Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Плати во ИТ индустријата во Македонија

18 август 2019
1.229
1.204
@Pane24 верувај со неплаќање на продонеси нема да ни стане понапредно.

@kirev така е братче, дивиот од планината што ти сечи дрва и ти одгледува крави за да кснеш сиренце купено од Тинекс ти е крив што немаш достоинствено здравство.
Не си ти крив што ако можеш и во трудот би се пишал невработен иако заработуваш онлајн од странство 5к еур и никој не те знае... што има ти да им плаќаш толку здравство, а сиромавите ништо или само 1850.... коа можеш и ти така со 1850 да врвиш или уште поарно беспари и ти као невработен.

Тоа што ти плаќаш повеќе а некој селанец помалку е благодарение на социјалниот здравствен систем.
Е коа ќе дојдеме како во Америка, да умираат по улици заш нема поќе социјално здравство и едно брза помош возило да дојде кошта 1000еур, е дур тогаш ни СМС донација не не вади.

дисклејмер, и јас си плаќам фул придонеси (т.е фирмата за која работам ми плаќа) ама уште ме држи умот дека сите треба да плаќаме зш во спротивно ќе биде само полошо.... а лично јас познавам доста фриленсери поранешни колеги и пријатели што се обидуваат и тие 10% данок да не го плаќаат па секаде плаќаат од Пејонир картица директно.... а имаат дома по 2 пензионери што очекуваат некој да ги лечи и пензија да им исплати.
Од една страна си во право, треба да плаќаме за да имаме здравство.
Од друга страна не си во право, триесет години плаќав, сега морам да одам на приватно бидејќи термин не се добива.

kalina1

read-only
10 јануари 2013
14
29
Далеку е ова од топ понуда. Македонските газди не научија да си го потценуваме трудот и знаењето па затоа вака реагираме не све што е над 50к.
Личност со 20 години работно искуство во IT не би требало да прифати работна позиција испод 90000-100000ден.
Топ понуда би била некаде над 120000ден.

100000ден е едвај еден ајфон :unsure:
Deneska vo site IT firmi platite se najgolema tajna. Toa e zatoa sto da ne otkries deka kolegata sto raboti pomalce od tebe zima daleku poveke od tebe. Sve se sveduva na toa kako se iscenkas. Toa ne mi se dopaga ipak treba da ima nekoj rang kade platite na primer Senior inzinjerite ke se dvizat od tolku do tolku spored zasluga i iskustvo. Vaka ispaga deka nekoj Middle ima pogolema plata od nekoj Senior samo zatoa sto si se iscenkal.. Imam cueno deka vo golemive kompanii kako Endava i Seavus ne bilo taka. Neznam dali e tocno. I eve na primer osven vaka na forumov kako covek da doznae vo koj rang se dvizat platite,za nasive kompanii mislam vo MK. Sum bila na mnogu intervjua vo Makedonski firmi i koga ke im reces imam tolku baram najmalce uste 10-15 iljedi plus za da dojdam uste odma na intervjuto ti pravat faca i ti vikaat aj ke vidime ke razmislime i nikogas ne se javuvaat. Mene ne mi e jasno makedonskive menadjeri zosto taka razmisluvaat. Neka si odi ke vikneme nekoe dete od fakultet ke nauci i ke ni vrsi rabota za malce pari. Firma sto pravi milioni ne saka da vlozi vo lugeto. I uste nesto primetiv odvreme navreme probuvam da apliciram na oglasi vo Evropa. Ke pustam sve CV i posle eden saat ke mi dojde avtomatski odgovor deka ne odgovaram na oglasot,ne gi ispolnuvam uslovite. A spored baranjata realno ispolnuvam i poveke od toa. Za 1 cas od apliciranje jas se kladam deka nikoj ne go ni videl CV-to tuku e namesto po IP addresa da odibie sve sto e nadvor od EU.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.568
3.206
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro

@kirev така е братче, дивиот од планината што ти сечи дрва и ти одгледува крави за да кснеш сиренце купено од Тинекс ти е крив што немаш достоинствено здравство.
Не си ти крив што ако можеш и во трудот би се пишал невработен иако заработуваш онлајн од странство 5к еур и никој не те знае... што има ти да им плаќаш толку здравство, а сиромавите ништо или само 1850.... коа можеш и ти така со 1850 да врвиш или уште поарно беспари и ти као невработен.

Тоа што ти плаќаш повеќе а некој селанец помалку е благодарение на социјалниот здравствен систем.
Е коа ќе дојдеме како во Америка, да умираат по улици заш нема поќе социјално здравство и едно брза помош возило да дојде кошта 1000еур, е дур тогаш ни СМС донација не не вади.

дисклејмер, и јас си плаќам фул придонеси (т.е фирмата за која работам ми плаќа) ама уште ме држи умот дека сите треба да плаќаме зш во спротивно ќе биде само полошо.... а лично јас познавам доста фриленсери поранешни колеги и пријатели што се обидуваат и тие 10% данок да не го плаќаат па секаде плаќаат од Пејонир картица директно.... а имаат дома по 2 пензионери што очекуваат некој да ги лечи и пензија да им исплати.
Значи ради фриленсерите што работат со странство (колку се? 100, 1.000, 10.000 луѓе?) дојде до ова дереџе здравството? Тоа тоне уште од 1990 година кога побрзо кога поспоро.
Не релативизирај дека буџетот се полни најмногу од персонален данок затоа што не е вистина. А уште поважно е да видиме каде и како се користи буџетот.
Верувам дека ќе биде многу поинаква атмосферата ако не читаме секојдневно за очигледни злоупотреби на пари. Веќе и најобичен човек во Македонија ти вика не плаќај или исели се. Тоа е поразително.

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Od predhodnata rabota si dadov otkaz - prisilen od rabotodavacot bidejki si gi barav pravata spored zakon. Pri konsultacija so inspekcija receno mi bese, druze vo Makedonija si, ako planiras da vlezis vo takvi vodi, spremaj pari bidejki ima golemi sansi da izgubish. Odluciv da odmoram i poleka da baram rabota.
Imav 7-8 intervjua i totalno nikoj ne kazuvase budzet, tuku cekaat jas da kazam. Na 5 rabotodavaci voopsto ne im dadov rang na plata i nikogash ne se javija, a bev prekvalifikuvan za pozicijata.

Toa sto mi e jasno, najverojatno e tesho da se najde korporacija koja ima polisa i rang na plati, za da ne ispadni nekoj Junior zema duplo plata od tebe dodeka ti se potish i ja vrsis 90% od rabotata i za drugite.

Oglasite na kariera i slicni sajtovi se zhiva smeshka, auto response na aplikacijata i nikogash ne pobaran(Neli po zakon treba da objavat oglas i da odis licno intervju da pravis od grad vo grad). Na linkedin recruiters stavaat oglasi kolku da se reci deka stavile a baraat covek preku vekje vraboteni.

Licno da imam shansa da ne plakjam taksi, ne bi plakjal bidejki kako sto nikoj zakon ne funkcionira i zdravstvo, dzabe stotici iljadi od covek zemaat za istite.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.181
16.288
Licno da imam shansa da ne plakjam taksi, ne bi plakjal bidejki kako sto nikoj zakon ne funkcionira i zdravstvo, dzabe stotici iljadi od covek zemaat za istite.
Да, ама законот кој вика кој не плаќа ќе оди во зтвор тој функционира перфектно, па не плаќај даноци и понатаму ;)

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751

Си ја утнал адресата - колегата ОДБРАЛ ЗАКОНСКА ОПЦИЈА, не се напишал ЛАЖНО дека е невработен и си плаќа ЗАКОНСКИ колку што треба СПОРЕД ПРОПИСИ. Не краде дрва и не се претставува лажно дека е друг (со туѓа книшка) и не лаже дека нема никакви приходи (крадените дрва се прилично добра заработка)...
Правото на избор вика дека може така и така прави. Ако мислиш дека јас сум ти крив, ондак немам што да ти зборам повеќе. И ако веќе споредуваш со Америка, заборави да споменеш дека во Чикаго секоја година убиваат по петстотини души, дека црнците уште немаат права, дека најбогатите имаат милијарди, ... Не само дека умираат на улици зашто немаат пари за бра помош.
ИЗВОЗОТ МОРА ДА СЕ СТИМУЛИРА. ЌЕ УМИРАМЕ ЗА ЛЕБ ЗАТОА ШТО АКО НЕМА ДЕВИЗИ НЕМА ДА МОЖЕ НИШТО ДА СЕ УВЕЗУВА.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.181
16.288
Си ја утнал адресата - колегата ОДБРАЛ ЗАКОНСКА ОПЦИЈА, не се напишал ЛАЖНО дека е невработен и си плаќа ЗАКОНСКИ колку што треба СПОРЕД ПРОПИСИ. Не краде дрва и не се претставува лажно дека е друг (со туѓа книшка) и не лаже дека нема никакви приходи (крадените дрва се прилично добра заработка)...
Правото на избор вика дека може така и така прави. Ако мислиш дека јас сум ти крив, ондак немам што да ти зборам повеќе. И ако веќе споредуваш со Америка, заборави да споменеш дека во Чикаго секоја година убиваат по петстотини души, дека црнците уште немаат права, дека најбогатите имаат милијарди, ... Не само дека умираат на улици зашто немаат пари за бра помош.
ИЗВОЗОТ МОРА ДА СЕ СТИМУЛИРА. ЌЕ УМИРАМЕ ЗА ЛЕБ ЗАТОА ШТО АКО НЕМА ДЕВИЗИ НЕМА ДА МОЖЕ НИШТО ДА СЕ УВЕЗУВА.
Тоа се нарекува Трговски дефицит.
Проблемот со трговскиот дефицит е што ја задолжува државата и јавниот долг расте. Јавниот долг се финансира од домашниот бруто производ. Не мора да се извезува за да се увезува, доволно е само да се произведува нова вредност (индустрија а не трговија), што придонесува кон БДП а тој го финансира јавниот долг.

Проблемот кај нас е што ништо не се произведува. Органската и чиста храна може да носи огромни пари зошто на запад се плаќа мноогу скапо но тоа не се прави бидејќи на предавничкиве власти низ годиниве не им одговара способен и богат народ, не им одговара пролетеријат. Смеат да произведуваат и да креираат нова вредност само олигарсите и мафијата.

Е сега, каде не води јавниот долг? Кон банкрот. Тој банкрот треба да го покрие некој, читај меѓународната заедница. А познато е меѓународната заедница каква агенда има спрема Република Македонија. Така да дрште му се. Тие ќе покријат ама ќе бараат дисинтеграција на земјата за возврат. Тоа власта свесно го прави а сите ние ја поддржуваме во тоа што не реагираме.

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751
Ок, ама ова не е проблем на членот од погоре за да биде јавно прозван особено што е БАШ законски тоа што го прави.
А една од основните функции на државата е собирање данок, друга е ред и мир, трета е сите да се исти пред законот... Ништо од тоа. Сепак гласам за извозник на труд а не за дрвокрадец.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Македонци шо не сакаат да плаќаат даноци и го избегаваат на секој начин објаснуваат зошто не ни ја бива државата..
Ќе живее овај народ.

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751
Македонци шо не сакаат да плаќаат даноци и го избегаваат на секој начин објаснуваат зошто не ни ја бива државата..
Ќе живее овај народ.
Ние сакаме и плаќаме колку што најмалку треба. Има немакедонци кои што не објаснуваат туку не плаќаат.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Посебно се гледа на темата за мобиларите.. Сите трчате кај браќата за поефтин телефон.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Од една страна си во право, треба да плаќаме за да имаме здравство.
Од друга страна не си во право, триесет години плаќав, сега морам да одам на приватно бидејќи термин не се добива.
Е де, пошто сеа има многу паметњаковци што нашле начин да не плаќаат ти сега немаш термин иако си плаќал 30 години.
Свесен сум дека не е само ради тоа, и може многу мал е уделот ама сепак придонесува и тоа што се поголем дел од младите што заработуваат не плаќаат.
Така функционира тоа, ние сега плаќаме за старите, па по 30 години треба некој да плаќа за нас.

Значи ради фриленсерите што работат со странство (колку се? 100, 1.000, 10.000 луѓе?) дојде до ова дереџе здравството? Тоа тоне уште од 1990 година кога побрзо кога поспоро.
Не релативизирај дека буџетот се полни најмногу од персонален данок затоа што не е вистина. А уште поважно е да видиме каде и како се користи буџетот.
Верувам дека ќе биде многу поинаква атмосферата ако не читаме секојдневно за очигледни злоупотреби на пари. Веќе и најобичен човек во Македонија ти вика не плаќај или исели се. Тоа е поразително.
Ради фриленсерите што се тука а не плаќаат придонеси за нивните родители да земат пензија.
Ради иселениците што сега плаќаат придонеси во Немачка за некој германец да земи пензија место мајка му и татко му тука.
Нема да мешам политика во темава.... иако сите целите дека само тоа нечини а никако да тргнете од себе.
Како и да е, си се збира дел по дел и не е на арно да се промовира како паметен избор неплаќањето придонеси.

Ок, ама ова не е проблем на членот од погоре за да биде јавно прозван особено што е БАШ законски тоа што го прави.
А една од основните функции на државата е собирање данок, друга е ред и мир, трета е сите да се исти пред законот... Ништо од тоа. Сепак гласам за извозник на труд а не за дрвокрадец.
Ничиј проблем не е, он си се снашол браво за него, да го испромовираме тука млади нека учат како треба паметен дечко да се снајде.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.568
3.206
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Ради фриленсерите што се тука а не плаќаат придонеси за нивните родители да земат пензија.
Ради иселениците што сега плаќаат придонеси во Немачка за некој германец да земи пензија место мајка му и татко му тука.
Нема да мешам политика во темава.... иако сите целите дека само тоа нечини а никако да тргнете од себе.
Како и да е, си се збира дел по дел и не е на арно да се промовира како паметен избор неплаќањето придонеси.
Родителите си плаќале во нивно време за да добијат пензија денес. И иселениците ќе си земаат пензија за тоа што сработиле таму дури и да се вратат тука. Така функционира пензискиот фонд ако не се лажам.
А за второто, што да тргнам од себе? Плаќам данок месечно во износ кој покрива плата на еден вработен во администрација кој не се појавува на работа. Мислам дека е доволно.
Не промовирам неплаќање придонеси ама смешно е овде да дебатираме на ИТ форумов додека на сите страни се цица буџетот од тие што придонесуваат не со 10% од своите приходи туку со НУЛА. Нека покажат тие што владеат дека се грижат за буџетот со свој пример и ќе биде друго.

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.519
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Гледам некој луѓе немале потреба да одат на ургентен во државна или пак да прават операција, еве јас во скоро време имав такви потреби, имам работен стаж од 17години, сите години уредно платени придонеси и здраство. За операцијата мораше да се поклонам кај докторот дополнителни 2500е.
Ве молам без солење памет бидејќи првиот пат кога ќе влезете во лавиринтот на Македонското здраство, Македонските катастарски канцеларии, Македонското судство, Македонската полиција, кога вистински ќе согледате кој све се има квакнато на сите витални работни позиции и кога ќе почнат секаде да ви бараат мито за секоја завршена услуга, ќе смените мислење.

И јас звучев исто како вас, треба да се плаќаат даноци, треба да се подржува Македонското стопанство и економијата, да се купуваат Македонски производи, треба да се плаќа здраство, да се користи јавен превоз.

Ако може да се задржиме на темата околу платите во IT светот. Информативна е темава и може да биде од корист за сите.

TheGamerTeacher

hello world
9 декември 2016
451
555
Скопје, Ѓорче Петров
www.twitch.tv
Гледам во глобала станува збор за програмери, еве јас да споделам мое искуство ко UX/UI дизајнер, имав неколку понуди од наши фирми кои се движеа во рангот 24-40 илјади денари. Моментално работам за странска компанија за неколкукратно поголема плата.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.096
6.039

Платите во ИТ секторот во Македонија речиси исти со европските​

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Родителите си плаќале во нивно време за да добијат пензија денес
Се лажеш, тоа што плаќале родителите тогаш се исплаќало на тогашните пензионери.
Жалосно ќе е ама евентуално ќе снема средства за лекови и за пензии на сегашните пензионери.

Ама ако сне до момент да нема оправање, тогаш да прекинеме сите да плаќаме придонеси... па ко преживи причаче....

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
257
245
Дупката во фондот зе пензиско е поради тоа што сите вработени после 2003та плаќаат третина од средствата за пензиско во приватните фондови.

Ама да се согласувам дека за моменталниот систем, ако е можно треба да се плаќа само некој минимум. Со платите во ИТ секторот, тие вработени или нивните фирми плаќаат суми за придонеси како во некои западни држави а добиваат услуга што не вреди ни една 10тина од тоа.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.104
2.343
Колку се движат моментално платите за automation QA со околу 4 години искуство на проекти?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.181
16.288

Платите во ИТ секторот во Македонија речиси исти со европските​

Циркузи се овие од МАСИТ, зборуваат некои глупости во кои ни самите не веруваат, шоу за неинформираните. И утре Таче ќе рече: програмерите во време на СДС заработуваат повеќе од оние на Шолц и Мрсула

TheGamerTeacher

hello world
9 декември 2016
451
555
Скопје, Ѓорче Петров
www.twitch.tv
Ама дечки, зашто се фаќате за данокот и придонесите во држава кај шо системот тотално потфрлил? Еве јас од мој аспект, имам фирма преку која се пријавувам на некојси минималец, колку да "течи" стаж и сто пати сум пишман оти го прам то. Па имаме цел еден дел од државата кај шо данок собирањето на данок е сведен на минимум, фискална сметка е мисловна именка, а наплатата на основни добра и услуги (читај струја вода) е скоро никаква, и ете по некоја случајност етникумот е поприлично јасен во сите тие региони. И ако во мојата фирма доаѓа екипа за исклучување на струја после втора сметка, ако општината ми испраќа извршител за наплата на 620 денари данок и 1000 денари фирмарина годишна (харикирам со цифриве ама you get the point). Па побогу, има уште некој што мисли дека треба да се одржи во живот ваков ништовен створ од администрација на превработени партиски војничиња? Имав потреба од државно здравство, ништо не успеав да завршам во последниве 5 години. Имам потреба од градинка, наредното слободно место е некаде 2025та најрано ... И да не редам еден тон други примери. Ајде ви се молам извадете ги тие розевите наочарчиња срцести.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно