Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
После 2 недели размислување, конечно се решив да го земам ајфон 13 про макс. Со Самсунг расчистив од причина што ми здосади, а ги користев скоро сите верзии на галакси/С серијата.
Го гледав S21 Ultra и Пиксел 6 Про како најголеми конкуренти ама ме разочараа. S21 камерата не ме бендиса нешто, и единствена предност беше астро модот мислам.
Пикселот гледав и рака на срце има одлична камера за фотки, НО... голем дилбрејкер ми е лошата стабилизација, и целокупното видео искуство. Не ме јеби имаат 4 модови на стабилизација, кој од кој полош. Ова кај ајфонот си е решено дури во 1 единствен мод. Да не збориме за блурнато видео при снимање во slow-motion.
Единствената предност на камерава во однос со ајфонот ја видов кај портрети каде што ги дава доста поостри, можеби во темни услови (само фотка не и видео), и супер зум.

Ја согледав мојата страна и како го користам телефонот. Во последните 3 години, ја немам ни 20 фотки во темни услови направено, а имам еден тон видео. Еве скоро се вратив од Ф1 во Турција, и носев цел ДСЛР со 2 објективи за да снимам/сликам. Голема гњаважа, поготово, после префрлање, па едитирање, рендерирање и така натаму, за што? За горе-доле солидни резултати, а сум потрошил многу време. Кај ајфонот ме бендиса како е решена стабилизацијата, совршена е. Огромен, ама огромен + е кога дознав дека 256гб+ верзиите имаат опција за 4к ProRes. Тука беше веќе done deal. Макрото е исто доста интересно, па ќе треба да експериментирам и да си играм допрва.

Спомнав и претходно, службен телефон користам ајфон 10, меѓутоа освен повик/порака друго и да немам чепнато, си дојде веќе сетиран. Горе доле се снаоѓам низ менито, ама како прво искуство целото сетирање беше доста smooth. Она што ми "смета" во моментов е што треба да учам нови шорткатс т.е. да вежбам muscle memory. По навика правам некои чекори како во Андроид, а не функционира така.

Онака од први 24 часа, позитивно сум изненаден. Слики/видеа, батерија и тестови ќе споделам после 1-2 недели, прво да го истестирам убаво. За сега и ноут 9ката ќе го задржам, чисто како бекап.

пс. Квалитетот на телефонот е лудило! Го немам S21 при рака, ама во споредба со ноут 9, самсунгов е смешен. Од една страна тоа, од друга па и доста потежок е. Али имам и голема рака, па лесно движам низ цел екран.

Да се самоцитирам после скоро 2 недели.
Како што очекував, преоѓањето од Андроид на iOS нема да ми е лесно. Некои работи ми се допаѓаат, некои па ми пречат.

Батеријата мене ми е многу голем апгрејд. На Ноут 9, веќе ни пола ден не ми држеше. На ајфонов маста му ја вадам по цели денови, го полнам на ден ипол или секоја 2 вечер. Вчера од 100% падна на 72, а во позадина спотифај работеше цели 16 саати + гугл мапс. Зависник сум од игрици на телефон, губам по саат-два дневно батеријата ни 3-4% не симнува.

Целосниот софтвер, во споредба со Андроид ми е малку чуден. Од една страна многу работи се попрости за извршување, а некои па се искомплицирани непотребно. Не можам и не можам да разберам зошто нотификации при свајп на лево ми отвара clear и options. Никогаш не можам да фатам убав свајп за да ги избрише нотификациите. Кој курац ќе ми е options тука. На Андроид нотификациите сметам дека се подобро организирани и не се толку нападни. Овде се многу агресивни и пола и ги пропуштам ако имам сајлент мод. Хаотични ми се, ќе ми треба време да се навикнам.
Немав време детално да расчепкам, веројатно и се надевам дека ајфонов има опција да го сменам алармот. Кај Андорид имаше рилекс музика и си добивав временска прогноза, ова коа ќе засвири од памет ме вади.
Apple pay vs Google pay. Океј, имам картички што не се поддржани од овие сервиси, но... кога правам купување на Андроид имам опција да искористам картичка што не е поддржана од Гугл Пеј, овде на iOS нема таква опција. Д фак?

Сафари за мене е дефинитивно подобар браусер отколку Самсунг. Никогаш не користам на телефон Хром/Фајрфокс и немам потреба од тие букмарци.

Да напоменам дека телефонот највеќе го купив ради камерата. Не би рекол дека сум професионален фотограф, ама ретко искачам од дома без DSLR и неколку објективи.
Видеото е предобро! 4к + ProRes + стабилизација. НЕНОРМАЛНО добри резултати дава. Секако и просторот го јаде инстантно. Буквално немам никаква замерка. Фото камерата како што очекував има проблем со боите т.е. малку се мртви. Ништо што не можам да го средам со 2 минути во snapseed/lightroom. Со контраст не гледам никаков проблем, супер си е. Ноќна фотографија како што кажав ретко сликам, поготово па со телефон па не можам да дадам реални коментари тука.
Од она што највеќе се разочарав е макро модот. Не дека имав којзнае какви очекувања, ама веројатно ова е некоја тест фаза за овој мод. Не верувам дека ова е нешто што може софтверски да се реши, ама во некоја наредна верзија на ајфон сигурно ќе биде подобро решено. Макро модот е функционален само доколку телефонот е на трипод или субјектот е статичен. Имав неколку неуспешни обиди да фотографирам цвеќиња, сите слики се матни. Невозможно е да се извади кристално јасна слика ако нема трипод. И како да ми фали некој додаток на камерата за да можам да се оддалечам доволно, вака треба телефонот да се залепи до цвеќето за да се види некој детал. На игнор ќе иде модов, неупотреблив ми е.

Гејм центарот на Андроид е дефинитивно нешто што ми фали тука, ама се живее и без него. И до сега не најдов опција да ги изгасам Favourites и Recent фолдерите од Photos. Многу ме нервираат, а кога креирам нов фолдер и преместам некои слики, сеуште ги има во Recent и во новиот како дупликати се. Не знам можеби сум нуб, треба да прочепкам.

Горе доле тоа е се што имам да кажам за телефонов. Генерално гледано сум презадоволен од него и ми беше топ апгрејд. Реков дека Андроид ќе го чувам како бекап некој период ама не, го изгасив после 2 дена користење на ајфонов. Ми останува уште да најдам чаре за алармот епл пеј и галеријата другото си е супер.

ivan88

hello world
22 февруари 2012
389
424
ivan88's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460| Deep Cool GAMMAX 400
Motherboard
Gigabyte GA-Z97 HD3
Storage
Samsung Evo 840 120GB| WD Blue 500GB
PSU
Deep Cool DA500-M Aurora 500w
RAM
Kingston Fury Red Series 8G
Case
Deep Cool Tesseract SW White
Mouse
Gigabyte Eco 600
Keyboard
Apple Wireless Keyboard
Audio
LLogitech x530
Monitor
Dell S2240L
OS
Mac OSX Yosemite| Windows 7
Edno prasanje moguce li e da slusas youtube so zaklucen iphone ili mora da se kupuva toj premium ili kako i da e prv pat koistam vakvo telefonce pa ne znaam .

Можеш, преку броусер (desktop site), еве ја процедурата:

Со firefix сум користел, функционира.

Sent from my iPhone using Tapatalk

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Да се самоцитирам после скоро 2 недели.
Како што очекував, преоѓањето од Андроид на iOS нема да ми е лесно. Некои работи ми се допаѓаат, некои па ми пречат.

Батеријата мене ми е многу голем апгрејд. На Ноут 9, веќе ни пола ден не ми држеше. На ајфонов маста му ја вадам по цели денови, го полнам на ден ипол или секоја 2 вечер. Вчера од 100% падна на 72, а во позадина спотифај работеше цели 16 саати + гугл мапс. Зависник сум од игрици на телефон, губам по саат-два дневно батеријата ни 3-4% не симнува.

Целосниот софтвер, во споредба со Андроид ми е малку чуден. Од една страна многу работи се попрости за извршување, а некои па се искомплицирани непотребно. Не можам и не можам да разберам зошто нотификации при свајп на лево ми отвара clear и options. Никогаш не можам да фатам убав свајп за да ги избрише нотификациите. Кој курац ќе ми е options тука. На Андроид нотификациите сметам дека се подобро организирани и не се толку нападни. Овде се многу агресивни и пола и ги пропуштам ако имам сајлент мод. Хаотични ми се, ќе ми треба време да се навикнам.
Немав време детално да расчепкам, веројатно и се надевам дека ајфонов има опција да го сменам алармот. Кај Андорид имаше рилекс музика и си добивав временска прогноза, ова коа ќе засвири од памет ме вади.
Apple pay vs Google pay. Океј, имам картички што не се поддржани од овие сервиси, но... кога правам купување на Андроид имам опција да искористам картичка што не е поддржана од Гугл Пеј, овде на iOS нема таква опција. Д фак?

Сафари за мене е дефинитивно подобар браусер отколку Самсунг. Никогаш не користам на телефон Хром/Фајрфокс и немам потреба од тие букмарци.

Да напоменам дека телефонот највеќе го купив ради камерата. Не би рекол дека сум професионален фотограф, ама ретко искачам од дома без DSLR и неколку објективи.
Видеото е предобро! 4к + ProRes + стабилизација. НЕНОРМАЛНО добри резултати дава. Секако и просторот го јаде инстантно. Буквално немам никаква замерка. Фото камерата како што очекував има проблем со боите т.е. малку се мртви. Ништо што не можам да го средам со 2 минути во snapseed/lightroom. Со контраст не гледам никаков проблем, супер си е. Ноќна фотографија како што кажав ретко сликам, поготово па со телефон па не можам да дадам реални коментари тука.
Од она што највеќе се разочарав е макро модот. Не дека имав којзнае какви очекувања, ама веројатно ова е некоја тест фаза за овој мод. Не верувам дека ова е нешто што може софтверски да се реши, ама во некоја наредна верзија на ајфон сигурно ќе биде подобро решено. Макро модот е функционален само доколку телефонот е на трипод или субјектот е статичен. Имав неколку неуспешни обиди да фотографирам цвеќиња, сите слики се матни. Невозможно е да се извади кристално јасна слика ако нема трипод. И како да ми фали некој додаток на камерата за да можам да се оддалечам доволно, вака треба телефонот да се залепи до цвеќето за да се види некој детал. На игнор ќе иде модов, неупотреблив ми е.

Гејм центарот на Андроид е дефинитивно нешто што ми фали тука, ама се живее и без него. И до сега не најдов опција да ги изгасам Favourites и Recent фолдерите од Photos. Многу ме нервираат, а кога креирам нов фолдер и преместам некои слики, сеуште ги има во Recent и во новиот како дупликати се. Не знам можеби сум нуб, треба да прочепкам.

Горе доле тоа е се што имам да кажам за телефонов. Генерално гледано сум презадоволен од него и ми беше топ апгрејд. Реков дека Андроид ќе го чувам како бекап некој период ама не, го изгасив после 2 дена користење на ајфонов. Ми останува уште да најдам чаре за алармот епл пеј и галеријата другото си е супер.

Сликај трева или гранчиња/природа, нешто што има многу ситни елементи во потемни услови ќе сфатиш за што се работи, особено на crops.

Контраст е пресилен и ги крши сенките/црната, динамчки опсег исто слаб е.

За видео се согласувам.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Во период кај шо цел свет се борит за right to repair, ова е ептен пе*ерски потег.

Зависи.
Ако гледаш само низ призмата на поправка, да. Можеби.

Ако гледаш низ призмата на конзистентност на производ и максимална безбедност, тогаш не е баш така.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Ако гледаш низ призмата на конзистентност на производ и максимална безбедност, тогаш не е баш така.
Каква конзистентност? Му ставаат Оргинален Ајпл скрин од друг ист таков телефон и нејќе. Значи не заменски, не 3rd party, не ефтин. ИСТ.
И за каква безбедност правиме муабет? Екран е. нема никакви безбедносни мерки во него. Чипот што уствари заебава не држи никакви други податоци него само и само Сериализација помеѓу телефонот и екранот. Толку.
Но го решија и тоа, малку повеќе ќе кошта пошто ќе треба да праат и реболинг, ама ќе биде пак поефтино од Ејпл да ти го поправи и многу Важно ако сака, и при тоа да не ти го избрише и форматира цел телефон.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Зависи.
Ако гледаш само низ призмата на поправка, да. Можеби.

Како корисник, да, гледам низ призмата на поправка, ама ете, сум зел скап уред, до некаде сум спремен да платам скапа цена за поправка на истиот. Иако, би сакал да беше поинаку и барем да имав опција - скапо, проверено, или поефтино на ризик.

Ај да гледаме како сопственик на мобилара/repair shop. IRP програмот на Apple е крајно нефер према таквите бизниси, што значи за мобилара да ти промени екран или треба да прифати идиотски правила, или да не ти работи FaceID без риболинг на чипот. Под идиотски правила, мислам ненајавени контроли од Apple додека бизнисот е дел од IRP програмот, како и 5 години подоцна, и обврска до Apple да бидат доставени податоци за сите корисници на кои им е извршена поправка. Монополизам е во прашање, и не е во ред.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Колку што разбрав ќе си работи се само фејсИД нема да работи, така да не го гледам проблемот. Штом има некој дел кој може да направи некаква компромитираност во поглед на безбедност и ОТКЛУЧУВАЊЕ на уредот без да даде корисникот (што е многу важно за Apple) мора да се ограничи тој момент. Барем јас така го разбирам тоа.

Имено, и од друга страна гледано ама за Third party. Сум видеј ајфони со сменет екран со тиња панел. Тоа ќе кружи по пазаров и ќе ми го прави мојот продукт да личи на ѓубре. Сосема сфаќам ако сакаат конзистентност на продукт, гледано од таа точка. И јас не би сакал да ми го касапат мојот уред и да ми се прави антиреклама на тој начин. Ама ова е за Third party ѓубриња.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Колку што разбрав ќе си работи се само фејсИД нема да работи, така да не го гледам проблемот. Штом има некој дел кој може да направи некаква компромитираност во поглед на безбедност и ОТКЛУЧУВАЊЕ на уредот без да даде корисникот (што е многу важно за Apple) мора да се ограничи тој момент. Барем јас така го разбирам тоа.

Имено, и од друга страна гледано ама за Third party. Сум видеј ајфони со сменет екран со тиња панел. Тоа ќе кружи по пазаров и ќе ми го прави мојот продукт да личи на ѓубре. Сосема сфаќам ако сакаат конзистентност на продукт, гледано од таа точка. И јас не би сакал да ми го касапат мојот уред и да ми се прави антиреклама на тој начин. Ама ова е за Third party ѓубриња.

FaceID не е дел од екранот, така да од безбедносна гледна точка не би требало да има проблем ако се користи заменски екран. Чипот е наменет за "автентикација" на екранот како резервен дел, не му влијае на FaceID сензорот.

За лошите панели, да, ќе се сложам. Ако видам iPhone со ефтинџиски заменски екран, а не знам, ќе помислам дека сите се такви и ќе помислам два пати пред да купам.

Пак останува проблем IRP програмот, идиотските правила, и фактот што Apple години се бори да ги оневозможи малите продавници ако не играат по нивно.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак

Можеле чипот шо е за Face ID да биде на плочата а не на рибон кабелот шо води до камерите. Камерите се само тоа, факин камери врзани за екранот. Теоретски сигурно би требало да може и да се одделат од екранот камерите неам тоа видено, ама поентата е дека зашо уопште коа ќе смениш САМО екран со буквално идентичен екран од друг оригинал Апле телефон да престане да ти работи фејс ајди?

krema

OG
24 јуни 2009
15.717
15.811
youtu.be
зашо уопште коа ќе смениш САМО екран со буквално идентичен екран од друг оригинал Апле телефон да престане да ти работи фејс ајди?
Сериски број на екранот е врзан со серискиот број на матичната + можно e сѐ тоа да е ставено на нивни сервери.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.500
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Штом има некој дел кој може да направи некаква компромитираност во поглед на безбедност и ОТКЛУЧУВАЊЕ на уредот без да даде корисникот (што е многу важно за Apple) мора да се ограничи тој момент. Барем јас така го разбирам тоа.
го „разбираш“ тоа што Apple го лажат. Постојат миљон механизми како две интелегнтни парчиња хардвер да воспостават доверба еден према друг, а да не биде вака поебано ко шо го направиле Apple. Да, тие механизми ги користиме 25 години на интернет, не е топла вода измишљање. Како пример се TLS и TOFU (trust on first use).

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Дечки не знам шо ви смета толку, ако некогаш се решам да купам ајфон на старо знам одма по мноогу начини дали телефонот е отваран или не. Значи реално мобиларите се идиоти, со увалување неквалитетни делови во самите телефон. Е кај ајфон ако купувам точно може за знам дали е телефонот отваран или не. И вас тоа ви смета???
Да ако купиш нов и го скршиш, екранот не идеш кај мобилара, туку идеш у ајстајл или официјален ритејлер го даваш телефонот доплаќаш и ти даваат нов. Са можеби малку поскапо, ама знам 100% дека ќд биде оригинален, а нема Станко од Стајковци да ми учука наводно оригинален за 599 еур екран. И плус ако сте тоолку загрижени платете си епл ќер 1-2 години и мирна глава.
Ама само да се кукало и хетало.
И сигурно нема дс ги жалам мобиларите.

А ако сакате таков телефон со опција за егзибиции и секој ук и неук земи си брате жаоми, они су исте као ајфони само боље и јефтиније.

Последна промена:

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10
Дечки не знам шо ви смета толку, ако некогаш се решам да купам ајфон на старо знам одма по мноогу начини дали телефонот е отваран или не. Значи реално мобиларите се идиоти, со увалување неквалитетни делови во самите телефон. Е кај ајфон ако купувам точно може за знам дали е телефонот отваран или не. И вас тоа ви смета???
Да ако купиш нов и го скршиш, екранот не идеш кај мобилара, туку идеш у ајстајл или официјален ритејлер го даваш телефонот доплаќаш и ти даваат нов. Са можеби малку поскапо, ама знам 100% дека ќд биде оригинален, а нема Станко од Стајковци да ми учука наводно оригинален за 599 еур екран. И плус ако сте тоолку загрижени платете си епл ќер 1-2 години и мирна глава.
Ама само да се кукало и хетало.
И сигурно нема дс ги жалам мобиларите.

А ако сакате таков телефон со опција за егзибиции и секој ук и неук земи си брате жаоми, они су исте као ајфони само боље и јефтиније.

Збораш од перспектива на чоек шо (очигледно) можи да си дозволи таков телефон и сите трошоци шо идат со него. Повеќето луѓе забораваат дека ова не е алатка туку е премиум уред и од таму идат жалбите за високите цени. Проблемот кај нас најмногу лежи во животен стандард vs. цена.

И Редми од 15к е истата алатка и скоро никаква разлика нема во извршувањето на задачите (повици, пораки, потсетници, камера за секојдневие, вибер итн.). Ама, не е ајфон.

И тие мобилари постојат за тие луѓе шо(очигледно) неможат, а сакаат да си дозволат малку од тој „гламур“.
Е сега, колку пари толку музика:
  1. Ако некој не е свесен за тој факт, тогаш е тотално негова кривица кога ќе престани „insert: скап дел за ајфон“ да работи.
  2. Ако е свесен и презел ризик, тогаш пак нема шо да се жали - бидејќи; Нели знаеше?

krema

OG
24 јуни 2009
15.717
15.811
youtu.be
Да ако купиш нов и го скршиш, екранот не идеш кај мобилара, туку идеш у ајстајл или официјален ритејлер го даваш телефонот доплаќаш и ти даваат нов.
Баш така, скршениот телефон ќе го сервисират со нов оригинален дисплеј и ќе оди на некој пазар како refurbished.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Збораш од перспектива на чоек шо (очигледно) можи да си дозволи таков телефон и сите трошоци шо идат со него. Повеќето луѓе забораваат дека ова не е алатка туку е премиум уред и од таму идат жалбите за високите цени. Проблемот кај нас најмногу лежи во животен стандард vs. цена.

И Редми од 15к е истата алатка и скоро никаква разлика нема во извршувањето на задачите (повици, пораки, потсетници, камера за секојдневие, вибер итн.). Ама, не е ајфон.

И тие мобилари постојат за тие луѓе шо(очигледно) неможат, а сакаат да си дозволат малку од тој „гламур“.
Е сега, колку пари толку музика:
  1. Ако некој не е свесен за тој факт, тогаш е тотално негова кривица кога ќе престани „insert: скап дел за ајфон“ да работи.
  2. Ако е свесен и презел ризик, тогаш пак нема шо да се жали - бидејќи; Нели знаеше?

Друже ако уопште планираш да одвоиш 1200-1500 еур за уред, ако се расипе или нешо стварно не сакам стајко од станковци да го чепка или да си игра со плукни залепи.
И плус, пак неможам да разберам ако купувам половен сум во гооолема предност пошо знам на ајфон одма дали е менувано поправано чепкано, шо не е случај со останатите уреди.

Еве како шо си пишал, чим редми 5 ги врши истите работи слободно може да си земат луѓето и ако се расипе да си го носат во било која мобилара да пробаат да го поправат.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Баш така, скршениот телефон ќе го сервисират со нов оригинален дисплеј и ќе оди на некој пазар како refurbished.

Така е ќе помине низ сертифициран епл рипеар шоп, ќе го имаш со сериски број дека е рифрбишд, ќе стават оригинал делови лепак итн, и епл ќе го сертифицира како поправен, ако мислиш дека аљи од битпазар е подобар сервисер, никогаш не земај ајфон, жаоми, и самсунг и само таму си ги носи.

Последна промена:

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
А имате проблем да си купите епл кер? 2 години или доживотно сигурно може да си дозволите ако плаќате 1500 еур.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно