Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Плата на програмер во Македонија

• Ја почнал/а темата koret
  • Време на почнување

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
@apollo440

Во странство ќе добиеш едно, а ќе изгубиш друго. Ќе добиеш попристојни услови за живот и можност да напредуваш во струката и кариерата. Но затоа ќе треба пред се да си го избришеш сиот живот до сега и да се прилагодиш на самотен живот, за нас непоимлив. Ќе немаш другари и пријатели со кои ќе можеш во било кое време, онака спонтано да се видиш, да седнете во кафанче да се изџигерите, без притоа многу-многу да му удираш рецка на саатот и на сметката.

За мене постојат две квалитетни решенија за одење во странство:
1) Да одиш 10 години на печалба, да работиш црнечки и по тој период да се вратиш со доволно пари за комотен живот на тебе и твоето поколение
2) Да одиш и да се преселиш таму засекогаш. Да станеш американец, германец, енглез, австралијанец, француз и шо ти ја знам на каде ќе зафатиш.

Сите останати други варијанти се дебилни, а наголем неуспех е да отидеш во странство и по неколку години да се вратиш без пари, односно залудно да си го потрошиш тој убав дел од животот.

Што се оденсува до примањата. Мислам дека игра улога и тоа колку ќе си ги пуштиш нозете на чергата. Има и такви кои имаат поголеми примања од вас, решено им е стамбеното прашање и имаат автомобил, а сепак не успеваат да тргнат ништо на страна. Од друга страна има и такви кои со помали од вашите примања успеваат да одплаќаат стамбен кредит и да врзат крај со крај.

Сепак, според мојот есап, 1000 евра месечно не се доволни за да можат двајца млади самостојно да создадат дом и да имаат културен живот. Во наши услови мислам дека се потребни минимум 2000 евра месечно.

apollo440

read-only
14 мај 2010
4
2
@apollo440

Во странство ќе добиеш едно, а ќе изгубиш друго. Ќе добиеш попристојни услови за живот и можност да напредуваш во струката и кариерата. Но затоа ќе треба пред се да си го избришеш сиот живот до сега и да се прилагодиш на самотен живот, за нас непоимлив. Ќе немаш другари и пријатели со кои ќе можеш во било кое време, онака спонтано да се видиш, да седнете во кафанче да се изџигерите, без притоа многу-многу да му удираш рецка на саатот и на сметката.

Во странство нема да изгубам ништо, може само да го надополнам животот што сум го имал овде, и кој не би успеал и се вратил, пак немам што да изгубам овдека, освен една работа. Сам нема да бидам за да се прилагодам.
Околу кафаната, таа и не ми е некој предизвик, поготово не да ми стане рутина за олеснување на душата. Ако не ми е се средено, не би можел да се орасположам во кафана, а кој би одел поради разбивање на тешкото секојдневие, тоа е според мене мизерно. Со тоа се влага во еден магичен круг во кој што кафаната е главен психолог. Не ми се допаѓа тоа.

За мене постојат две квалитетни решенија за одење во странство:
1) Да одиш 10 години на печалба, да работиш црнечки и по тој период да се вратиш со доволно пари за комотен живот на тебе и твоето поколение
2) Да одиш и да се преселиш таму засекогаш. Да станеш американец, германец, енглез, австралијанец, француз и шо ти ја знам на каде ќе зафатиш.

Црнечки би работел и овде и таму. (бтв црнците најмалку работат во странство)
Јас кога би отишол не би се вратил. Лош филинг, ама мене тука највеќе ми смета животниот стил и начинот на функционирање на луѓето околу мене. Кој би имал пари, можда и би ме болело.. к...ц. Ама вака не. Ама и кога би имал, пак е голема веројатноста да отидам.

Јас ќе си останам македонец, а децата мои, битно е да се луѓе пред се, со квалитетен живот, што нема да си бидат граѓани од втор ред во сопствена држава.
Постои некоја сенародна општоприфатена илузија дека шансите за деградација на личност во македонија додека се развива, односно оформување на карактерот на детето, се многу помали од колку во странство. Не се сложувам воопшто со тоа. Напротив, може многу многу пообратно да биде. Што посиромашна држава, поизгубен народ.

Сите останати други варијанти се дебилни, а наголем неуспех е да отидеш во странство и по неколку години да се вратиш без пари, односно залудно да си го потрошиш тој убав дел од животот.

Останата варијанта нема. Односно има. Овдека залудно да си го потрошам животот работејќи за без пари (бидејќи со сегашнава плата, јас живеам за да работам, а не обратно)

Што се оденсува до примањата. Мислам дека игра улога и тоа колку ќе си ги пуштиш нозете на чергата.

Нозете се максимално скратени. Единствено да се доскратат е да се вратам да живеам дома со моите и да патувам на работа секој ден. Во превод, слободно време 0.

Сепак, според мојот есап, 1000 евра месечно не се доволни за да можат двајца млади самостојно да создадат дом и да имаат културен живот. Во наши услови мислам дека се потребни минимум 2000 евра месечно.

2000 евра = 1000 евра по човек, горен плафон на македонска ИТ плата 1000 евра, шанси да ги добиеш како константна и сигурна плата за да можеш да исплаќаш кредит, хмм, шанси да ги добиеш додека си млад...КХммм кхммм
(има една сцена у еден филм бред пит нешто му кажуваат, и кроз искашлување вика bullshit - ако можете да го доловите)

Инаку (@Arangel) првиот текст што го постирав, не е напишан под дејство на никаква фрустрација. Го напишав најкултурно, при чист разум и свест. :) Тоа е и можеби затоа што сум отрпнал веќе од фрустрирање.

поздрав

varelg

hello world
13 декември 2007
67
0
Додади ги тука и криминалците, ама и тие си имаат издатоци, како дел на цариници, дел на полицајци, дел на судии, дел на адвокати, и живеат некој така побогат живот. И они се за жалење
Џабе везете. Стриптизетите сечат повеќе и од хирурзи и од адвокати и од судии...

ChemicalAngel

lurker
24 ноември 2008
822
230
@apollo440
Многу се согласувам со тебе, да на запад има подобар стандард има подобри услови во било кој смисол, меѓутоа и таму не е платата многу висока, за наши услови е меѓутоа во однос на нивните не е нешто многу голема. На пример, во Франција што имам гледано огласи платата е 2500Е и тоа во француската ревиера, каде што и цените не се ниски со оглед на тоа што е светско туристичко место. Но, во франција имаш синдикат, ако ти дадат отказ, државата 15 месеци ти дава 80% од платата, работното време е 7 часа, кога жена има дете државата и доделува бесплатна дадилка за да може по дома да и помага и многу други интересни работи.

Andrijeski

poweruser
1 март 2007
2.599
65
andrijeski.net
Шансите да се случи такво нешто се минимални. Во Македонија има многу стари и етаблирани синдикати, па досега ретко успеале да се договорат. Можеби во фирма-две, но сите одеднаш -- се сомневам.

За да има ефективен штрајк, треба да се штрајкува (нели?). Тоа значи да не се доаѓа на работа, па така работодавецот да попушти.
Програмерчињата се (извинете на израз) „меки газиња“ -- веднаш ќе им фали макијатото во омиленото кафуле, нема да можат да го купат омилениот гел за коса, шминкерските маички ќе мораат да ги заменат со некакви крпчиња од Бит-Пазар, и најбитното: Од што ќе го платат достапот до Интернет? (кој инаку дотогаш бесплатно го имале на работа)

Не, нема да успее, сиурно. Одам уште да ги намалам платите :)

Не дека вредиш да бидеш цитиран, сепак за другите кои заслужуваат да прочитаат реално мислење:
Шансите да се случи тоа се 99%, во прашање е само време.
Програмерите не се „меки газиња“ туку баш хардкор типови, за разлика од менаџерчињата со испеглани кошулчиња кои можат да се пронајдат во твојот опис за програмерите од погоре.
Програмерите за разлика од менаџерчињата, ако бидат шутнати и притиснати, секогаш ќе можат да си го извадат лебот (во твојот случај гелот) со тезга или популарно кажано freelancе проектче и ќе го добијат тоа што го заслужуваат.
Интернетот никогаш не бил подостапен во Македонија и токму тоа ќе ја направи разликата. Го чекам денот кога фирмичките во Македонија кои експлоатираат кадри ќе почнат да банкротираат како скапани круши.

Еве еден калкулатор за freelancer-и, кој иако не е баш наменет за пресметки на нашиве простори, сепак ќе ви даде идеја колку треба да наплаќате за 1 час работа
http://freelanceswitch.com/rates/

Арангел

read-only
9 април 2007
43
8
arangel.linux.net.mk
Инаку (@Arangel) првиот текст што го постирав, не е напишан под дејство на никаква фрустрација. Го напишав најкултурно, при чист разум и свест. :) Тоа е и можеби затоа што сум отрпнал веќе од фрустрирање.

поздрав

Така и те разбрав, сакав да кажам дека беше многу објективен и реален твојот одговор. :)

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Околу кафаната, таа и не ми е некој предизвик, поготово не да ми стане рутина за олеснување на душата. Ако не ми е се средено, не би можел да се орасположам во кафана, а кој би одел поради разбивање на тешкото секојдневие, тоа е според мене мизерно. Со тоа се влага во еден магичен круг во кој што кафаната е главен психолог. Не ми се допаѓа тоа.
Не мислев на кафана како начин за бегање од реалноста. Мислев како начин за дружење и опуштање без обврски. Значи наместо кафана може да биде пецање риби, одење на кино, возење точак и друго. На запад нема да можеш ненајавен да му поминеш на другар ти дома, да му пиеш едно кафе, да доручкуваш со него и да го собереш за да идете на аутопазар. Всушност, на запад е прашање дали е воопшто ќе имаш пријатели. А ако имаш пријател за да се видиш со него ќе треба една недела однапред да му закажеш средба од 18:00 до 19:15 часот.

Црнечки би работел и овде и таму. (бтв црнците најмалку работат во странство)
Мислев како што работеле црнците робови, од кога ќе се реазбудат па се додека не дојде време за да си легнат.

Јас кога би отишол не би се вратил.
Многу рекле како тебе, а сепак се вратиле, пред се од носталгија.

Лош филинг, ама мене тука највеќе ми смета животниот стил и начинот на функционирање на луѓето околу мене. Кој би имал пари, можда и би ме болело.. к...ц. Ама вака не. Ама и кога би имал, пак е голема веројатноста да отидам.
И мене ми сметаат многу нешта во општествово. И јас размислувам да се преселиме во странство секој пат кога ќе излезам од бедново ни земјиче. Покрај тоа, кога ќе ми текне колку ќе заработуваме на истите работни позиции, ми доаѓаат чувства на омраза кон општествово и гнидите на власт кои ни ги по*баа државата, стандардот, и сигурноста. Од друга страна пак, овде животот не ни е толку тежок за дефинитивно да се одлучиме да се одселиме. За наши години овде доста сме постигнале, имаме некој статус во општествово, другари и другарки, круг на пријатели и познаници, до некаде сме обезбедени материјално и заработуваме доволно за пристојна живеачка. Ако одиме да живееме во странство ќе треба се да почнеме од ново.

Јас ќе си останам македонец,
Ти можеш да си останеш македонец само во Македонија. А во Германија или ќе бидеш германец или ќе си се вратиш во земјичево ко усран голуб.

а децата мои, битно е да се луѓе пред се, со квалитетен живот, што нема да си бидат граѓани од втор ред во сопствена држава.
Децата ако се родат/растат во странство ќе се однесуваат и ќе размислуваат странски. Нема да ги имаат проблемите кои ние сега би ги имале доколку се преселиме.

Квалитетот на живот не се изразува само во пари. Има и други вредности кои не се материјални, а кои ќе ти недостасуваат во чисто капиталистички уредениte општества.

2000 евра = 1000 евра по човек, горен плафон на македонска ИТ плата 1000 евра, шанси да ги добиеш како константна и сигурна плата за да можеш да исплаќаш кредит, хмм, шанси да ги добиеш додека си млад...КХммм кхммм
(има една сцена у еден филм бред пит нешто му кажуваат, и кроз искашлување вика bullshit - ако можете да го доловите)
Има луѓе во ИТ секторот кај нас кои земаат многу поголеми плати од 1000 евра. Но се малку и, се разбира, не се почетници. Ако си добар, снајди се па и ти земај ко нив. ;)

discodancer

hello world
12 јануари 2009
66
14
И appollo440 и gojdo се во право :)

@appollo440 - Запрашај се што ти е битно во животот и што ќе добиеш ако се преселиш во, да речеме, Германија? Ќе идеш повеќе на театар ? Ќе носиш облека од Зара ? Ќе возиш Мерцедес? Ќе имаш нешто побрз интернет ? Наместо во Хрватска ќе одиш во Шпанија на одмор? Проблеми ќе имаш и таму и овде. Овде ќе се нервираш зошто на комшијата му пукнала цевка и ти прокишњава од таван, и ќе пцуеш како нема закон а таму кога ќе ти пукне на тебе цевка, ќе искешираш 750 евра за поправка и уште 750 евра на комшија ти. А да, и после тоа нема да сакаш очи да му видиш пошто ладно те тужел за нешто за што не си виновен.
Точно е дека таму луѓето не плукаат по улица колку овде, и дека знаат да застанат во ред и дека не возат мотори 200 на саат у 12 навечер ... ама да знаеш само колку други недостатоци имаат кои си одат заедно совие квалитети.

Енивеј ... Прекинете сите да мрчите како економската состојба е лоша. НЕ Е ТОА ПРИЧИНА, ТОА Е ПОСЛЕДИЦА. Последица на машиот менталитет и начинот на кој во Македонија генерално се решаваат проблемите. Не постои некој масон што во позадината решава да ја држи Македонија во криза. Дури и неспособните влади се избрани од народот на кој очигледно многу лесно може да му се продадат секакви глупости.
Програмерите имаат мали плати пошто фирмите немаат пари да ги платат. Фирмите немаат пари пошто се, просто и едноставно, некомпетентни. Највеќе од менаџерски, а потоа и од технолошки аспект. Недостасува највеќе претприемнички дух.
Има добри програмери, ама на нив им е подобро да зимаат 1000 евренца плата наместо да стиснат зуби 4 години, да не искачаат по кафичи, да не купуваат ајфони и да направат добра фирма што нема да работи по македонски стандарди. Имам колега што од програмерска плата и ваљда некоја тезга има заштедено 10,000 евра. Знаете што ќе прави со тие пари ? Ќе купи кола. У ќеш. Ако ме прашате мене, тоа е стартен капитал за во Македонија. Ако ништо друго тоа се 2 години живот и слобода да работиш на твој проект.

Да се појават 50 такви луѓе, со 50 такви фирми мислам дека поинаку ќе биде. И да, меки газиња се. Знаеш зошто Andrijeski ? Затоа што било кој саглам програмер би бил и 5 пати подобар менаџер од тие менаџерчиња кои ги спомнуваш само да има малце муда и да иде да направи свој стартап. Ама на него му е подобро да си лапа плата и да го слуша менаџерчето како му кажува ".NET e за сериозни сајтови" и "Ова мора да се прави со Јava".

mrce

hello world
2 ноември 2009
194
34
seoblogmk.wordpress.com
.... Не постои некој масон што во позадината решава да ја држи Македонија во криза....

ocigledno ne sledis mnogu sto se slucuva so drzavava.

...Програмерите имаат мали плати пошто фирмите немаат пари да ги платат. Фирмите немаат пари пошто се, просто и едноставно, некомпетентни. ...

prestanete so toa deka firmite nemaat pari...... Namesto eden programer da zeme + 300 evra plata, gazdata ke vozi ferari i nema da znae kade da gi trosi parite. Platata na programerot se osnova na toa kolku e lakom gazdata.

Ispaga deka firma kako seavus nema pari da gi plati vrabotenite??? cista glupost

discodancer

hello world
12 јануари 2009
66
14
prestanete so toa deka firmite nemaat pari...... Namesto eden programer da zeme + 300 evra plata, gazdata ke vozi ferari i nema da znae kade da gi trosi parite. Platata na programerot se osnova na toa kolku e lakom gazdata.

Ispaga deka firma kako seavus nema pari da gi plati vrabotenite??? cista glupost

Газдата на сивус вози ферари ? Друже, 75% од програмерите се вработени во фирми со 20 вработени или помалку. Ферари е годишен обрт на таква фирма. И сивус не е типичната македонска ИТ фирма.

Еве ти една убава изрека: "Never attribute to malice what can be explained by incompetence."

NoLander

hello world
11 ноември 2007
216
15
Дома си е дома кој што сака нека каже.
Јак си само ако си јак во своето село - стара поговорка

Арангел

read-only
9 април 2007
43
8
arangel.linux.net.mk
За каков стартап зборите и дали сте нормални? Во држава која што не функционира ништо и во замена за ИТ услуги се добива компензација 20 кубика дрво (ова се има случено), со среќа нека му е на оној што планира да почне со своја фирма а нема братучеди у партија или татко му не крадел у последнава деценија. Треба да имаш гз шо се вика да отвориш своја фирма било каде, ама за да го напраиш тоа сега и во Македонија треба да немаш грам мозок и да не размислуваш појше од она од-денес-за-утре.

Знам дека не им е сеедно на оние што отвориле фирми и нормално дека ќе си се борат за да опстанат како знаат и умеат, ама според мене да се решиш на таков потег во државава е еднакво на тајмирано самоубиство пошто ако си сам и сакаш чесно да заработиш, кога тогаш ќе го јадеш.

discodancer

hello world
12 јануари 2009
66
14
Де де сега, не е толку црно све. По твојата логика не треба ништо да се прави туку да се седи на раце и да се чекаат подобри денови. Нема секој да успее, ама ако има 3 пати повеќе луѓе што ќе отворат фирми, ќе има и 3 пати повеќе успешни (во однос на сега).
Башка, нема да работиш за кубик дрва. Работи за странци и работи само со потпишан договор однапред.

Арангел

read-only
9 април 2007
43
8
arangel.linux.net.mk
Па тешко дека ќе може да работам за странци пошто не сум програмер :) Инаку овие работи што ги пишувам се многу реални и дел од секојдневието тука, чисто да знаат што ги чека оние храбрите. Значи да не искочи дека мрчам, и јас би сакал тука во Македонија да има добри услови за работа со добри плати и да не се замарам со компензации и човек-фирма превари, ма и огромни фирми кои што вртат огромни пари не ти плаќаат за завршена услуга, и кога ќе прашаш зошто? Затоа што така идат работите у Македонија.

Дури и работењето за добра успешна „ЈАКА“ фирма во Македонија може да биде катастрофално искуство бидејќи работите се прават на македонски начин, наместо како што треба. И да не навлегувам повеќе кој ќе си се најде во муабетот му е јасно.

На крајот на краевите на кој каде му е добро таму нека си седи. Тоа е тоа, ботомлајн. :)

apollo440

read-only
14 мај 2010
4
2
За каков стартап зборите и дали сте нормални? Во држава која што не функционира ништо и во замена за ИТ услуги се добива компензација 20 кубика дрво (ова се има случено), со среќа нека му е на оној што планира да почне со своја фирма а нема братучеди у партија или татко му не крадел у последнава деценија. Треба да имаш гз шо се вика да отвориш своја фирма било каде, ама за да го напраиш тоа сега и во Македонија треба да немаш грам мозок и да не размислуваш појше од она од-денес-за-утре.

Знам дека не им е сеедно на оние што отвориле фирми и нормално дека ќе си се борат за да опстанат како знаат и умеат, ама според мене да се решиш на таков потег во државава е еднакво на тајмирано самоубиство пошто ако си сам и сакаш чесно да заработиш, кога тогаш ќе го јадеш.

Апсолутно се сложувам со тебе :) Бтв 20 кубика дрво не е шала. Ај исечи ги да те видим. Тајмирано самоубиство е заебана работа, може да ти откаже тајмерот..сепак..да не забораваме...ова е балкан.

Инаку, не сакам во никој случај да навредам некого на форумов, ама има сеуште премногу идеалисти што летаат во облаци и се занесуваат дека можат да ја опраат цела состојба. Има и премногу такви што напамет зборуваат што е добро кај нас што не е во странство. Има и многу такви што слепо ги согледуваат работите кај нас, од типот ќе се уштеди пара и ќе се отвори фирма. Во превод, еден куп млади ИТ дечки што секојдневно се манипулирани од страна на работодавците.

Не ме разбирајте погрешно, и јас самиот сум визионер по природа, имам милион идеи како да се средат милион работи, не се плашам од работа да седнам и да реализирам тоа што сум замислил..арно ама..немам моќ..и финансии..и..братучеди у партија на власт :) ..а и да ги имав.. најверојатно ќе ме заебеја.

Во контекст на станување индивидуалец у струка, најдобро е да мигрирате во некој занаетчиски бизнис. Таму никој не ве чепка и да работите без фирма, и на црно итн. Строго се барата у кеш. А башка може и многу подобро да се заработи од колку да се црнчи на биро по цел ден (без разлика дали одржавате ремоте сервер, или развивате програма у дот нет.)

И најдобро од се - знаете зошто е тоа така кај нас? Затоа што сеуште народот нема осет да вреднува апстрактни вредности. Да му ставате некому плочки у купатило, можете да преговарате пристојно за 500 еура, ама резултатот е видлив и опиплив (tangible values), се гледа. Од друга страна, ај земете на некое домаќинство или бизнис 500 еура за инсталација на windows. :)

Поздрав

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Appolo440 кај би одел да работиш/живееш, дали досега си бил таму, и ако си бил во која улога си бил и колку време?

daniel111

Баниран/a
10 август 2009
682
348
USA
SecreLocal.com
E moj DISKO ,gi citam tvojte postovi i ili si seuste mlad ili stvarno nemas prestava kako funkcioniraat drzavite i zasto nekoj proizvodi (pa makar bile naj kvalitetni i so exstra povolna cena nikoj od zapadniot pazar NESMEE da gi kupi).A za izjavata "Не постои некој масон што во позадината решава да ја држи Македонија во криза" -- totalno si vo greska-- ne samo sto postojat (ne eden) tuku i del od niv se i vo MKD (od ponizk rank) no mokni i gi sprovrduvaat site zacrtani globalni planovi iako ni samite ne se svesni za toa .PS vo mkd ima tocno 128 masoni so ime i prezime, i 28.000 sorabotnici na bivsata kontra obavestalna sluzba na yugoslavia ,taka narecena KOS pa ti vidi zasto nemoze MKD da napreduva,a za kodosi da ne pravime muabet . NO toa e toa , i dokolku sami ne se izborite za vasite prava ,i samo cekate nekoj drug da vi pomogne (a toa e vestacki stvorena logika vo mentalniot sklop na razmisluvanje ,nametnata od strana na experti,izjavi,i ubeduvanja od tipot " koj sum jas pa sega da mu mislam na toa koga nemozam nisto da smenam, podobro da si gledam za sebe itn.
Togas ovaa sudbina ke potrae najmalku uste 30 god. :(

apollo440

read-only
14 мај 2010
4
2
Appolo440 кај би одел да работиш/живееш, дали досега си бил таму, и ако си бил во која улога си бил и колку време?

Поради природата на функционирање на нештата во нашава држава, и условите за работа, не би сакал да давам лични информации за мене, некому може да не му одговара моето мислење, па да си направам беспотребен проблем.

Инаку, се сложувам со постирањата околу тоа дека е многу позезнато од колку што се мисли дека нешто може да се промени кај нас, тоа е ствар на повисоки сили. Ама тоа би било бегање многу од темава.. Додуше темава единствено може да се развива токму во тој правец, што подлабоко се оди до поголем зајеб се доаѓа, исто како филм од David Lynch, или Stanley Kubrick :)

memento

hello world
23 мај 2010
80
2
Апсолутно се сложувам со тебе :) Бтв 20 кубика дрво не е шала. Ај исечи ги да те видим. Тајмирано самоубиство е заебана работа, може да ти откаже тајмерот..сепак..да не забораваме...ова е балкан.

Инаку, не сакам во никој случај да навредам некого на форумов, ама има сеуште премногу идеалисти што летаат во облаци и се занесуваат дека можат да ја опраат цела состојба. Има и премногу такви што напамет зборуваат што е добро кај нас што не е во странство. Има и многу такви што слепо ги согледуваат работите кај нас, од типот ќе се уштеди пара и ќе се отвори фирма. Во превод, еден куп млади ИТ дечки што секојдневно се манипулирани од страна на работодавците.

Не ме разбирајте погрешно, и јас самиот сум визионер по природа, имам милион идеи како да се средат милион работи, не се плашам од работа да седнам и да реализирам тоа што сум замислил..арно ама..немам моќ..и финансии..и..братучеди у партија на власт :) ..а и да ги имав.. најверојатно ќе ме заебеја.

Во контекст на станување индивидуалец у струка, најдобро е да мигрирате во некој занаетчиски бизнис. Таму никој не ве чепка и да работите без фирма, и на црно итн. Строго се барата у кеш. А башка може и многу подобро да се заработи од колку да се црнчи на биро по цел ден (без разлика дали одржавате ремоте сервер, или развивате програма у дот нет.)

И најдобро од се - знаете зошто е тоа така кај нас? Затоа што сеуште народот нема осет да вреднува апстрактни вредности. Да му ставате некому плочки у купатило, можете да преговарате пристојно за 500 еура, ама резултатот е видлив и опиплив (tangible values), се гледа. Од друга страна, ај земете на некое домаќинство или бизнис 500 еура за инсталација на windows. :)

Поздрав

Комплетна подршка на постов :bravo:... Само ова апстрактни би ти го ренејмувал во Интелектуални што го дава решението зашо плочки се 500 еура а инсталација бесплатна... односно мањакот на интелектуалци е целиот проблем на државава.

Volkswagen

hello world
12 септември 2008
227
76
После година и пол, пак ќе ја отворам оваа тема.
Изначитав многу постови, многу прерипнав и заклучив дека и овде се вртат два света: оној на програмерот и оној на работодавачот (а.к.а менаџерот на ИТ компанијата).

Навистина не знам од каде да почнам, за тоа зошто платите во ИТ секторот во Македонија се толку ниски. Еве некако ќе се обидам да ги поделам работите.

Малку е долго, ама вреди да се прочита!

1. Надворешни фактори:

Секоја ИТ компанија во Македонија преку своите менаџери постојано се во потрага на нови пазари преку најразлични медиуми. Пријателства, партиски услуги (домашен пазар) а надвор од Македонија преку Online огласи како Freelancer.com.

Кога зависите од надворешниот пазар а.к.а outsourcing, првиот ѕид со кој се соочувате е репутацијата на новиот акаунт. Немате доволно reviews за потенцијалните компании да ве побараат и автоматски мора да знаете како да ја процените вашата понуда. Како да ја процените? Мора да се споредувате со Индијците. За секој проект нудат фрапантно пониски цени од очекуваните.
Јас имав едно искуство за е-learning проект, кога за еден софтверски дел ми требаше код во PHP и го ставив огласот на Freelance.com Се појавија дечки од Србија кои побараа 1500 еур., а реално кодирањето беше околу 2-3000 еур (Имаше повеќе работи да не навлегувам).
Веднаш после српскиот бидинг дојде индијски кои беше верувале или не 500 ЕУР! Фирмата имаше и добри reviews онака со 4-5 ѕвездички. Можам да ја замислам реакцијата на Србите кога ја видоа оваа цена. За жал од овој проект ништо не бидна.

Значи suma sumarum, Индија праи р'шум на светскиот пазар во однос на уривање на вредноста на програмерскиот труд.

2. Внатрешни „менаџерски“ фактори

Кај нас во Македонија секој бизнисмен а.к.а претприемач сака да се збогати преку ноќ. Добро,..добро...сигурно ќе ви речат „не преку ноќ“, а мислат преку три ноќи. Што мислам со ова? Платите на ИТ професионалците во Македонија не се толку различни од оние во Индија, а сепак индијците понекогаш се нафаќаат и на дупло помали бидинзи на проекти.

Одговор: Кај нас ако еден проект вреди 1000 евра, 500 евра одат за „претприемачот“, а останатите се делат на пример 4 програмери х 100 евра = 400 и 100 евра за фирмата за да се покријат режиските трошоци (струја, вода, ...не дај Боже Nescafe 3in1 пакетчето од шефот).

Се додека владее овој менталитет кај нас и нашите работадавачи програмерите нема да бидат соодветно платени. Ја прочитав колумната на еден претприемач што пишува овде на форумов и се она што прочитав е бајка за заспивање на мали деца.

Па кога ќе прочитам дека сите програмери треба да сакаат да работат, програмирањето да им е хоби, да бидат професионални дрн дрн, ми се превртува во стомак. Да друже професионалци, ама тие професионалци кога ќе ги платиш 1000 евра како почетна плата, со overtime дупло платено и строго да се држи таа евиденција, а не тоа да го прави од „професионални побуди“ тогаш зборуваме реално за вистинскиот професионален однос.

Знаете кој се во Македонија вистински професионалци според работодавачите?

- Што знаат се за C, C++, Java, PHP, SQL, CSS, XML, Photoshop, Flash, .NET, мрежи, да го форматираат компјутерот на шефот и лаптопот на сопругата ...и со други зборови оние што се „девојки за се“.
- Што ќутат и работат по 12 саати на ден (кога има работа, а секогаш менаџерите земаат работа која знаат ќе го надминат ЗАКОНСКИОТ одреден рок од 40 часовна работна недела), односно како што милуваат да кажат „не страдаат од синдромот 9 до 5“ и се разбира овој overtime не е НИКОГАШ платен.
- Што остануваат лојални на фирмата со „големата“ 500 евра плата... и ако ти понудат работа во ЕЛЕМ за 1000 евра ти да речеш НЕ оти не треба да го извисиш шефот.

Ова е апсолутната! реална ситуација во Македонија. Не е само за ИТ компаниите, општо за сите компании кај нас.

Чаре?! Или самите да сте Freelancer-и што се разбира е мачкање очи дур не се жените, а тогаш ви треба сигурен извор на пари (daily job) за да отплатите стан, кола и да растете дете...ИЛИ да заминете странство, каде што имате 9 to 5, а после то и да има работа дневницата ви е платено дупло, а да не зборувам за викенди или не дај Боже недела кога добивате од 3 до 5 пати поголема саатница.

Е ќе ве фаќа носталгија, ама нема да си имате работа со „менаџери“ како овие нашите тука.

До сега, во Македонија НЕ СУМ СРЕТНАЛ менаџер кои ги почитува овие правила.
Нема фирма во Македонија каде менаџерот си ја знае колку му е долга чергата (односно колку работа може да сврши за одредено време со Х вработени во период од 9 до 5), нема фирма во Македонија каде вработените се инспирирани со добра плата и одличен амбиент за работа кои ќе им овозможи развивање на креативен процес и нема фирма во Македонија која ќе ги мотивира па дури и инвестира во знаењата на еден програмер.

Кај нас особено ова последното се избегнува заради едноставна причина.
„Ако инвестирам во него, тој ќе оди во друга фирма и мене парите ќе ми пропаднат“.
Епа драг мој работодавачу, ако го задоволиш вработениот со одлична атмосфера за работа, без стрес, со платен overtime (бидејќи како и ти така и ние си имаме приватни животи), сигурно нема да сака да оди кај друг кој ќе го злоупотребува и манипулира.

Инаку за илустрација, на Запад, платите на програмерите се движат МИНИМУМ 10 пати поголеми од овие што се кај нас. И почетничките плати и сениорските плати. Слободно можете да побарате на нет или да прочитате по огласи.

То е то

Goran123

lurker
25 јуни 2010
954
160
@apollo440
Многу се согласувам со тебе, да на запад има подобар стандард има подобри услови во било кој смисол, меѓутоа и таму не е платата многу висока, за наши услови е меѓутоа во однос на нивните не е нешто многу голема. На пример, во Франција што имам гледано огласи платата е 2500Е и тоа во француската ревиера, каде што и цените не се ниски со оглед на тоа што е светско туристичко место. Но, во франција имаш синдикат, ако ти дадат отказ, државата 15 месеци ти дава 80% од платата, работното време е 7 часа, кога жена има дете државата и доделува бесплатна дадилка за да може по дома да и помага и многу други интересни работи.

Заборави да спомнеш дека ова важи за француски државјани...

членови онлајн
мислења
теми
членови

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно