Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

ИТ хорор

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.778
6.484
SK
Колку вакви гомнарии сум се изнагледал... :D
Ќе ме намоли некој (нели, од тие што не можеш да ги одбиеш), отвараш куќиштето а она внатре флора почнала да расте и фауна да шета... :sick:

Туку што би бил добар совет за чистење на ова, од гледна точка на секојдневен корисник.
- Со правосмукална ништо не прават, едвај понешто да се исчисти така. Мора дување.
- Нема шанси да си земам беља да им ги носам куќиштата на работа да ги дувам со компресор, ќе си земам редовна обврска и замарање кое ни за пари ни за љубов не сакам да го имам.
- Да им предложиш да си купат компресорче, некако оверкил ми изгледа, најевтините се 6-7 илјади (и којзнае дали ги бива).
- Едно време ги советував навечер да ги носат комјутерите на бензински пумпи ;)

Немаше некаде на форумов некој муабет за дувалка за лисја од дрва, што наводно можело да се користи за ваква намена?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.189
16.316
За ваква намена само преса... сосе газдата.
Многу од дамна во детството, во една од месниве индустрии во производство, каде беше многу мрсно а се отвараше една порта и влегуваше прашина од надвор. Епа замислете ред сало, ред прашина внатре во куќиштата.
Смрт е подобро одошто да чистиш таков.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.778
6.484
SK
^
Не е sustainable овој предлог. За тие пари би требало цел компјутер да го исчистат со компресор, како нов да биде внатре. Типичен Логинг, 380 ден за мало спрејче компримиран обичен воздух... o_O
За добро угомнет компјутер ти требаат колку, 10 спрејчиња??

во една од месниве индустрии во производство, каде беше многу мрсно а се отвараше една порта и влегуваше прашина од надвор. Епа замислете ред сало, ред прашина внатре во куќиштата.
Смрт е подобро одошто да чистиш таков.
Уште се смеам кога ќе се обидам да го визуелизирам ова. :D
Чекај, а како влегувал сало во куќиштата?? o_O

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
Ти пишав тераат неколку темелни чистења на целото куќиште, тоа во превод е година дена ако го чистат компјутерот еднаш на неколку месеци. Не знам што е unsustainable во тоа освен ако не планираш секој втор ден да го дуваш?

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Сало и никотин само компресор од 20 бара го корне.
Тоа конзервата со воздух мислам дека е само за некоја си фина прашина, како што имав пред некој ден лаптоп полн со филер.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.778
6.484
SK
На секои два-три месеци дување на РСто?
Чист мазохизам, ама ајде математиката да ја видиме. Некои 4-5 пати по 400ден (заокружувам), тоа се 1200-1600 денари годишно??

Подобро ќе купам компресор за отприлика стотина евра. И ако ништо друго ќе имам лична сатисфакција да не им гледам фаците во на тие разбојниците во Логинг (и да им давам ним сатисфакција да ме прават будала).
Всушност со оглед на последново, би платил и повеќе од стотина евра. ;)

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
На секои два-три месеци дување на РСто?
Чист мазохизам, ама ајде математиката да ја видиме. Некои 4-5 пати по 400ден (заокружувам), тоа се 1200-1600 денари годишно??

Не знам дали нејасно пишувам или не читаш до крај. 1 конзерва = неколку темелни чистења (да речеме 4). Така што 1 година = 380 денари

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.778
6.484
SK
Да се обложиме дека комјутерот од уводниот пост, кој на скала од 1 до 10 го ставам 5.5 (во однос на тоа јас што сум видел), дека нема теорија да го исчистиш со едно спрејче?

Не зборам за твоето неколку пати на годината редовно чистење на компјутерот. Зборувам за темелно да го исчистиш солидно запрљан компјутер, затнат хитсинк на процесор, затнат хитсинк на графичка карта, полно напојување, и потоа никаде во куќиштето да нема прашина.

kebe

hello world
29 март 2012
306
280
Едно време ги советував навечер да ги носат комјутерите на бензински пумпи ;)

Немаше некаде на форумов некој муабет за дувалка за лисја од дрва, што наводно можело да се користи за ваква намена?
Рачна пумпа за гуми е тамам + некаква четка.

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
На ваква прљавштина не почнуваш со дување - јас кога сум чистел ваква прашина прво обавезно таму каде што можам поминувам со четка затоа што понекогаш е премногу залепена прашината што не излегува ни со дување (јас ги дувам со Кирби, има опција да го приклучиш обратно и да дува наместо да шмука и има еден дел што го стеснува напред цревото и добиваш компресорче). Единствено да прашаш дали некој има правосмукалка која што има таква опција. На крајот на краиштата, не им паѓај толку во несвест - ако сакаат да им се чисти компјутерите, треба да платат :cool:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.778
6.484
SK
Добро решение за ова е win-win ситуација. Ем јас нема да се угомнам до рамења со нивните страња, ем за нив е подобро да имаат чист компјутер (за подобро ладење, итн).

Ајде сигурно сите имате неколку луѓе кои не можете да ги одбиете, им кажуваш исчисти го тоа или не го пипам - само работата е како.
Ете советот за пумпа од гуми звучи добро (а сите ја имаат).

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.189
16.316
Да се обложиме дека комјутерот од уводниот пост, кој на скала од 1 до 10 го ставам 5.5 (во однос на тоа јас што сум видел), дека нема теорија да го исчистиш со едно спрејче?

Не зборам за твоето неколку пати на годината редовно чистење на компјутерот. Зборувам за темелно да го исчистиш солидно запрљан компјутер, затнат хитсинк на процесор, затнат хитсинк на графичка карта, полно напојување, и потоа никаде во куќиштето да нема прашина.

Дечки, бекап на хард дискот, опростување со компјутерот, вадење све, миење со топла вода, стара четка за заби, благ детергент и оставање недела дена на парно. Би требало да работи после тоа, јебига твој проблем, следен пут не го оставај така нечист.....

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.341
11.938
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
вадење све, миење со топла вода, стара четка за заби, благ детергент и оставање недела дена на парно.

Не знам ни сам колку пати сум го правел ова, always works ;) само што благ детергент не помага, се користат малку потешки хемии. После максимум пола саат ја уклучувам плочата и нема мака. Нека се смее кој колку сака, плочата излегува како од фабрика и може да се работи на неа нормално.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.778
6.484
SK
Jaс така тастатурата ја бањам, само тастерите поточно. За се друго, со компресор завршувам и добра и брза работа.

Вие сте искусни момци а мене муабетот ми беше што може секојдневен рандом корисник да направи. Значи да е лесно изведливо и да е „неинвазивна“ постапката. Вадење на хитсинк од процесор, графичка карта, како истите би се измиле потоа, тоа за нубови не доаѓа во обзир.
Тоа со четка и пумпа за гуми звучи изводливо, иако како да паметам дека некаде некој спомна дувалка за лисја од дрва. Такво нешто ако е до некои 3илјади, би било уште подобра варијанта.

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
857
737
Мене ми дошле бетер од овој, со пајажини бумбари дури и измети од глувци,ова е топ и со задовочство би го ичистил :)

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.341
11.938
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Вие сте искусни момци а мене муабетот ми беше што може секојдневен рандом корисник да направи. Значи да е лесно изведливо и да е „неинвазивна“ постапката.

Братко, колку и да постојат муабети дека правосмукалката ствара статички електрицитет, јас секогаш проблемот го решавам парцијално со неа, да се собере она најголемото, во игра спаѓа и мала четка за фарбање, па и да остане нешто минимално, воопшто не е страшно, секако ништо во споредба со она погоре. Никогаш не сум имал проблем заради тоа.

Еве јас живеам во стан на 5-ти спрат, каде да употребам компресор ај кажи ми, сеедно дали сум сервисер или клиент :D и секогаш вакви работи ги отварам пред сопствениците, зборувам за оние на кои не можеш да им наплатиш, и муабетот секогаш го почнувам со: "ова е можно и да не се поправи". Одма се какаат у гаќи и им паѓа незгодно. Веројатно и тоа е главната причина поради која веќе не добивам вакви уреди ;)

На крај краева, и да го расипе апаратот за време на чистењето, тука си ти, ќе си наплатиш делови, набрзинка ќе монтираш и ајт создравје, да видиш како се дотерува памет.

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Ако ги отворам куќиштата на машините во погон и ги сликам ќе се чудиш како работат. Пред три години кога го отворив на кројачот за иверки куќиштето, матичната плоча беше покриено со ситна дрвена прашина цели 3-4 сантиметри. Не било отварано од 2001 год., го издував со компресор го стокмив како треба, и зимата цркна хард дискот, и ај сега докажи му на мајсторот дека исправно било што сме го отварале :p.
Го сменивме целото пц ставивме фуџитсу еве три години не сме го чепнале, наредно чепкање кога ќе цркне хард дискот(внатре имаме исклучен хард резерва со програма од машината на него);).

mviktors

user
25 октомври 2012
1.144
1.719
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Куќиште неотворено 4,5 години, на другар пушач што ме прашуваше зошто му бучи многу компјутерот. Ова беше прво отворање од кога го купил од Анхоч. За 500 денари мислам дека му го средија у Анхоч со менување паста.
pc1.jpg pc2.jpg

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
Еднаш зедов еден стар компјутер за преинсталација влага женава после некое време и почна: Нели ти е срам да пушиш бе, мали деца, здравје, штетно, себичен, оваков-онаков, собата, варосување, завеси..
Уште додаде: Ем пушиш ем бурек со месо си јадел
:)
Тажен е гиковскиот живот

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно