Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Паметни часовници

mali66631

read-only
18 септември 2014
20
1
Штип
mali66631's setup  
Processor & Cooler
Intel core i7 - 4771 CPU @ 3.50 GHz
Motherboard
Gigabit Z55
Storage
1 TB Hard disk , 128 Samsung SSD
PSU
Deluxs AXS -4 800 W
RAM
10 gb DDR 3 1330
Video card
ASUS R9280-DC2T-3GD5
Mouse
Logitech gaming mouse G300
Keyboard
Logitech gaming
Audio
GX Gaming cavimanus headset
Monitor
22' ASUS 1080p
OS
Windows 8.1 X64
Последите модели на Гармин имаат солаено понење, батеријата трае до 6 месеци.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Последите модели на Гармин имаат солаено понење, батеријата трае до 6 месеци.
кај го најде тој податок? да додаваат солар на најскапите модели fenix i tactix, един поефтин е Instrict-ot. И тоа на него ко нај лајт варијанта од трите (нај "слаб" екран) со power saving е листан до 50 дена ако си доста време надвор на сонце. Другите два се листани на 6-9 дена до макс 12 за fenix-ot (зависи што се е уклучено) и до 20 тина дена за tactix-ot. Што е далеку подобро од првата генерација нивна соларни што одвај добиваа некој 20% battery life плус од обичните.

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Дали некој користел Samsung Gear часовник (било кој модел) поврзан на Iphone ?

Јас разгледував ваква опција еднаш за Active 2, пошто Apple watch ми е доста грд, ама после изгледани Youtube видеа не ја бендисав идејата.
Ова видео ми имаше најголем импакт.
View: https://youtu.be/TOMbizuhW80

Според мене Huawei gt2 или Garmin се подобри алтернативи за iPhone.

П.С. Информациите ми се од истражување, сеуште не купив ниеден пошто батеријата ми е big deal.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.191
1.194
Скопје
кај го најде тој податок? да додаваат солар на најскапите модели fenix i tactix, един поефтин е Instrict-ot. И тоа на него ко нај лајт варијанта од трите (нај "слаб" екран) со power saving е листан до 50 дена ако си доста време надвор на сонце. Другите два се листани на 6-9 дена до макс 12 за fenix-ot (зависи што се е уклучено) и до 20 тина дена за tactix-ot. Што е далеку подобро од првата генерација нивна соларни што одвај добиваа некој 20% battery life плус од обичните.
Гледам ги разбираш, кажи ми мислење, сакам да земам и се мислам помеѓу Instinct (не солар) и forerunner 245, глеам цената е тука, ми треба за возење велосипед

imortel

hello world
18 февруари 2012
197
311
Скопје
Гледам ги разбираш, кажи ми мислење, сакам да земам и се мислам помеѓу Instinct (не солар) и forerunner 245, глеам цената е тука, ми треба за возење велосипед
Јас купив Vivoactive 4, само за MTB. Од батеријата сум презадоволен, ми трае 2-3 дена со GPS и HR, но секој ден возам. Доколку не возам во просек ми троши од 8-10% дневно.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.191
1.194
Скопје
Јас купив Vivoactive 4, само за MTB. Од батеријата сум презадоволен, ми трае 2-3 дена со GPS и HR, но секој ден возам. Доколку не возам во просек ми троши од 8-10% дневно.
Гледаш овие не ги земав во предвид, а викаш 2-3 дена ти трае во GPS, тоа е одлично, и мене ми треба баш за МТБ, баш да ги разгледам спецификациите

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
види кои ти прави кејф на рака .. пробај ги, инстик-от е погломазен ко G-Shock тип саат. форрунер е помалце габаритен, полесен.
Ја тргнав Инстикт-от да го зимам, ама со Вивоактив 4 се вратив дома пример. Сензори горе доле не губиш со никој ништо иста генрација се, може профили ко активности имаат различно од модел на модел, ама со додавање custom се можеш да средиш генерала пак.
За на точак HR ако сакаш chest strap земи си боље (со било кој саат) пошо на зглоб и положба на точак по не прецизно би ти мерело. Нензнам за точак искрено, не возам :)

едит: 4 саати планинарење .. око 20-30% батерија ми иде со се уклучено иначе

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.191
1.194
Скопје
види кои ти прави кејф на рака .. пробај ги, инстик-от е погломазен ко G-Shock тип саат. форрунер е помалце габаритен, полесен.
Ја тргнав Инстикт-от да го зимам, ама со Вивоактив 4 се вратив дома пример. Сензори горе доле не губиш со никој ништо иста генрација се, може профили ко активности имаат различно од модел на модел, ама со додавање custom се можеш да средиш генерала пак.
За на точак HR ако сакаш chest strap земи си боље (со било кој саат) пошо на зглоб и положба на точак по не прецизно би ти мерело. Нензнам за точак искрено, не возам :)

За HR имам полар баш за на гради што мери, ми треба како замена за Strava апликацијата во телефон доста троши батерија и вака замена :) ај ке размислам и за Вивоактив 4 веќе втор си што го фали :)

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
За HR имам полар баш за на гради што мери, ми треба како замена за Strava апликацијата во телефон доста троши батерија и вака замена :) ај ке размислам и за Вивоактив 4 веќе втор си што го фали :)
ти викам пробај на рака, у анхоч пример даваат (само не ти палат екран, не ги вклучуваат) ама за фит не е проблем вадат од кутија, сите ги пробав ја :)

Види го и форрунер-от .. ако не ти треба ко паметен саат за музики да мењаш фејс анимации чуда .. тој си е по спортски ориентиран сепак, со дугмиња поголеми и без тач екран (нел испорено со тач не иде многу многу) .. зависи што ти е цел и користење.
Сензорите горе доле исти се на сите .. само некој е по специјализран у нешто .. или по генерална употреба ко вивоактив-ов

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.191
1.194
Скопје
ти викам пробај на рака, у анхоч пример даваат (само не ти палат екран, не ги вклучуваат) ама за фит не е проблем вадат од кутија, сите ги пробав ја :)

Види го и форрунер-от .. ако не ти треба ко паметен саат за музики да мењаш фејс анимации чуда .. тој си е по спортски ориентиран сепак, со дугмиња поголеми и без тач екран (нел испорено со тач не иде многу многу) .. зависи што ти е цел и користење.
Сензорите горе доле исти се на сите .. само некој е по специјализран у нешто .. или по генерална употреба ко вивоактив-ов
Некако влезе „чивијата“ ко што викаат старите за Вивоактив 4, ме збуни тоа што прочитав дека батерија му трае 6 часа во ГПС а не видов дека е со музика, а само ГПС може до 15часа :)

dddragan

hello world
12 август 2014
435
596
Некако влезе „чивијата“ ко што викаат старите за Вивоактив 4, ме збуни тоа што прочитав дека батерија му трае 6 часа во ГПС а не видов дека е со музика, а само ГПС може до 15часа :)

Јас кога купував Гармин една од главните работи ми беше да нема тач екран. Не се тие наменети за outdoor спортски активности. Испотен, валкани/ладни прсти, ракавици, you name it, многу тешко се ракува саатот вака.

Последна промена:

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.191
1.194
Скопје
Јас кога купував Гармин една од главните работи ми беше да нема тач екран. Не се тие наменети за outdoor спортски активности. Испотен, валкани/ладни прсти, ракавици, you name it, многу тешко се ракува саатот вака.
И кој модел го зема?

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
и мене ми треба баш за МТБ, баш да ги разгледам спецификациите

Ако ти треба за MTB, зошто не земеш нешто од Edge серијата? Не само што (бар мене лично) смета часовник на рака, посебно на погруб терен, туку и имаш поголеми копчиња и попрегледен дисплеј, а и по-rugged дизајн имаат. Јас користам Edge 500, 10 години стар е и не би го сменал за ништо (освен за понов модел за некоја година, ама пак ќе е Edge 5xx серија).

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.191
1.194
Скопје
Ако ти треба за MTB, зошто не земеш нешто од Edge серијата? Не само што (бар мене лично) смета часовник на рака, посебно на погруб терен, туку и имаш поголеми копчиња и попрегледен дисплеј, а и по-rugged дизајн имаат. Јас користам Edge 500, 10 години стар е и не би го сменал за ништо (освен за понов модел за некоја година, ама пак ќе е Edge 5xx серија).
Мислев и тоа, али па саатот и секојдневно ќе можам да го носам, инаку и тоа е одлична опција со Edge

dddragan

hello world
12 август 2014
435
596
И кој модел го зема?

Купив Fenix 5, го користам активно година ипол и сум презадоволен. Јас го користам најмногу ради ГПС и навигација (следење рути) покрај нели активноста. Батерија со ГПС држи 24 часа, уз активности е прелесен за користење со копчињата, не го мислам дали ќе го закачам на гранка некоја, не се осеќа дур го носиш на рака и за секојдневна употреба е супер, не е гломазен (ова сепак е индивидуално колку голема рака имаш).

Освен да видам дали ми ѕвони или ми стигнала некоја порака на телефон дур ми е во ранец, други смарт функции не користам на саатот и 90% од времето не ми е поврзан со телефон.

Не сум сигурен, треба да провериш, ама мислам дека Fenix 5ката (и други саати од истава категорија) не групираат повеќе нотификации од иста апликација (пр. WhatsApp). Ако ти е многу битно и ова (нотификации, команди на телефон итн.) веќе треба да си направиш компромис, обично саативе со тач се повеќе за такви намени него активности на отворено и vice versa.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.191
1.194
Скопје
Купив Fenix 5, го користам активно година ипол и сум презадоволен. Јас го користам најмногу ради ГПС и навигација (следење рути) покрај нели активноста. Батерија со ГПС држи 24 часа, уз активности е прелесен за користење со копчињата, не го мислам дали ќе го закачам на гранка некоја, не се осеќа дур го носиш на рака и за секојдневна употреба е супер, не е гломазен (ова сепак е индивидуално колку голема рака имаш).

Освен да видам дали ми ѕвони или ми стигнала некоја порака на телефон дур ми е во ранец, други смарт функции не користам на саатот и 90% од времето не ми е поврзан со телефон.

Не сум сигурен, треба да провериш, ама мислам дека Fenix 5ката (и други саати од истава категорија) не групираат повеќе нотификации од иста апликација (пр. WhatsApp). Ако ти е многу битно и ова (нотификации, команди на телефон итн.) веќе треба да си направиш компромис, обично саативе со тач се повеќе за такви намени него активности на отворено и vice versa.
Ау екстра е Фениксот али доста скап, искрено не ми се даваат толку пари бев решен за Instinct, али толку де измешав со моделиве веќе незнам што да кажам сега ja мислам Venu серијата ради амолед дисплејот и добра батерија. Али пресек ќе биде на лице место што ќе ми се допадне дека вака нема да решам

dddragan

hello world
12 август 2014
435
596
Ау екстра е Фениксот али доста скап, искрено не ми се даваат толку пари бев решен за Instinct, али толку де измешав со моделиве веќе незнам што да кажам сега ja мислам Venu серијата ради амолед дисплејот и добра батерија. Али пресек ќе биде на лице место што ќе ми се допадне дека вака нема да решам

Bite the bullet :)

Претпоставувам прв саат ти е. Купи што ти фаќа око, после некое време користење ќе сфатиш дали ти брка работа или не. Во секое време можеш да го продадеш и да купиш нешто друго. Вака денови и денови ќе читаш и пак нема да си 100% сигурен.

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Zdravo na site. Kako ljubitel na Huawei telefoni, se odluchiv da go kupam i nivniot smartwatch GT2. Satot si e super, no ima eden golem problem, koj doznav deka ne go imam samo jas tuku deka najverojatno e problem koj Huawei chasovnicite go imaat fabrichki. Imeno, vekje go imav narachano GT2kata koga iznenadno za poklon go dobiv Samsung Active 2kata. Dodeka go chelav Huaweito, go zedov so mene na fudbal Samsungot za da si izmeram kolku trcham i slichno. Prviot pat mi pokaza 4,3km, vtoriot pat 3,9km. Stigna Huaweito, go zemav na fudbal, mi pokaza 2,8km prviot pat i si rekov, ok, nemam istrchano mnogu denes najverojatno. Vtoriot pat go zemav, 2,7km mi pokaza, se zachudiv. Tretiot pat go zemav, se iskinav od trcanje, na kraj 2,9km mi pokaza i si rekov ova nema shansi. Vxhera na fudbal od eden drugar go pozajmiv negoviot Garmin saat, neznam koj model, i na ednata rka go imav nego, na drugata Huaweito. Rezultatot e sleden: Garminot mi izmeri 4,29km, a Huaweito 2,98km shto e ogromna razlika. Istraziv na internet i naidov na forum od Huawei vo koj mnogu korisnici istiot problem go prijavuvaat. Dali nekoj od vas mozebi znae dali ima shansi da se reshi ova, dali se planira nekakvo reshenie vo idnina i slichno ili nishto ich, ke si chekam?

Eve i sliki vo prilog od snoshti.... received_384879019177529.jpeg IMG_20200925_212018.jpg

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.782
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Ако ти е за спортување и прецезно следење на параметри при спортување, само Гармин, евентуално Сунто. Ако ти е за екран во боја, тач, пораки на саат, музика, повици преку часовникот, тогаш земаш хуавеи/самсунг.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Ако ти е за спортување и прецезно следење на параметри при спортување, само Гармин, евентуално Сунто. Ако ти е за екран во боја, тач, пораки на саат, музика, повици преку часовникот, тогаш земаш хуавеи/самсунг.

Што им фали на Amazfit? Јас спортувам со 2 генерации Stratos, до сега никаков проблем.

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Pa, ne mi beshe za sportuvanje primarno, izgledot i baterijata iskreno mi bea presudni vo situacijava. Jas rabotam rabota kade sum postojano oblechen vo koshuli i slixhno, i epten mi fati oko Huaweito radi toa. Ama ne ochekuvav dontolku slab da e GPSot. Chitav deka mozda ke imale nekoj firmware update kade ke go sredat toa, pa ke vidime.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.782
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Што им фали на Amazfit? Јас спортувам со 2 генерации Stratos, до сега никаков проблем.

Немам ништо против нив, алките знам дека беа ОК, немам користено, ама секако мојот пост немаше намера да се ограничи само на тие 4 споменати брендови, повеќе беше како насока.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.515
3.121
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Пошто во последниов месец пешачам рекреативно по иста рута од 5 км скоро секој ден, можам да кажам дека има отстапки кај Samsung Galaxy Watch Active 2 ама не повеќе од 100 метри. Дали игра улога и GPS или не знам што (земјата можеби не е рамна!?:)) ама има отстапки. Сепак не се работи за километар што е стварно многу.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.191
1.194
Скопје
Сето тоа што го наведе може и кај Гармим часовник да го добие, да го земе Venu моделот, има музика, амолед тач дисплеј, нотификации за повик/порака/меил

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.782
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Сето тоа што го наведе може и кај Гармим часовник да го добие, да го земе Venu моделот, има музика, амолед тач дисплеј, нотификации за повик/порака/меил

Сите тие ствари доаѓаат по некоја цена... батерија.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно