Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

Skorp

hello world
25 август 2016
492
510
Skopje
Исто пишуваше дека процесорите на фрижидерите и машините пак самсунг ќе им ги прај.. хехе дупи си ги.

Krk198

hello world
14 септември 2016
341
308
Krk198's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 - Wraith Stealth Cooler
Motherboard
Gigabyte B450 AORUS ELITE AM4
Storage
Gigabyte SSD 256GB / WD HDD 2TB
PSU
550W Deepcool DN550 80Plus Black
RAM
8GB DDR4 3200Mhz Kingston CL16 HyperX Fury Black x 2
Video card
XFX GTS XXX Edition RX 580 4GB OC+
Дечки почнаа ли на ладново да ви се гасат телефоните?Прашувам без шали,зашто ајфон 6 и 6с се гасеа,ова од искуство го кажувам прошлата зима се случуваше,па затоа сега прашувам,дали проблемот сеуште си постои.

Во фамилија имам 8+, гасење уште не, ама значително послабо држи батерија.

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Во фамилија имам 8+, гасење уште не, ама значително послабо држи батерија.
Пред 1 месец,кога фати ладново,имав ајфон 6 од еден пријател,телефонот се гассеше а осети ладно,смени и батерија(мислевме дека е до батеријата),џабе пак исто правеше,вчера другар има ајфон 6с,бевме искочени од 80% батеријата падна на 20,а дома на топло нема никаков проблем со батеријата,зашто хелт му е на 90% го зема нов пред некое време.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.466
11.537
Скопје
Дечки почнаа ли на ладново да ви се гасат телефоните?Прашувам без шали,зашто ајфон 6 и 6с се гасеа,ова од искуство го кажувам прошлата зима се случуваше,па затоа сега прашувам,дали проблемот сеуште си постои.
Бев на Водно денес и на другаров му се изгаси. Тоа е вика, Епл си имаат проблем на ладно. Си имаат. И после ме замоли да направел панорама со мојот кинески Шаоми телефон.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Океј сериозно прашање: зашо да се гаси телефон на ладно бе? Шо е проблемот уствари и како може ете сите други да не се гасат ама овие да се гасат? Некој да објасни шо се дешава со електрониката и зашо се гаси од технички аспект.

28 јануари 2017
2.106
4.860
Ресен
Набрзина то шо изгуглав велит вака:
Apple designed the iPhone to turn off under extreme conditions, such as very cold or very hot weather. This actually helps protect your iPhone from malfunctioning as a result of low voltage from the battery. Apple recommends that you only use your iPhone (and other iOS devices) when the temperature is between 0-35 degrees to avoid temperature-related issues.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Набрзина то шо изгуглав велит вака:
Apple designed the iPhone to turn off under extreme conditions, such as very cold or very hot weather. This actually helps protect your iPhone from malfunctioning as a result of low voltage from the battery. Apple recommends that you only use your iPhone (and other iOS devices) when the temperature is between 0-35 degrees to avoid temperature-related issues.

Океј ама има електроника на денешно време шо може да надокнади за помали волтажи и слично. Валјда така го прават у другиве уреди. 0-35 степени е многу лимитирачки. Летно време на жешко значи исто би се гасел. Тоа ме потсеќа на времето старите нокиа телефони коа ќе се изгасеа ако ги оставеше у кола на ептен жешко.

bxxxn

user
11 март 2011
1.664
1.817
Неколку пати ми се има случено iPhone во кожена футрола и на држач директно изложен на сонце да се прегрее (го користев како GPS уред). Го тргаш од сонце, вадиш од футрола и за некоја минута се пали. Инаку екранот изгледаше вака

iphone-overheating.jpg

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Јас иам с6 самсунг оставено на сонце цел ден и беше жежок да го држиш у рака, ама освен успорување (throttling) ништо друго проблем немало. Ама пак валјда е подобро да се заштити телефонот ама 0-35 степени ептен мала граница ми изгледа.

Martinovski

lurker
4 октомври 2011
685
273
Martinovski's setup  
Processor & Cooler
i7 7700K @ 5.0GHz // NZXT Kraken X62
Motherboard
Asus ROG Strix Z270E Gaming
Storage
2x Samsung SM960 EVO 250GB RAID 0 // SSD 850 PRO 256GB // WD Black 2TB
PSU
EVGA SuperNOVA 750 G3
RAM
G.Skill Trident Z RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3867MHz
Video card
Asus ROG Strix 1070 8GB OC Edition
Case
NZXT S340 Elite Matte Black
Mouse
Razer Lancehead TE // Steelseries Qck XXL
Keyboard
Razer BlackWidow Chroma v2 TE
Audio
Asus ROG Strix Fusion 300 // Asus Xonar U5
Monitor
Dell S2417DG w/ 165Hz, 1ms & G-Sync
OS
Windows 10 Pro 64-Bit
Како само на ајфони да се дешава ама ај :cool:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Чаре - ќе потрошиш макс 100 денари за бензин до Apple Store и на лице место без прашање нов ќе ти дадат во нова неотворена кутија.

Почетна цена ти е 700 евра, не знам од кај ги доби тие 1000.

Не е точно, нема да ти дадат нов него репариран.
Како само на ајфони да се дешава ама ај :cool:

Прегревање не се дешава само на iПхони, ама гасење и драстично трошење на батерија до (8-те) дефинитивно имаше само кај iПхоне.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Стално коа ќе видам ова ми пука филм, посебно пошо актуелно беше сеа ова со како ги сопкаат сите да не им се поправаат телефониве (со тужби со се живо и диво), а самите не нудат поправки епл.

Ти се расипува копче, нема проблем, плати цена за пола телефон и ќе ти смениме копче и екран. А да, стариот екран нема да си го добиеш назад пошо не дај Боже да го шитнеш на некој кој има пукнат екран (тоа ние ќе го направиме хе хе хе).

И после се чудат зашо хејт кон нив, и ќе имаат профит од сервис. Еми ќе имаат коа они се монопол за сервисирање на вашите уреди. Да, ваши уреди, пошо колку и да сака епл да ве третира ко „модел на изнајмување“ (уредот е нивни вие само го изнајмувате), телефонот е купен и е ваш. Ама тоа е, со изборот на ајфон за жал за сега сте врзани да плаќате енормни цени за сервис шо не ви е ни потребен.

Зашо не сменат само копче ете за 3-4 илјади? Пошо им се може. А не ни навлегувам во тоа дека имаше делови од кинески произведувачи шо сосема супер вршеа работа (копчиња) ама не, они со софтвер и и хардвер ги блокираат после, оти да не некому му текне да си помине евтино и да ич пари не влезат во епл.

Изговори од типот на „после ние не може да гарантираме за тоа корисничко искуство“ се фејл, и доказ за тоа е тоа шо не можеш да си купиш само копче од епл. Да им беше гајле ќе даваа подобра услуга, и ќе излегуваа во пресрет. Не им е.

Rant off.

marick14

hello world
2 март 2011
185
75
Кривогаштани
Имам две прашања:

1. Какви се Ајфоните што Ајстајл ги менува од тие што ќе ви се расипат, бидејќи имам информација дека на некои корисници им ги менувале за нови кога не можеле да им ги поправат?
2. Што се случи со претходниот официјален застапник за Ајфон, Дуна? Продавница за телефони им е просторијата во ГТЦ или чајџилница/кафетерија? И зошто им ја одземаа лиценцата?

28 ноември 2014
1.226
824
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Здраво,

Дали знае некој од каде може да најдам ОРГИНАЛЕН екран за Iphone 7?

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Имам две прашања:

1. Какви се Ајфоните што Ајстајл ги менува од тие што ќе ви се расипат, бидејќи имам информација дека на некои корисници им ги менувале за нови кога не можеле да им ги поправат?
2. Што се случи со претходниот официјален застапник за Ајфон, Дуна? Продавница за телефони им е просторијата во ГТЦ или чајџилница/кафетерија? И зошто им ја одземаа лиценцата?

Генерално за секој поголем проблем со телефонот, ти даваат нов. Кај нас немаат овластен сервис во полн ефект, односно имаат дијагностика и промена на батерија, за се друго го праќаат телефонот и ти даваат нов, заменски.

јас имав проблем со третиот микрофон (да, има три различни во iPhone 7 Plus) кој престана да работи, па ми дадоа нов по 10 дена чекање. Единствениот проблем тука е заверата на @psyside дека не ти даваат нов, него refurbished телефон, во кое и јас се сомневам...

Пријател доби заменски и после 2 месеци му се расипа камерата, така што можно е дека ги вртат само телефониве - кога ќе ти се расипе тебе ти даваат друг (наводно нов), а тој е веќе поправен. Потоа твојот поправен го даваат на друг човек итн.

Мојот нов телефон што го добив беше целосно нов надворешно, односно немаше ниту една гребка или пак знаци на користење, батеријата беше на 100%, така што оваа завера ми е малку веројатна.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Генерално за секој поголем проблем со телефонот, ти даваат нов. Кај нас немаат овластен сервис во полн ефект, односно имаат дијагностика и промена на батерија, за се друго го праќаат телефонот и ти даваат нов, заменски.

јас имав проблем со третиот микрофон (да, има три различни во iPhone 7 Plus) кој престана да работи, па ми дадоа нов по 10 дена чекање. Единствениот проблем тука е заверата на @psyside дека не ти даваат нов, него refurbished телефон, во кое и јас се сомневам...

Пријател доби заменски и после 2 месеци му се расипа камерата, така што можно е дека ги вртат само телефониве - кога ќе ти се расипе тебе ти даваат друг (наводно нов), а тој е веќе поправен. Потоа твојот поправен го даваат на друг човек итн.

Мојот нов телефон што го добив беше целосно нов надворешно, односно немаше ниту една гребка или пак знаци на користење, батеријата беше на 100%, така што оваа завера ми е малку веројатна.

Не е завера.

Of course it's fair as it is exactly what Apple promised under the terms of your warranty. Read the terms of the warranty for the product you purchased. If you did not like or agree with those warranty terms, you should not have bought the device. Nothing in the warranty guarantees you a retail new product

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.211
18.898
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Во ајстајл прашај ги, истото ке ти го кажат и они.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135

Ограничена гаранција на Apple од една (1) година само за производи од брендот на Apple

Ова е македонската гаранција, значи може да добиете нов или пак refurbished што за нив е еднаков на нов производ. Доколку уредот нема никакви знаци на користење и батеријата е на 100%, не гледам проблем?

Освен нормално што во сервис ти кажуваат дека „ќе ти дадеме нов“...

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB