Дали е тоа изводливо? Инаку телефонот си има Apple акаунт кој што не е на мое име.
Ви благодарам.

kirev

senior
31 мај 2010
9.138
7.820
Ако си го дал, полиција ништо нема да направи. Тоа е за на суд… Туку онака да пробаш со Apple support да им објасниш дека сакаш да го откачиш од другиот имеил и да го префрлиш на друг (после ќе пробаш да го блокираш и да преговараш да ти го вратат)? Ќе прашаш дали може и што ти треба од документација. Ама не се надевај многу на ништо.

Skorp

hello world
25 август 2016
491
509
Skopje
Ако може мала помош, имам Iphone купен од телеком на мое име, кој е сеуште под гаранција. Ја имам и кутијата од него, но уредот не е кај мене. Што да направам за уредот да биде блокиран, читам дека операторот може да го стори тоа. Уредот знам каде е, но не сакам да се стигне до полиција, едноставно сакам да биде блокиран и да неможе да се користи. Дали е тоа изводливо? Инаку телефонот си има Apple акаунт кој што не е на мое име.
Ви благодарам.

Преку iCloud можеш да го заклучиш, избришеш итн... пробај така.

vladimir171

lurker
15 ноември 2007
632
455
Се потврдува сопственост со фактурата дека ти си го купил секако ќе ти ја побараат да ја приложиш од Apple, пиши им директ кај нив на супорт ко изгубен и нема твој icloud на него сега но имаш сметка и кутија од него за потврда. И глеј да не им објасниш дека си го поклонил или продал па сеа сакаш да му го заклучиш :)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.207
18.888
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Телеком за да го блокираат сигурно ке бараат допис од полиција иначе зошто би го направиле тоа? Исто и епл не верувам дека ке прифатат само пошто имаш фактура да го блокираат.

Ако веќе нејќеш со полиција, батали и купи си 15ка за два месеци.
Мислењето е автоматски споено:

Можеш офлајн да ги користиш овие?

Едино тоа го глеам ко предност, ама ако има офлајн онда тоа е тоа…

Не сум бил офлајн последниве 5 години, појма немам, знам дека има опција мејк авејлбл офлајн, ама колку и како функционира, појма немам.

Последна промена:

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.228
Скопје
Ви благодарам.
Кога купувате скапи играчки на девојките кој ви е крив ко ке раскинете :) шала на страна,оператор не може да ти помогне освен ако не го пријавиш во полиција за украден и со судски налог смее оператор да лоцира, а да блокира не.

kirev

senior
31 мај 2010
9.138
7.820
Не помислувај лажно да пријавиш дека е краден освен ако немаш роднини на релевантни позиции (на пр. како овие што на телевизија лажат дека немаат поим дека дале или земе милиони евра провизии или не знаеле дека треба во привремена болница требало да има осигурувачи пошто, нели, сите сме привремени ама кешот е постојан…)

Potop

hello world
26 декември 2013
378
498
Нема да можеш другар ништо да направиш, дури и во полиција да пријавиш.
Пример ти си го купил и мене си ми го продал. Тоа што е на твое име сметката не ти дава право да бараш да се блокира телефонот.
Другата страна може да каже го купив телефонот, не ми даде кутија си ставив мој акаунт...

Sent from my SM-G781U using Tapatalk

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.228
Скопје
Наубаво да иде и да си го побара телефонот, е сега ако не сака да го врати нека иде во полициска станица и нека каже што како без да лаже дека му е украден, и нека се советува со нив, сигурно и гаранцијата е кај него па ќе може лесно да го врати

acekorg

hello world
5 октомври 2010
423
709
Има ли некој искуство со вакви 3 in 1 полначи што полнат Apple Watch ?

Го купив овој од линкот и приметувам дека Apple Watch 8 ми е доста топол кога се полни на него. Дури и цела ноќ кога се полни, иако се наполнил на средина на ноќта, сабајле е топол.
Не е врел, може да се стави на рака ама сепак осетно топол и се лади отпосле со носење…
Прави ли штета ова?

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.521
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Нема да можеш другар ништо да направиш, дури и во полиција да пријавиш.
Пример ти си го купил и мене си ми го продал. Тоа што е на твое име сметката не ти дава право да бараш да се блокира телефонот.
Другата страна може да каже го купив телефонот, не ми даде кутија си ставив мој акаунт...

Sent from my SM-G781U using Tapatalk
не е точно ова, ако чуваш сметка и имаш доказ дека ти си го купил производо и одиш во полиција да пријавиш онда немаш никаков проблем, за купопродажба на половни производи постои нотарски договор и пожелно е да се користи за поскапи производи.
Мој совет до сите е, кога купувате било каков производ половно, претпочитајте разговорите да се на Вибер или друг чет, направете скриншот од целиот разговор и огласот (од реклама 5, пазар3, ит форум и сл.) и ова ќе ви биде доволен доказ за во иднина да докажете дека сте го купиле производот по предходно договорена цена.

Во случај на корисников, ако нема никакви докази дека го продал или дал на поклон, а поседува сметка и кутија, може слободно да побара од полиција да му го вратат. Фер би било најпрво да си го реши ова директно со корисникот на телефонот (по целиот разговор добивам впечаток дека знае точно кој го поседува и делува како своеволно да го има дадено), ако неможе на овој начин онда иди во полиција и врати си го назад уредот.

kirev

senior
31 мај 2010
9.138
7.820
Абе ајде. Полиција ќе му рече да тужи. САМО ако е украден полиција почнува некаква постапка.

Exooo

hello world
21 декември 2016
97
53
не е точно ова, ако чуваш сметка и имаш доказ дека ти си го купил производо и одиш во полиција да пријавиш онда немаш никаков проблем, за купопродажба на половни производи постои нотарски договор и пожелно е да се користи за поскапи производи.
Мој совет до сите е, кога купувате било каков производ половно, претпочитајте разговорите да се на Вибер или друг чет, направете скриншот од целиот разговор и огласот (од реклама 5, пазар3, ит форум и сл.) и ова ќе ви биде доволен доказ за во иднина да докажете дека сте го купиле производот по предходно договорена цена.

Во случај на корисников, ако нема никакви докази дека го продал или дал на поклон, а поседува сметка и кутија, може слободно да побара од полиција да му го вратат. Фер би било најпрво да си го реши ова директно со корисникот на телефонот (по целиот разговор добивам впечаток дека знае точно кој го поседува и делува како своеволно да го има дадено), ако неможе на овој начин онда иди во полиција и врати си го назад уредот.

Оооо брат ти кај живееш бе….
Полиција на пријава украден телефон не реагира, а дефинитивно ќе му помогнат даден или подарен да го врати, ќе му се смеат у станица.

Sent from my iPhone using Tapatalk

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.521
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
RAM
Video card
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
OS
windows 11 pro
Абе ајде. Полиција ќе му рече да тужи. САМО ако е украден полиција почнува некаква постапка.
Абсолутно не си во право, во изминативе 3 години бев повикан 3 пати како сведок на украдени графички карти и ригови.
Во сите 3 случаеви пријавата беше од вистинскио сопственик кој што си имаше сметки и кутии од графичките, истите им беа уредно вратени на сопствениците, беа вратени само оние за кој што вистинскиот сопственик си имаше сметка и кутија, за сите оние за кој што немаа беше потребно обвинетиот да си докаже дека не ги украл, дел од нив беа купени од мене па беше потребно јас да дојдам како сведок и да приложам сметка и да сведочам дека истите се купени од мене и не се украдени, па дури тогаш им беа враќани.
Сигурен сум дека и за мобилен телефон он над 500е е истата постапка.
Значи се додека има сметка и кутија има право да си го побара уредот назад, како што кажав ќе биде потребно најпрво директно да си го побара од корисникот, доколку корисникот одбие да му го врати тој има право да си пријави во полиција и да си го земе назад.
Ве молам без празни чаршиски муабети од типот "Абе ајде..." дајте конкретен сличен случај, или пример. Потребно е да му се помогне на членов, не да мериме му** овде со прости реплики.

Едит: Тужба е за во суд, пријава е за во Полициска станица, членот има право на пријава и може многу лесно да си ја присвои сопственоста бидејќи многу лесно може да докаже дека тој е сопственикок. Дали и колку полицијата ќе се замара да му го врати назад не дебаираме во ситуацијава.

• ми се допаѓа
Реакции: Ceco

kirev

senior
31 мај 2010
9.138
7.820
Апсолутно НЕ ЧИТАШ. Ова не е крадено. Толку (а и за крадено не им е многу високо на листата на приоритети)

Exooo

hello world
21 декември 2016
97
53
Абсолутно не си во право, во изминативе 3 години бев повикан 3 пати како сведок на украдени графички карти и ригови.
Во сите 3 случаеви пријавата беше од вистинскио сопственик кој што си имаше сметки и кутии од графичките, истите им беа уредно вратени на сопствениците, беа вратени само оние за кој што вистинскиот сопственик си имаше сметка и кутија, за сите оние за кој што немаа беше потребно обвинетиот да си докаже дека не ги украл, дел од нив беа купени од мене па беше потребно јас да дојдам како сведок и да приложам сметка и да сведочам дека истите се купени од мене и не се украдени, па дури тогаш им беа враќани.
Сигурен сум дека и за мобилен телефон он над 500е е истата постапка.
Значи се додека има сметка и кутија има право да си го побара уредот назад, како што кажав ќе биде потребно најпрво директно да си го побара од корисникот, доколку корисникот одбие да му го врати тој има право да си пријави во полиција и да си го земе назад.
Ве молам без празни чаршиски муабети од типот "Абе ајде..." дајте конкретен сличен случај, или пример. Потребно е да му се помогне на членов, не да мериме му** овде со прости реплики.

Непроценливо благодарни на елоквентните реплики. Во ред, нека проба па ќе сподели искуство… Не зборам од памет, но не можам толку сложен пост како тебе да напишам, немам капацитет

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.521
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
RAM
Video card
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
OS
windows 11 pro
Апсолутно НЕ ЧИТАШ. Ова не е крадено. Толку (а и за крадено не им е многу високо на листата на приоритети)
Не не, ти си тој што не чита,

Ќе ти издвојам бидејќи повеќе од еден ред ниту можеш да прочиташ ниту да напишеш
- Значи се додека има сметка и кутија има право да си го побара уредот назад, како што кажав ќе биде потребно најпрво директно да си го побара од корисникот, доколку корисникот одбие да му го врати тој има право да си пријави во полиција и да си го земе назад.

SYM_J

hello world
3 декември 2012
61
60
Има еден куп примери каде што се купува телефон, но поради тоа што истовремено се купени повеќе уреди (најчесто од оператор), газдата не ја дава фискалната и гаранцијата (ако е помината). Или едноставно гаранцијата е помината и не ја земаш воопшто. И што правиме ако во тој случај газдата го пријави телефонот како украден или дека си го сака назад?

п.с. Многу ме интересира дали некој на форумов купил или продал половен телефон со купопродажен договор заверен на нотар? Или дали ти имаш купопродажни договори за сите работи што си ги огласил на форумов (а баш се во голем број)?

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.521
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
RAM
Video card
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
OS
windows 11 pro
Има еден куп примери каде што се купува телефон, но поради тоа што истовремено се купени повеќе уреди (најчесто од оператор), газдата не ја дава фискалната и гаранцијата (ако е помината). Или едноставно гаранцијата е помината и не ја земаш воопшто. И што правиме ако во тој случај газдата го пријави телефонот како украден или дека си го сака назад?
Веќе го напишав ова, еве ќе го издвојам само делот:

Благодарение на вибер муабети исфотокопирани на обичен лист, успеав да си увезам уред од Србија без да платам царина, на овој начин можев да приложам доказ дека уредот бил на оглас, сум разговарал со продавачот и по која цена сум го купил, во тоа време (пред 3 години) за производи под 350е бевме ослободени од царина.
Законот во тоа време гласеше, доколку неможеш да ја докажеш вредноста на уредот што го увезуваш во тој случај уредот ќе оди на вештачење и "Стручно Лице од Царина" ќе ти направи проценка колку вреди па на основ на тоа ќе бидеш ослободен од царина или ќе си платиш царина.

п.с. Многу ме интересира дали некој на форумов купил или продал половен телефон со купопродажен договор заверен на нотар? Или дали ти имаш купопродажни договори за сите работи што си ги огласил на форумов (а баш се во голем број)?
Да во минатото купувавме телефони од 100-200 евра па затоа и не се замаравме, денешниве коштаат по 1000 евра и искрено ако некој ти нуди телефон без гарантен лист, кутија и сметка би било паметно да се заштитиш на некаков начин, купопродажен договор е нешто околу 300 денари.

Exooo

hello world
21 декември 2016
97
53
Веќе го напишав ова, еве ќе го издвојам само делот:

Благодарение на вибер муабети исфотокопирани на обичен лист, успеав да си увезам уред од Србија без да платам царина, на овој начин можев да приложам доказ дека уредот бил на оглас, сум разговарал со продавачот и по која цена сум го купил, во тоа време (пред 3 години) за производи под 350е бевме ослободени од царина.
Законот во тоа време гласеше, доколку неможеш да ја докажеш вредноста на уредот што го увезуваш во тој случај уредот ќе оди на вештачење и "Стручно Лице од Царина" ќе ти направи проценка колку вреди па на основ на тоа ќе бидеш ослободен од царина или ќе си платиш царина.

Да во минатото купувавме телефони од 100-200 евра па затоа и не се замаравме, денешниве коштаат по 1000 евра и искрено ако некој ти нуди телефон без гарантен лист, кутија и сметка би било паметно да се заштитиш на некаков начин, купопродажен договор е нешто околу 300 денари.

Без да звучам грубо, ти си изгубен со реалноста. Мобилари фискални не даваат(не дека така треба или го подржувам), купопродажен договор… ОК

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.521
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
RAM
Video card
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
OS
windows 11 pro
Без да звучам грубо, ти си изгубен со реалноста. Мобилари фискални не даваат(не дека така треба или го подржувам), купопродажен договор… ОК

Тоа значи дека никој друг ја нема сметката и само ти ја имаш кутијата од тој мобилен телефон.
Ти си изгубен во логиката на просто расмислување, никој не ти обрнува внимание од прееска, водиш монолог со прости реплики без никаква логика и се од никаква помош за никого.
Те молам расзмисли пред повторно да напишеш некаква глупост. доста се контраш ко мало дете, ниту си имал слично искуство, ниту пак знаеш како фунционира пријава или пак како се докажува сопственост во полициска станица.

Никој не ви брани, слободно фукнете 500-1000 евра за половен уред без да имате кутија, сметка или било каков друг доказ дека фер сте го платиле, ваши пари = ваша одговорност, секој уреден "домаќин" ќе си се обезбеди за да немора да лупа глава во зид во иднина или пак да мачи мака во иднина истиот да го препродава.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно