Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Windows 10 генерална дискусија

alkibijad01

Gaining Experience
8 октомври 2016
338
368
Јас користам uBlock Origin и не забележав никакви успорувања кај Јутуб.
Ако имате проблеми со други блокери пробајте го uBlock Origin, со години не сум имал ни најмал проблем со него.
Ublock Origin заедно со SponsorBlock. Нема на што.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
3.925
5.413
SK
Јас користам uBlock Origin и не забележав никакви успорувања кај Јутуб.
Ако имате проблеми со други блокери пробајте го uBlock Origin, со години не сум имал ни најмал проблем со него.
Веќе со месеци си играат мачка и глувче со блокерите... Тоа што корисниците на uBlock Origin појма немаат дека ова (нешто) се дешава е добар показател за квалитетот на адонот. :D

Software

Gaining Experience
15 август 2007
576
342
Software's setup  
Processor & Cooler
Intel i3 8100
Motherboard
Gigabyte B360M DS3H
Storage
Western Digital 1TB Blue
PSU
EVGA 450W BT 80+
RAM
8 GB Kingston HyperX 2400 Mhz
Video card
-
Case
Modecom Oberon 2F
Mouse
Genius
Audio
Trust 2.1
Monitor
Samsung P2270
OS
Windows 10 Pro 64bit
имам еден лаптоп кој не сака да стартува Windows. (се појавува automatic repair и врти круг со логото на Windows). Лаптопот има документи кои треба да ги зачувам пред да го пуштам да се форматира. Како најлесно можам да ги ископирам документите па потоа да го пуштам да се форматира лаптопот.

П.С. Како можам да откријам која верзија на Windows има инсталирано во лаптопот дали е 10 или 11?

petkotrajko

Practice makes perfect
16 јуни 2017
1.656
1.810
имам еден лаптоп кој не сака да стартува Windows. (се појавува automatic repair и врти круг со логото на Windows). Лаптопот има документи кои треба да ги зачувам пред да го пуштам да се форматира. Како најлесно можам да ги ископирам документите па потоа да го пуштам да се форматира лаптопот.

П.С. Како можам да откријам која верзија на Windows има инсталирано во лаптопот дали е 10 или 11?
Бутирај со некоја live дистрибуција од linux од усб, и пребарај низ дискот кај шо си ги зачувал, и префрли ги на друг диск/усб.
Или отвори лаптопот, извај дискот и стави го во кутија за диск и преку усб кабел поврзи на друг компјутер, па пребарај си низ дискот, копирај што ти треба...и то.

Испратено од телефоно

PC_GAMER

Gaining Experience
16 јуни 2017
453
382
Некој да помогне шо иљач му треба упдејтов на 10-кава? Ерор ми јавува на следниов упдејт: 0x80070003 :(

1.png

Се работи за свежа инсталација на прозорецов. Едино шо е чепкано по services е само нагодување (лимитирање) да се преземаат само упдејти од 10-кава, т.е. да не се мигрира на 11-ка. Претходно без проблем ми се инсталираа помали упдејти ама овој последниов не сака да мрдне.:confused:

Кога го инсталирам со ресет истиот се инсталира до 7% и после тоа ми ја дава слeднава нотификација: we couldn't complete the updates undoing changes и повторно се деинсталира инсталираното.

JamesKirk

Practice makes perfect
12 февруари 2015
1.991
1.715
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
MSI
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Дали функционира ако рачно ги инсталирате апдејтиве? Или избришете содржината на: C:\WINDOWS\SoftwareDistribution\Download

alexi

Gaining Experience
14 февруари 2009
152
76
Јас овде имам заглавено.

2024-01 Security Update for Windows 10 Version 22H2 for x64-based Systems (KB5034441)

Погледнете го атачментот 135246
Решение за овој проблем кој исто го имав и го решив според инструкциите

JamesKirk

Practice makes perfect
12 февруари 2015
1.991
1.715
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
MSI
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Ми се дешавало порано со Седмица слични проблеми и ништо не работело ама од нигде ниакде после некој ден или денови ќе проработеше

ARMac

Epic
2 октомври 2010
9.314
12.188
Скопје
androgaming.com
Јас овде имам заглавено.

2024-01 Security Update for Windows 10 Version 22H2 for x64-based Systems (KB5034441)

Погледнете го атачментот 135246

Да, ова е глуп баг во скриптата. Го правевме во фирма со 800 компјутери заглавени на ова.

KB5034441 е она што ти треба.

Но несака секогаш и во секое сценарио. Во тој случај мораш да направиш resize на Recovery партицијата мануелно. Не специфицираат колкава треба да биде, јас ја ставав 8ГБ

И пак му треба некое време ден, два, па ќе продолжи да апдејтира.

alexi

Gaining Experience
14 февруари 2009
152
76
За WinRE патрицијата нема потреба повеќе од 1 GB да биде бидејќи предходно нативно за UEFI беше 350 MB потоа дојде на ~500 MB, а сега доволни се и 750 МБ доколку не го користите WinRE, а препорака од ОЕМ дистрибутери го префрерираат 1 GB ( вклучува драјвери и други алатки кои ги вградуваат во WinRE)

За обичен корисник WinRE не е ни потребен ако предходно бил изгасен
NOTE If your running PC does not have a WinRE recovery partition, you do not need this KB5034441 update.
а може да се изгаси и во самата инсталација на системот со параметри преку cmd.

ARMac

Epic
2 октомври 2010
9.314
12.188
Скопје
androgaming.com
За WinRE патрицијата нема потреба повеќе од 1 GB да биде бидејќи предходно нативно за UEFI беше 350 MB потоа дојде на ~500 MB, а сега доволни се и 750 МБ доколку не го користите WinRE, а препорака од ОЕМ дистрибутери го префрерираат 1 GB ( вклучува драјвери и други алатки кои ги вградуваат во WinRE)

За обичен корисник WinRE не е ни потребен ако предходно бил изгасен

а може да се изгаси и во самата инсталација на системот со параметри преку cmd.

Комплетно зависи од WSUS серверот во фирмата. Ова со 750мб важи за по дома.

krema

Epic
24 јуни 2009
14.977
14.786
youtu.be
Дали може сега да се изгаси WinRE и да не ми го јавува тој апдејт. Немам потреба од рикавери.

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.171
4.747
Може и да го скриете глупиов апдејт, додека микрошит не го средат, ако го средат. После пак енејбл и готово.
Код:
If you'd like to wait for Microsoft to issue an update, simply hide the KB5034441 update using the WUShowHide.diagcab tool.

The tool can be downloaded from the following link:

https://download.microsoft.com/download/f/2/2/f22d5fdb-59cd-4275-8c95-1be17bf70b21/wushowhide.diagcab

Select the KB5034441 update and hide it.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.094
18.126
Во каква каша се има ставено Микрошит тоа чудо едно.
Ај десктоп корисник ќе направи зголемување но што со корисниците на лаптопи кои имаат рикавери партиции пред или после WinRe партиција? Или пак го партиционирале дискот?
Или пак што со корисниците кои веќе имаат вклучен Bitlocker?
Или како што погоре беше даден пример од реален живот во корпоративно опкружување. Ноќна мора!

На крај памет не ми паѓа да им ја бркам работата. Ќе ги размрдаат газовите и ќе смислат нешто (со GUI, со скрипта небитно)

Видов на reddit некој имаше направено потполно автоматизирана скрипта (или ја видов на Superuser, не се сеќавам)

Давежов со Microsoft не престанува

ARMac

Epic
2 октомври 2010
9.314
12.188
Скопје
androgaming.com
Дали може сега да се изгаси WinRE и да не ми го јавува тој апдејт. Немам потреба од рикавери.

Да, ама не сум пробал. Теоретски ако немаш RE прави скриен фолдер на C и од таму треба да инсталира.

Ама губиш нешто од recovery менито (shift+restart), не сум навлегол во тоа.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.438
13.354
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Давежов со Microsoft не престанува

Не смеат да си дозволат дупки во Secure Boot, кој е основа за понатамошно затворање на системот (сакаат да инсталираш програми само од Store). Свесни се дека засега тоа не е можно, но буткаат натаму (СИТЕ „новитети“ во 11-ка те насочуваат да си направиш Micro$oft Account).

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.094
18.126
Не смеат да си дозволат дупки во Secure Boot, кој е основа за понатамошно затворање на системот (сакаат да инсталираш програми само од Store). Свесни се дека засега тоа не е можно, но буткаат натаму (СИТЕ „новитети“ во 11-ка те насочуваат да си направиш Micro$oft Account).
Конкретно вчера од нигде никаде Microsoft Store се имаше префрлено на Auto update apps а, дефинитивно, таа опција ми беше исклучена.

Ја гаснам таа опција секаде каде што можам од очигледни причини (не од параноја)

Едвај некако успеав да ја вратам старата верзија на Weather app пошто новата ем ретардирана ем ме бомбардираше со реклами.

Молим лепо! Мене Виндовсот ми е легален и не дозволувам за мои пари тоа да ми го прават.
Ако се работи за реклами во shareware или на веб страни можам да разберам но пошто ова е компонента на OS-от не дозволувам.

Гледам јас одамна на каде тераат но мојата полу зафрканција изгледа ќе стане вистина а тоа е дека ќе завршиме на MacOS или Linux со купување на конзола ако сакаш да играш.

Премногу се станати лакоми.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
3.925
5.413
SK
Не ми е јасно како не ги сечете сите тие глупости од ОС-от (јас ни така олеснат одамна веќе не го поднесувам).

Сам ако си го партиционираш дискот, инсталерот ќе го прифати партиционирањето. Единствено на GPT мора да има барем EFI од системските мали партиции (do'h), a на MBR може и сингл партиција да се помине. Најлесно поминува ако дискот се партиционира рачно во diskpart, прво EFI, па после втора/трета голема партиција.

Инаку инсталирајте си го ова и не мора да кажувате фала:
Ќе треба и OpenWeatherMap акаунт, бесплатниот е сосема доволен или барем за ме е доволно еднаш на 5 минути обнова на дата.

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.094
18.126
Не ми е јасно како не ги сечете сите тие глупости од ОС-от
Пошто ми е супер хенди во старт со Live Tile. Кога и да кликнам има инфо
Иначе слично нешто може многу лесно да се направи и преку Edge > Save as app

Ама работава е што сите апликации ги префрлија и во суштина се web app. Покрај ова можат да прикажуваат реклами.

Во врска со партиционирањето, mr obvous, јас системскиот диск не го партиционирам намерно затоа што тоа SSD ми е стриктно за тоа. Иначе со партиционирање јас на Windows 7 не му дозволував да креира системски партиции.

И ако некој веќе брише или гасни WinRe партиција треба да ја овозможи легаси опцијата да може да влезе во Safe Mode со F8
Без WinRe нема теоретски шанси да влезеш во случај на „хаварија“

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
3.925
5.413
SK
Во случај на хаварија повеќе работа ќе ми заврши WinPe а не WinRe, или барем за мене е така. Инаку некои очигледни работи не се очигледни за сите, па можам да се обложам дека немал број овде не биле свесни дека може или не се ни обиделе да избегнат креирање на бескорисни WinRe партиции. Повторување овде и онде, не е греда.

Инаку не сум сигурен ама мислам дека и во тој случај инсталерот ги бута фајловите од WinRe, ама виндовс партицијата.

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.094
18.126
Во случај на хаварија повеќе работа ќе ми заврши WinPe а не WinRe
Не
Во случај на хаварија најмногу ќе ти сврши работа MSDaRT односно ERD Commander
Ела деинсталирај драјвер или едитирај регистри преку нешто друго а да ти успее.
Гуглај го.

Има еден тон рикавери исо-а и слично. Ама ова си е свое на своето

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
47.534
Мислења
981.778
Членови
35.780
Најнов член