coNNectMKD
user
А навечер по 2 барем светат у двор и на терасаДруги времиња, друга држава, дурга економија и други сваќања. Кога ќе ми текне дека па и толку одамна само сијалиците беа ~100 ватни а ги имавме по дома над 10![]()
А навечер по 2 барем светат у двор и на терасаДруги времиња, друга држава, дурга економија и други сваќања. Кога ќе ми текне дека па и толку одамна само сијалиците беа ~100 ватни а ги имавме по дома над 10![]()
Е што е тука нејасно?Еве уште еден „корисен“ артикл од нашите вредни портали. Според овие најдобро таблата да ја ставиш на штеќер ниво, па кога си легнуваш сите осигурачи бам.
Погледнете го атачментот 117584
Тој што дизајнирал саат на шпорет што влече 108 вати на ден, е тој да го најдам мамето негово. Значи на 10 дена 7 денари на време ли ќе фрлам.
Не разбирам, каде е проблемот што потрошувачката е 24 вати на ден? Демек требало да биде потрошувачката е 1Wh односно 0.001KWh. Не гледам проблем искрено, место да ти шлакне некоја бројка на час колку троши ти кажува за цел ден. Fine with me.Туку јас се прашувам: Како еден телевизор троши 24 вати на ден? Каква е таа мерка за потрошувачка на електрична енергија? Дали тој што го пишувал тоа има основни познавања од електриката?
Ова е претерано релативизирање на случајот. Можеше и да кажеш дека изгоре болница затоа што некој воопшто поседувал телефон! Станува збор за сплет на околности, повеќе фактори се во игра, лош продолжен кабел, адаптер, високо ниво на кислород, ниска интелигенција кај луѓето, неинформираност... ова ти го кажа како секогаш секаде ако се вклучи полнач за мобилен на продолжен кабел, експлодира објектот.Е што е тука нејасно?
Зарем не знаете дека во Тетово изгоре модуларната болница затоа што некој на продолжен кабел вклучил полнач за мобилен телефон?
Е што е тука нејасно?
Зарем не знаете дека во Тетово изгоре модуларната болница затоа што некој на продолжен кабел вклучил полнач за мобилен телефон?
Туку јас се прашувам: Како еден телевизор троши 24 вати на ден? Каква е таа мерка за потрошувачка на електрична енергија? Дали тој што го пишувал тоа има основни познавања од електриката?
ПС
Простете, ама многумина од вас ја повторија истата грешка.
Нели некоја тачка уклучила дефибрилатор во продолжен? Од кај сега пуњач.
Погледнете го атачментот 117619
Абе така е тоа, ама нели треба да напредуваме еба*оДруги времиња, друга држава, дурга економија и други сваќања. Кога ќе ми текне дека па и толку одамна само сијалиците беа ~100 ватни а ги имавме по дома над 10![]()
Потрошувачката на еден апарат може да се изрази во ватчасови (или киловатчасови), никако во вати. Снагата се мери во вати.Не разбирам, каде е проблемот што потрошувачката е 24 вати на ден? Демек требало да биде потрошувачката е 1Wh односно 0.001KWh. Не гледам проблем искрено, место да ти шлакне некоја бројка на час колку троши ти кажува за цел ден. Fine with me.
Ова е претерано релативизирање на случајот. Можеше и да кажеш дека изгоре болница затоа што некој воопшто поседувал телефон! Станува збор за сплет на околности, повеќе фактори се во игра, лош продолжен кабел, адаптер, високо ниво на кислород, ниска интелигенција кај луѓето, неинформираност... ова ти го кажа како секогаш секаде ако се вклучи полнач за мобилен на продолжен кабел, експлодира објектот.
Покрај дефибрилаторот имало вклучено и полнач.Нели некоја тачка уклучила дефибрилатор во продолжен? Од кај сега пуњач.
Погледнете го атачментот 117619
Епа арно онда. Напишано е Вати во ден. Значи Снага во Единица време. Значи потрошувашка. Да нестандардна единица е избрана, но исто така да лесна за разбирање во смислата и за намената во текстот. Или можеби требаше да напишат 0.0045 kWh за да е ОК?Потрошувачката на еден апарат може да се изрази во ватчасови (или киловатчасови), никако во вати. Снагата се мери во вати.
Пак не гледам каде е проблемот. Ете марв веќе објаснил, а тргнав да го пишам истото. Можеле и да пишат 720 вати месечно, ама па не секој месец има 30 дена.Потрошувачката на еден апарат може да се изрази во ватчасови (или киловатчасови), никако во вати. Снагата се мери во вати.
Мене па ме нервира тоа што не разбираш дека проблемот со полначот е во тоа што баш заради тој полнач бил ставен неквалитетен продолжен кабел. Петпарачки продолжен кабел од пазар за билмезите да си полнат мобилни на истиот утикач каде бил вклучен дефибрилаторот. Ама кога поголемиот потрошач (дефибрилаторот) бил употребан преку тој евтин продолжен кабел (наместо на директна конекција на штекер), баш тој кабел се запалил и го предизвикал пожарот.Покрај дефибрилаторот имало вклучено и полнач.Знај дека една сламка може да го скрши грбот на камилата.
Ме нервираше што полначот воопшто го споменуваат, ама...
Само вакаДечки дали знае некој што се разбира во струјава како може да добијам дигитална верзија од бројките на струјомерот? Не битно во каков формат, со програмирање можам да ги прилагодам како што сакам. Ми требаат за во Home Assistant. Дали се поврзува нешто на струјомерот за да ги прочита или како поинаку? Дали има некој мерачи за струја? Многу ми е битно да знам потрошњата со дигитални бројки. Инаку има 3 разводни кутии за секој спрат посебно (со осигурачи) и има еден струјомер за цела куќа.
Само вака
Погледнете го атачментот 117637
Shelly 3EM
shelly.cloud
Она се ампер клешти кои си ги ставаш по фазите. Дали пред броило или на фазите кои носат по спратовите ти ќе си одлучиш.
И лесно се вклопува во Home Assistant (види на нивните форуми)
Или вака
Погледнете го атачментот 117638
Само вака
Погледнете го атачментот 117637
Shelly 3EM
shelly.cloud
Она се ампер клешти кои си ги ставаш по фазите. Дали пред броило или на фазите кои носат по спратовите ти ќе си одлучиш.
И лесно се вклопува во Home Assistant (види на нивните форуми)
Или вака
Погледнете го атачментот 117638
Изведбите за контактор ти се овој да уклучи уред до 10А преку контактор или жаргонски кажано релеј.Го најдов продуктот и на AliExpress , на официјалната страна не може до 10ти Ноември да се нарача, па можеби од тука би го нарачал, само да се консултирам и со електричарот.
Ме интересира што значат овие во описот:
Ова го прашувам ради тоа што има поврзано топлотна пумпа во куќата од 16kw LG Therma V R32, па ме интересира да не прави некој проблем, т.е да не има некое ограничување... По мое пресметки излегува таман, 120A * 240V = 28.8KW
- three independent measuring channels up to 120A each
- one contactor control (or load up to 10A)
PS. Овие мислења може да се преместат и во темата за Home Assistant.
Преземено од пријател. Еве како:
![]()
Фала ти многу, баш ќе приразгледам викендов па ќе одлучувам.Изведбите за контактор ти се овој да уклучи уред до 10А преку контактор или жаргонски кажано релеј.
Само не се залетувај со нарачка. Прво добро испитај дали има интеграција која е на ТИ со овој уред односно дали HASS го препознава од прва без многу хемии.
Има и други уреди на овој принцип. Не брзај. Викендот е пред тебе и разгледај добро
Иначе пресметките ти се у реду. 120A по фаза (за пред или после сатот разговараме) ти се повеќе од доволни.
Домашните монофазни уреди ти се до 16А. Твојата пумпа е околу 25А па се надевам дека ставиле добар кабел што се однесува до струјата.
Алудирав на насловот на темата (како нѐ краде евн). Ако пак не сфаќаш, види колку е надоместот за потрошена ел. енергија, па после види ги и другите ставки.Не разбирам, може да објасниш како?
Алудирав на насловот на темата (како нѐ краде евн). Ако пак не сфаќаш, види колку е надоместот за потрошена ел. енергија, па после види ги и другите ставки.
13 страни лапрдање и без никаков ни приближен заклучок.Алудирав на насловот на темата (како нѐ краде евн). Ако пак не сфаќаш, види колку е надоместот за потрошена ел. енергија, па после види ги и другите ставки.
Епа арно онда. Напишано е Вати во ден. Значи Снага во Единица време. Значи потрошувашка. Да нестандардна единица е избрана, но исто така да лесна за разбирање во смислата и за намената во текстот. Или можеби требаше да напишат 0.0045 kWh за да е ОК?
Sent from my Telefon using Tapatalk
Се прашувам кај учевте, што учевте, кој ве учеше и кој ви даде преодна оценка.Пак не гледам каде е проблемот. Ете марв веќе објаснил, а тргнав да го пишам истото. Можеле и да пишат 720 вати месечно, ама па не секој месец има 30 дена.
Сега ти помеша во обратен редослед.Дефибрилаторите трошат во распон од 100 до 300 вати (ватчаса, да не ми се загнат и мене) и тоа во рок од неколку секунди.
ЕВН не може да краде во сметките. Единствено треба да се провери во бројките. Си платил до 1200 KWh, следниот месец ти наплатуваат од 1150 KWh. Се жалат луѓе дека им наплатуваат со преклопување на датумот. Пример од 20 август до 30 септември, потоа од 25 септември до 30 октомври. Не сум видел таква сметка, ама ако потрошувачката е во ред, датумите не се значајни.Јас очекував во оваа тема да откриете како ЕВН технички, факирски, чаробно или како било, на реално потрошени 22kWh ни мери преку броилата 25kWh или 45kWh или 150kWh („или колку ќе ни украдат“), ќе ни објасните и да не дадете предлог како да се заштитиме од ваква манипулација...