Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mеханички тастатури

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
Да, мене Рапидот ми беше забележливо подобра од ТК. Но, ако ти треба нумпад, џабе. Последниве месеци видов неколку членови што ја продаваа бидејки не можеа да се навикнат без тие копчиња. Мене не ми недостига воопшто, мада и скоро не го користев, некоја ИП адреса ако треба да откуцам само.

За Асусов немам немам некој памет да ти дадам. Нит сум го видел, нит сум го пипнал. Не можам да најдам кој е ОЕМ, ама можно е да е истиот со Corsair к90/к95 (Не го земај здраво за готово ова, шпекулирам само. Не добиваат многу компании Чери во последно време, а лејаутот е доста сличен). Ако е, тогаш е супер избор за парите. Скоро 2 кила е тешка што наведува на метална плоча. Вака од око не делува лошо. Ако не ти пречи изгледот и тоа што е огромна, веројатно вреди да се види.

Едит: Горе беше спомнат Steelseries. ОК е 6Gv2 за парите, ама има црни чери што ми се најнеомилени. Имам читано дека брзо се излитуваат копчињата, а лејаутот не е целосно стандарден (личи на АНСИ, ама со голем ентер) па тешко замена за нив. Ако може да искоментира @dangthe како се држат копчињата...
Ми е чудно, како Стриксот кај нас е 100 евра, а на Newegg, е 150$ што грубо преведено е околу 9000 денари, без транспорт, ддв, царини и слично ?
Некако попремиум ми делува, а чини само 700 денари повеќе од ТК, и има еден тон копчиња. Ако повеќето тука велат дека кафените свичеви се одличен избор, можда ќе вреди да се проба :) ма да пак ми е чудно што е толку ефтина во споредба со она што го нуди... Ваљда не е дубара..

pepo123

hello world
8 април 2008
173
319
www.google.com
@Војвода

Сигурно не е дубара. Претпоставувам е постар лагер платена во старите долари, не овие накај фунта што тргнале. Исто веројатно цената на newegg е со пресметан ддв од 20ина посто или колку им е на Американцијте(нека ме поправи некој).

Едноставна пресметка во која земам дека доларот е 45 денари, нашиот данок е 5 и данокот на американците е 20 проценти. (Не можам да ја проверам точноста на бројкиве во моментов)

((6000/1.05)/45)*1.20 = 152 USD

Мрачни времиња доаѓаат со валутиве...

Overdrive

hello world
23 јуни 2010
498
532
@Војвода

Сигурно не е дубара. Претпоставувам е постар лагер платена во старите долари, не овие накај фунта што тргнале. Исто веројатно цената на newegg е со пресметан ддв од 20ина посто или колку им е на Американцијте(нека ме поправи некој).

Едноставна пресметка во која земам дека доларот е 45 денари, нашиот данок е 5 и данокот на американците е 20 проценти. (Не можам да ја проверам точноста на бројкиве во моментов)

((6000/1.05)/45)*1.20 = 152 USD

Мрачни времиња доаѓаат со валутиве...

Американците не прикажуваат цени со ДДВ. Крајната цена ја гледаат пред плаќање затоа што секоја сојузна држава и град има различен данок.

Инаку, со новиве цени дури и евтино ми излезе мојата тастатура... :)

pepo123

hello world
8 април 2008
173
319
www.google.com
Американците не прикажуваат цени со ДДВ. Крајната цена ја гледаат пред плаќање затоа што секоја сојузна држава и град има различен данок.

ОК, My bad. Тоа прво ми текна мене. Ама сигурно е врзано со лагерот и голем удел има доларот.

Инаку да, да, го фати последниот воз ти. Јас во некој транзиционен период купував. Леополдот оригинално го сметав за 1500 денари поефтин од Филкото. Кога нарачав го платив некои 500 денари поефтино. И кога стигна царината беше некои 200 денари поскапа . Шта речи...

Unrelated:

CzNcVs7.png

Последна промена:

pepo123

hello world
8 април 2008
173
319
www.google.com
@pepo123 не пишува ништо на кутијата, ама го најдов ова онлајн :)

http://deskthority.net/wiki/Return_key
Ми се допаѓа како техничкиот термин им е "Big-ass enter".

Порано барав конкретно име ама не најдов. Јас го викам олд-скул лејаут. Помнам порано повеќето тастатури доаѓаа со таков ентер. Сигурно многу луѓе ја купиле 6Gv2 чисто од носталгија/навика.

kirev

senior
31 мај 2010
9.045
7.719

Американците немаат ДДВ. Имаат sales tax и е околу 5%.

Overdrive

hello world
23 јуни 2010
498
532
Американците немаат ДДВ. Имаат sales tax и е околу 5%.

Така де, не реков дека имаат ДДВ :)

И, не, не е околу 5%. Секоја држава си одлучува самостојно, па основниот данок се движи од 0 до 7.5%. На ова, во зависност од државата, секоја поединечна област и град може да си пресмета дополнителен данок кој се смета за дел од sales tax.

Малку неповрзано со темата, ама ете.

Последна промена:

Bilbiloski

read-only
12 април 2015
40
7
Инаку дечки незнам колку сте упатени но на ддсторе имате Corsair тастатури К 70 и К90 со red switches - cherry mx, К70-5940 денари и К90-7050 денари,
http://ddstore.mk/products/Corsair-Vengeance-K60-Performance-FPS-Mechanical-Gaming-Keyboard-(International-English-Version)-CH-9000004-EU/pid/710871#.VSsOYPmUf_E
http://ddstore.mk/products/Corsair-Vengeance-K90-Performance-MMO-Mechanical-Gaming-Keyboard-(International-English-Version)-CH-9000003-EU/pid/710872#.VSsOXPmUf_E

од тоа што може да се набави мислам дека ова е нај нај

mmarko

hello world
1 март 2013
203
157
mmarko's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-4770K
Motherboard
Asus Gryphon Z87
Storage
Samsung 840 Pro 256GB, Samsung 860 Evo 500GB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
Kingston HyperX Beast 2x8GB 1600MHz
Video card
Asus TUF Gaming RTX 3090
Case
SilverStone TJ08-E
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
X-Bows Ranger (Hako Royal True)
Audio
Sennheiser HD 6XX
Monitor
Dell UltraSharp U2518D + Dell UltraSharp U2412M
OS
Windows 10
ЗАЛИХА: Овој продукт моментално не е на залиха. Контактирајте не за информации за можност за нарачка.
Не би се надевал премногу ;). Тастатуриве веројатно се само така останати на сајтот, од времињата (пред некоја година) кога ги имаше во МК (беа и во Сет)

Bilbiloski

read-only
12 април 2015
40
7
еден другар ги фалеше овие ддсторе пошо што сакаш од тоа на каталог нарачувале, така да може да се праша. ако не, некој роднина од германија да прати :p

Bilbiloski

read-only
12 април 2015
40
7
Дадете некој предлог за механичка како Zalman ZM K500 на дизајн но со cherry mx red, пошо долго време користам лаптоп па сакам F копчињата да бидат како на тастатурата од лаптоп, пошо и така повеќе ми годат, а не најдов некоја со function key,најчесто или се со function key но одвоени F копчиња или па без function key а со споени F копчиња. Фала ви однапред :) :)

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Инаку дечки незнам колку сте упатени но на ддсторе имате Corsair тастатури К 70 и К90 со red switches - cherry mx, К70-5940 денари и К90-7050 денари,
http://ddstore.mk/products/Corsair-Vengeance-K60-Performance-FPS-Mechanical-Gaming-Keyboard-(International-English-Version)-CH-9000004-EU/pid/710871#.VSsOYPmUf_E
http://ddstore.mk/products/Corsair-Vengeance-K90-Performance-MMO-Mechanical-Gaming-Keyboard-(International-English-Version)-CH-9000003-EU/pid/710872#.VSsOXPmUf_E

од тоа што може да се набави мислам дека ова е нај нај
Колку не е точно ова :) стааари цени стаари модели и каде е к70? Тоа е к60

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Keyboard
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Дадете некој предлог за механичка како Zalman ZM K500 на дизајн но со cherry mx red, пошо долго време користам лаптоп па сакам F копчињата да бидат како на тастатурата од лаптоп, пошо и така повеќе ми годат, а не најдов некоја со function key,најчесто или се со function key но одвоени F копчиња или па без function key а со споени F копчиња. Фала ви однапред :) :)
Офф, прашањево ти е како да отидеш во некое село во Мариово и бараш, плава девојка, со добри атрибути, а таму едвај животинчиња се движат, а камоли ли па луѓе. :)
Исто е и со механичкиве тастатури. Со лагер, крш :)
Единственото нешто што ги исполнува твоите критериуми е тастатурата што ја посочи, има црвени свичеви, само не се Cherry туку Khail. Другите што ги има на лагер, го немаат тоа што го бараш. Единствената разлика ти е во тоа што Khail свичевите имаат пониска контрола на квалитет од Cherry, за да добијат пониска цена. Во Анхоч, побарај им, ќе ти дадат да ја пробаш, и види дали ти е океј. :) За парите е солиден избор.
Следните тастатури што ќе ги има на лагер ќе имаат околу 20% повисока цена, ми го потврдија тоа и сет и анхоч, за Cooler Master моделите, а најверојатно би важело и за другите.

Bilbiloski

read-only
12 април 2015
40
7
еден другар ја има во кликот само не ме бендисува, инаку на дизајн е топ, само е малку повисочка али нема проблем со тоа, финтата е што јас сум таков тип што кога ке купам тешко го менувам или препродавам, еднаш земам за на век :D :D :D

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus z97-A
Storage
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
еден другар ја има во кликот само не ме бендисува, инаку на дизајн е топ, само е малку повисочка али нема проблем со тоа, финтата е што јас сум таков тип што кога ке купам тешко го менувам или препродавам, еднаш земам за на век :D :D :D
А си пробал некогаш cherry црвени свичеви ? Пошто кликот е тој истиот.. линеарен, без фидбек. Khail се копија на Cherry, и разликата е во контролата на квалитет, кликот е горе доле ист. Мене лично не ми се допаѓаат ниту црните ниту црвените. Кафениве што ги имам се добри, али плавите мислам дека се врвот иако не сум ги пробал, бидејќи сакам тактилност. :)

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
steta bas mi se dopadna od review-ata sto gi gledav :(... predlog za nekoja druga kvalitetna mehanicka tastatura dostapna kaj nas so mx blue switcevi ?
Blue свичеви? Те нервираат комшиите па планираш да ги будиш? :) Шала, мене лично ми се прегласни и имај на ум дека се направени исклучиво за куцање текст, не се покажуваат многу добро за гејминг. That being said, зависи што точно бараш, цела, скратена, додатни копчиња итн итн. Еве една солидна:

Cooler Master QuickFire XT

Имав Cooler Master претходно и сум презадоволен.

geek22

hello world
23 февруари 2015
204
114
Blue свичеви? Те нервираат комшиите па планираш да ги будиш? :) Шала, мене лично ми се прегласни и имај на ум дека се направени исклучиво за куцање текст, не се покажуваат многу добро за гејминг. That being said, зависи што точно бараш, цела, скратена, додатни копчиња итн итн. Еве една солидна:

Cooler Master QuickFire XT

Имав Cooler Master претходно и сум презадоволен.

pa da za kucanje tekst ke ja koristam, ama ova so preglasnosta sega me zagrizuvas :D.. te. za na rabota sakam da si kupam edna mehanicka poso kucanjeto na lap top mi e shit, ama ako blue se stvarno preglasni mozebi ke im smetam na koleskite :(
dovolno glasni se da nerviraat drugi licnosti vo istata prostorija ?
ako e taka da idam na brown verzija

ps bitno mi e samo da ima backlight i palm rest, plus e ako ima volume control ama ne e neophodno, ne mi trebaat drugi dopolnitelni kopcinja numpad ili makroa

pepo123

hello world
8 април 2008
173
319
www.google.com
pa da za kucanje tekst ke ja koristam, ama ova so preglasnosta sega me zagrizuvas :D.. te. za na rabota sakam da si kupam edna mehanicka poso kucanjeto na lap top mi e shit, ama ako blue se stvarno preglasni mozebi ke im smetam na koleskite :(
dovolno glasni se da nerviraat drugi licnosti vo istata prostorija ?
ako e taka da idam na brown verzija

ps bitno mi e samo da ima backlight i palm rest, plus e ako ima volume control ama ne e neophodno, ne mi trebaat drugi dopolnitelni kopcinja numpad ili makroa
Дома сини, на работа кафени. Можеш да ги смениш ако те нервира некој на работа.

Sephiroth1

hello world
17 мај 2011
77
112
Sephiroth1's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-4690k & Cooler Master 212+
Motherboard
Asus Z87 Gryphon
Storage
Samsung 840 EVO 120 GB + 1 + 1.5 TB WD Green