Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Е-Данок?

AfterMaxify

hello world
18 септември 2012
209
168
Кај мене стигна ГДП 2018 и има некое копче за потврдување, треба да седнам да ги споредам со приходите сите пријави и ако се е во ред да потврдам.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.679
13.738
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Кај мене ги дуплирале последните две ставки (во исти ден беа), очигледна грешка, ама нема како да им сигнализираш. Излегува како тие две ставки да не ми се платени и да треба да ги платам (а платени се). Само ја внесов бројката, нема предвидено место за текст, па затоа сепак им пишав мејл, ваљда ќе го форвардираат каде што треба.

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
Кај мене стигнала. Убаво ќе беше да известеа по мејл.

Се е коректно напишано дури и детално може да се види на кој датум си примил пари и колкава сума и од кого.

krema

OG
24 јуни 2009
15.758
15.847
youtu.be
Без разлика дали ќе има корекција или не, мора да се потврди, а и немам што да менувам?

Јас сум btw скромен буџетар кој што има само личен доход и никакви други примања, имам само една ставка во која го има бруто износот, платени придонеси, пресметан пдд и платен пдд.

едит:
Сега наидов на една статија ке што вели дека рокот за измени е 31 мај, а оние што не потврдиле до 31 мај, системот на УЈП автоматски ке го потврди на 1 јуни.

Него имале проблеми УЈП :D
Серверот на УЈП за менување на лозинка не работи, граѓаните не можат да си ја проверат даночната пријава

Последна промена:
O

Oliver!

Гостин
Само што успеав да ресетирам лозинка (замисли, од прва!)

Туку, каде воопшто на менито постои "годишна даночна пријава"?
Не гледам такво нешто никаде...

O

Oliver!

Гостин
Oooooooo... фала! :D

Се утепав од копање на менито, дека default ми оди на пресметките не ни мислев дека има landing страна, брао :))

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Без разлика дали ќе има корекција или не, мора да се потврди, а и немам што да менувам?

Јас сум btw скромен буџетар кој што има само личен доход и никакви други примања, имам само една ставка во која го има бруто износот, платени придонеси, пресметан пдд и платен пдд.

едит:
Сега наидов на една статија ке што вели дека рокот за измени е 31 мај, а оние што не потврдиле до 31 мај, системот на УЈП автоматски ке го потврди на 1 јуни.

Него имале проблеми УЈП :D

Ако не реагираш за корекција/згрешено, автоматски го сметаат за потврдено на 31ви Мај.

TheMan

read-only
13 декември 2017
3
0
Имам прашање за годишната и месечната пресметка. Доколку физичко лице зима плата да речеме минимална нето 6500ден (бруто 9349ден) исто така и врши услуги со договор на дело со одредена сума со 10% данок. Дали знаете на кој начин се врши пресметката (бруто или нето). Ме интересира како се смета месечниот лимит од 90000денари доколку зимате плата и воедно (договор на дело (данокот е платен од фирмата) физичкото лице прима нето износ). Исто така дали лимитот за 2018год е 1М денари или 1080.000денари (со плата вкупно или? Прашав на неколку места и никако да добијам конкретен одговор.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Имам прашање за годишната и месечната пресметка. Доколку физичко лице зима плата да речеме минимална нето 6500ден (бруто 9349ден) исто така и врши услуги со договор на дело со одредена сума со 10% данок. Дали знаете на кој начин се врши пресметката (бруто или нето). Ме интересира како се смета месечниот лимит од 90000денари доколку зимате плата и воедно (договор на дело (данокот е платен од фирмата) физичкото лице прима нето износ). Исто така дали лимитот за 2018год е 1М денари или 1080.000денари (со плата вкупно или? Прашав на неколку места и никако да добијам конкретен одговор.

Ќе одиш во УЈП карши Даре Џамбаз, ќе си земеш бројче и се убаво ќе ти објаснат. Само немој да одиш кога има најмногу гужва.

Земи си фактури со тебе, извод од сметководство и се што е релевантно. Јас така направив и ми средија ми објасниа се. И работа на дело и плата како иде, колку се рачуна итн. Имав и извод од банка со уплати за цела година.

TheMan

read-only
13 декември 2017
3
0
Ќе одиш во УЈП карши Даре Џамбаз, ќе си земеш бројче и се убаво ќе ти објаснат. Само немој да одиш кога има најмногу гужва.

Земи си фактури со тебе, извод од сметководство и се што е релевантно. Јас така направив и ми средија ми објасниа се. И работа на дело и плата како иде, колку се рачуна итн. Имав и извод од банка со уплати за цела година.
Какво бројче да извадам, има несо специфично за личен данок или? Фала однапред

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Какво бројче да извадам, има несо специфично за личен данок или? Фала однапред
Не се сеќавам што одбрав (таму на лице место). Има за пднесување ПДД-ГДП.

Втора опција е да изнајмиш сметководител. Во фирма мислам дека го плаќаме 50 евра месечно, за еднократна работа незнам.

TheMan

read-only
13 декември 2017
3
0
Не се сеќавам што одбрав (таму на лице место). Има за пднесување ПДД-ГДП.

Втора опција е да изнајмиш сметководител. Во фирма мислам дека го плаќаме 50 евра месечно, за еднократна работа незнам.
Имам сметководител, ама прашав и други и сите ми дадоа различни одговори. Едни викаат платата не влага во пресметка, други дека се одбива 8к од плата.. Вујкојебина мења закони секој месец и никој не е 100 % сигурен. Затоа и тука прашав, фала како и да е. Најпаметно ке отидам во Ујп директива.

Zabegann

hello world
19 јануари 2015
56
57
Zabegann's setup  
Processor & Cooler
AMD FX 8350 & ICE BLADE 200M
Motherboard
Gigabyte GA-970A-DS3P
Storage
Kingston SSD 2.5" HyperX Fury Series 120GB
PSU
Cooler Master RS700-ACAB-D3
RAM
Kingston DDR3 8GB 2400MHz (2x4) HyperX Beast
Video card
SAPPHIRE Vapor-X R9 280X 3G D5
Case
Од вториот компјутер бајѓи старо
Mouse
A4TECH (N-600X)Padless Mouse
Keyboard
Најевтината
Audio
On board
Monitor
ACER B243W
OS
Windows 7 Ultimate x64
Сега, пензионерите треба ли да се регистираат на страната на ујп или не? Пошто нели пензијата не е приход!
За мајка ми кој е пензионер од УЈП ми рекоа дека треба да биде ргистрирана, демек у систем да бидат и сл.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.883
5.594
За мајка ми кој е пензионер од УЈП ми рекоа дека треба да биде ргистрирана, демек у систем да бидат и сл.
Може но немора. Им одложија задожителна регистрација за неколку години.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Кај мене стигна, точна е пресметката.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Имам сметководител, ама прашав и други и сите ми дадоа различни одговори. Едни викаат платата не влага во пресметка, други дека се одбива 8к од плата.. Вујкојебина мења закони секој месец и никој не е 100 % сигурен. Затоа и тука прашав, фала како и да е. Најпаметно ке отидам во Ујп директива.
Точно е дека платата не влегува во пресметка.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.883
5.594
Точно е дека платата не влегува во пресметка.
Во која пресметка не влегува? Влегува се што се оданочува аконтативно. Плата, додатоци, авторски догори и слично. Се на кое може да се однесува прогресивно оданочување. На пример. Земаш плата месечно од 10000ден, и 10 хонорари од по 10000 во месецот. И така цела година. Биту еден при аконтативна пресметка не е со 18%. Но на крај догодина кога ќе ту ги собере УЈП сите и кога ќе надминеш милионче и ситно, разликата над тоа ќе те задолжи со 18% на се над тоа милионче и ситно.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.419
1.650
Има стигнато и кај мене Годишна пријава.
Како треба да знам дали ми е све платено или треба нешто да доплатам?

Ако износите на „Износ на пресметан ПДД“ и „Износ на платен ПДД“ се исти, дали тоа значи дека се е во ред и треба да кликнам само „Потврдувам“ ?

Ќе се јавам во Вторник во УЈП секако, но реков да си прашам и тука.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно