Морав да побарам гејмплеј за да си го чујам музичето:Играше ли Need for Speed и Prehistoric на 95-ката?![]()
И двојката:Морав да побарам гејмплеј за да си го чујам музичето:
View: https://www.youtube.com/watch?v=p05yqoq6Pd8
хахха на 95ка-98ка НЕ, покасно на XP играв (никогаш сум немал графички хардвер за игри), ама на 7ца играв need for speed, F.E.A.R, Tomb Raider,... (имав Intel® Pentium® 4 Processor 640) и нвидиа 6600 графичкаИграше ли Need for Speed и Prehistoric на 95-ката?![]()
Мислиш директно од iso-то да се направи чиста инсталација? Тогаш одговорот е да.Инсталирал ли некој Windows10 директно од дискот?
Да, ИСО-то е во друга партиција, директно покренуваш од него, без УСБ, ЦД или слично.Мислиш директно од iso-то да се направи чиста инсталација? Тогаш одговорот е да.
Ако мислиш на класично инсталирање „под DOS" како што сме правеле* на времето за 95~98 не сум имал реална потреба
*со инсталацијата ставена во друг фолдер, на друга партиција или диск. Ова, за тие што не знаат, сме го правеле затоа што пиратските верзии на Windows не беа бутабилни. Требаше флопи да имаш. Зборувам за ерата на DOS
Не може колку сакам. Засега имам Win10, Win11, Ubuntu и Mint. Има место за уште толку, повеќе не ќе собере.Инсталирај Ventoy и после ставај колку сакаш инсталациони ISO-a на едно стикче. Може оперативни системи, може и лајв дистрибуции од антивируси, софтвери за спасување и разни алатки.
Мора да има извршен фајл што ќе ја стартува инсталацијата и мора да е пристапен директно, не спакуван. Не може директно од ИСО, мора прво да се распакува или барем да се mount-ира на некој логички диск за да изгледа распакувано.Ова за директно инсталирање од диск го прашувам онака од љубопитност. Видов дека распакувано ИСО ја има датотеката за покренување инсталација.
Windows 10 автоматски го распакува во виртуелен диск. Кај Windows XP го имав распакувано (копирано од ЦД-то).Мора да има извршен фајл што ќе ја стартува инсталацијата и мора да е пристапен директно, не спакуван. Не може директно од ИСО, мора прво да се распакува или барем да се mount-ира на некој логички диск за да изгледа распакувано.
Јас успеав од прва. Ама компјутерот има некој „лев“ Bios, па никаде ми го немаше Linux. После видов дека во Bios и понатаму Windows е прв, а Ubuntu е на второ место. Откако го кренав на прво место, сега е во ред.Кај мене Ventoy не сакаше за некое чудо. Го пуштив програмчето, форматирав USB со него и си ставив ISO на USB.
Не подигна бутабилно ништо. Кај грешам?
Ќе мора да пробаш, па ќе видиш што работи а што не... Ќе си работат прозорците секако - освен ако od boot order не го извадиш windows boot manager (или како и да се викаше). Ама после само треба да се вратиш во фирмвер (биос) и да подесиш windows да биде прв.Мора со исклучено Secure Boot? Нема да подигне со вклучено? Збориме за Win 10/11.
И да менуваш неколку дискети за време на инсталацијаМислиш директно од iso-то да се направи чиста инсталација? Тогаш одговорот е да.
Ако мислиш на класично инсталирање „под DOS" како што сме правеле* на времето за 95~98 не сум имал реална потреба
*со инсталацијата ставена во друг фолдер, на друга партиција или диск. Ова, за тие што не знаат, сме го правеле затоа што пиратските верзии на Windows не беа бутабилни. Требаше флопи да имаш. Зборувам за ерата на DOS
обавезно исклучи го и пробај пак (имам направено тест усб со вентој, различни исо-а од линукс, хиренс, win10-11-7)Мора со исклучено Secure Boot? Нема да подигне со вклучено? Збориме за Win 10/11.
Јас сега го пробав и ми се допадна.Ventoy закон е за повеќе бутабилни оперативни системи на едно ЈуЕсБи![]()
Мал и прост програм, доволен за основни работи т.е за правење бут усб со сваштарија на негоЈас сега го пробав и ми се допадна.
Не треба да се исклучува, работи со Secure boot. Може само да треба да додадеш сертификат. Има детално во документацијата на нивниот сајт.Мора со исклучено Secure Boot? Нема да подигне со вклучено? Збориме за Win 10/11.
Само една дискета (Startup) беше потребна.И да менуваш неколку дискети за време на инсталација
Мислам windowsot (3.11 for workgroups) беше на неколку дискети. Исто и ДОС 6.22Само една дискета (Startup) беше потребна.![]()