Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

GreenUser

read-only
24 јануари 2015
2
0
31 јануари 2014
1.261
1.439
Skopje
Nikola Sone's setup  
Processor & Cooler
i7 6700K | [email protected] | CM Nepton 240M
Motherboard
ASUS Maximus Hero VIII
Storage
840 EVO - 120GB; WD10EZEX
PSU
CM V850
RAM
HyperX Savage 32GB @2933MHz CL13
Video card
ASUS GTX TITAN 6GB || HerculeZ X3 Ultra Cooler
Case
SAMA Titan Gaming Black
Monitor
Dell U2412M || U2312HM
OS
Win 10 x64
царина не но најверојатно ддв 5% поради декларираната вредност
нека потврди некој поупатен не сум сигурен но би требало да е така

31 јануари 2014
1.261
1.439
Skopje
Nikola Sone's setup  
Processor & Cooler
i7 6700K | [email protected] | CM Nepton 240M
Motherboard
ASUS Maximus Hero VIII
Storage
840 EVO - 120GB; WD10EZEX
PSU
CM V850
RAM
HyperX Savage 32GB @2933MHz CL13
Video card
ASUS GTX TITAN 6GB || HerculeZ X3 Ultra Cooler
Case
SAMA Titan Gaming Black
Monitor
Dell U2412M || U2312HM
OS
Win 10 x64
инаку колку се големи - тешки нема врска со царинењето, но сигурно има со цената за испорака

yasho

hello world
11 јануари 2014
481
638
Скопје
Се случило ли некому за пратка стигната на царина да наплатат лежарина? Имав една пратка од алиекспрес, тракинг вика од средина на декември дека е во МК. Бев 5-6 пати во пошта 2, се ми викаа немаме инфо, чекај ливче, ова-она и на крај излезе од царина во саботата, со пресметка и уплатница само за ддв (нормално, бидејки беше 33долари) и уплатница за 600 ден без опис за што е, таа од поштата вика дечко најверојатно е лежарина...

педери, кај ја држат пратката месец дена, ја барам натаму-наваму и уште лежарина да наплаќаат... и морав да ја платам ако сакам да ја земам пратката... преваранти...

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Книгите не подлежат на царина а данокот е 5% но не наплаќаат. Евентуално ако се погоди некој неписмен цариник да не види на декларацијата се работи за книги па да ја отвори пратката и во тој случај ќе наплатата царинска евиденција (100-150 денари). Ова од мое искуство со редовно порачување книги.

OrionZ

hello world
23 јануари 2015
79
97
Напојувањата немаат даночни ослободувања како останатите компјутерски делови. И да ја погоделе категоријата, пак ќе си плател 2.000.

Грешка си друже,а јас си каснав од г'зот зашто го подигнав од пошта напојувањето :S

Контактирав со самиот цариник,ми остави негов број по mail,Напојувањето го класифицирал како вентилатор заради марката (Cooler Master) па мислел дека е вентилатор...триста пати ми се извина и вика оди во пошта кажи им да ја вратат само декларацијата,ќе ја сменам како што треба,а јас веќе ги имав платено парите...

Значи да си знаете сите за во иднина-Компјутерско напојување се категоризира како влезна единица и се тарифира со 5% данок! ;)

Поздрав

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
Грешка си друже,а јас си каснав од г'зот зашто го подигнав од пошта напојувањето :S

Контактирав со самиот цариник,ми остави негов број по mail,Напојувањето го класифицирал како вентилатор заради марката (Cooler Master) па мислел дека е вентилатор...триста пати ми се извина и вика оди во пошта кажи им да ја вратат само декларацијата,ќе ја сменам како што треба,а јас веќе ги имав платено парите...

Значи да си знаете сите за во иднина-Компјутерско напојување се категоризира како влезна единица и се тарифира со 5% данок! ;)

Поздрав
Ти и цариникот сте грешка. Сега проверив, имам две фактури од различни фирми и двете напојувања се со 18% данок.

Ако не ми веруваш, повели линкови од два сајтови кај што е наведено колку е данокот за напојување:
http://ddstore.mk/products/pid/711678
http://www.loging.mk/604/178944/0/ShowProduct/Kompjutersko_napojuvanje_-_ATX

OrionZ

hello world
23 јануари 2015
79
97
Батка...ти кажувам што ми рече човекот кој се понуди да ја смене фактурата откако разговарал со неговиот шеф,значи нема везе што пишат фирми кај нас,зборувам за увезени производи, нема ставка во тарифникот за напојување.Меѓутоа технички,како и да гледаш тоа е влезна единица за која се плаќа 5% данок,5 пати го препрашав така да...уживај ;)

Последна промена:

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
Батка...ти кажувам што ми рече човекот кој се понуди да ја смене фактурата откако разговарал со неговиот шеф
Човекот што не знаел дека тоа било напојување, а не вентилатор? :)

значи нема везе што пишат фирми кај нас,зборувам за увезени производи
Колку што им е наплатено данок на нашите трговци за увезените напојувања, толку данок мораат да наплатат трговците од своите потрошувачи. А тие сигурно не се глупи по грешка за плаќаат 18% ДДВ и 15% царина. Во тие фирми работат стручни луѓе што ги разбираат тие работи повеќе од мене, тебе и цариникот заедно.

нема ставка во тарифникот за напојување.
Мора да има ставка. Можеби се води како трансформатор.

Инаку, освен напојувања, не се ослободени од царина и немаат повластена даночна стапка - компјутерски вентилатори, компјутески звучници, слушалки, UPS-и, монитори со ТВ приемник... Тоа е намерно направено, затоа што сите тие, освен како компјутерски компоненти/периферија, можат да се искористат и за други намени.

Бај д веј, очигледно е дека прв пат имаш контакт со царина чим веруваш во стручноста на цариниците.

OrionZ

hello world
23 јануари 2015
79
97
Ајде друже,за да ти се смири малку егото,ке ти кажам дека го збунила марката Cooler Master,видел вентилатор на напојувањето,другото е историја....

За моето искуство со царина не морам на никого да се објаснувам,а најмалку на раја со завеса на очи марка Ego ;)

P.S.http://www.customs.gov.mk/images/Image/finalen_tekst_Carinska_tarifa_2014_so_amandman_za_CN13(1).pdf

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Тарифен број:8504 40 30 00
Опис: Електрични трансформатори, статички конвертори (на пример, исправувачи) и индуктивни калеми:
--За употреба со телекомуникациони апарати, машини за автоматска обработка на податоци и нивни единици
ДДВ:18%
Извор: Водич за царинење стоки, во консултација со шпедитер.

OrionZ

hello world
23 јануари 2015
79
97
Луѓееее...значи ви кажувам како да поминете со 5% данок во случај да нарачувате напојување,баталете таму што пишува,самите знаете колку се кадарни цариниците!

Значи се јавувате во царина со аргумент дека вашето напојување е влезна единица и си бркате работа!

Ајт поздрав :)

Gucci

lurker
5 јули 2011
873
779
Уште не е воведено тоа до 160 евра што го најавуваа.
Денес бев до царина за пратка од 28 долари, ми рекоа околу 3-400 денари ќе треба да платам.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.671
13.727
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Л`жат, не се надевајте дека ќе биде 160.

Лимитот од околу 22 евра без никакви трошоци е во Србија и Словенија, над тоа се плаќаат давачки, слично е и во Германија, мислам и во цела ЕУ. Знам од електронскиве цигари.

Кај ќе се откажат од давачки - лапачки... Може само да ги зголемат.

Тоа „веста“ за 160 евра беше „апел“, „иницијатива“ на Македонски пошти. Кога би бил циник до крај, би рекол дека мислам дека не ни постои таква иницијатива, односно и да постои, не се работи сериозно на неа, туку се` е во главата на пропагандистот (пишувачот на веста). Но нема да одам толку далеку... :)

Дај боже да не сум во право и да не` изненадат.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.448
Интересен пресврт на мојата пратка.

2015-02-02 19:52
MACEDONIA (THE FORMER YUGOSLAV REPUBLIC OF), SKOPJE 1003 OFFICE OF EXCHANGE, Send item to domestic location (Inb)

2015-02-02 19:40
MACEDONIA (THE FORMER YUGOSLAV REPUBLIC OF), SKOPJE 1003 OFFICE OF EXCHANGE, Return item from customs (Inb)

2015-01-31 18:24
MACEDONIA (THE FORMER YUGOSLAV REPUBLIC OF), SKOPJE 1003 OFFICE OF EXCHANGE, Send item to customs (Inb)

2015-01-31 13:20
MACEDONIA (THE FORMER YUGOSLAV REPUBLIC OF), SKOPJE 1003 OFFICE OF EXCHANGE, Send item to domestic location (Inb)

2015-01-31 09:41
MACEDONIA (THE FORMER YUGOSLAV REPUBLIC OF), SKOPJE 1003 OFFICE OF EXCHANGE, Receive item at office of exchange (Inb)

2015-01-19 18:31
HONG KONG, HONG KONG AIR MAIL CENTRE, Insert item into bag (Otb)

2015-01-16 16:45
HONG KONG, Receive item from customer (Otb)

Откако пристигнала, некој ја препратил кон локалната пошта. За неколку часа подоцна, некој да ја забележи и да ја шитне накај царина. Им пратив денеска скринови од нарачката и гледам дека си ја завршиле работата. Хаха :)

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4790K 4.0GHz Quad-Core Processor
Motherboard
Asus Z97-DELUXE(NFC&WLC) ATX LGA1150 Motherboard
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB 3.5" 7200RPM & Corsair Force LE 240GB 2.5" SSD
PSU
Cooler Master 650W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply
RAM
G.Skill Sniper Series 16GB (2 x 8GB) DDR3-2400
Video card
Asus GeForce GTX 980 Ti 6GB STRIX Video Card
Case
Fractal Design Define R5 (White) ATX Mid Tower Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
IIyama G-master GB2488HSU-B3
OS
Windows 10 Pro

Откако пристигнала, некој ја препратил кон локалната пошта. За неколку часа подоцна, некој да ја забележи и да ја шитне накај царина. Им пратив денеска скринови од нарачката и гледам дека си ја завршиле работата. Хаха :)

На кој е-маил им ги прати? Бидејќи и јас имам нешто слично вакво како тебе па сакам да им ги пратам сите информации.

pepo123

hello world
8 април 2008
173
319
www.google.com

Им прати мејл пред писменцето?

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.448
da. I'm prativ mejk ustw istiot den koga vidov na trakingot deka go pratile kon carina. vednas mi go prapratija kon lokalnata posta I plativ 100-tina denari carinski trosoci. pismoto da prilozam fakturi, stigna posle 5 dena, a jas veke go imav proizvodot vo race. :)

pepo123

hello world
8 април 2008
173
319
www.google.com
da. I'm prativ mejk ustw istiot den koga vidov na trakingot deka go pratile kon carina. vednas mi go prapratija kon lokalnata posta I plativ 100-tina denari carinski trosoci. pismoto da prilozam fakturi, stigna posle 5 dena, a jas veke go imav proizvodot vo race. :)
Хаха, браво. Ај ќе бидам мрзлив ќе прашам бидејки од мобилен сум...

На [email protected] да пратам само скриншот од пејпал сметката?

(Прв пат нарачувам поскапа работа, вчера видов на трекингот дека отишла пратката за царина, па не знам како изгледа и што има на ливчето)

Последна промена:

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4790K 4.0GHz Quad-Core Processor
Motherboard
Asus Z97-DELUXE(NFC&WLC) ATX LGA1150 Motherboard
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB 3.5" 7200RPM & Corsair Force LE 240GB 2.5" SSD
PSU
Cooler Master 650W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply
RAM
G.Skill Sniper Series 16GB (2 x 8GB) DDR3-2400
Video card
Asus GeForce GTX 980 Ti 6GB STRIX Video Card
Case
Fractal Design Define R5 (White) ATX Mid Tower Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
IIyama G-master GB2488HSU-B3
OS
Windows 10 Pro
Еве баш сега им го пратив документот од порачката, потоа тие сами го испраќаат производот до локалната пошта така?

edin.ademovic

lurker
16 февруари 2014
524
319
Може ли некој да ми помогне (тотален нуб сум) како да се снајдам со прирачников од customs?
Значи, ако нарачм телефон од 120 евра, што треба да платам? Царина + ДДВ (исто како за кола кога увезуваш)? Или има уште нешто да се доплати?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

ИТ маркет

На врв Дно