Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Плати во ИТ индустријата во Македонија

boban984

hello world
boban984's setup  
Processor & Cooler
Најјаките
Storage
Најбрзиот
RAM
Че
Case
Мејс
Mouse
Џери
Keyboard
Q2 Keychron, Durrock браун
1675435972427.png
Број на вработени: 19,575

1675436295828.png
Нето добивка, ако не се земе во обзир "Јавна управа и одбрана, социјално задолжување"... пред ИТ секторот има 4 гранки од стопанството, тоа е тоа.
Нема потреба да се нервирате и напињате на темава, тоа е што е.
Џонсон Мети извезува полупроизвод за кој се плаќа некоја реална цена.
Македонската ИТ индустрија исто така извезува производ, за кој никој ништо не плаќа(со чесни исклучоци). Освен работната сила.
Според мене ништо не треба да се плаќа на оваа држава, ништо не функционира, нит здравство, нит пензија, нит полицијија ... нит администрација.
Само се краде, кадарот е повеќе од пола мрзлив и не мотивиран за било каква работа да заврши, ова веќе води кон друга дебата.

Извор: https://www.bifidex.com/mk/statistics
Податоците на Bifidex се зимаат директно од централните регистри на државите, така да ова се официјални бројки.

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751

Julian

lurker
20 август 2016
521
352
Што повисоки плати толку подобро за една економија, повисок стандард. Сите нас едно нешто не поврзува на овој форум, интересот за ИТ. Секоја чест за секој оној кој цел живот го посветил на оваа гранка која дава безброј придобивки за целата екононска активност во светот.
Меѓутоа едно нешто ме иритира, посебно за некои самобендисани типчиња кои мислат дека ако не беа тие не ќе имаше воопшто економија во светот. Оној што работи во ЕВН ќе рече абе без мене ни ИТ ќе имаше ни ништо.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.096
6.039
Погледнете го атачментот 122006

Погледнете го атачментот 122009
Нето добивка, ако не се земе во обзир "Јавна управа и одбрана, социјално задолжување"... пред ИТ секторот има 4 гранки од стопанството, тоа е тоа.

Според мене ништо не треба да се плаќа на оваа држава, ништо не функционира, нит здравство, нит пензија, нит полицијија ... нит администрација.
Само се краде, кадарот е повеќе од пола мрзлив и не мотивиран за било каква работа да заврши, ова веќе води кон друга дебата.

Податоците на Bifidex се зимаат директно од централните регистри на државите, така да ова се официјални бројки.
Графава е можеби за компании со дејност информатика или што знам. А каде се сите други фирми кои се 10% информатика во принцип? Епа тоа е. Џонсон Мети го спомнувате, да не нема ИТ во него кадар? Или Витаминка или кој и да е. Ако е салам фирма или има ИТ или или договор со фирма за ИТ.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
712
1.022
Погледнете го атачментот 122006

Погледнете го атачментот 122009

Мешаш ИТ и ИТК повторно.

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.519
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Колку сте лицемерни човече еј,
Се нервирате зашто поедини типчиња земале поголема плата од вас...
Као типчињата да се виновни што некој друг зема помала плата од цел ИТ сектор.
Чисто информативно одредени ИТ типчиња работат и по 4 работи за да го постигнат успехот и нивните цели во животот, се ова додека друг седи дома и не пропуштил ни една утакмица на Ѓокович,Вардар и Манчестер Јунајтед и на крај ќе кука како ИТ типчето не си ја заслужило платата, оладете малце дечки.

Престанете да ја омаловажувате работата на останатите, да се секирате за туѓите примања и како другите го живеат животот, погрешен ви е мајндсетот

Тема од 5 страни од кој што 4 се припуцавање, како ИТ не треба воопшто да постои, платите им биле високи и незаслужени и зашто пиперките поскапеле :confused:

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Колку сте лицемерни човече еј,
Се нервирате зашто поедини типчиња земале поголема плата од вас...
Као типчињата да се виновни што некој друг зема помала плата од цел ИТ сектор.
Чисто информативно одредени ИТ типчиња работат и по 4 работи за да го постигнат успехот и нивните цели во животот, се ова додека друг седи дома и не пропуштил ни една утакмица на Ѓокович,Вардар и Манчестер Јунајтед и на крај ќе кука како ИТ типчето не си ја заслужило платата, оладете малце дечки.

Престанете да ја омаловажувате работата на останатите, да се секирате за туѓите примања и како другите го живеат животот, погрешен ви е мајндсетот

Тема од 5 страни од кој што 4 се припуцавање, како ИТ не треба воопшто да постои, платите им биле високи и незаслужени и зашто пиперките поскапеле :confused:

Одредени генерации сметаат дека „работа на компјутер“ не е работа. Приметувам и со одредени ликови кои се во 30тите, релативно млади дечки и кои се компјутерски неуки т.е палат лаптоп само за филмче на филмовизија, не ја почитуваат обврската кога едниот ќе каже „неможам, имам работа“ - со неговото „неможам, имам работа“. Ако не е физичка работа не се смета за работа или пак не се гледа како корисно потрошено време, што е многу погрешно размислување. Али светот иде во друг правец, со новиве деца веќе ова го нема. Сите сакаат јутубери да станат.

Но и од друга страна ако гледаме, не може сите програмери, маркетери и дизајнери да бидат, тоа мислам дека е прилично јасно, мора да има и дечки на бензиска пумпа, електричари, столари, водоводџии итн итн итн. Ама сите треба да ја ценат таа друга професија, која за нив можеби е несфатлива. Пошто и столарот утре можеби ќе сака да се изрекламира на повеќе луѓе, сака фејбук, сака рекламче, некој веб да покаже да го видат што работи...

И јас сум имал такви искуства кога нешто треба да се заврши каде мојот дел е некако така, пролазен, додека физичката работа безразлика каква е, се смета за нешто вистински завршено.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.181
16.288
Што повисоки плати толку подобро за една економија, повисок стандард.
... и повисока инфлација и следствено понизок стандард.

Ако растат платите, ќе расте и побарувачката за добра. За да биде стандардот висок треба и да се зголеми понудата на добра а не само платите. Ако добрата останат на исто ниво а има поголема побарувачка, ќе има и инфлација што е многу лошо, бидејќи не сите плати растат подеднакво очигледно.

Потребен е развој и раст на стопанството, создавање на нова вредност и нов квантитет на производи. Кај нас стопанството паѓа а платите привидно растат, затоа имаме и трговски дефицит и висока инфлација. Да не беше мнозинството од народот сиромашен инфлацијата ќе беше многу повисока.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.837
4.977
Писти Охту
Од сите овие муабети заклучивме дека [mention]Trtka [/mention] има проблем со ИТ работниците и дека се луѓе шо неќи да ги види и криви се за се и треба да ги протераме од МК. Од друга страна на парата шо влага од дијаспорава не свеќа, кандила треба да палиме пошто тие де тие шо ја одржуваат македонската економија. Само господ и дијаспората во срцата!

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
712
1.022
Од сите овие муабети заклучив дека никој ништо не чита.
1000 пати напоменав дека платите во ит сектор се МАЛИ.
Мојата поента е дека ИТ секторот во МК ( креирање на софтверски решенија) е сива зона, фирми со 0 капитал и 0 допринос за стопанството.
Сега секој со мувата на капата, кој како сватил сватил.
И изгледа сите исто сте програмирани. Кој спомна дека ИТ е моментално сива зона одма се почнува : Ама платите, знајте платите, ова платите , вие викате дека ние земаме многу плата.
Не бе батина, то ви е комплекс.
Никој не го нападна ИТ секторот дека зема голема плата. Еве најдете еден во сите овие 5 страни.

Последна промена:

Imagine1

read-only
8 јануари 2015
11
8
Не е проблемот во ИТ платите ,проблемот и неверувањето кај луѓето е во ненормално преголемата разлика од минимална или некоја основна радничка плата до ИТ . Не верувам други земји да имаат толкава огромна дупка од општ работник до просечна ИТ плата.

Физичката работа надвор се плаќа многу за разлика од тука и тоа е и ќе биде вечниот проблем и главниот фактор за рмбање по Германии,проследен со бомбастични изјави од порталите "Видете која е најплатената професија со xxxxx денари"

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.317
11.874
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
5 страни исцрпна и бесцелна дискусија од ајти гајс кои имаат одвишок слободно време и не знаат како да си го пополнат истото па какаат на форум и бистрат политики (да еве и јас се приклучив)... абе заработувајте и ќутете си, who gives a fuck кој колку заработува, секој со своето знаење и среќа и уживајте во благодетите што ги имате.

kalina1

read-only
10 јануари 2013
14
29
Ajde da prodiskutirame. Jas sum Senior Network Engineer. Rabotam vo edna privatna firma i zimam okolu 75000 den plata so 20 godini staz. Me interesira kolku idat platite na network inzinjerite. Ve molam spodelete anonimno.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
780
1.209
20 години едно те исто работиш?
Платата ти е богами, мала. А сметам дека си експерт во тоа поле.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.522
2.978
20 години едно те исто работиш?
Платата ти е богами, мала. А сметам дека си експерт во тоа поле.
Искрено, мислам дека не трола малце :)
Да бе, двајсе години да си во струката, и не знајш колку треба да заработваш?
Не си во тек...пффф...

Испратено од телефоно

kalina1

read-only
10 јануари 2013
14
29
Ne rekov deka rabotam vo ista firma,tuku deka vo makedonskive IT firmi koga ke ima kazes deka baras nad 1500 evra povtorno ne ti se javuvaat. I ako ve interesira jas sum CCNP.
Мислењето е автоматски споено:

Me interesirase kako se dvizat realno platite vo drugite firmi na Network inzinjerite,bidejki neli sega e trend nikoj da ne kazuva plata.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
780
1.209
Ај, чисто како инфо за плати.
Фарбар (само фарбање/спремање, без лимарски работи), месечно трга околу 2к евра.
Едно м*чано крило или браник е 100евра фарбање.

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
247
537
Скопје
davorminchorov.com
Ajde da prodiskutirame. Jas sum Senior Network Engineer. Rabotam vo edna privatna firma i zimam okolu 75000 den plata so 20 godini staz. Me interesira kolku idat platite na network inzinjerite. Ve molam spodelete anonimno.
Плата зависи од многу фактори и не е иста за сите.

Ако јас лично можам да најдам работа и да се продадам за 100 000 евра годишно со 10тина години искуство, не значи дека и ти можеш истото да го направиш со 20.

Се зависи од тоа како се презентираш, како те гледаат, која фирма е, каков е проектот, колку е буџетот, какви се луѓето, дали си одговарате за соработка, колку знаеш да се снаоѓаш, колку се цениш себеси, колку може да ти веруваат итн.

Цените ако ме прашуваш мене, би требало да се движат од 500 евра па до 8500 евра месечно, зависи каде и како според тоа горе што го пишав.

kalina1

read-only
10 јануари 2013
14
29
Плата зависи од многу фактори и не е иста за сите.

Ако јас лично можам да најдам работа и да се продадам за 100 000 евра годишно со 10тина години искуство, не значи дека и ти можеш истото да го направиш со 20.

Се зависи од тоа како се презентираш, како те гледаат, која фирма е, каков е проектот, колку е буџетот, какви се луѓето, дали си одговарате за соработка, колку знаеш да се снаоѓаш, колку се цениш себеси, колку може да ти веруваат итн.

Цените ако ме прашуваш мене, би требало да се движат од 500 евра па до 8500 евра месечно, зависи каде и како според тоа горе што го пишав.
Mislam deka malce preteruvate. 8500 evra mesecno moze ama vo Amerika. Vo Makedonija mislam deka limitot e max 2500-3000 evra. Pogledni oglas od Holandija za Senior Network inzinjer,vidi go rangot na platata . A nie sme Makedonija...
  • Een goed salaris wat kan varieren tussen de € 3.500,- en € 5.300,- euro bij een fulltime dienstverband;
1698570178795.png

mdeni

senior
24 септември 2012
6.096
6.039
Mislam deka malce preteruvate. 8500 evra mesecno moze ama vo Amerika. Vo Makedonija mislam deka limitot e max 2500-3000 evra. Pogledni oglas od Holandija za Senior Network inzinjer,vidi go rangot na platata . A nie sme Makedonija...
  • Een goed salaris wat kan varieren tussen de € 3.500,- en € 5.300,- euro bij een fulltime dienstverband;
Погледнете го атачментот 130969
Не е лимит 2500, туку просек и тоа зависи од кој дел бараш. На ит статистиката околу 127000 беше просек во 2022 и тоа со инфлација сега е рамно 2500. А и во завод за статистика кај што е што е пријавено, просекот е 96700 денари. И се што е под просекот во завод за статистика е реално гледано силување. Секако зборувам за просечна позиција, не за почетна. Почетна нормално дека е пола од просекот околу 48000, а натпросечна е барем дупло од просекот околу 193000.

Тоа е реалноста која се држи во најголема тајност нели за да се покори масата. Инаку нормално дека ако му дадеш на некого 60000 и прифати, за 6 месеца ќе му дадат понуда од 150.000, и што да прави тој тука? Што? Да чека 10% зголемување? Да чека "инфлација" да бркаат која беше 20%? Нема да чека. И се исплати дома да седи 3 месеца и пак ќе надокнади одма со првите 2-3 плати.

Е сеа сите молат бога тие што се пријавени пред 2019-2017та да си ќутат и да не дираат лава многу (на 40-60-80к пријавени) и да им мачкаат очи со 10% покачување, (при 20% инфлација!) И на тоа во моментов се држи цела МК. Нема луѓе, и тоа што има си оди за по 150к и нагоре или во МК или надвор за 300к и нагоре, и моли се да не си отиде некој, зошто замена нема наоѓање никогаш. Односно нема наоѓање за тие пари. Башка што и бараат луѓе, ама за платата од овој од 2017 што се запослил? И тоа ми е нејасно. Стварно. Еве и да прифати, тоа зборев прееска. Народ ќе си рече океј еве дај 80к ќе работам. Дур се научи што да прави, дур почне да работи 2-6 месеци да се ухода и се, он веќе треба да си оди зошто најмалку 2-3 места му даваат 100.000. Ќе речеш мала е разликата ама кога бараат 100к тоа е лоубол и реално ќе е 115000 што не е мала разлика. И за што си го примил човекот? За што? За да чачка 6 месеци па после се од ново? Нема ука. Вртиме во круг.

Очекуваш профити 100-400% да пораснале од тогаш, ти се понашаш ко Бајага. Као нема да си одат луѓево, доста им е. Ама инфлацијата ги сотре платите, башка и големите маржи. А никако тоа да trickle down барем на надпросечниве работни места. Јок брате 10% еве.

Има фирми, не викам не. Има. Рака на срце има. Имало 100-400% раст, еве изволте кај што треба 100%, па наредна пак 100% се одржал растот. Ама ретки се тие. И се на ниво на прсти да се бројат.

За срамота сме станати, за срамота жива. При статистики јасни од ИТ, од искуства свои, од завод за статистика, они си тераат понудички као да е 2011та и просечна плата е 15000 денари, а не 37000 денари. Што не е 25% туку е 250% пораст. Исто како и инфлацијата и цената на животот. Ти ако си нудел 45000 тогаш што беше океј плата, сега треба да нудиш 111.000 и тоа пази! За човек со толце искуство, а не за овој што 12 години го работи тоа и фантастично го знае. За него си е 150000 како што рековме.

Е сега со лажење и крадење и држење во тајност на јавни работи догуравме до тука. Тоа е. И дојдовме до примери кои јас ги познавам лично да си отидат од работно место со 60000 барајќи, 50% покачување. И да пуштат оглас, на огласот да си се договорат за 150.000 истите луѓе. За истата фирма, и истиот човек да си ја работи истата работа од која даде отказ. Ете така. Зошто реалноста е таа, а кој како сака да си ја толкува е негово.

Јас разбирам дека не може да се лди од одма. Пеки! Стави дека првите 3 месеца ќе се исплаќа 50% согласно едукација бла бла и давај 75000. И после си продолжувате со 150к. Океј ако нема буџет исто. Кажи. До јануари немаме и ќе мора да пишеме дека е 150к платата ама ќе земаш 60% до јануари дур почне новиот план. Пеки. А не се надевај ти дека за 75 ќе работат луѓето. Ако не го оправиш тој момент ќе си фатат џаде, нема тебе да те чекаат. Башка ако нема во планот за плата има за основни средства, до јануар дај и с23у, дај и зенбук, дај и стилкејс лип, дај канцеларија своја, дај бензин и дизел, дај макпетрол верна 50000, има perks на светов. Не е само плата и чекич. Се решава се. Ако не сакаш да злоставуваш луѓе само за упола пари од просек да им даваш. И да не знаеш што е silent quitting и што е Linkedin и слично.

Се ќе изџвакаш, ќе кажеш, абе да, видиш, да. Можело и така. Е можело. Ама уклучи мозок бар 5 минути во денот.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно