Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Windows 10 генерална дискусија

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
543
468
Вака од гуглање и читање форумот на Есет, нема нешто ново widespread.
Нешто постаро, и кое е малку поразлично од твојава ситуација (БСОД-от се дешава после апдејт на Виндоус, а не после апдејт на ЕСЕТ) има ова
После неколку рестарти мора да дојдеш некако до овие мениа.

Уствари имало и ова
Е сега, што да правиш ако го има или нема фајлот, ќе дознаеме во друга епизода :D
Ма не бива во ниеден случај. Вчера пробав со друг хдд се беше ок, пробав да покренам бутабилно усб со иста верзија на вин10 и не сакаше да го среди. Едино ми останува само да го заменам со некое ссд колку да работи.
Патем заборавив да споменам дека ги имав исклучено сите апдејти за оперативниот, и дека околу 80% имам запишани податоци во дискот.

Ilija Milcinoski

hello world
14 декември 2014
148
48
Ilija Milcinoski's setup  
OS
Windows 10 Pro
Ма не бива во ниеден случај. Вчера пробав со друг хдд се беше ок, пробав да покренам бутабилно усб со иста верзија на вин10 и не сакаше да го среди. Едино ми останува само да го заменам со некое ссд колку да работи.
Патем заборавив да споменам дека ги имав исклучено сите апдејти за оперативниот, и дека околу 80% имам запишани податоци во дискот.
Изгледа ќе треба да го преиинсталираш за жал

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
543
468
Изгледа ќе треба да го преиинсталираш за жал
И јас се мислев за тоа, но проблемот е што треба да ги префрлам податоците, од оваа партиција на која е вин10-кава, во другата партиција или во друг хдд/ссд.:confused:
Мислењето е автоматски споено:

А да апдејтираш драјверот на матичната тоа ми мириса

Sent from my SM-N986U using Tapatalk
Хмм...:unsure: ама и да е така пак не можам во сејф мод да влезам. А колку што ми е познато драјверот се зачувува, у мојов случај, на хдд-то или пак на самата матична?

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.811
4.526
Неготино
И јас се мислев за тоа, но проблемот е што треба да ги префрлам податоците, од оваа партиција на која е вин10-кава, во другата партиција или во друг хдд/ссд.:confused:

Хмм...:unsure: ама и да е така пак не можам во сејф мод да влезам. А колку што ми е познато драјверот се зачувува, у мојов случај, на хдд-то или пак на самата матична?
Направи си лајв убунту усб и оди префрли си ги фајловите.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.664
6.947
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Lesson learned, секогаш оперативниот ставај го на посебна партиција а податоците складирај ги на друга. И батали го Eset или било што друго, современиот Defender од Windows е сосема доволен.

icemaher

hello world
27 мај 2009
150
157
Куманово
www.tvtime.com
icemaher's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 3400g / 6800h
Motherboard
Gigabyte B450M‐H
Storage
SAMSUNG 250GB SSD 970 EVO Plus M.2 PCI‐E NVMe
PSU
500 NJOY 80+
RAM
2 x DIMM 8GB DDR4 3200Mhz Kingston CL16 HyperX Fury Black / 2x8gb ddr5 4800
Video card
rtx 3060 6gb
Case
MS METROPOLIS PRO
Monitor
Benq BL2480
OS
Win10 Pro
Дали некој знае кое е решението кога ја нема оваа опција достапна, мислам на отштиклирањето на users must enter...
Кај мене ја нема, не се појавува, немам мајкрософт акаунт.
108613-9d5aa61a95c8edd276c6c243330078c2.jpg

108614-0d15564f3d0e422979877d38afa02b00.jpg

108615-ced69f35ebccfac7d9e039469f99b7b2.jpg

Дали можеби треба со нешто да се активира да се појави како избор, или не е достапна поради последнава верзија на вин10 инсталиран преку media creation tool.
На секое вклучување бара пасворд.
Да не е ова решението(ако некој знае за сигурно), Enable or Disable Passwordless Sign-in for Microsoft Accounts using a REG file: https://www.tenforums.com/tutorials/138564-enable-disable-passwordless-sign-microsoft-accounts.html
?

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.679
13.738
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

icemaher

hello world
27 мај 2009
150
157
Куманово
www.tvtime.com
icemaher's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 3400g / 6800h
Motherboard
Gigabyte B450M‐H
Storage
SAMSUNG 250GB SSD 970 EVO Plus M.2 PCI‐E NVMe
PSU
500 NJOY 80+
RAM
2 x DIMM 8GB DDR4 3200Mhz Kingston CL16 HyperX Fury Black / 2x8gb ddr5 4800
Video card
rtx 3060 6gb
Case
MS METROPOLIS PRO
Monitor
Benq BL2480
OS
Win10 Pro

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
543
468
Lesson learned, секогаш оперативниот ставај го на посебна партиција а податоците складирај ги на друга. И батали го Eset или било што друго, современиот Defender од Windows е сосема доволен.
Мислам дека се зафркнав со тоа што хдд-то го поделов на две 500-ки и така почнав да оставам податоци и во партицијата со оперативниот.

Сега како привремена замена дали ќе бидат доволни 240 гб ссд колку да го ставам во функционална состојба десктопов?

Последна промена:

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Мислам дека се зафркнав со тоа што хдд-то го поделов на две 500-ки и така почнав да оставам податоци и во партицијата со оперативниот.

Сега како привремена замена дали ќе бидат доволни 240 гб ссд колку да го ставам во функционална состојба десктопов?
240 SSD е сосема доволно. На него OS на останато трупаш све и свашта.

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
543
468
240 SSD е сосема доволно. На него OS на останато трупаш све и свашта.
Па така и си мислев. Само се думав дали е доволно таа големина за да не се наполни брзо пошо од една страна знам дека му треба околу 100 гиги само оперативниот, а од друга страна дека за оптимално да работи дискот треба (пожелно е) да биде пополнет околу 50-60%. Барем така како што читам по нетов, но мислам и тука некаде на форумов.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.598
3.070
Па така и си мислев. Само се думав дали е доволно таа големина за да не се наполни брзо пошо од една страна знам дека му треба околу 100 гиги само оперативниот, а од друга страна дека за оптимално да работи дискот треба (пожелно е) да биде пополнет околу 50-60%. Барем така како што читам по нетов, но мислам и тука некаде на форумов.
Не му треба 100 гига на оперативнио.
До кај 40 можи да се рашири.
И ако приклајме троа шо ќе земи hibernation, мош ќе стигниш и до 50 (иако хибернејшн се исклучва, не е баш некоја потребност, а негоота големина зависи и од количините на РАМ меморија шо ги имаш брцнато во системо).
Како и да е, до кај 100 гига ќе стигни (или и ќе замини) од инсталациите на другите софтвери, игрици, оставање на разни фајлој дирек на десктопо, филмој, торенти пак на десктопо или во даунлодс итн...
Ама ко шо велиш и самио си знајш, ако го остајш ссд то стално да имаш барем 30% слободно, немаш гајле.

Испратено од телефоно.

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
240 да е минимум. Иначе како шо каќа другарчето горе 40-50 гига зафаќа оперативнио. Е сега ако инсталираш понови игри кои знаат да бидат 100GB, тоа е веќе друга математика. Битно да не ставаш 120 GB. А секако можеш игрите и на второ SSD да ги инсталираш доколку имаш. Доколку можеш да си дозволеш да купеш поголемо SSD уште поубаво, можеш да го разделеш на две партиции еден за OS доволни се 150GB и остало за игри. Така имам направено јас.
Доколку веќе го имаш тоа 240 SSD само го закачи у PC инстал њинсоњс и уживај.

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
543
468
240 да е минимум. Иначе како шо каќа другарчето горе 40-50 гига зафаќа оперативнио. Е сега ако инсталираш понови игри кои знаат да бидат 100GB, тоа е веќе друга математика. Битно да не ставаш 120 GB. А секако можеш игрите и на второ SSD да ги инсталираш доколку имаш. Доколку можеш да си дозволеш да купеш поголемо SSD уште поубаво, можеш да го разделеш на две партиции еден за OS доволни се 150GB и остало за игри. Така имам направено јас.
Доколку веќе го имаш тоа 240 SSD само го закачи у PC инстал њинсоњс и уживај.
Да ти кажам искрено, некако се двоумам во однос на капацитетот.:unsure: Но кога ќе размислам во однос на цените дека и кај двата избори се горе-доле тука некаде, повеќе накај 500гб ме влече.:cool: Инаку да, планирам игрите да ги инсталирам на дополнителен диск (механички или ссд ќе видам понатака за тоа) иако во моментов ми е приоритет да го оспособам, т.е. ставам во функција десктопов и да ги работам најосновните работи (интернет, офис, јутјуб, преземање содржини, скајп и сл.).

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Абе какви 30-40-50% слободни од ССД-то не сте нормални :ROFLMAO:

Секое (квалитетно) ССД си има OP тргнати блокови на страна што не ги гледаш. Од 10% нагоре. Еве остај 10 гига фазла празен простор и готово. Таман работа да зимаш 240гб ссд а да го користиш како 120. o_O

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.598
3.070
Да ти кажам искрено, некако се двоумам во однос на капацитетот.:unsure: Но кога ќе размислам во однос на цените дека и кај двата избори се горе-доле тука некаде, повеќе накај 500гб ме влече.:cool: Инаку да, планирам игрите да ги инсталирам на дополнителен диск (механички или ссд ќе видам понатака за тоа) иако во моментов ми е приоритет да го оспособам, т.е. ставам во функција десктопов и да ги работам најосновните работи (интернет, офис, јутјуб, преземање содржини, скајп и сл.).
Тоа за 512ка ти е уше поуба идеја, пошто цените не се кузнај колку разлика од 256 до 512 гига.
Ако мојш да си дозволиш, ич да не се мислиш.
Абе какви 30-40-50% слободни од ССД-то не сте нормални

Секое (квалитетно) ССД си има OP тргнати блокови на страна што не ги гледаш. Од 10% нагоре. Еве остај 10 гига фазла празен простор и готово. Таман работа да зимаш 240гб ссд а да го користиш како 120. o_O
Абе, не секој е tech savy, па да да знај да остај, односно да форматира на SSD баре 10% UnAlocated од вкупнио простор шо е на располагање (дали ќе го прај то при клин инстал, или отпосле, то е уше една дилема на луѓето кои, ете, не се разбираат во таа проблематика...како шо на пр. јаска не се рабирам од играње на шипка, ама можи да појдам да погледнам :) )
Затоо, најчесто - најбезболно е да му кажиш: глеј, чувај 2-30% празни....и то.

Испратено од телефоно.

Ilija Milcinoski

hello world
14 декември 2014
148
48
Ilija Milcinoski's setup  
OS
Windows 10 Pro
Дали некој знае кое е решението кога ја нема оваа опција достапна, мислам на отштиклирањето на users must enter...
Кај мене ја нема, не се појавува, немам мајкрософт акаунт.
108613-9d5aa61a95c8edd276c6c243330078c2.jpg

108614-0d15564f3d0e422979877d38afa02b00.jpg

108615-ced69f35ebccfac7d9e039469f99b7b2.jpg

Дали можеби треба со нешто да се активира да се појави како избор, или не е достапна поради последнава верзија на вин10 инсталиран преку media creation tool.
На секое вклучување бара пасворд.
Да не е ова решението(ако некој знае за сигурно), Enable or Disable Technology News, Analysis, Comments and Product Reviews for IT Professionals | ZDNet for Microsoft Accounts using a REG file: https://www.tenforums.com/tutorials/138564-enable-disable-passwordless-sign-microsoft-accounts.html
?
Settings>Account>Signinoptions тука се наоѓа мислам дека треба да имаш пин+password за да можеш да го користиш овој feature за да не мораш лозинка да внесуваш на компјутерот

Manage drive space with Storage Sense можеби ова ќе ти помогне

18 август 2019
1.247
1.241

Ilija Milcinoski

hello world
14 декември 2014
148
48
Ilija Milcinoski's setup  
OS
Windows 10 Pro
Да се корегирам: 18 гигабајти зафаќа Windows.old. Тие треба да се одземат од вкупниот број. Hiberfil и Pagefile заземаат околу 4,5ГБ.
А да пробаш да го избришеш Windows.old за да не ти зафаќа простор секако ако не ти треба претходната инсталација
Three ways to delete the Windows.old folder on Windows 10

18 август 2019
1.247
1.241
А да пробаш да го избришеш Windows.old за да не ти зафаќа простор секако ако не ти треба претходната инсталација
Three ways to delete the Windows.old folder on Windows 10
Таа папка е од пред 2 дена, кога се ажурираше на 20H2. Го смета тоа за нова инсталација. Ме интересира дали за 10 дена сам ќе ја избрише.

ПС
Како можам да го вратам на претходната инсталација? Не најдов опција, инаку би го вратил (и повторно ажурирал) заради еден ситен проблем.

Ilija Milcinoski

hello world
14 декември 2014
148
48
Ilija Milcinoski's setup  
OS
Windows 10 Pro
Таа папка е од пред 2 дена, кога се ажурираше на 20H2. Го смета тоа за нова инсталација. Ме интересира дали за 10 дена сам ќе ја избрише.

ПС
Како можам да го вратам на претходната инсталација? Не најдов опција, инаку би го вратил (и повторно ажурирал) заради еден ситен проблем.
Да за 10 дена тој самиот се брише
За да го вратиш
For a limited time after upgrading to Windows 10, you’ll be able to go back to your previous version of Windows by selecting the Start button, then select Settings > Update & Security > Recovery and then selecting Get started under Go back to the previous version of Windows 10. This will keep your personal files, but it'll remove apps and drivers installed after the upgrade, as well as any changes you made to settings. In most cases, you'll have 10 days to go back.
Open Recovery settings

To go back, you'll need to:

• Keep everything in the windows.old and $windows.~bt folders after the upgrade.
  • Remove any user accounts you added after the upgrade.
  • Know the password you used to sign in to Windows 7 or Windows 8.1 (if you used one).
  • Have the USB drive you used to upgrade to Windows 10 (if you used one).

18 август 2019
1.247
1.241
Да за 10 дена тој самиот се брише
За да го вратиш
For a limited time after upgrading to Windows 10, you’ll be able to go back to your previous version of Windows by selecting the Start button, then select Settings > Update & Security > Recovery and then selecting Get started under Go back to the previous version of Windows 10. This will keep your personal files, but it'll remove apps and drivers installed after the upgrade, as well as any changes you made to settings. In most cases, you'll have 10 days to go back.
Open Recovery settings

To go back, you'll need to:

• Keep everything in the windows.old and $windows.~bt folders after the upgrade.
  • Remove any user accounts you added after the upgrade.
  • Know the password you used to sign in to Windows 7 or Windows 8.1 (if you used one).
  • Have the USB drive you used to upgrade to Windows 10 (if you used one).
Го вратив, го ажурирав... Кога сè ќе соберам, за тоа време повторно ќе го инсталирав. Единиствено не морам повторно да ги инсталирам програмите.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно