Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Windows 10 генерална дискусија

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.621
19.360
Не треба да се исклучува, работи со Secure boot. Може само да треба да додадеш сертификат. Има детално во документацијата на нивниот сајт.
Ventoy е дефакто најдобар алат за мултибот. Јас му додадов сертификат за да терам UEFI

Досега само со Ventoy сум успеал да направам мултибот со повеќе верзии на MSDaRt (ERD Commander) и други бутабилни ISO-а а да не се испоколат помеѓу себе.

Со сертификатот може да се бута во UEFI а од менито да се одбере non UEFI исо.

Плус ставањето на други ISO-а се сведува на drag and drop

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.342
5.369
Скопје
hackitfree.github.io
Ventoy е дефакто најдобар алат за мултибот. Јас му додадов сертификат за да терам UEFI

Досега само со Ventoy сум успеал да направам мултибот со повеќе верзии на MSDaRt (ERD Commander) и други бутабилни ISO-а а да не се испоколат помеѓу себе.

Со сертификатот може да се бута во UEFI а од менито да се одбере non UEFI исо.

Плус ставањето на други ISO-а се сведува на drag and drop
Брзо УСБ само да имаш - програмчево е рај (y)
Persistent партиција креирај и уживај..

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
863
739
Добар е Ventoy како што кажа Флегма drag and drop на ISO и тераш понатаму, али ја па си преферирам преку Rufus барем на мојот маин PC

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.621
19.360
Исто м8ја препорака е да ставите ERD Commander за Windows 10 затоа што знае да им влезе во џигерица на регистри и има Device Manager + Disk Manager + многу други алати. Многу е сличен на recovery environment од Windows 10

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.342
5.369
Скопје
hackitfree.github.io

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.430
5.589
Како да обезбедам администраторска дозвола?
Погледнете го атачментот 132846
Решението е во одговорот на прашањето „зошто ти бара администраторска дозвола до податочна датотека?“.

Ако кликнеш на продолжи што се случува?
Кликни на пропертис на датотеката и во делот за безбедност додели целосна контрола на твоето корисничко име.

18 август 2019
1.247
1.241
Уф..Македонски...
Јас би бутирал некое Ливе УСБ Линукс и би копирал што ми треба.
А логиран си како Администратор - така ?
Дозволи ми да си го сакам мојот мајчин јазик.
Не ми треба УСБ, имам инсталирано како втор ОС, врши работа. Единствен сум, значи логиран сум како администратор.
У ствари и не е многу битно, обична песна што ќе ја симнам повторно ако сакам, ме иритира што ми врши вакви зае*анции. А не дозвволува ни да ја избришам.
Решението е во одговорот на прашањето „зошто ти бара администраторска дозвола до податочна датотека?“.

Ако кликнеш на продолжи што се случува?
Кликни на пропертис на датотеката и во делот за безбедност додели целосна контрола на твоето корисничко име.
Ако кликнам повторно, останува на исто.
Во делот за безбедност не проверував, но на кој начин можело тоа да се смени? Не е чепкано ништо. Другите песни се „нормални“. Оваа не дозволуваше ништо, копирање, бришење, пуштање...

Преку Линукс ја копирав, оваа ја избришав. Копијата не прави проблем. А треба да е со истите својства.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.342
5.369
Скопје
hackitfree.github.io
Дозволи ми да си го сакам мојот мајчин јазик.
Не ми треба УСБ, имам инсталирано како втор ОС, врши работа. Единствен сум, значи логиран сум како администратор.
У ствари и не е многу битно, обична песна што ќе ја симнам повторно ако сакам, ме иритира што ми врши вакви зае*анции. А не дозвволува ни да ја избришам.

Ако кликнам повторно, останува на исто.
Во делот за безбедност не проверував, но на кој начин можело тоа да се смени? Не е чепкано ништо. Другите песни се „нормални“. Оваа не дозволуваше ништо, копирање, бришење, пуштање...

Преку Линукс ја копирав, оваа ја избришав. Копијата не прави проблем. А треба да е со истите својства.
Да не ја користел некој друг програм во исто време - ама пак пораката друга ќе беше..
Не ми смета и ценам што си користиш на македонски - само мене ми е тешко да си преведам на англиски за која порака точно се работи - дека на англиски навикнат...

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.621
19.360
Како да обезбедам администраторска дозвола?
Погледнете го атачментот 132846
Овде

Потоа гуглај Take Ownership right click

Не сум 100% сигурен далу ова има врска со Windows smart screen

Виндовсот ги блокира сите симнати фајлови од "непроверени" извори. Прашање е зошто се понаша на обични фајлови.
Уклучено ти е да ги гледаш екстензиите?

Пошто може да биде маскирана како на пример song.mp3.exe со кастм икона од mp3 при што. exe е невидливо.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.430
5.589

Сѐ ова наведува на проблеми со привилегии.
Ама штом си ја избришал, џабе куцаме.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.851
4.088
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
18 август 2019
1.247
1.241
Пошто може да биде маскирана како на пример song.mp3.exe со кастм икона од mp3 при што. exe е невидливо.
Околу ова ќе си имам малку работа да го проучам.
1702742867717.png
Сѐ ова наведува на проблеми со привилегии.
Ама штом си ја избришал, џабе куцаме.
За жал го избришав директно, не во канта.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
814
1.257
Дали имате проблем со youtube? Имам компјутер i5 10-geb, 32gb рам, ама кога ќе отворам јутуб, како да ќе полета цело куќиште. И видеа кочат, првите 2/3 минути.
Кад софтвер лета, сите други програми ги отвара нај нормално, ама јутуб трокира. Дали има некој сличен проблем?
Изгледа време е за 11ка.

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Дали имате проблем со youtube? Имам компјутер i5 10-geb, 32gb рам, ама кога ќе отворам јутуб, како да ќе полета цело куќиште. И видеа кочат, првите 2/3 минути.
Кад софтвер лета, сите други програми ги отвара нај нормално, ама јутуб трокира. Дали има некој сличен проблем?
Изгледа време е за 11ка.
Исклучи го ад блокерот :)

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.343
1.357
Изгледа време е за 11ка.
https://www.reddit.com/r/youtube/comments/17z8hsz View: https://www.reddit.com/r/youtube/comments/17z8hsz/youtube_has_started_to_artificially_slow_down/?rdt=41779

Avid

senior
21 јануари 2009
6.464
11.537
Скопје

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.342
5.369
Скопје
hackitfree.github.io
Апдејтирај Хром
Адблок кочи - смени го за Ublock Origin

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.811
4.526
Неготино
Никој не користи Adguard? Јас си имав мака едно време со uBlock Origins, ми блокираше страни што ми требаа за работа и откако го сменив во Adguard, се е ко подмачкано :)

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.430
5.589
Никој не користи Adguard? Јас си имав мака едно време со uBlock Origins, ми блокираше страни што ми требаа за работа и откако го сменив во Adguard, се е ко подмачкано :)
Со еден клик се исклучува на поединечни веб страници.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.373
12.014
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Adguard е супер за на андроид, јас го користам на самсунг и блокира прилично доста реклами низ апликации и чуда. Не знам за на windows каков е.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.214
16.369
Јас користам uBlock Origin и не забележав никакви успорувања кај Јутуб.
Ако имате проблеми со други блокери пробајте го uBlock Origin, со години не сум имал ни најмал проблем со него.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно