Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Искуства со нарачки од Amazon?

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
896
Мал апдејт, книгите ми се уште во царина(?) или не знам каде. Дечките од ИнТиме се премногу спори, не враќат на меилови, единствен начин е да го досадиш со јавувања и ако имаш среќа ќе ти вратат повик. Лошо искуство, касни нарачката цела недела од тоа што беше ветено од Амазон, така да официлајно ќе се жалим кај чичо Безос, он си знае после.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Мал апдејт, книгите ми се уште во царина(?) или не знам каде. Дечките од ИнТиме се премногу спори, не враќат на меилови, единствен начин е да го досадиш со јавувања и ако имаш среќа ќе ти вратат повик. Лошо искуство, касни нарачката цела недела од тоа што беше ветено од Амазон, така да официлајно ќе се жалим кај чичо Безос, он си знае после.

InTime are never on time. :)

Пред некоја година имав нарачка од Амазон што стигна во Македонија околу католички Божиќ. Се јавив во InTime, им пратив цела документација и ми рекоа "Извини дечко, ама нарачката ќе си ја добиеш после празнициве, некаде околу 10 Јануар сите сме по одмори. Ако сакаш да завшриш денес, земи си ги документите и појди до царинската испостава на Аеродром. Но прво помини кај нас, да ги откупиш потребните документи.". Како, не сум платил експресна услуга, за да чекам две недели да дреме во магацин во Илинден - за кое и ми рекоа дека ќе треба да платам дополнително за лежарина затоа што ќе го помине нивниот типичен рок. Така да, морав да си царинам све сам.

Во Друг наврат, пратката помина без никакви давачки (царина и ддв), BUT, доставувачот "не знаеше" каде се наоѓа моето село. Па ми даде опција да си ја земам пратката од Илинден или да се најдеме негде кај што му било поблиску за да не се изгубел. Притоа, рече дека не знаел да се снајде ако му пратам локација на Google. Tl;Dr буквално беше 5 минути возење од куќа до местото кај што се најдовме.

Во суштина, книгите сеуште ти се на царина затоа што InTime не се ажурни и се многу мрзливи. Чудо е и ако ти се јават на телефон, не очекувај да ти вратат на мејлови. И џабе да се жалиш на Амазон, они имаат глобален договор со UPS и не им се исплати да се замараат со нас и да направат исклучок. А чим до сега UPS нит FedEx не се замарале да ја подобрат услугата во Македонија, не очекувај дека било што ќе се смени.

Rilind

26 февруари 2019
577
896
Во суштина, книгите сеуште ти се на царина затоа што InTime не се ажурни и се многу мрзливи. Чудо е и ако ти се јават на телефон, не очекувај да ти вратат на мејлови. И џабе да се жалиш на Амазон, они имаат глобален договор со UPS и не им се исплати да се замараат со нас и да направат исклучок. А чим до сега UPS нит FedEx не се замарале да ја подобрат услугата во Македонија, не очекувај дека било што ќе се смени.
Не не, не дека им е гајле на Амазон, туку ќе направам рефунд бидејќи не ни ми требат веќе книгите ми пројде ќејфот. Нека ги враќат назад ИнТиме со нивни пари или што знам...

Rilind

26 февруари 2019
577
896
Update: Барав рефунд од Амазон за книгите, доста едноставно беше, селектираш таму Customer Support, бираш за која нарачка сакаш поддршка, почнуваш разговор со нивниот бот. Селектираш дека стои Delivered но не си добил ништо, те прашува дали си прашал по комшии (да, не е шега), му пишуваш дека не и те прашува дали сакаш парите да ти бидат вратени во картичката од која е направена наплата. Пишуваш Yes, и тоа е тоа. Денес добив емаил дека за 2-3 дена ќе ги добивам парите. Оваа процедура сигурно е вака видејќи продавачот во овој случај беше Амазон, а не 3rd party.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Update: Барав рефунд од Амазон за книгите, доста едноставно беше, селектираш таму Customer Support, бираш за која нарачка сакаш поддршка, почнуваш разговор со нивниот бот. Селектираш дека стои Delivered но не си добил ништо, те прашува дали си прашал по комшии (да, не е шега), му пишуваш дека не и те прашува дали сакаш парите да ти бидат вратени во картичката од која е направена наплата. Пишуваш Yes, и тоа е тоа. Денес добив емаил дека за 2-3 дена ќе ги добивам парите. Оваа процедура сигурно е вака видејќи продавачот во овој случај беше Амазон, а не 3rd party.

А прашање, дали ја врати нарачката? Или ја направи балканската, па кога ќе ти стигне да си ја земеш? I won't judge. :D

AleksandarT

hello world
24 февруари 2011
193
378
Jas poracav vcera exteren Sandisk SSD - cisto za proba - mi zema 38.31$ import fees - so e overpriced i nema smisla.
Toa sto e interesno e deka vo terms and conditions za global shipping pisuva demek vrakaat pari ako e nad toa sto realno ke im zeme.
Ke pisam stom stigne i ako mi vratat pari
Погледнете го атачментот 128130
Narackata stigna uste na 25 Juli - i bese zadrzana na carina do 10tina dena - mi stigna doma na 5 Avgust.
Trebase da pratam dokumenti na InTime (potpisani deka sakam da me pretstavuvaat pred carina tie).
Ne plativ nisto - sto znaci deka Fees so ti plativ na Amazon se za toa - i nema sansi da te zamaraat za plus nesto.
Vo odnos na vrakanje pari (ako e kostalo pomalku) - ne veruvam deka ke se sluci toa.
Ako imate prasanja slobodno pisete

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
те прашува дали си прашал по комшии (да, не е шега)
Редовна пракса. Ако експлицитно не кажеш/подесиш дека неќеш пратките да ти завршуваат по комшии они ова го прават редовно (ако не си дома)

Зборувам за искуства со амазон.де и испораки во Аустрија при што испораките ги врши Аустриан Пост. Исклучително ретко со DHL (опасна и лесно запалива хемикалија, поголема количина литиум батерии и сл.)

Во пракса најдобро функционира(ше) Pickup location кој може да биде и локална пиљарница или поштенска филијала.
Не сите пратки можат вака да се подигаат. На пример се што содржи било каква батерија или козметички препарат не може.

За време на короната и после неа многу се ретки производите кои можат вака да се подигнат.

За испорака и подигање на мобилни телефони бараат one time pass code кој ти го праќаат на твојот акаунт (се менува еднаш на 24 часа)

Од "нежности" страна издвојувам и можност испораките да ти бидат вршени во одреден ден и период од денот.

Ова може да се подеси во Амазон акаунтот и во Аустриан Пост (ако имаш)

Исто така, во контекст на погорните постови, имаат договори и со други "карго експреси" спрема кои се безмилосни ако не испорачуваат на време.

Моја препорака, ако порачувате ид Амазон, гледајте да биде Sold /Dispatch/Delivery by Amazon (продавач и испорака)

Во најмала рака Delivery. Во спротивно исто ти се фаќа дали си порачал од Амазон или од Алиекспресс

Rilind

26 февруари 2019
577
896
А прашање, дали ја врати нарачката? Или ја направи балканската, па кога ќе ти стигне да си ја земеш? I won't judge. :D

Ми стигна ден после постирањето, и си ја земав нарачката, ми стои не отварана, во случај Амазон да побара враќање на производот, но бидејќи е sold and fulfilled by Amazon, најверојатно UPS/InTime треба да се расправат зошто јас сум направил рефунд, а и не е некој производ што Амазон би се расправале зошто ги немат парите, нема да се расправат за $60 (друга приказна ќе беше да беше обичен продавач, немаше да има Guaranteed delivery за 7 дена).

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Ми стигна ден после постирањето, и си ја земав нарачката, ми стои не отварана, во случај Амазон да побара враќање на производот, но бидејќи е sold and fulfilled by Amazon,
Ако не го вратиш производот, повторно ќе ти го наплатат откако ќе видат дека си го подигнал

Rilind

26 февруари 2019
577
896
Ако не го вратиш производот, повторно ќе ти го наплатат откако ќе видат дека си го подигнал
Тоа е финтата, дечките од ИнТиме овде го направија "Delivered" од 21ви, и ако производот во тоа време беше уште во царина, ниту беше почната постапката (ми ги пратиле документите на погрешен емаил, и требаше да се јавим да ги прашам зошто нема промена за да дознавам ова). Ради ова пишав на Амазон дека има промена дека има испорака а немам производ. Нарачката стои подигната од пред рокот за испорака, но сепак го процесираја рефундот. Ќе видиме.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Ми стигна ден после постирањето, и си ја земав нарачката, ми стои не отварана, во случај Амазон да побара враќање на производот, но бидејќи е sold and fulfilled by Amazon, најверојатно UPS/InTime треба да се расправат зошто јас сум направил рефунд, а и не е некој производ што Амазон би се расправале зошто ги немат парите, нема да се расправат за $60 (друга приказна ќе беше да беше обичен продавач, немаше да има Guaranteed delivery за 7 дена).
Ти стигна пратката и плус си ги доби парите назад? :)

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Тоа е тоа
Грешка на шалабајзерите кај нас. Ним ќе им го фатат на газот
ги боли уво нив, и амазон .. осигурана им е пратката .. нас само ќе ни се скратат работи (како и секад) пошто осигурањето за овој регион ќе почне да наплаќа поскапа тарифа и тако даље .. исто што се дешавало со се од секад

Rilind

26 февруари 2019
577
896
Тоа е тоа
Грешка на шалабајзерите кај нас. Ним ќе им го фатат на газот
Искрено се надевам дека ова ќе биде тоа што ќе се деси. Секако дека финтата не ми беше да си пројдам гратис со нарачката.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
ги боли уво нив, и амазон .. осигурана им е пратката .. нас само ќе ни се скратат работи (како и секад) пошто осигурањето за овој регион ќе почне да наплаќа поскапа тарифа и тако даље .. исто што се дешавало со се од секад
Во средината на 90-те најнормално порачувавме од ebay
Потоа епилогот го знаете.

Искрено се надевам дека ова ќе биде тоа што ќе се деси. Секако дека финтата не ми беше да си пројдам гратис со нарачката.
Јас да сум на твое место сепак ќе направам убав гест и ќе им пишам на овие од Амазон. Нормално дека не ти била намерата да правиш дубари, јасно е тоа.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Потоа епилогот го знаете.

Епилогот уште не е завршен. eBay пак воведе достава до сегде во Македонија (eBay Standard Shipping), кошта $30 за една Playstation игра до Македонија. Тоа е лудо. Играта ја плаќаш $4-5, а се убиваш на Шипинг.

Од Алиекспрес доставата ни стана со ненормално висока цена. Џуно прекина достава до Македонија по обична пошта. Искрено, скоро сите прекинуваат да доставуваат кај нас.

Zavvi прекина да доставува исто кај нас. Ма да они стварно имаа проблем со нестигање на пратките. 2-3 пратки ми немаат стигнато. Од кога почнаа да праќаат registered пратки, све стигаше.

Josifosky

hello world
24 октомври 2011
110
60
Дечки одамна немав порачано од Amazon и денес гледам дека голем дел од работите веќе може да ги нарачаме е сеа ме интересира дали рокот на испорака е горе долу точен ?

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Дечки одамна немав порачано од Amazon и денес гледам дека голем дел од работите веќе може да ги нарачаме е сеа ме интересира дали рокот на испорака е горе долу точен ?

Технички да, ама и не баш - затоа што скоро се стига со UPS и фирмата што раководи со UPS (InTime Macedonia) се премногу спори да завршат со царинските процедури и најчесто пратките заглавуваат уште 10-тина дена плус кај нив од како ќе стигнат.

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Технички да, ама и не баш - затоа што скоро се стига со UPS и фирмата што раководи со UPS (InTime Macedonia) се премногу спори да завршат со царинските процедури и најчесто пратките заглавуваат уште 10-тина дена плус кај нив од како ќе стигнат.
И плус над тоа ќе ти наплатат уште безброј трошкови што воопшто нема да ти се исплати да нарачуваш пак.

Rilind

26 февруари 2019
577
896
И плус над тоа ќе ти наплатат уште безброј трошкови што воопшто нема да ти се исплати да нарачуваш пак.
Не наплаќат ништо, сите давачки се платени кога нарачуваш во Амазон, само ти праќат документи за да можат на твое име да водат процедури. Види во Амазон има Shipping & Import fees, во таа цена влегува све.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно