Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Плати во ИТ индустријата во Македонија

thrw

lurker
3 декември 2021
706
579
Ajde da prodiskutirame. Jas sum Senior Network Engineer. Rabotam vo edna privatna firma i zimam okolu 75000 den plata so 20 godini staz. Me interesira kolku idat platite na network inzinjerite. Ve molam spodelete anonimno.
Добар ден
Мојата теренска работа вклучува мрежно инженерство ама работам(се уште) исклуливо хонорарно. Понудите од различни приватни фирми за плата што би бил ставен на постојано работно време од 8 часа се движеше од 27000-54000ден во годините 2011-2016, со тоа што се уште немав завршено факултет. Државните фирми нудеа 20000-61000ден во тоа време.
Од 2016-2018, приватните фирми ми нудеа од 33000-80000ден, државните од 17000-48000ден.
Од 2019 до сега приватните фирми ми нудеа 30000-75000ден, додека не сум имал понуда од државна фирма.

Фуснота:
во приватните фирми се вкличуваат и странски компании.
Сите понуди беа без мое пазарење и само кажано од некој газда, директор, вработен, менаџер додека работев при нивното работно место(магацин, фабрика, канцеларија, возило...)
Некои од овие понуди се случуваа додека бев носен на ручек каде г-динот имаше неколку промили алкохол во неговата крв за да се пазари со мене да му ја намалам мојата цена по завршена работа во дух на добрата соработка.
Исто така некои од овие понуди беа со навредување или комплиментирање на моето знање со цел да ја потценат за да ја намалам цената на мојата интервенција, дали со повикување на друг вработен или каде газдата се натпреварува колку знае во споредба со мене а не сака да признае дека тој или некој друг се специјализирал во програмер додека јас можам да правам цела легенда или план како сите уреди да ги поврзам. Вклучувајќи и безбедност ако ми плаќаат за одржување ;)

Испратено од ЈСП Автентикатор.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.181
16.288
Не е лимит 2500, туку просек и тоа зависи од кој дел бараш. На ит статистиката околу 127000 беше просек во 2022 и тоа со инфлација сега е рамно 2500. А и во завод за статистика кај што е што е пријавено, просекот е 96700 денари. И се што е под просекот во завод за статистика е реално гледано силување. Секако зборувам за просечна позиција, не за почетна. Почетна нормално дека е пола од просекот околу 48000, а натпросечна е барем дупло од просекот околу 193000.

Тоа е реалноста која се држи во најголема тајност нели за да се покори масата. Инаку нормално дека ако му дадеш на некого 60000 и прифати, за 6 месеца ќе му дадат понуда од 150.000, и што да прави тој тука? Што? Да чека 10% зголемување? Да чека "инфлација" да бркаат која беше 20%? Нема да чека. И се исплати дома да седи 3 месеца и пак ќе надокнади одма со првите 2-3 плати.

Е сеа сите молат бога тие што се пријавени пред 2019-2017та да си ќутат и да не дираат лава многу (на 40-60-80к пријавени) и да им мачкаат очи со 10% покачување, (при 20% инфлација!) И на тоа во моментов се држи цела МК. Нема луѓе, и тоа што има си оди за по 150к и нагоре или во МК или надвор за 300к и нагоре, и моли се да не си отиде некој, зошто замена нема наоѓање никогаш. Односно нема наоѓање за тие пари. Башка што и бараат луѓе, ама за платата од овој од 2017 што се запослил? И тоа ми е нејасно. Стварно. Еве и да прифати, тоа зборев прееска. Народ ќе си рече океј еве дај 80к ќе работам. Дур се научи што да прави, дур почне да работи 2-6 месеци да се ухода и се, он веќе треба да си оди зошто најмалку 2-3 места му даваат 100.000. Ќе речеш мала е разликата ама кога бараат 100к тоа е лоубол и реално ќе е 115000 што не е мала разлика. И за што си го примил човекот? За што? За да чачка 6 месеци па после се од ново? Нема ука. Вртиме во круг.

Очекуваш профити 100-400% да пораснале од тогаш, ти се понашаш ко Бајага. Као нема да си одат луѓево, доста им е. Ама инфлацијата ги сотре платите, башка и големите маржи. А никако тоа да trickle down барем на надпросечниве работни места. Јок брате 10% еве.

Има фирми, не викам не. Има. Рака на срце има. Имало 100-400% раст, еве изволте кај што треба 100%, па наредна пак 100% се одржал растот. Ама ретки се тие. И се на ниво на прсти да се бројат.

За срамота сме станати, за срамота жива. При статистики јасни од ИТ, од искуства свои, од завод за статистика, они си тераат понудички као да е 2011та и просечна плата е 15000 денари, а не 37000 денари. Што не е 25% туку е 250% пораст. Исто како и инфлацијата и цената на животот. Ти ако си нудел 45000 тогаш што беше океј плата, сега треба да нудиш 111.000 и тоа пази! За човек со толце искуство, а не за овој што 12 години го работи тоа и фантастично го знае. За него си е 150000 како што рековме.

Е сега со лажење и крадење и држење во тајност на јавни работи догуравме до тука. Тоа е. И дојдовме до примери кои јас ги познавам лично да си отидат од работно место со 60000 барајќи, 50% покачување. И да пуштат оглас, на огласот да си се договорат за 150.000 истите луѓе. За истата фирма, и истиот човек да си ја работи истата работа од која даде отказ. Ете така. Зошто реалноста е таа, а кој како сака да си ја толкува е негово.

Јас разбирам дека не може да се лди од одма. Пеки! Стави дека првите 3 месеца ќе се исплаќа 50% согласно едукација бла бла и давај 75000. И после си продолжувате со 150к. Океј ако нема буџет исто. Кажи. До јануари немаме и ќе мора да пишеме дека е 150к платата ама ќе земаш 60% до јануари дур почне новиот план. Пеки. А не се надевај ти дека за 75 ќе работат луѓето. Ако не го оправиш тој момент ќе си фатат џаде, нема тебе да те чекаат. Башка ако нема во планот за плата има за основни средства, до јануар дај и с23у, дај и зенбук, дај и стилкејс лип, дај канцеларија своја, дај бензин и дизел, дај макпетрол верна 50000, има perks на светов. Не е само плата и чекич. Се решава се. Ако не сакаш да злоставуваш луѓе само за упола пари од просек да им даваш. И да не знаеш што е silent quitting и што е Linkedin и слично.

Се ќе изџвакаш, ќе кажеш, абе да, видиш, да. Можело и така. Е можело. Ама уклучи мозок бар 5 минути во денот.
@mdeni дај да ти родам бебе жити се!

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751
Ajde da prodiskutirame. Jas sum Senior Network Engineer. Rabotam vo edna privatna firma i zimam okolu 75000 den plata so 20 godini staz. Me interesira kolku idat platite na network inzinjerite. Ve molam spodelete anonimno.
Ако работиш во фирма како Senior Network Engineer и работиш на нивната инфраструктура ваљда си добра со плата. Третманот ти е како трошок во фирмата и затоа ќе ти се ценкаат до бесвест зашто немаат ќар од тебе.
Ако сакаш да рипнеш со плата мораш да влеташ во проект кој што е продаден (или ќе се продаде) на странци. Тогаш фирмата ќе земе икс доларчиња (рецимо околку 10.000 месечно за тебе, прогуглај колку вреди твојата позиција во странство) и нема да има проблем да оди нагоре со платата зашто ако те изгуби ќе губи секој месец по икс долари. Третманот нема да ти биде како трошок на фирмата туку како некој што носи пари на фирмата. Горе долу така изгледаат работите.
(за работа преку ЛинкедИн ти споменаа погоре, ама штом си издржала децении на исто работно место не мислам дека сега ќе се засилиш да работиш директно...)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.096
6.039
Прво и основно, побарај си покачување од 20% за од јануари. Да си стават во пресметката за планот за 2024.
Таман е времето, Ноември.

Треба да си уверлива, со факти, со се.

Тоа е некоја одновна работа која треба релативно лесно да помине. Ако помине, си ја продолжуваш работата до следниот Ноември. Штом си била толку долго, значи ти одговара. Ако не помине, тогаш ќе мислиш.

kalina1

read-only
10 јануари 2013
14
29
Ако работиш во фирма како Senior Network Engineer и работиш на нивната инфраструктура ваљда си добра со плата. Третманот ти е како трошок во фирмата и затоа ќе ти се ценкаат до бесвест зашто немаат ќар од тебе.
Ако сакаш да рипнеш со плата мораш да влеташ во проект кој што е продаден (или ќе се продаде) на странци. Тогаш фирмата ќе земе икс доларчиња (рецимо околку 10.000 месечно за тебе, прогуглај колку вреди твојата позиција во странство) и нема да има проблем да оди нагоре со платата зашто ако те изгуби ќе губи секој месец по икс долари. Третманот нема да ти биде како трошок на фирмата туку како некој што носи пари на фирмата. Горе долу така изгледаат работите.
(за работа преку ЛинкедИн ти споменаа погоре, ама штом си издржала децении на исто работно место не мислам дека сега ќе се засилиш да работиш директно...)
Rabotam na proekti ama makedonski i okolni drzavi.Srabotev proekt od 50000 evra za firmata a za mene nula denari bonus i samo obekano pokacuvanje od 10%. Zatoa i si odam. Si najdov rabota nad 100000 den i sega gledam deka i tuka malce sum se ispazarila.Zatoa i ja postaviv ovaa tema. Ama pustoto ako pobaras previse moze i da ne te primat taka mi rekoa luge sto rabotat tamu. Ama ke vidime kako ke se odvivaat rabotite tamu.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.522
2.978
Rabotam na proekti ama makedonski i okolni drzavi.Srabotev proekt od 50000 evra za firmata a za mene nula denari bonus i samo obekano pokacuvanje od 10%. Zatoa i si odam. Si najdov rabota nad 100000 den i sega gledam deka i tuka malce sum se ispazarila.Zatoa i ja postaviv ovaa tema. Ama pustoto ako pobaras previse moze i da ne te primat taka mi rekoa luge sto rabotat tamu. Ama ke vidime kako ke se odvivaat rabotite tamu.
Со среќа нека ти е, арно си сторила.

Испратено од телефоно

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751
Со лесно, добро си испазарена штом си мрднала од таму. Наравоучение, често аплицирај (уште поубаво одговарај им на рекрутерите ако те бараат на ЛинкедИн) и не кажувај колку пари бараш туку слушај ги понудите... Така ќе знаеш колку пропушташ :)

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.519
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Тоа е топ понуда и бројка.
Далеку е ова од топ понуда. Македонските газди не научија да си го потценуваме трудот и знаењето па затоа вака реагираме не све што е над 50к.
Личност со 20 години работно искуство во IT не би требало да прифати работна позиција испод 90000-100000ден.
Топ понуда би била некаде над 120000ден.

100000ден е едвај еден ајфон :unsure:

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.522
2.978
Далеку е ова од топ понуда. Македонските газди не научија да си го потценуваме трудот и знаењето па затоа вака реагираме не све што е над 50к.
Личност со 20 години работно искуство во IT не би требало да прифати работна позиција испод 90000-100000ден.

Поефтинет е ајфоно сеа.
Еве, така ни кажаа извори блиски до....апле:
Apple паметни телефони - генерална дискусија

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.823
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

E добро де, ти остануваат уште 11 плати во годината, а со оглед на тоа колку е пренајдобар ајфонот, ќе го користиш барем 4 години, така да, ти остануваат 47 плати за сите останати задоволства во животот.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.317
5.313
Скопје
hackitfree.github.io
E добро де, ти остануваат уште 11 плати во годината, а со оглед на тоа колку е пренајдобар ајфонот, ќе го користиш барем 4 години, така да, ти остануваат 47 плати за сите останати задоволства во животот.
А се спомне Ајфон - ете ти го Октар :ROFLMAO:

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.519
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Во моја куќа,секој денар потрошен на ајфон е оправдан трошок.

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
257
245
Ако провериш извштејаот од државен завод за статистика, просечна плата во ТК секторот е околу 50к.

Јас работам околу 7-8 години во ТК индустријата и моментално заработувам околу 120к.

Alek7

hello world
2 април 2020
87
118
Skopje
Ако провериш извштејаот од државен завод за статистика, просечна плата во ТК секторот е околу 50к.

Јас работам околу 7-8 години во ТК индустријата и моментално заработувам околу 120к.
Таа статистика воопшто не е релевантна, бидејќи голем број од ИТ инжинерите (особено поинтезивно е ова почнувајќи од covid-19 периодот) направија да зимат помала нето плата (едноставно не сакаат да дават екстра пари во овој систем кој што нефункционира и нема иднина) и едноставно преку хонорари/бонуси/менаџерски договори за лојалност/свои фирми [B2B] на тој начин го зимаат поголемиот дел од платата. Тоа е случај во фирмата каде што работам, но знам и многу други ИТ колеги што на тој начин зимаат плата со цел повеќе да добијат, и непотребно да не дадат пари за нашево здравствено и пензиско осигурување.
Сега е лесно сам да си активираш приватно здравство и приватно пензиско штедење. Нема потреба тие пари да ги даваш во системов наш

nikolarjk91

hello world
4 март 2018
86
62
Таа статистика воопшто не е релевантна, бидејќи голем број од ИТ инжинерите (особено поинтезивно е ова почнувајќи од covid-19 периодот) направија да зимат помала нето плата (едноставно не сакаат да дават екстра пари во овој систем кој што нефункционира и нема иднина) и едноставно преку хонорари/бонуси/менаџерски договори за лојалност/свои фирми [B2B] на тој начин го зимаат поголемиот дел од платата. Тоа е случај во фирмата каде што работам, но знам и многу други ИТ колеги што на тој начин зимаат плата со цел повеќе да добијат, и непотребно да не дадат пари за нашево здравствено и пензиско осигурување.
Сега е лесно сам да си активираш приватно здравство и приватно пензиско штедење. Нема потреба тие пари да ги даваш во системов наш

кое е твоето (па и на останатите) мислење, ме интересира сега во МК колку е range на нето плата со 5-6 години искуство програмер? Во познативе фирми како одат платите? Треба да бидеме повеќе свесни за овие работи, како што во минатите постови се потенцираше дека има многу кои не се свесни дека се искористени и работат за значително помали плати

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.416
1.647
кое е твоето (па и на останатите) мислење, ме интересира сега во МК колку е range на нето плата со 5-6 години искуство програмер? Во познативе фирми како одат платите? Треба да бидеме повеќе свесни за овие работи, како што во минатите постови се потенцираше дека има многу кои не се свесни дека се искористени и работат за значително помали плати
Пред 8-9 месеци кога контактирав си неколку МК компании, беше околу 2500-3000 еур нето, за 7 години искуство (backend). Се наоѓаше и некоја од 4к, но многу ретко.
И тоа беше со еден куп тестирања, малтретирања, па клиенти „откажување“ у последен момент итн итн.
Си најдов директ клиент од странство, кај што имам мнооогу подобри услови и можности :)

Државно здраствено си плаќам доброволно (1850мкд месечно, цело семејство со една уплата), приватно осигурување исто, 10% персонален данок од бруто, и разликата од 30% што инаку би идела на Х Y места у буџетот, си инвестирам и планирам пензија со нив.

nikolarjk91

hello world
4 март 2018
86
62
Пред 8-9 месеци кога контактирав си неколку МК компании, беше околу 2500-3000 еур нето, за 7 години искуство (backend). Се наоѓаше и некоја од 4к, но многу ретко.
И тоа беше со еден куп тестирања, малтретирања, па клиенти „откажување“ у последен момент итн итн.
Си најдов директ клиент од странство, кај што имам мнооогу подобри услови и можности :)

Државно здраствено си плаќам доброволно (1850мкд месечно, цело семејство со една уплата), приватно осигурување исто, 10% персонален данок од бруто, и разликата од 30% што инаку би идела на Х Y места у буџетот, си инвестирам и планирам пензија со нив.

Ако добро те сфатив сам правиш софтвер за клиент? На Upwork го најде или?
Инаку звучи како добра опција. Треба да се излезе од зона на комфорт.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.416
1.647
Инаку звучи како добра опција. Треба да се излезе од зона на комфорт.
Дефинитивно. И да се издржи социјалниот притисок (читај домашните) со муабети од типот „абе луд ли си ти прифати за 2к боље ишта него ништа, башка осигуран ќе си...“.
Секако, треба да имаш можност да преживееш неколку месеци без работа за да ризикуваш и најдеш подобра опција.

Па така некако, они имаат платформа која ја работат со години, и јас се приклучив како девелопер на истата и работам на нови функционалности претежно.
Не беше на Апворк, mногу интересна ситуација, на Редит, со 1 коментар и 1 порака :)

Последна промена:

nikolarjk91

hello world
4 март 2018
86
62
Дефинитивно. И да се издржи социјалниот притисок (читај домашните) со муабети од типот „абе луд ли си ти прифати за 2к боље ишта него ништа, башка осигуран ќе си...“.
Секако, треба да имаш можност да преживееш неколку месеци без работа за да ризикуваш и најдеш подобра опција.

Па така некако, они имаат платформа која ја работат со години, и јас се приклучив како девелопер на истата и работам на нови функционалности претежно.
Не беше на Апворк, ногу интересна ситуација, на Редит, со 1 коментар и 1 порака :)
Топ, одлично си се снашол (y) (немам опција сеуште за лајк, немам 50 допаѓања)

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
и разликата од 30% што инаку би идела на Х Y места у буџетот, си инвестирам и планирам пензија со нив.
Што убаво си планираш ти пензија....
А тие домашните кај тебе треба да земат денес (на 1ви) пензија, или кој им е крив кога не биле паметни ко тебе и не си планирале и тие?

Уше тие 10% данок да може да не ги даваме без да не затворат би било ТОП нели?
Ахх бе ние од ИТ многу паметњаковци ама ќе ни се врати тоа на глава кога тогаш...

А и со тие 1850 денари цело семејство здравствено осигурани.... да не пиштите кога ќе нема кој да ве лекува/оперира на болница.

Оти тоа приватното здравствено (да не тресам зелени не сум многу информиран) доста е во е фора во последно време ама не знам колку е баш топ... го имам и јас од работа, и сум искористил неколку рефунди за на заболекар што сум бил, ама скептик сум дека ако недајбоже затреба посериозно лекување ќе се заврши пак во државна болница кај што ќе нема кој да те лекува оти ние програмерите не сне улави да плаќаме 7.5% од бруто за здравствено осигурување (да да знаам многу пари идат на 3-4к еур бруто платичка).

Сами за себе си ја уништуваме иднината и што е најлошо притоа мислиме дека паметно играме!

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.490
7.762
Скопје
www.facebook.com
државна болница кај што ќе нема кој да те лекува оти ние програмерите не сне улави да плаќаме 7.5% од бруто за здравствено осигурување
Затоа читам скоро секоја 3та ден за собирање донации за дечиња да се лекуваат во Турција. Оти нашево здравство е ептен напредно :)

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751
Што убаво си планираш ти пензија....

А тие домашните кај тебе треба да земат денес (на 1ви) пензија, или кој им е крив кога не биле паметни ко тебе и не си планирале и тие?

Уше тие 10% данок да може да не ги даваме без да не затворат би било ТОП нели?
Ахх бе ние од ИТ многу паметњаковци ама ќе ни се врати тоа на глава кога тогаш...

А и со тие 1850 денари цело семејство здравствено осигурани.... да не пиштите кога ќе нема кој да ве лекува/оперира на болница.

Оти тоа приватното здравствено (да не тресам зелени не сум многу информиран) доста е во е фора во последно време ама не знам колку е баш топ... го имам и јас од работа, и сум искористил неколку рефунди за на заболекар што сум бил, ама скептик сум дека ако недајбоже затреба посериозно лекување ќе се заврши пак во државна болница кај што ќе нема кој да те лекува оти ние програмерите не сне улави да плаќаме 7.5% од бруто за здравствено осигурување (да да знаам многу пари идат на 3-4к еур бруто платичка).

Сами за себе си ја уништуваме иднината и што е најлошо притоа мислиме дека паметно играме!
Плиз. Веќе нема кој да нѐ лечи/оперира, сите си избегаа.

Инаку не знам дали знаеш, ама принципот е следниот - дрвокрадецот од Матејче кога му треба болница оди со здравствената од некој роднина на првиот преглед. Одма таму му објаснуваат како се прави - оди во ФЗО и Завод за невработување (мислам никого не вработиле до сега, така?) и се пријавува за здравствено. И добива БЕЗ ПАРИ. Така што колегата член барем дава 1.850 денари месечно.

Второ - зошто тој што зема поголема плата да плаќа повеќе за осигурување? Нели осигурувањето е за човек. Тоа значи секој човек треба исто да плаќа. Вака здравствените придонеси се само скриен данок.

Конечно - членот прави ИЗВОЗ. Добиваме девизи заради него. Ако нема девизи нема увоз (а сѐ упропастивме) па мора и да увезуваме. Плус придонесите се данок на труд. Вистинската реформа е кога ќе се укине данокот на труд и ќе се воведе голем данок на имот и капитални добивки.

Сами за себе ја уништуваме иднината. Но не ние кои правиме извоз. Туку дивите од планините што ни го е*аваат и тоа малце што остана од системот...

(Фул дисклејмер, моментално си плаќам редовно сѐ зашто така морам, инаку да можам и јас како членот од погоре би правел...)

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Оти нашево здравство е ептен напредно :)
@Pane24 верувај со неплаќање на продонеси нема да ни стане понапредно.

@kirev така е братче, дивиот од планината што ти сечи дрва и ти одгледува крави за да кснеш сиренце купено од Тинекс ти е крив што немаш достоинствено здравство.
Не си ти крив што ако можеш и во трудот би се пишал невработен иако заработуваш онлајн од странство 5к еур и никој не те знае... што има ти да им плаќаш толку здравство, а сиромавите ништо или само 1850.... коа можеш и ти така со 1850 да врвиш или уште поарно беспари и ти као невработен.

Тоа што ти плаќаш повеќе а некој селанец помалку е благодарение на социјалниот здравствен систем.
Е коа ќе дојдеме како во Америка, да умираат по улици заш нема поќе социјално здравство и едно брза помош возило да дојде кошта 1000еур, е дур тогаш ни СМС донација не не вади.

дисклејмер, и јас си плаќам фул придонеси (т.е фирмата за која работам ми плаќа) ама уште ме држи умот дека сите треба да плаќаме зш во спротивно ќе биде само полошо.... а лично јас познавам доста фриленсери поранешни колеги и пријатели што се обидуваат и тие 10% данок да не го плаќаат па секаде плаќаат од Пејонир картица директно.... а имаат дома по 2 пензионери што очекуваат некој да ги лечи и пензија да им исплати.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно