Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Нарачки од Computer Universe

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.193
1.198
Скопје
Дечки чисто информативно, листајки по нет ми излезе некоја страна за купон попуст за Computer Unverse, и ми даде 5 евра попуст, може некого ќе му врши работа, колку-толку со нашиот стандард и евро ни е таман :)
КУПОНЫ в computeruniverse от 5 до 100 евро | computeruniverse.ru

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Дечки чисто информативно, листајки по нет ми излезе некоја страна за купон попуст за Computer Unverse, и ми даде 5 евра попуст, може некого ќе му врши работа, колку-толку со нашиот стандард и евро ни е таман :)
КУПОНЫ в computeruniverse от 5 до 100 евро | computeruniverse.ru
Важи само за нарачки над 150 евра (без шипинг). А не е ислкучено и да е врзано со руска ip адреса...

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.193
1.198
Скопје
Важи само за нарачки над 150 евра (без шипинг). А не е ислкучено и да е врзано со руска ip адреса...
Чисто проба направив за часовник и беше околу 172 евра и ми го прифати кодот, со македонска IP адреса

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Сакам да нарачам од computeruniverse 158 евра се комплет кошта со се шипингот но ме интересира да не ме изгорат ДХЛ па да ве прашам уште еднаш иако знам дека е прашано.

Delivery by DHL 18,40 €

UPS 64 €

Ова треба да го селектирам за да стигне доле во пошта под железничка кај нас или ќе го пратат по ДХЛ кога пратката е поскапа од одредена сума.
Или има нешто друго што треба да пишува бидејќи тука мене ми ги дава следниве две да се одберат.
Сакам да си ја пробам среќата но вака како што гледам има поискусни од мене па ме интересира да си знам.
Пратката тежи сигурно 2 кила.

Благодарам однапред

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.794
33.919
roka.mk
Сакам да нарачам од computeruniverse 158 евра се комплет кошта со се шипингот но ме интересира да не ме изгорат ДХЛ па да ве прашам уште еднаш иако знам дека е прашано.

Delivery by DHL 18,40 €

UPS 64 €

Ова треба да го селектирам за да стигне доле во пошта под железничка кај нас или ќе го пратат по ДХЛ кога пратката е поскапа од одредена сума.
Или има нешто друго што треба да пишува бидејќи тука мене ми ги дава следниве две да се одберат.
Сакам да си ја пробам среќата но вака како што гледам има поискусни од мене па ме интересира да си знам.
Пратката тежи сигурно 2 кила.

Благодарам однапред
За 18.4е ќе ти стигне по пошта. Дхл експрес е поскапо. 3-40е

CBB_6

BBC
9 декември 2016
361
1.123
Околу курирскиве пошти, конкретно со FedEx, чисто како инфо.

Океј искуство со FedEx, пакетче од 200 грама со декларирана вредност и фактура од 24$, од Јапонија до врата во Битола за 7 дена.
Немаше ни царинење ни ДДВ, ниту додатни трошоци за наплата на шпедитрски услуги или такса за ослободување од царина. Ништо. Единствено само претходната доплата кај селерот од 16$ за праќање со FedEx Intl Priority, заради нефункционирањето на EMS поштата меѓу двете земји заради Ковид кризата.
А искрено, очекував некој „рекет“ од нив, ама ете помина се мазно.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Reinforced Shipping не е DHL Express туку обичниот Deutche Post (DHL) и стига во пошта само во појако пакување, a не во DHL Express (кај што те маваат на сатар)

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Околу курирскиве пошти, конкретно со FedEx, чисто како инфо.

Океј искуство со FedEx, пакетче од 200 грама со декларирана вредност и фактура од 24$, од Јапонија до врата во Битола за 7 дена.
Немаше ни царинење ни ДДВ, ниту додатни трошоци за наплата на шпедитрски услуги или такса за ослободување од царина. Ништо. Единствено само претходната доплата кај селерот од 16$ за праќање со FedEx Intl Priority, заради нефункционирањето на EMS поштата меѓу двете земји заради Ковид кризата.
А искрено, очекував некој „рекет“ од нив, ама ете помина се мазно.
за ова ако ти земале нешто тек тогаш ќе било тотален рип оф :) .. ова ти е под 22 евра, што е ослободено од сите давачки (над 22 евра данок, над 90 евра царина и данок)

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
За 18.4е ќе ти стигне по пошта. Дхл експрес е поскапо. 3-40е
Благодариме на инфото јас нарачав па ќе видиме како ќе биде за прв пат.
Целата поента ми е да ги избегнам давачките на ДХЛ само друго проблем немам со ддв и царина ако треба затоа што кеифот се плаќа тродупло , а и најважното го добивам продуктот кој го сакам а не некој заменски или некој друг што не ми прави кеиф.

PandaBomber

hello world
13 јуни 2012
489
669
И еден другар нарача матична од 200тина евра па сега сите чекаме дс видиме што ќе де деси :) па ќе споделам што како

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.760
2.772
Благодариме на инфото јас нарачав па ќе видиме како ќе биде за прв пат.
Целата поента ми е да ги избегнам давачките на ДХЛ само друго проблем немам со ддв и царина ако треба затоа што кеифот се плаќа тродупло , а и најважното го добивам продуктот кој го сакам а не некој заменски или некој друг што не ми прави кеиф.

ComputerUniverse одбива немачко ДДВ, а тука за увоз на хардвер имаш само 5% ддв. Така да, не гледам кеифот да го плаќаш тродупло. Напротив, многу работи поевтино излегуваат, особено ако се купува повеќе од една работа. :)

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
@TheMarshal целата поента ми беше незнам како праќаат дали користат дхл што ќе те изгори или не.
@Fatal1ty_ ми објасни дека зависно спрема цената и продуктот по се изгледа некогаш користат дхл што гори само за документи 2000 денари, а некогаш обично дхл кое стига доле во железничка.
Дека е исплатливо како што ги гледав цените им се подобри од нашиве каде каде и воедно го добивам тоа што го барам и сакам, а доколку тука кај нас лимитиран си од самиот старт бидејќи се знае во продавниците кај нас што можеш да добиеш.
Еднита компанија која носи работи кои се по твој избор е нексио ама и они нешто гледам потешкотии имаат со коронава или што и да е со набавување продукти.
Јас сакав да дознаам стрикно на пример од која до која цена праќаат преку ДХЛ кое те мава секс од старт, а кое со обичното дхл кое стига по пошта за да знам да си бркам работа од страната бидејќи гледам топ си е си ги има сите работи кои ми требале до сега.

Едит : Нарачав веќе јас од страната па чекаме сега да видиме како ќе биде.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.760
2.772
@TheMarshal целата поента ми беше незнам како праќаат дали користат дхл што ќе те изгори или не.
@Fatal1ty_ ми објасни дека зависно спрема цената и продуктот по се изгледа некогаш користат дхл што гори само за документи 2000 денари, а некогаш обично дхл кое стига доле во железничка.
Дека е исплатливо како што ги гледав цените им се подобри од нашиве каде каде и воедно го добивам тоа што го барам и сакам, а доколку тука кај нас лимитиран си од самиот старт бидејќи се знае во продавниците кај нас што можеш да добиеш.
Еднита компанија која носи работи кои се по твој избор е нексио ама и они нешто гледам потешкотии имаат со коронава или што и да е со набавување продукти.
Јас сакав да дознаам стрикно на пример од која до која цена праќаат преку ДХЛ кое те мава секс од старт, а кое со обичното дхл кое стига по пошта за да знам да си бркам работа од страната бидејќи гледам топ си е си ги има сите работи кои ми требале до сега.

ComputerUniverse секогаш праќа по ОБИЧНА пошта. Фаталалниот најверојатно за B&H пиша дека во завсиност од цената праќаат со добриот или лошиот DHL.

Едит: ако нарачката е над 800€ и со обична пошта треба шпедиција да платиш.

Инаку, 1500 денари наплаќа "лошиот" DHL, порано наплаќаа 2000 денари.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
И еден другар нарача матична од 200тина евра па сега сите чекаме дс видиме што ќе де деси :) па ќе споделам што како

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk
Мојата стигна, изгледа ок, само ги немам остатокот од деловите за да ја тестирам, чекам Zen 3.

И сега стигаат за 3 дена? :eek: If so, да си купам Google Pixel.

Атачменти

• dhl.JPG
    dhl.JPG
    111,9 KB · Прегледи: 110
20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
И сега стигаат за 3 дена? :eek: If so, да си купам Google Pixel.
5ка? Инаку да дополнам за време на стигање. Зависи каков статус има продуктот на страната. Некои продукти мора да ги набават од производителот па да чекаат таму 2 недели да им стигни в магацин пред да го препратат тука. Taка со мониторот сега, а и Ampere ако порачувате, тоа уште повеќе ќе се чека.

Нарачка од 755 еур од 10.09 пристигна денеска, царина 2300 плус 230 за царинење
Нарачка од 730 еур од 16.09 пристигна денеска, царина 2200 плус 230 за царинење.
Царина не се плаќа колку знам, само данок (за компјутерски делови). Да бе.... манав математика, данокот си го платил, а не царински трошоци. Под ова царина мислиш данок? Јас порачав исто скапа пратка од 1300 евра.

Последна промена:

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
5ка? Инаку да дополнам за време на стигање. Зависи каков статус има продуктот на страната. Некои продукти мора да ги набават од производителот па да чекаат таму 2 недели да им стигни в магацин пред да го препратат тука. Taка со мониторот сега, а и Ampere ако порачувате, тоа уште повеќе ќе се чека.

Царина не се плаќа колку знам, само данок (за компјутерски делови). Да бе.... манав математика, данокот си го платил, а не царински трошоци. Под ова царина мислиш данок? Јас порачав исто скапа пратка од 1300 евра.

да де данок е ама го исплаќаш на сметка на царина. Затоа и царина го пишав. А царински трошоци се тие пари што ти ги пљачкаат за отворање на пратка. Јас нарачав одвоени пратки бидејќи не ми се доплаќа и за шпедиција плус.

smole

poweruser
18 април 2007
3.900
4.580
Нарачка од 755 еур од 10.09 пристигна денеска, царина 2300 плус 230 за царинење
Нарачка од 730 еур од 16.09 пристигна денеска, царина 2200 плус 230 за царинење.

ЕМС до врата ти донесоа и нив им ги плати двете суми?

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
ЕМС до врата ти донесоа и нив им ги плати двете суми?
добив картонче за подигање на пратка со трекинг број. Си појдов во пошта - Гостивар, на шалтер за пратки ми дадоа уплатници, ги уплатив, и си ги зедов пратките. Не ги подигнав лично, туку татко ми ги подигна, бидејќи не сум дома

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно