Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Најчесто со зголемување на брзината на вентилаторот, се зголемува и работата на компресорот. Ова се случува постепено и не веднаш, а и варира во одредени рамки. Затоа можеби изгледа дека овие две работи не се поврзани, иако работат во спрега. Со тоа компресорот носи повеќе топлина што побрзиот вентилатор ја дува. Тоа значи дека ќе троши повеќе струја. Дали ќе работи поекономично (со поголем цоп) или не, зависи од многу фактори и различно е од модел до модел. Дури и ист уред, на различни температури може различно да се однесува.
На автоматски мод, обично дуваат со помала брзина со цел да имаат помала потрошувачка.

Сево ова важи кога се оддржува бараната температура. За греење, односно кога се бара повисока температура од собната, повторно зависи од модел до модел како е програмиран да работи.

Заради тоа нема универзален одговор на овие прашања, затоа што тоа што важи кај еден модел, кај друг модел може да е сосема различно.
Кај „посериозните“ модели, ова обично е опишано во корисничките упатства.

Кај Грее е обратно, колку појак вентилатор, толку помалку струја троши.

Magical

hello world
15 август 2008
434
453
Клима Грее мулти сплит 5.5kw
Како може да се реши проблем со вибрации, кога работи копресор на големи обартаи не се осеќаат, но кога ке почне да намалува се осеќаат? Ги чуствувам внатре. Некое решение?

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Клима Грее мулти сплит 5.5kw
Како може да се реши проблем со вибрации, кога работи копресор на големи обартаи не се осеќаат, но кога ке почне да намалува се осеќаат? Ги чуствувам внатре. Некое решение?
Нема. Пробав и јас со мојот мултисплит MDV дури и викнав монтери да видат и проверат, отвараа, чачкаа нешто внатре, демек штраф на компресор, едно друго, проблемот си остана, за на крај да го вратам мултисплитот и да си земам единечна Mitsubishi electric HR35. Затоа препорака од мене, ако веќе мора да земете мултисплит, земете јапонски.

Magical

hello world
15 август 2008
434
453
Нема. Пробав и јас со мојот мултисплит MDV дури и викнав монтери да видат и проверат, отвараа, чачкаа нешто внатре, демек штраф на компресор, едно друго, проблемот си остана, за на крај да го вратам мултисплитот и да си земам единечна Mitsubishi electric HR35. Затоа препорака од мене, ако веќе мора да земете мултисплит, земете јапонски.
Не помагаат ни гуми?

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Не ставив на последниве 3 клими буфери. А и на претходните 2. Нема потреба. АМа кај мене се бушени во плоча или полна цигла. Вибрации нема ниедна, освен GTech на кој се осеќа мала вибрација на задната мрежа и не се слуша во собата. Кај другарот има Haier Tundra 18 на буфери и кај него има вибрации.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Не помагаат ни гуми?
Не е до гумите. Компресорот прави големи вибрации( посебно при уклучување на климата), имаше 3 метри цевки до внатрешните единици, и круг од цевките позади надворешната единица и пак беше џабе.

mnikolce

lurker
27 октомври 2016
803
620
Не ставив на последниве 3 клими буфери. А и на претходните 2. Нема потреба. АМа кај мене се бушени во плоча или полна цигла. Вибрации нема ниедна, освен GTech на кој се осеќа мала вибрација на задната мрежа и не се слуша во собата. Кај другарот има Haier Tundra 18 на буфери и кај него има вибрации.
G-Tech ја користам втора зима, никогаш на прв Фен, или втор а најчесто во трет фен и 23°, навистина во прва брзина има некоја мала вибрација а плус така нон стоп исклучваше.
Добри особини е што навистина е јак инвертер, нема проблем со загревање на просторот, еден голем филтер во еден маневар се вади, чисти и повторно во функција, само 30 секунди ми требаат, па го чистам секоја недела, точно на 7 дена.
Мана е крцкањето на перката кога оди во дефрост или исклучува прави триста акробации, за навечер бидејќи спијам во истата соба ја поставувам на средина и така го намалувам όдот при вклучи/исклучи.

Од друга страна Midea MSAGBU 3.5 kW или што и да беше, купена лани лето, прва сезона за греење на стан на приземје, монтирана на јужна страна никако да се справи со просторот, едноставно не може да стопли, пробано 3та брзина 25°, 4та брзина, дува, прави некој провев, ама никако да го стопли просторот, можеби навистина има големи загуби приземјето. На пониските температури под 0°, почна јако да штрака од надворешната единица, со потсмев од комшиите бидејќи е поставена веднаш над влезната врата на зградата.
На повисоки надворешни температури, е фина, нема штракање, тивко работи. Ги нема тие крцкања на пластиките и перката од внатрешната единица.

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346

Дел од видеата што успеав да ги снимам дури ја имав Мидеата. Не знам колку може преку видео да се доловат вибрациите меѓутоа беше многу гласна, буквално ме будеше при спиење секој пат кога се вклучуваше.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
31-01-2022 Grafana - Home Assistant.png

Фан 4,3,4
При иста надворешна, при исто подесена внатрешна (26 степени)

btw
Баферите служат тие (би требало) минимални вибрации да не се пренесат на ѕидовите. Тоа е 50% од проблемот и ако се работи за добра клима не се потребни никакви бафери.

Самиот компресор има бафери внатре. Ако работи лошо и вибрира тогаш тие вибрации ги пренесува по цевките до внатрешната. Виткањето на круг зад климата меѓудругото допринесува да се задушат тие вибрации пред да стигнат до внатрешанат единица.

На ладно време тие гумици на компресорот се стврднуваат и резултатот го знаете.

Друга грешка е ставањето на несоодветни гумици затоа што со тек на време климата ќе се искоси на потешката страна а компресорот внатре ќе почне полека-полека да ги упропастува неговите гумици.
Затоа баферите да се проверуваат и да се менуваат по потреба.

1.png 2.png

Magical

hello world
15 август 2008
434
453
Погледнете го атачментот 109379

Фан 4,3,4
При иста надворешна, при исто подесена внатрешна (26 степени)

btw
Баферите служат тие (би требало) минимални вибрации да не се пренесат на ѕидовите. Тоа е 50% од проблемот и ако се работи за добра клима не се потребни никакви бафери.

Самиот компресор има бафери внатре. Ако работи лошо и вибрира тогаш тие вибрации ги пренесува по цевките до внатрешната. Виткањето на круг зад климата меѓудругото допринесува да се задушат тие вибрации пред да стигнат до внатрешанат единица.

На ладно време тие гумици на компресорот се стврднуваат и резултатот го знаете.

Друга грешка е ставањето на несоодветни гумици затоа што со тек на време климата ќе се искоси на потешката страна а компресорот внатре ќе почне полека-полека да ги упропастува неговите гумици.
Затоа баферите да се проверуваат и да се менуваат по потреба.

Погледнете го атачментот 109380Погледнете го атачментот 109381
Оваа кај мене може да се рече дека не се ни гумици колку се тенки, дали ке помогнат нешто подебели гуми да ставам?

Атачменти

• 20220123_113853.jpg
    20220123_113853.jpg
    1,5 MB · Прегледи: 30

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Оваа кај мене може да се рече дека не се ни гумици колку се тенки, дали ке помогнат нешто подебели гуми да ставам?
Не
Затоа што штрафот прави крута врска низ гумата. Правилен одговор би бил „делумно“ за ова

Вистинските бафери немаат штраф кој поминува низ баферот. Гледам грото корисници ставаат бафери наменети за авто индустрија (со штраф на средина)

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
G-Tech ја користам втора зима, никогаш на прв Фен, или втор а најчесто во трет фен и 23°, навистина во прва брзина има некоја мала вибрација а плус така нон стоп исклучваше.
Добри особини е што навистина е јак инвертер, нема проблем со загревање на просторот, еден голем филтер во еден маневар се вади, чисти и повторно во функција, само 30 секунди ми требаат, па го чистам секоја недела, точно на 7 дена.
Мана е крцкањето на перката кога оди во дефрост или исклучува прави триста акробации, за навечер бидејќи спијам во истата соба ја поставувам на средина и така го намалувам όдот при вклучи/исклучи.

Од друга страна Midea MSAGBU 3.5 kW или што и да беше, купена лани лето, прва сезона за греење на стан на приземје, монтирана на јужна страна никако да се справи со просторот, едноставно не може да стопли, пробано 3та брзина 25°, 4та брзина, дува, прави некој провев, ама никако да го стопли просторот, можеби навистина има големи загуби приземјето. На пониските температури под 0°, почна јако да штрака од надворешната единица, со потсмев од комшиите бидејќи е поставена веднаш над влезната врата на зградата.
На повисоки надворешни температури, е фина, нема штракање, тивко работи. Ги нема тие крцкања на пластиките и перката од внатрешната единица.

На мала брзина ги користиш, 2/7 или 3/7? Има голем издув климата, ама значително помал COP од UCrown, На ниво е на Tosot (од 32к) по ефикаснот. Спушта на некои си 600W при нормална работа. Треба да е двореден изменувачот, така пишува на сервисните, иако не можев да го видам тоа преку отворите на климата.

mnikolce

lurker
27 октомври 2016
803
620
На мала брзина ги користиш, 2/7 или 3/7? Има голем издув климата, ама значително помал COP од UCrown, На ниво е на Tosot (од 32к) по ефикаснот. Спушта на некои си 600W при нормална работа. Треба да е двореден изменувачот, така пишува на сервисните, иако не можев да го видам тоа преку отворите на климата.
Има вкупно 5 брзини без турбо функцијата, најчесто е на 3тата цртичка... Незнам што има што нема, малку сум тапа за ова, корисник еве само две сезони, единствена клима досега... IMG_20220131_205853.jpg

Magical

hello world
15 август 2008
434
453
Не
Затоа што штрафот прави крута врска низ гумата. Правилен одговор би бил „делумно“ за ова

Вистинските бафери немаат штраф кој поминува низ баферот. Гледам грото корисници ставаат бафери наменети за авто индустрија (со штраф на средина)
Мислам дека оваа ке заврши работа

Атачменти

• 1149783478-904708855.jpg
    1149783478-904708855.jpg
    181,7 KB · Прегледи: 21

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Мислам дека оваа ке заврши работа
Нема баш... кога ќе им стаиш нормален штраф измеѓу пак ништо не си напраил.
Треба тоа штрафовите да се со прекин внате во гумениот дел за да не се пренесуваат вибраците.
Еве блгарчево овде на 1:47 од видеово убаво го објаснува моментот.

Magical

hello world
15 август 2008
434
453
Нема баш... кога ќе им стаиш нормален штраф измеѓу пак ништо не си напраил.
Треба тоа штрафовите да се со прекин внате во гумениот дел за да не се пренесуваат вибраците.
Еве блгарчево овде на 1:47 од видеово убаво го објаснува моментот.

Атачменти

• 41561688-729177321.jpg
    41561688-729177321.jpg
    243 KB · Прегледи: 36

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Има вкупно 5 брзини без турбо функцијата, најчесто е на 3тата цртичка... Незнам што има што нема, малку сум тапа за ова, корисник еве само две сезони, единствена клима досега...Погледнете го атачментот 109392

има и Silent, ако ја немаш на копче, се активира со апликацијата.
Кај Тосот ги добиваш сите 7 брзини преку апликацијата на мобилен, а на даљинско имаш само 3. Глупи кинези.

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Каква ви е потрошњата овој месец на климите?
Кај мене Haier Pearl 5.5 потрошила 464kWh за месец јануари за простор од околу 50m2.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Тошиба сузуми за 595сати потрошено 169.7kw . За последните 9дена просекот е 400вати на час или 9.6кв на 24часа подесена на трета фан и 23-25 степени.
33м2 стан изолирани 867сати 292кв . Во последните 8дена просекот е 460в/ч
Тошиба сузуми 16
20220130_212625.jpg

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
има и Silent, ако ја немаш на копче, се активира со апликацијата.
Кај Тосот ги добиваш сите 7 брзини преку апликацијата на мобилен, а на даљинско имаш само 3. Глупи кинези.
Тосот демек копија на Гри, ама не целосно.
Туку едно глупо прашање сега. Имам пробано два пати да активирам вифи, ама безуспешно. Симната апликација, регистриран , ама незнам шо е финтата. Не дека ми е многу потребно, ама не е лошо да има функцијата. Гри Фери 3,5ка.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Бренд: Тадиран
Модел: Multi 1:3R (повеќе инфо во пдф)
Компресор: Panasonic
Квадратура: 50м²

Подесувања: 24/25 степени - Вентилатор 4/5 - Перка во најдолна позиција.

Ноќно подесување(00-06 часот): 22 степени

Потрошувачка: 400-450KWh

Сега за сега сум задоволен од климата, ме интересираше и ваше мислење. Дајте сугестија за подесувања, начин на одржување и слично.
Филтрите ги чистам еднаш месечно, и кога ќе ги извадам скоро и да нема прашина на нив. Ги мијам само со млака вода.

Атачменти

• MULTI-R32.pdf
    145,6 KB · Прегледи: 13
  • Screenshot_20220201-004837_Tadiran IOT.jpg
    Screenshot_20220201-004837_Tadiran IOT.jpg
    196,5 KB · Прегледи: 35

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно