Добар денAjde da prodiskutirame. Jas sum Senior Network Engineer. Rabotam vo edna privatna firma i zimam okolu 75000 den plata so 20 godini staz. Me interesira kolku idat platite na network inzinjerite. Ve molam spodelete anonimno.
Мојата теренска работа вклучува мрежно инженерство ама работам(се уште) исклуливо хонорарно. Понудите од различни приватни фирми за плата што би бил ставен на постојано работно време од 8 часа се движеше од 27000-54000ден во годините 2011-2016, со тоа што се уште немав завршено факултет. Државните фирми нудеа 20000-61000ден во тоа време.
Од 2016-2018, приватните фирми ми нудеа од 33000-80000ден, државните од 17000-48000ден.
Од 2019 до сега приватните фирми ми нудеа 30000-75000ден, додека не сум имал понуда од државна фирма.
Фуснота:
во приватните фирми се вкличуваат и странски компании.
Сите понуди беа без мое пазарење и само кажано од некој газда, директор, вработен, менаџер додека работев при нивното работно место(магацин, фабрика, канцеларија, возило...)
Некои од овие понуди се случуваа додека бев носен на ручек каде г-динот имаше неколку промили алкохол во неговата крв за да се пазари со мене да му ја намалам мојата цена по завршена работа во дух на добрата соработка.
Исто така некои од овие понуди беа со навредување или комплиментирање на моето знање со цел да ја потценат за да ја намалам цената на мојата интервенција, дали со повикување на друг вработен или каде газдата се натпреварува колку знае во споредба со мене а не сака да признае дека тој или некој друг се специјализирал во програмер додека јас можам да правам цела легенда или план како сите уреди да ги поврзам. Вклучувајќи и безбедност ако ми плаќаат за одржување
Испратено од ЈСП Автентикатор.