makedonce
lurker
Има ли начин како да прверам со која верзија ќе ми работи подобро мојот лаптоп?
1) Глупост е да инсталираш x64 на систем со помалку од 4GB.
64-битниот ОС и апликации „јадат“ повеќе меморија. Практично не постои разлика помеѓу 3.5GB на x86 и 4GB на x64.
2) Некои 32-бит апликации работат поспоро на x64 ОС.
3) Некои 32-бит апликации НЕ работат на x64 ОС.
@DoCi,
Глупост е да инсталираш 64bit OS на систем со помалку од 4GB RAM бидејќи ништо не добиваш туку само губиш, погоре пишав што.
Дали 2GB се доволни на ОС да функционира? Па не да се доволно туку му се премногу. Се сеќавам на времето кога се заеб*вав, инсталирав XP Pro SP2 x86 на CeleronA 300MHz со 64MB RAM. Функционираше без проблем, ама ај пробај отвори апликација...
Па така и ова со 2GB на Win 7 x64, сосема се доволни ако ништо не работиш на компјутерот и ти служи како медиа ПЦ за гледање филмови и слушање музика. Но ако сакаш нешто да поработиш, сигурен сум дека ќе ја забележиш разликата меѓу 2GB и 4GB, што денес е веќе стандард за конфигурација за домашна, непрофесионална употреба. Ако веќе неможеш да си дозволиш уште 2GB RAM, тогаш инсталирај x86 OS, па системот ќе ти биде помалку гладен за RAM.
А што се однесува до 32bit апликации кои не функционираат на х64 ОЅ, па има и такви за кои не е направен апгрејд или е направен ама чини пари. А претежно такви се професионалните софтвери, кои чинат многу пари.
Исто, има хардвер кој е постар и кој нема х64 драјвери. Ако таков уред ти функционира перфректно за она за кое ти е потребен сигурно дека нема да го смениш за друг понов само за да можеш да го користиш на х64 оперативен систем.
Овие сллучаи на некомпатибилност се ретки, а како поминува времето се се поретки и поретки. Сепак постојат како мали минуси на х64 оперативните системи, а јас само ги изнесов на темава бидејќи претходно не беа спомнати.
Што со WOW64?А WOW64?
Да, 64 битен ОС не подржува 16 битни досовскиМоже да не се сложуваш, ама јас од лично искуство зборувам. Имам професионални софтвери за проектирање на заземјување, надземни водови, громобранска заштита и слично кои се направени пред 15-20 години и кои своевремено коштаа по 10-20 иљади марки (современите нивни алтернативи коштаат по 10-20 иљади евра и повеќе) и кои функционираат под DOS. Никако не се уклучуваат под x64 оперативен систем, само на x86. До ден денес се користат и одлично си ја обавуваат функцијата, исто ко пред 20 години. Во сите свери на професионалната употреба постојат вакви софтвери кои до ден денес се користат.
Тоа се изолирани случаи и не се однесуваат на general user, меѓутоа неоспорен факт е дека постојат!
In computer architecture, 64-bit computing is the use of processors that have datapath widths, integer size, and memory addresses of 64 bits (eight octets) wide. Also, 64-bit CPU and ALUarchitectures are those that are based on registers, address buses, or data buses of that size. From the software perspective, 64-bit computing means the use of code with 64-bit virtual memory addresses.