Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Поправка на матична плоча - Замена на кондензатори

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Да видат дали е убав. :D

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.698
5.492
Дечки не ви е лоша идејата :)
Роденден ми е сеа скоро, за некој ден :)

ChuleTheJudge

read-only
27 јуни 2009
46
1
Bravo Sale.Mene do sega dva pati mi gi menuvaa kondezatorite i konecno si kupv napojuvanje
za da izbegnam i treto menuvanje na istite. :)))

boriz

read-only
22 јуни 2010
6
0
Zdravo drugarcina.Imam dva problemosi :
1. se rasipa maticna 478asrock ama ne gledam poduen kondenzator kako da utvrdam ke ja bide ili ne?
2. Mal notebook od skolskite go pzajmiv da gledam nekoi sliki i otkako go zatvoriv ne se pusta a sveti zelenata led dioda. Probav da go reset vo edno dupce nazad ama i toa ne go bidna .Ne ni zazujuva.Kako da go vratam , tesko mene sto da se pravi???pomagajte

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.875
34.175
roka.mk
1. Ќе го однесеш на некој шро се разбира,да утврди.
2.Ова е 10-ти пат како го читам истото.

sdarko

user
28 септември 2008
1.051
64
@fatal1ty_ абе тие компјутерчињата како тајмер да имаат некој како бомба да се до сега тројца професори ми викаат исто така им се десило и плус уште 10 души на форумов...

batka

read-only
26 јуни 2010
34
1
Abe Sale,kolego macna - so 15W malku tesko odi.Jas koristam Weler od 60W so pumpica na nea i regulacija i osven toa vrvot ti e mnooogu sirok za takva rabota:D.Dobra rabota se vrsi i so letkomce na plin
i im go preporacuvam toj metod na ovie poiskusnive.Za dve sekundi se vadi kondenzatorot.Posle stavam nov kalaj i go ispumpuvam visokot.Ako sumjam na plocata(deka sepak e otidena- ne dava znaci) prvo gi vadam so raka(so prsti !) kondenzatorite,cistam so alkohol ako e potecen elektrolit i ja vklucuvam plocata da vidam dali trga.Ako trgne togas (polesno) gi vadam izvodite drzejki gi so pinceta i stavam novi kond.
Iskustvoto nikogas ne e na odmet.Te pofaluvam sto ne kries tehnika od drugive majstori.
Pozdrav od *ABC TREND * Veles - Bube

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.698
5.492
Abe Sale,kolego macna - so 15W malku tesko odi.Jas koristam Weler od 60W so pumpica na nea i regulacija i osven toa vrvot ti e mnooogu sirok za takva rabota:D.

;)
Не се секирај за врвот и 15-те вати...Ersa-та се прилагодува според врвот...
Инаку за оваа работа треба Metcal леткумче кое има имплементирано вакум пумпа на самиот врв, но тогаш прмената на електролитите ке чини 2000 денари, пааааа ако си спремен да платиш толкава сума на пари, ке инвестирам во него :LOL:
Но кај нас добиваш одговор дека кондензатор е 10 денари (а е 35) и дека ти го ограбуваш муштеријата ако му наплатиш 800 денари за замена на електролитите...
Па така да нема резон да инвестирам во опрема која ќе чини 1000 евра за да земам 10-15 евра за поправка на скапана матична плоча....:bravo:

Инаку да, во право си...Ние сервисерите сме изнамачени души...Со секакви си имаме работа а и секакви проблеми си имаме во работата :bravo:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.125
14.266
Едно од барањата на стечајците и невладините организации е и да се изгласа закон за бенифициран работен стаж за сервисерите на компјутери. Наскоро најверојатно ќе одите во пензија оти сте многу изнамачени па така докторе нема потреба од инвестирање во скапа опрема за промена на кондензатори на скапани плочи кај тебе туку е потребна инвестиција во бавчуре со доволно простор за пиперчиња и доматчиња за по дома. Ама не ја фрлај старава опрема оти како викаат, нов бунар копај ама во стариот не плукај.

Nakolce

lurker
18 септември 2009
941
86
нареден пат кога ке печатам плочка ке направам неколку слики... па ке ги постирам да видите како се прави и тоа ..... Сале реп + за ова и не ти е лоса идејава да ги научиме информатичариве да држат леткум :p:p:p

freeman

hello world
8 март 2010
199
217
Значи вака стојат работите. Компјутерот (не новиот) почна да ги дава симптомите како што објасни @SaleSk, дампува се почесто (иако плочата не е стара и користена е со квалитетно напојување). Можеби требаше да ја дадам во сервис (има гаранција), ама предизвикот беше одлучувачки и не ми се чекаше, така отидов у логинг и земав 14 кондензатори за 160 денари (немаше соодветни 4v 680mf, па земав со поголема волтажа 25v 680mf дупло поголеми по сугестија на продавачот) и до пазарче една пума за 100 денари. Се измучив 3 саати додека ги вадев (можеби леткумот ми беше многу слаб) а за ставање ги местев ваму таму пошто беа дупло поголеми (црните кондензатори се нови). Ете како краен резултат слика од дејствието (за чудо работи :D) и +1 реп за doctor sale:D

П.С. каде може да се набават солид кондензатори и колку се поскапи од обичните (инаку плочава пола беше со солид - MSI P45 neo)

10092011482.jpg

10092011484.jpg

10092011485.jpg

KalEl

Баниран/a
20 август 2011
485
80
USA
SecreLocal.com
Мене ми требаше околу половина час со се сликање за промена на електролитите...Инаку овој леткум е Ersa со следниве карактеристики: SOLDERING IRON, 230V, 15W, EURO PLUG; Lead Length:1.5m; Max Operating Temperature:350°C; Power Output:15W; Time to Operation:60s; Voltage, Supply AC:230V...Ако нешто ти значи. Инаку со 25 нема да имаш апсолутно никаков проблем, а со 35 ке треба да го познаваш како девојка, а со појак не е препорачливо :))
Тоа што ти се топи врвот од пумпата е дека ти е чкарт некој...Точно е дека страда но сеа не е до толку...Зависи и од каков материјал е изработен...;)

Sale ме интересира што пари се движат овие леткумчиња,ама да биде некое поквалитетно не да ми прегори за 1 недела,и од каде купувате калај,неможам да најдам асален,купив до сега 2пати ама ич не го бива,не леми како што треба.

KalEl

Баниран/a
20 август 2011
485
80
USA
SecreLocal.com
Мене ми требаше околу половина час со се сликање за промена на електролитите...Инаку овој леткум е Ersa со следниве карактеристики: SOLDERING IRON, 230V, 15W, EURO PLUG; Lead Length:1.5m; Max Operating Temperature:350°C; Power Output:15W; Time to Operation:60s; Voltage, Supply AC:230V...Ако нешто ти значи. Инаку со 25 нема да имаш апсолутно никаков проблем, а со 35 ке треба да го познаваш како девојка, а со појак не е препорачливо :))
Тоа што ти се топи врвот од пумпата е дека ти е чкарт некој...Точно е дека страда но сеа не е до толку...Зависи и од каков материјал е изработен...;)

Значи вака стојат работите. Компјутерот (не новиот) почна да ги дава симптомите како што објасни @SaleSk, дампува се почесто (иако плочата не е стара и користена е со квалитетно напојување). Можеби требаше да ја дадам во сервис (има гаранција), ама предизвикот беше одлучувачки и не ми се чекаше, така отидов у логинг и земав 14 кондензатори за 160 денари (немаше соодветни 4v 680mf, па земав со поголема волтажа 25v 680mf дупло поголеми по сугестија на продавачот) и до пазарче една пума за 100 денари. Се измучив 3 саати додека ги вадев (можеби леткумот ми беше многу слаб) а за ставање ги местев ваму таму пошто беа дупло поголеми (црните кондензатори се нови). Ете како краен резултат слика од дејствието (за чудо работи :D) и +1 реп за doctor sale:D

П.С. каде може да се набават солид кондензатори и колку се поскапи од обичните (инаку плочава пола беше со солид - MSI P45 neo)
]

Колку време ја користиш плочата,јас имам MSI P35 Neo па да знам од прилика кога да се спремам за мењавање на кондезатори :)

Edit:

Се измучив 3 саати додека ги вадев (можеби леткумот ми беше многу слаб) а за ставање ги местев ваму таму пошто беа дупло поголеми (црните кондензатори се нови

Како мислиш си ги ставал ваму,таму и ме интересира што кулер имаш на процесорот и од каде го купи и цена ако може...

freeman

hello world
8 март 2010
199
217
Како што кажа сале, кондензатори се мењаат кога ке видиш дека се подуени или комјутерот ти се исклучува сам од себе (истото важи и за напојувањето). Кулерот е земен од ТДК (мислам дека веке го нема) FAN DEEPCOOL ROBOT LGA socket околу 10 еур. Кондензаторите што ги земав се дупло поголеми од оригиналните (загледај ги црните) па морав да ги наместам некако (да им најдам соодветно лежиште да не фаќаат на меморија или на графичка), ама се снајдов.

@Sale, кажи каде треба да се внимава при вадење на кондензаторите и колку се опасни по здравје (мислам дека еден ме испрска на ногата кога го вадев).

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.698
5.492
Sale ме интересира што пари се движат овие леткумчиња,ама да биде некое поквалитетно не да ми прегори за 1 недела,и од каде купувате калај,неможам да најдам асален,купив до сега 2пати ама ич не го бива,не леми како што треба.

Зависно од тоа колку ке го користиш леткумот и за каква намена ке ти биде, најдобро е да си купиш таков...Јас сум работел со многу различни фирми...За професионална односно така да речам секојдневна употреба, морам да ги одвојам Ersa и Weller, на второ место би ја ставил Iskra, мада не верувам дека повеќе може да се купи таков леткум, односно со таков квалитет како оние од времето...Понатаму може да дојде Solomon, ако си аматер, и мислам дека одлично ке те служи...Мислам дека нема да имаш проблеми..Цената варира од дуќан до дуќан но мислам дека е околу 700 ~ 1000 денари без температурна регулација...
Мојата Ersa чини околу 40~50 евра, не ме држи за збор...Ја имам купен многу одамна...Единствено нешто кое го докупував беа врвовите за лемење и тоа плаќав по 10 евра за секој посебно...
Ersa мислам дека има во ASWO.

@freeman
При вадење на кондензаторите треба да внимаваш да не ја оштетиш штампата односно водовите од предолго држење на врвот на леткумот на исто место.
Инаку електролитот е опасен од кондензаторите...Доколку се испрскаш на раце, нозе, лице итн, потребно е да се измиеш со јак млаз на вода, но не би требало да ти се случи ништо...Но доколку има некаква реакција, потребно е да побараш и совет од лекар...
Опасно е ако ти испрска во очи или ако недај боже го проголташ...

masterficx

user
5 јули 2009
1.345
354
masterficx's setup  
Processor & Cooler
Intel Q8200 + CM Hyper 212+
Motherboard
GA-G41MT-S2PT
Storage
Spinpoint F3 1TB
PSU
CM Elite 460
RAM
8GB DDRIII@1333Mhz
Video card
Gigabyte GT640 2GB
Case
DeepCool Tesseract Black
Monitor
LG 22" TN
OS
8.1 64-bit

Nakolce

lurker
18 септември 2009
941
86
нема врска, само малку боли кога одиш во вц поготово тие од 200 волти па нагоре :LOL: :LOL: :LOL: :LOL:
КОЈ ПРОБАЛ ЗНАЕ.

Кондензаторот е лош и смрдлив кога пука.. смрди како на расипани јајца :D чисто информативно ако ви засмрде нешто такво од куќиште знајте што е. Пукавме ние у школо разни кондензатори но беа свртени надоле и кога испукаа никој не настрада..

KalEl

Баниран/a
20 август 2011
485
80
USA
SecreLocal.com
@Sale фала за информација,уште да ми кажеш каде е тоа ASWO зошто врска немам и не ми одговори претходно,ме интересира од каде набавувате калај,све налетувам на некој за никаде ни леми ни бога моли :chudenje:

Vlatzki

user
1 мај 2008
1.281
340
Тоа што не ти леми сигурно не ти е до калајот. Треба да земеш една паста за меко лемење, хемиски ја чисти површината и калајот се фаќа за подлогата како слеп за стап. :D

Spamalot

lurker
13 јуни 2011
943
308
moze da e do pasta, ama sum videl i takvi kalai sto ne lemat... so golem procent na olovo vo nego, pa bara mnogu povisoka temperatura, ama stom probal poveke valjda ne e do tolku maler site da se pogodat takvi :D
a i obicno kalajot sto se prodava po prodavnicite za elektronika i si ima pasta vo nego, vo samiot centar na zicata.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно